Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?
Autor
Wiadomość
SUCHAR125
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 213
Miasto: Człuchów

Post#1 Post autora tematu 24 Cze 2005 17:32   

Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


Witam . Mam pytanie . Zainstalowałęm sobie program do sprawdzania podzespołów w kompie itp. '' EVEREST Professional '' i w nim pisze że mam bios starszy niż 2 lata. Warto aktualizować bios płyty głównej ? Komputer bedzie szybciej chodził ? A możę coś się stać jak zaktualizuje ? Prosze o pomoc . Za każdą wypowiedź bardzo dziękuje.
Powrót do góry
   
Kolobos
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 13 Cze 2003
Posty: 40337
Miasto: Warszawa

Post#2 24 Cze 2005 17:37pomocny post - solucja   

Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


Nie bedzie szybciej, moze sie stac, nie wlaczysz juz komputera jak sie stanie, a skoro o to pytasz to aktualizacja nie jest Ci potrzebna, jak wszystko dziala to nie ruszaj.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Cze 2005 17:37pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
chojrak_31
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 29 Lip 2003
Posty: 108

Post#3 24 Cze 2005 19:36   

Re: Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


Całkowicie popieram wypowiedź poprzednika.
Uaktualnienie biosu jest zawsze operacją ryzykowną i ma sens tylko przy rozbuwie systemu, celem zwiększenia kompatybilności (np. żeby płyta mogła obsłużyć szybszy procesor czy większy dysk).
A skoro u Ciebie wszystko działa jak należy, to zgodnie z powiedzeniem "nie swędzi - nie drapać", lepiej dać temu spokój.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
mejdej_skc
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 19 Lis 2004
Posty: 55
Miasto: Skierniewice

Post#4 23 Lip 2005 14:15   

Re: Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


Witam, ponieważ nie chciałbym zakładać nowego tematu o aktualizacji BIOS'u, postanowiłem, że się podłącze. Otóż postanowiłem u siebie dokonać właśnie aktualizacji BIOS'u ale jak na razie bez efektów. Posiadam płyte SOYO SY-6VBA 133, BIOS pobrałem z tej stronki http://www.soyo.com.tw/downloads/selectresults.php?language=&col1=Motherboard&col2=60&col3=BIOS+Upgrade więc powinien być ok, ale niestety wywala mi komunikat "unknow flash type". Czytałem sporo na forum i zmieniałem różne wersje awdflasha ale nic nie pomogło, nie wiem czy nie jest to spowodowane zabezpieczeniem zworką. Z tym, że oprócz zworki do czyszczenia CMOS nic nie znalazłem, może to śmieszne pytanie ale czy to będzie ta zworka ? Jeżeli tak to jak to mam zrobić, krok po kroku, załączam część instrukcji gdzie pokazane jest jak się obchodzić z tą właśnie zworką. Jeśli wiecie w czym problem prosiłbym o pomoc

Załączniki:
Powrót do góry
   
Kolobos
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 13 Cze 2003
Posty: 40337
Miasto: Warszawa

Post#5 23 Lip 2005 14:23   

Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


To nie ta zworka, sprobuj wgrac uniflash'em:
http://www.uniflash.org/download.htm
Kosc biosu masz oryginalna czy moze byla wymieniana na jakas inna?
Powrót do góry
   
mejdej_skc
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 19 Lis 2004
Posty: 55
Miasto: Skierniewice

Post#6 23 Lip 2005 14:35   

Re: Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


Kość jak najbardziej oryginalna, mam tą płytę od nowość i nikt przy niej nic nie grzebał, aha czy może mieć na takie coś że zrobiłem dyskietkę startową pod XP?
Powrót do góry
   
Kolobos
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 13 Cze 2003
Posty: 40337
Miasto: Warszawa

Post#7 23 Lip 2005 14:37   

Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


Uzyj tego obrazu dyskietki:
http://www.abitfaq.it/Files/drdflash.exe
uruchom i samo sie wypakuje na dyskietke.
dograj na nia bios oraz awdflash:
http://www.ecsusa.com/downloads/bios/awd822a.exe
Uruchom z niej komputer i wpisz:
awd822a.exe plikzbiosem.bin kopia.bin /sy /py
(zamiast plikzbiosem.bin wstaw swoja nazwe pliku).
Powrót do góry
   
mejdej_skc
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 19 Lis 2004
Posty: 55
Miasto: Skierniewice

Post#8 23 Lip 2005 15:02   

Re: Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


i niestety kolejny raz zobaczyłem "unknow flash type!". Za każdym razem zczytuje mi starego, potem cheksum (zawsze inna wartość) i ten komunikat. Sam nie wiem co jeszcze zrobić, chyba sprawdze tego uniflasha.

aha może jakaś mała insrukcja obsługi tego programu, będe wdzięczny
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Lip 2005 15:02   





Powrót do góry
   
Dydzio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 1984
Miasto: Kattowitz

Post#9 25 Lip 2005 14:18   

Re: Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


Tym razem jak wrzuce swoje 3 grosze (żaden złamany ani z kokoszą :-D)

Chciałbym zaktualizować BIOS w zabytku o nazwie PcChips M558 (lub klon). Mam już BIOS ściągnięty ze strony producenta, mam flashery, ale jakoś mnie chyba nie lubią :-(

AMIFlash wyskakuje od razu z hasłem:
Kod:
System BIOS does not have Flash support

Uniflash w wersji 1.40 wygląda mniej więcej tak:
Cytat:
Flash ROM chip: Unknown
Organization: N/A (is write protect disable?)
PCI Chipset: HiNT VXPro-II (Ultron UT85c50x)
Last write status: not available

Pod tym możliwości programu z tym, że możliwe do "kliknięcia" są tylko backup BIOSu do pliku, opcje CMOS (kasowanie, zapis ustawień do pliku i przywrócenie z pliku), oraz wyjście.
Opcja
Kod:
Flash BIOS image INCLUDING bootblock
jest niedostępna :-(
Starszy AMIFlash (6.34) wywalał błąd:
Kod:
Flash EPROM Programming Error
System Will NOT be usable with new Programmed Flash EPROM
Put OFF System Power

ale powyżej było napisane: Amiflash 6.34 with 256kB/Save BIOS Support.
Mój BIOS jak i ten zassany ze stronki mają po 128kB!!!

Na deser jeszcze dodam napis z naklejki na kości BIOSu:
Kod:
AMIBIOS 586@1985-95
L237310

Aha, i jeszcze jedno; na płycie jest zworka o nazwie
Kod:
Flash ROM Voltage Jumper
i możliwości ustawienia na 5 i 12V; oczywiście bez względu na ustawienie zworki (bez tak samo) błędy jak powyżej :(

Jakieś sugestie???

PS. Dorzucę jeszcze oba BIOSiki, dla porównania. Część plików jest identyczna, co sugerowałoby, że nie pomyliłem się w ściąganiu BIOSu; część, co ciekawe mimo tej samej daty w POSTie i nazwie pliku, inna, co sugeruje, że jednak BIOSy czymś się różnią!

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Lip 2005 14:18   





Powrót do góry
   
Kolobos
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 13 Cze 2003
Posty: 40337
Miasto: Warszawa

Post#10 25 Lip 2005 14:28   

Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


Lepiej podaj to co jest napisane pod naklejka na kosci biosu.Moze Twojej kosci w ogole nie da sie zaprogramowac.
Zworke zabezpieczajaca przed zapisem biosu masz na plycie? A jezeli masz to czy przestawiles?
Powrót do góry
   
Dydzio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 1984
Miasto: Kattowitz

Post#11 25 Lip 2005 14:40   

Re: Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


Kolobos napisał:
Lepiej podaj to co jest napisane pod naklejka na kosci biosu.Moze Twojej kosci w ogole nie da się zaprogramowac.
Zworke zabezpieczajaca przed zapisem biosu masz na plycie? A jezeli masz to czy przestawiles?


Zworki nie widzę, ale w plikach (taki niby manual) nie ma nic o takiej zworce (płyta jest tragicznie opisana, nie ma nawet tabelek odnośnie mnożnika i FSB :( )
Jak wrócę do domu, to zdrapię naklejkę!!!
Ale jeśli nie dałoby się programować, to po co byłaby ta zworka z napięciem flashowania i BIOS w necie??? Kostka wygląda na oryginalną!
Na jakie napięcie powinna być ustawiona w/w zworka???
Powrót do góry
   
Kolobos
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 13 Cze 2003
Posty: 40337
Miasto: Warszawa

Post#12 25 Lip 2005 14:51   

Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


Napiecie zalezy od kosci jaka tam jest, a typu kosci nie podales wiec nie wiem, ale zapewne 5V.
Zworka jest po to ze pewnie robili wiecej niz jedna wersje tej plyty.
Powrót do góry
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 12489
Miasto: Warszawa

Post#13 25 Lip 2005 23:34   

Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


Dołożę i ja swoje 3 grosze - t.zn. użycie przełącznika /SB do flashera Awarda :)
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=324886&highlight=
Powrót do góry
   
Dydzio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 1984
Miasto: Kattowitz

Post#14 26 Lip 2005 17:11   

Re: Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


Kolobos napisał:
Napiecie zalezy od kosci jaka tam jest, a typu kosci nie podales wiec nie wiem, ale zapewne 5V.
Zworka jest po to ze pewnie robili wiecej niz jedna wersje tej plyty.


I wszystko jasne:
http://www.stud.fernuni-hagen.de/q3998142/pcchips/faq.html
..a tam...
Kod:
Has my board a flashable chip?
1. Check the Bios Chip. Remove the sticker and read the markings:
27xxxx or a window: This is an EPROM. It is rewritable with special equippment. IMHO: Try to upgrade to a flashable chip.
28xxxx : This is a 12V flash chip. Check the settings of the flash voltage jumper.
29xxxx : This is a 5 V flash chip.
H.T. : Usually these are remarked flashable chips from Macronix.
Mxxx (like M919, M506 ...): These are usually PROMs, which cannot be rewritten.
2. Check the Bios messages:
A release date followed by a letter usually indicates a flash chip.
Award 4.5xPG requires a flash chip installed.

(W oryginale w miejscu "moim skromnym zdaniem" jest I-M-H-O bez myślników, Elektroda sama sobie zmieniła)
Na moim BIOSie pisze 27xxx1000 więc do wgrania nowego BIOSu potrzebuję programatora, ale pocieszam się tym, że już i tak tego nie potrzebuję bo poniżej:
Cytat:
My Board (M537,M558,M559,M592) should have USB, but I cannot find nor use it?
The installed Southbridge of this board is of an old spec, which does not work. Therefore it is disabled permanently. This is not caused by the chipset manufacturer or PCChips, it was caused by a sudden change in the USB-Specs, just after the production had started. Other board and Chipset manufacturers wree affected too.

Z tego rozumiem, że choćbym się obsr... jak niemowle, to i tak nie ożywię UeSBeków na płycie :-( Upgrade BIOSu tutaj nie pomoże.
Zresztą co z tego; dziś rano płyta zamiast normalnie wstać przywitała mnie krótkimi piskami z długimi przerwami:
Kod:
pip...............pip.............pip................pip

Ktoś wie co to znaczy??? W nowej książce do Gigabyte`a nie ma takiego kodu błędu dla BIOSów AMI :(
Powrót do góry
   
Kolobos
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 13 Cze 2003
Posty: 40337
Miasto: Warszawa

Post#15 26 Lip 2005 17:15   

Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


Tutaj masz opis kodow:
http://www.pchell.com/hardware/beepcodes.shtml#ami
Powrót do góry
   
Dydzio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 1984
Miasto: Kattowitz

Post#16 26 Lip 2005 17:24   

Re: Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


Kolobos napisał:
Tutaj masz opis kodow:
http://www.pchell.com/hardware/beepcodes.shtml#ami


Identyczny lub bardzo podobny mam w w/w książeczce, ale moja płyta "pipa" ciągle krótkimi z długimi przerwami, naliczyłem 14 po czym ją wyłączyłem, niech się biedaczka nie męczy.
W/g AWARDa mogłoby to być Power Error, ale sprawdziłem i wtyki zasilacza są wsadzone poprawnie i dociśnięte. Mógłbym jeszcze spróbować podmienić zasilacz... ale czy to na pewno to??? Przecież mam AMI!!!
Powrót do góry
   
Kolobos
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 13 Cze 2003
Posty: 40337
Miasto: Warszawa

Post#17 26 Lip 2005 17:29   

Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


Sprawdz ram oraz karte graficzna.
Powrót do góry
   
Dydzio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 1984
Miasto: Kattowitz

Post#18 27 Lip 2005 18:31   

Re: Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


Kolobos napisał:
Sprawdz ram oraz karte graficzna.


Chyba mi kartę graficzną (choć może nie tylko) szlag trafił. Poszedłem po najmniejszej linii oporu i odłączyłem od kompa wszystko co się dało. POWER i osiem krótkich pipów :) W/g książeczki z Gigabyte`a Video Memory read/write failure, lub coś w tym stylu (piszę z pamięci). W/g stronki powyżej:
Cytat:
8 Short Beeps Your video card isn't working. Make sure it is seated well in the bus. If it still beeps, either the whole card is bad or the memory on it is. Best bet is to install another video card.


Więc chyba wszystko jasne. Tylko dlaczego wcześniej komp piskał cały czas krótkie???
Powrót do góry
   
Dydzio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 1984
Miasto: Kattowitz

Post#19 30 Lip 2005 17:16   

Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


Jak się to mówi: No to rybka!!!

Wczoraj mi sąsiad przyniósł kompa z pytaniem, jak go "ulepszyć". Niestety, był to stary Pentium 133 na płycie AT. Niewiele się zastanawiając wsadziłem jego grafikę do mojego kompa (jakaś 1MB na PCI, moja jest na ISA więc dwie zupełnie różne karty!!!). 8 krótkich :-(
Potem wziąłem tą swoją, niby padniętą, kartę do jego kompa i wstał; system ją bezproblemowo wykrył i zainstalował.
Wniosek: karta jest sprawna!!! Coś jest z płytą główną!!!
Podpowiedź: płyta piska 8 krótkich kiedy jest prawie "goła"; kiedy wsadzę w PCI kontroler SCSI, płyta piska krótkimi bez przerwy!!!

Co z tym zrobić???
Powrót do góry
   
Kolobos
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 13 Cze 2003
Posty: 40337
Miasto: Warszawa

Post#20 30 Lip 2005 17:42   

Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


Ram masz napewno sprawny? Sprawdz go w innym komputerze jak masz mozliwosc.Karte sprawdzales we wszystkich slotach?
Jezeli i ram i karta jets ok to wyglada na to, ze masz uszkodzona plyte.
Powrót do góry
   
Dydzio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 1984
Miasto: Kattowitz

Post#21 30 Lip 2005 19:37   

Re: Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


Kolobos napisał:
Ram masz napewno sprawny? Sprawdz go w innym komputerze jak masz mozliwosc.Karte sprawdzales we wszystkich slotach?
Jezeli i ram i karta jets ok to wyglada na to, ze masz uszkodzona plyte.


Mam jeszcze dwie inne kostki RAMu i już je sprawdzałem - to samo. Tak samo karty wkładałem do różnych portów ISA i PCI.
Co mogło się stać z tą kartą, skoro jeszcze 3 dni temu działała bez problemu???
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Lip 2005 19:37   





Powrót do góry
   
mejdej_skc
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 19 Lis 2004
Posty: 55
Miasto: Skierniewice

Post#22 11 Sie 2005 13:33   

Re: Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


Może troche odbiegne od tematu ale wkońcu udało mi się sflashować ten bios. Efekt - komp już nie wstał. A ponieważ nie mając programatora, znajomi też nie mieli to oddałem do serwisu kość biosu. Miałem ją odebrać już tego samego dnia (chcieli za to 30zł). Poszedłem jednego, drugiego dnia i nic nie zrobili, wkońcu kazali mi przynieść płytę. No to im zaniosłem całego kompa i kazali przyjść za tydzień. No i wkońcu się doczekałem, poszedłem pytam się czy coś z tym zrobili a oni mi mówią, że niestety ale ich programator nie widzi mojej kości. No to odebrałem całość (na szczęście nic nie kazali płacić), i już się zastanawiałem nad kupnem nowej płyty ale kumpel podrzucił mi jakąś starą płytę (nawet nie wiem co to za producent) z biosem awarda. Awdflashem nie szło po podmianie koście, więc sprawdziłem Uniflashem i poszło bez problemu. Następnym razem jak będę chciał oddać coś do serwisu to się głęboko nad tym zastanowie, strata czasu.

Aha. Niestety nowe biosy nie chodzą, tylko stary backup. Moim problemem jest to że mi nie wczytuje dysku 40GB, słyszałem że można zmodyfikować zgrany bios Modbinem, ale nie wiem jak się za to zabrać, może już robiliście coś takiego??
Powrót do góry
   
Kolobos
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 13 Cze 2003
Posty: 40337
Miasto: Warszawa

Post#23 11 Sie 2005 13:46   

Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?


Jezeli chodzi o wykrywanie dysku to Bios Patcher:
http://www.rom.by/articles/BP/index_english.htm
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Bios Płyty Głównej - Aktualizacja ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
aktualizacja biosu płyty głównej (4)
Nieudana aktualizacja bios na płycie głównej MS-6533 (7)
Sterowniki - Aktualizacja sterowników do płyty głównej (7)
Aktualizacja BIOS-A do płyty MSI (2)
Aktualizacja BIOSu płyty głównej Lucky Star 5VPX2 (7)
Wybór płyty głównej. Procesor Phenom II X4 955. Aktualizacja BIOSu? (2)
Bios do płyty głównej (19)
BIOS-Aktualizacja - Brak aktualizacji na necie do mojej płyty (3)
Jaki bios do płyty głównej? (1)
Bios do płyty głównej ECS (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.072 seconds

elektroda.pl temat RSS