Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne ->jak podlaczyc czujki pir nc czy eol Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
betap
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: wroclaw
Dołączył: 03 Maj 2005
Posty: 40
Ocena postów: 1
betap
Poziom 9
Post#1 27 Cze 2005 23:28  Autor tematu   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


witam
mam centrale dsc pc4020 i 6 czujek (centralka ma 16 lini) - jak najlepiej je podlaczyc

jako nc czy jako eol

dodam, ze do kazdej czujki idzie osobny kable 6 zylowy ?


pozdr,

Dodano po 26 [minuty]:

ok chyba zdecyduje sie deol - rozumiem, ze jeden rezystor powinien byc w czujce - a gdzie drugi ?

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
rgb
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Warszawa
Dołączył: 13 Kwi 2003
Posty: 620
Pomógł: 155
Ocena postów: 16
rgb
Poziom 19
Post#2 28 Cze 2005 00:07    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


oba rezystory 5,6kΩ należy podłaczyć w czujce umożliwi to na lokalizacje naruszenia lini sabotażowej lub uszkodzenia czujki na danej lini

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
wowerman
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Poznan
Dołączył: 21 Cze 2003
Posty: 760
Pomógł: 19
Ocena postów: 1
wowerman
Poziom 19
Post#3 07 Lip 2005 00:10    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam. Przyznaje racje, 2 rezystory jak najbardziej. Jeden równolegle w styk nc czujki(brak mozliwości ustawienia jako "no" dla tej centrali) nastepny rezystor szeregowo od styku nc do styku tampera/sabotażu czujki. Z drugiego styku tampera przewodem do centralki.
Gdy połączenia będą błędne dsc pokaże to jako uszkodzona linia nr...znaczy to ,że zle podłączyłeś rezystory. W ustawieniach nalezy tez wtedy zmienić parametr czujników jako 2 eol. Pozdrowienia

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Irek 47
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: W-wa
Dołączył: 08 Cze 2003
Posty: 358
Pomógł: 23
Irek 47
Poziom 17
Post#4 07 Lip 2005 22:15    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Mając 16 linii i tylko 6 czujek zrobiłbym na EOL oddzielnie linia dozorowa i oddzielnie TAMPER - tymbardziej, że mamy 6 żył.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Wielkopolska
Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4712
Pomógł: 289
Ocena postów: 50
kasprzyk
Poziom 24
Post#5 07 Lip 2005 22:57    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam

Podłączenie w 2eol nc jest jak najbardziej poprawne i wskazane - nie rozbijałbym osobno na wyzwolenie i sabotaż.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic115356.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=237420&highlight=2eol
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=187050&highlight=2eolnc

Pzdr

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
wowerman
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Poznan
Dołączył: 21 Cze 2003
Posty: 760
Pomógł: 19
Ocena postów: 1
wowerman
Poziom 19
Post#6 08 Lip 2005 00:18    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


No własnie,lepiej zostawic wolne linie.Potem jak przyjdzie do rozbudowy systemu wystrczy pociągnąc linie.A tu jak pisze kolega danie osobno tamperów to dodatkowa robota potem przy przerabianiu.:)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Irek 47
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: W-wa
Dołączył: 08 Cze 2003
Posty: 358
Pomógł: 23
Irek 47
Poziom 17
Post#7 08 Lip 2005 18:20    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Koledzy - centrala ma taką możliwość, że można rozbić informację o stanie linii. Założenia Kolega przedstawił - centrala ma 16 wejść a ma 6 czujek. Nie ma mowy o rozbudowie, a swoją drogą to chyba powinna być w tej sytuacji zastosowana inna centrala - no nie?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Wielkopolska
Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4712
Pomógł: 289
Ocena postów: 50
kasprzyk
Poziom 24
Post#8 09 Lip 2005 16:31    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam

Nie jestem znawcą DSC - i tu moje pytanie: czy jedno wejście w tej centrali nie odróżnia wyzwolenia od sabotażu???

Bo jeśli rozróżnia - to nie utrudniajmy sobie życia - centrala wskaże nam czy dane wejście wyzwoliło alarm poprzez sabotaż czy dozór - odpowiednią informacją - dlatego bezsensu jest rozbijać jedną czujkę na dwie linię i się zastanawiać.... aha - wejście 1 to czujka w salonie ..aaaaa wejście 7 - to ta sama czujka tylko sabotaż ... bez sensu

Pzdr

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Irek 47
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: W-wa
Dołączył: 08 Cze 2003
Posty: 358
Pomógł: 23
Irek 47
Poziom 17
Post#9 09 Lip 2005 17:27    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Klawiatura tej centrali pisze ludzkim językiem, a nie świeci diodkami.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
guliweros
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: "KO02FB" - SP7QHO
Dołączył: 26 Lip 2004
Posty: 289
Pomógł: 24
guliweros
Poziom 16
Post#10 09 Lip 2005 21:40    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Miałem niedawno ten sam dylemat.
Dzięki radom kolegów ( Duże Dzięki ) włączyłem 2EOL i według mnie to jest najensowniejsze rozwiązanie, jeśli centrala rozróznia wyzwolenie z sabotażu i naruszenia.
Zalety:
- Nie wykorzystuje dodatkowego wejścia
- prosta instalacja
- wykorzytsanie tylko 4 ( a nawet tylko 3 żył przewodu)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adam_mk
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Dołączył: 23 Maj 2004
Posty: 318
Pomógł: 16
Ocena postów: 9
adam_mk
Poziom 16
Post#11 10 Lip 2005 00:51    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam!
Mnie pewien !!!!!!! przygotował po jednym przewodzie DWUŻYŁOWYM do każdego czujnika. Spory dom to był i wszystko pod tynkiem.
Dobrze, że wszędzie kaloryfery były blisko czujek.
Poszło +12, Z i masa / com kaloryferem.
Można.
Wszystko można, tylko jedne metody są bardziej słuszne od drugich.
Bardzo dobre jest 2EOL.
Pozdrawiam Adam M.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Irek 47
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: W-wa
Dołączył: 08 Cze 2003
Posty: 358
Pomógł: 23
Irek 47
Poziom 17
Post#12 10 Lip 2005 11:56    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Guliweros - ja się od podwójnego rezystora nie bronię, ale skoro doradzamy koledze który ma centralę 4020 (16 linii), 6 czujek i 3 pary w przewodzie, to użycie oddzielnych wejść (dozór i sabotaż) z pojedynczym rezystorem wydaje mi się celowe.
Uzasadnienie - niesprawność czujki, (a to się przecież zdarza), przy podwójnym rezystorze, przy zgodnie z zasadami oprogramowanym wejściu do czasu wymiany czujki nakazuje zablokować, lub wypisać linię, więc strefa jest wyłączona z dozoru. Przy oddzielnie oprogramowanych wejściach blokujesz tylko uszkodzoną linię i "coś" chronionego w strefie zostaje do czasu wymiany czujki.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
guliweros
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: "KO02FB" - SP7QHO
Dołączył: 26 Lip 2004
Posty: 289
Pomógł: 24
guliweros
Poziom 16
Post#13 10 Lip 2005 20:09    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Nie twierdze że 2EOIL to jedyne słuszne rozwiązanie.
U mnie akurat było ono najbardziej odpowiednie.
Przewody jakie stosowałem to 6 x 0,5 tak że bez problemu mozna było pociągnąc odzielnie sabotaż i czujkę.
Właśnie z raci ograniczonej ilości wejść zastosowałem 2 EOL.
Nie jestem specjalistą w dziedzinie alarmów i nie będę dalej brnął w szczegóły. Ja jestem z tego rozwiązania zadowolony i wyraziłem jedynie swoja opinię.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
wowerman
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Poznan
Dołączył: 21 Cze 2003
Posty: 760
Pomógł: 19
Ocena postów: 1
wowerman
Poziom 19
Post#14 11 Lip 2005 18:03    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam.Na poczatku powiem tak ,ze ja zawsze robie podwójny parametr.Jesli chodzi o to ze ja sie upieram ze bedzie rozbudowa.Moze nie a może tak. Poprostu to oszczędność czasu. Wolne wejscia można nie tylko wykorzystać na czujki ruchu. Pożar, napad, inne funkcje, a to czasem sie przydaje .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> jak podlaczyc czujki pir nc czy eol
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Czujki PIR analogowe czy cyfrowe (15)
czujki alarmowe złącze eol (3)
Jak podłączyć szeregowo czujki PIR? (9)
Poszukuję jak najmniejszej czujki PIR (6)
CA-5 czujki PIR 5szt a jak podłączyć sabotaż? (10)
Czujki włamaniowe pir - jak prawidłowo zaprogramować (2)
Podłączenie czujki dual Vidicon Matrix - nie wiem co z EOL (4)
Jak podlaczyc czujki i wyswietlacz do CA-10 (3)
Czy mozna podlaczyc czujki jablotron do centrali satel? (1)
Centrala Setel CA-6 i czujki Paradox DG55 jak to podlaczyc (8)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl temat RSS