Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne ->jak podlaczyc czujki pir nc czy eol Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
betap
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 03 Maj 2005
Posty: 39
Miasto: wroclaw

betap
Poziom 9
Post#1 27 Cze 2005 23:28  Autor tematu   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


witam
mam centrale dsc pc4020 i 6 czujek (centralka ma 16 lini) - jak najlepiej je podlaczyc

jako nc czy jako eol

dodam, ze do kazdej czujki idzie osobny kable 6 zylowy ?


pozdr,

Dodano po 26 [minuty]:

ok chyba zdecyduje sie deol - rozumiem, ze jeden rezystor powinien byc w czujce - a gdzie drugi ?

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
rgb
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Kwi 2003
Posty: 620
Miasto: Warszawa

rgb
Poziom 19
Post#2 28 Cze 2005 00:07    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


oba rezystory 5,6kΩ należy podłaczyć w czujce umożliwi to na lokalizacje naruszenia lini sabotażowej lub uszkodzenia czujki na danej lini

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
wowerman
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Cze 2003
Posty: 760
Miasto: Poznan

wowerman
Poziom 19
Post#3 07 Lip 2005 00:10    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam. Przyznaje racje, 2 rezystory jak najbardziej. Jeden równolegle w styk nc czujki(brak mozliwości ustawienia jako "no" dla tej centrali) nastepny rezystor szeregowo od styku nc do styku tampera/sabotażu czujki. Z drugiego styku tampera przewodem do centralki.
Gdy połączenia będą błędne dsc pokaże to jako uszkodzona linia nr...znaczy to ,że zle podłączyłeś rezystory. W ustawieniach nalezy tez wtedy zmienić parametr czujników jako 2 eol. Pozdrowienia

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Irek 47
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Cze 2003
Posty: 358
Miasto: W-wa

Irek 47
Poziom 17
Post#4 07 Lip 2005 22:15    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Mając 16 linii i tylko 6 czujek zrobiłbym na EOL oddzielnie linia dozorowa i oddzielnie TAMPER - tymbardziej, że mamy 6 żył.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4696
Miasto: Wielkopolska

kasprzyk
Poziom 24
Post#5 07 Lip 2005 22:57    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam

Podłączenie w 2eol nc jest jak najbardziej poprawne i wskazane - nie rozbijałbym osobno na wyzwolenie i sabotaż.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic115356.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=237420&highlight=2eol
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=187050&highlight=2eolnc

Pzdr

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
wowerman
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Cze 2003
Posty: 760
Miasto: Poznan

wowerman
Poziom 19
Post#6 08 Lip 2005 00:18    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


No własnie,lepiej zostawic wolne linie.Potem jak przyjdzie do rozbudowy systemu wystrczy pociągnąc linie.A tu jak pisze kolega danie osobno tamperów to dodatkowa robota potem przy przerabianiu.Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Irek 47
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Cze 2003
Posty: 358
Miasto: W-wa

Irek 47
Poziom 17
Post#7 08 Lip 2005 18:20    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Koledzy - centrala ma taką możliwość, że można rozbić informację o stanie linii. Założenia Kolega przedstawił - centrala ma 16 wejść a ma 6 czujek. Nie ma mowy o rozbudowie, a swoją drogą to chyba powinna być w tej sytuacji zastosowana inna centrala - no nie?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4696
Miasto: Wielkopolska

kasprzyk
Poziom 24
Post#8 09 Lip 2005 16:31    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam

Nie jestem znawcą DSC - i tu moje pytanie: czy jedno wejście w tej centrali nie odróżnia wyzwolenia od sabotażu???

Bo jeśli rozróżnia - to nie utrudniajmy sobie życia - centrala wskaże nam czy dane wejście wyzwoliło alarm poprzez sabotaż czy dozór - odpowiednią informacją - dlatego bezsensu jest rozbijać jedną czujkę na dwie linię i się zastanawiać.... aha - wejście 1 to czujka w salonie ..aaaaa wejście 7 - to ta sama czujka tylko sabotaż ... bez sensu

Pzdr

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Irek 47
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Cze 2003
Posty: 358
Miasto: W-wa

Irek 47
Poziom 17
Post#9 09 Lip 2005 17:27    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Klawiatura tej centrali pisze ludzkim językiem, a nie świeci diodkami.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
guliweros
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Lip 2004
Posty: 289
Miasto: "KO02FB" - SP7QHO

guliweros
Poziom 16
Post#10 09 Lip 2005 21:40    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Miałem niedawno ten sam dylemat.
Dzięki radom kolegów ( Duże Dzięki ) włączyłem 2EOL i według mnie to jest najensowniejsze rozwiązanie, jeśli centrala rozróznia wyzwolenie z sabotażu i naruszenia.
Zalety:
- Nie wykorzystuje dodatkowego wejścia
- prosta instalacja
- wykorzytsanie tylko 4 ( a nawet tylko 3 żył przewodu)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
adam_mk
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Maj 2004
Posty: 318
Miasto: Dąbrowa Górnicza

adam_mk
Poziom 16
Post#11 10 Lip 2005 00:51    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam!
Mnie pewien !!!!!!! przygotował po jednym przewodzie DWUŻYŁOWYM do każdego czujnika. Spory dom to był i wszystko pod tynkiem.
Dobrze, że wszędzie kaloryfery były blisko czujek.
Poszło +12, Z i masa / com kaloryferem.
Można.
Wszystko można, tylko jedne metody są bardziej słuszne od drugich.
Bardzo dobre jest 2EOL.
Pozdrawiam Adam M.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Irek 47
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Cze 2003
Posty: 358
Miasto: W-wa

Irek 47
Poziom 17
Post#12 10 Lip 2005 11:56    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Guliweros - ja się od podwójnego rezystora nie bronię, ale skoro doradzamy koledze który ma centralę 4020 (16 linii), 6 czujek i 3 pary w przewodzie, to użycie oddzielnych wejść (dozór i sabotaż) z pojedynczym rezystorem wydaje mi się celowe.
Uzasadnienie - niesprawność czujki, (a to się przecież zdarza), przy podwójnym rezystorze, przy zgodnie z zasadami oprogramowanym wejściu do czasu wymiany czujki nakazuje zablokować, lub wypisać linię, więc strefa jest wyłączona z dozoru. Przy oddzielnie oprogramowanych wejściach blokujesz tylko uszkodzoną linię i "coś" chronionego w strefie zostaje do czasu wymiany czujki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
guliweros
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Lip 2004
Posty: 289
Miasto: "KO02FB" - SP7QHO

guliweros
Poziom 16
Post#13 10 Lip 2005 20:09    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Nie twierdze że 2EOIL to jedyne słuszne rozwiązanie.
U mnie akurat było ono najbardziej odpowiednie.
Przewody jakie stosowałem to 6 x 0,5 tak że bez problemu mozna było pociągnąc odzielnie sabotaż i czujkę.
Właśnie z raci ograniczonej ilości wejść zastosowałem 2 EOL.
Nie jestem specjalistą w dziedzinie alarmów i nie będę dalej brnął w szczegóły. Ja jestem z tego rozwiązania zadowolony i wyraziłem jedynie swoja opinię.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
wowerman
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Cze 2003
Posty: 760
Miasto: Poznan

wowerman
Poziom 19
Post#14 11 Lip 2005 18:03    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam.Na poczatku powiem tak ,ze ja zawsze robie podwójny parametr.Jesli chodzi o to ze ja sie upieram ze bedzie rozbudowa.Moze nie a może tak. Poprostu to oszczędność czasu. Wolne wejscia można nie tylko wykorzystać na czujki ruchu. Pożar, napad, inne funkcje, a to czasem sie przydaje .

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> jak podlaczyc czujki pir nc czy eol
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Czujki PIR analogowe czy cyfrowe (15)
czujki alarmowe złącze eol (3)
Jak podłączyć szeregowo czujki PIR? (9)
Poszukuję jak najmniejszej czujki PIR (6)
CA-5 czujki PIR 5szt a jak podłączyć sabotaż? (10)
Czujki włamaniowe pir - jak prawidłowo zaprogramować (2)
Podłączenie czujki dual Vidicon Matrix - nie wiem co z EOL (4)
Jak podlaczyc czujki i wyswietlacz do CA-10 (3)
Czy mozna podlaczyc czujki jablotron do centrali satel? (1)
Centrala Setel CA-6 i czujki Paradox DG55 jak to podlaczyc (8)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.042 seconds

elektroda.pl temat RSS