| Author |
Joker. Poziom 20

|
27 Jun 2005 13:24 Zabezpieczenie końcówki mocy. |
|
|
|
Witam. Czasami każdemu może zdarzyć się np. zapomnieć przypiąć antene przez co następuje spalenie końcówki. Jeśli jest to baaardzo droga część; tarnzystora raczej się nie da naprawić, więc pozostaje iść do sklepu po nowy, a jak jest on trudno dostępny to będzie problem.
Poszukuję układu który zabezpieczyłby przed spaleniem w przypadku braku obciążenia (anteny). Dobrze będzie jak ochroni też przed spaleniem w przypadku zwarcia do masy (może się tak zdażyć że ktoś przetnie kabel :) i wtedy nie będzie obciążenia lub będzie zwarcie do masy).
|
|
| Back to top |
|
 |
SP5IT Poziom 25

|
27 Jun 2005 14:17 Re: Zabezpieczenie końcówki mocy. |
|
|
|
W TRX-ach KF rozwiązane jest to tak, ze jest robiony pomiar SWR i powyżej pewnej wartości nadawanie się nie włącza, ew jest to sygnalizowane.
W radiach prostszej konstrukcji można zrobić to zrobić tak, że robiony jest pomiar SWR czy to na miarce wewnętrznej, czy zewnętrznej i po przekroczeniu np 2.0 urządzenie zasygnalizuje to sygnałem dźwiękowym/optycznym/zablokuje PTT.
Odczyt robisz z napięcia FWD z miernika z czujnikiem reagującym na przekroczenie pewnej wartości po przekroczeniu której nastepuje jakas akcja.
Michał
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jun 2005 14:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dipol Poziom 22

|
27 Jun 2005 17:45 Zabezpieczenie końcówki mocy. |
|
|
|
dobry zasilacz z b.szybkim bezpiecznikiem elektronicznym np. na L200
ulad ALC mam wyłączony a do wzmacniacza na KT 930B 250 W(moc doprowadzona)
używam takiego rozwiązania i tranzystory mają się dobrze
po przekroczeniu 10.5 A przy 25 V następuje błyskawiczne wyłączenie zasilacza
na wyjściu zasilacza jest pojemność tylko 100mikro
od 8lat takie rozwiązanie i ani razu nie było wpadki
a z ALC raz para poszła do kosza
tak mam u siebie rozwiązane, zdania kolegów na ten temat moga być odmienne
jak zeskanuje to podeslę ten schemat zasilacza
|
|
| Back to top |
|
 |
Żytni Poziom 17

|
27 Jun 2005 18:01 Zabezpieczenie końcówki mocy. |
|
|
|
Joker, a o jakich mocach nadajnika mówimy?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jun 2005 18:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Joker. Poziom 20

|
27 Jun 2005 20:48 Re: Zabezpieczenie końcówki mocy. |
|
|
|
Interesuje mnie co najwyżej kilkanaście watów. Chcę się troche z tym tematem zapoznać.
Czy jest jakaś różnica w zabezpieczaniu końcówek małych i wielkich mocy?
|
|
| Back to top |
|
 |
Żytni Poziom 17

|
27 Jun 2005 21:18 Zabezpieczenie końcówki mocy. |
|
|
|
Jest różnica o tyle, że przy niewielkich mocach dobrze zaprojektowane i nie grzebane radio samo się obroni, da Ci czas byś zauważył że coś się źle dzieje. Poza tym sadzę że koszt zabezpieczenia znacznie by przewyższył ew. koszt wymiany tranzystorów mocy. Jeśli duże moce, to jak pisał SP5IT z tym, że fajnie gdyby załączała się najpierw niewielka moc do pomiaru toru, i moment później - pełna bo przy pełnej zabezpieczenie może mimo wszystko nie zdążyć.
Mirek
|
|
| Back to top |
|
 |
Joker. Poziom 20

|
28 Jun 2005 13:01 Re: Zabezpieczenie końcówki mocy. |
|
|
|
Mam do was jeszcze jedno pytanie.
Dlaczego tak jest że przy braku obciążenia przy w.cz psuje się tranzystor. Rozumiem że przy zwarciu leci za duży prąd powodujący nagrzanie do stopnia trwałego uszkodzenia. Natomiast w drugim przypadku prąd w ogóle nie leci i też sie spali. Domyślam się że chodzi nie o prąd lecz o napięcie?, ale nie wiem.
Podeślijcie w miare możliwości jakieś linki, schematy tych zabezpieczeń.
z góry dzięki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Jun 2005 13:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
28 Jun 2005 14:16 Zabezpieczenie końcówki mocy. |
|
|
|
Dzieje sie tak dlatego, ze w.cz. ma takie wlasciwosci, ze potrafi odbic sie od konca i spowrotem wraca. Czyli tak, jakby ktos od strony anteny puszczal w.cz. Teraz to leci do tranzystora i juz mu sie to przestaje podobac. Wiec sobie idzie do krainy cieni. Jak jest zwarcie, to sytuacja jest podobna. W wiekszosci stopnie mocy pracuja w klasie C, wiec nie jest to tak, ze jak zwarcie, to wiekszy prad. To nie przekaznik, ktory wypala styki. Przygladajac sie wzm. wykonanemu w klasie C, mozna by wrecz powiedziec, ze zwarcie do masy powinno mu nie zaszkodzic. Z cala pewnoscia bylo by w tym duzo racji, gdyby nie to w.cz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Żytni Poziom 17

|
28 Jun 2005 15:00 Zabezpieczenie końcówki mocy. |
|
|
|
Joker, jest jak piszesz. Dorzuciłbym do tego wykazu jeszcze przeciażenie termiczne (np. odkręcił się radiator)
|
|
| Back to top |
|
 |