Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> jak podlaczyc czujki pir nc czy eol
Autor
Wiadomość
betap
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 03 Maj 2005
Posty: 39
Miasto: wroclaw

Post#1 Post autora tematu 27 Cze 2005 23:28   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


witam
mam centrale dsc pc4020 i 6 czujek (centralka ma 16 lini) - jak najlepiej je podlaczyc

jako nc czy jako eol

dodam, ze do kazdej czujki idzie osobny kable 6 zylowy ?


pozdr,

Dodano po 26 [minuty]:

ok chyba zdecyduje sie deol - rozumiem, ze jeden rezystor powinien byc w czujce - a gdzie drugi ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Cze 2005 23:28   





Powrót do góry
   
rgb
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Kwi 2003
Posty: 620
Miasto: Warszawa

Post#2 28 Cze 2005 00:07   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


oba rezystory 5,6kΩ należy podłaczyć w czujce umożliwi to na lokalizacje naruszenia lini sabotażowej lub uszkodzenia czujki na danej lini
Powrót do góry
   
wowerman
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Cze 2003
Posty: 768
Miasto: Poznan

Post#3 07 Lip 2005 00:10   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam. Przyznaje racje, 2 rezystory jak najbardziej. Jeden równolegle w styk nc czujki(brak mozliwości ustawienia jako "no" dla tej centrali) nastepny rezystor szeregowo od styku nc do styku tampera/sabotażu czujki. Z drugiego styku tampera przewodem do centralki.
Gdy połączenia będą błędne dsc pokaże to jako uszkodzona linia nr...znaczy to ,że zle podłączyłeś rezystory. W ustawieniach nalezy tez wtedy zmienić parametr czujników jako 2 eol. Pozdrowienia
Powrót do góry
   
Irek 47
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Cze 2003
Posty: 359
Miasto: W-wa

Post#4 07 Lip 2005 22:15   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Mając 16 linii i tylko 6 czujek zrobiłbym na EOL oddzielnie linia dozorowa i oddzielnie TAMPER - tymbardziej, że mamy 6 żył.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Lip 2005 22:15   





Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4507
Miasto: Wielkopolska

Post#5 07 Lip 2005 22:57   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam

Podłączenie w 2eol nc jest jak najbardziej poprawne i wskazane - nie rozbijałbym osobno na wyzwolenie i sabotaż.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic115356.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=237420&highlight=2eol
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=187050&highlight=2eolnc

Pzdr
Powrót do góry
   
wowerman
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Cze 2003
Posty: 768
Miasto: Poznan

Post#6 08 Lip 2005 00:18   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


No własnie,lepiej zostawic wolne linie.Potem jak przyjdzie do rozbudowy systemu wystrczy pociągnąc linie.A tu jak pisze kolega danie osobno tamperów to dodatkowa robota potem przy przerabianiu.:)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lip 2005 00:18   





Powrót do góry
   
Irek 47
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Cze 2003
Posty: 359
Miasto: W-wa

Post#7 08 Lip 2005 18:20   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Koledzy - centrala ma taką możliwość, że można rozbić informację o stanie linii. Założenia Kolega przedstawił - centrala ma 16 wejść a ma 6 czujek. Nie ma mowy o rozbudowie, a swoją drogą to chyba powinna być w tej sytuacji zastosowana inna centrala - no nie?
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4507
Miasto: Wielkopolska

Post#8 09 Lip 2005 16:31   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam

Nie jestem znawcą DSC - i tu moje pytanie: czy jedno wejście w tej centrali nie odróżnia wyzwolenia od sabotażu???

Bo jeśli rozróżnia - to nie utrudniajmy sobie życia - centrala wskaże nam czy dane wejście wyzwoliło alarm poprzez sabotaż czy dozór - odpowiednią informacją - dlatego bezsensu jest rozbijać jedną czujkę na dwie linię i się zastanawiać.... aha - wejście 1 to czujka w salonie ..aaaaa wejście 7 - to ta sama czujka tylko sabotaż ... bez sensu

Pzdr
Powrót do góry
   
Irek 47
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Cze 2003
Posty: 359
Miasto: W-wa

Post#9 09 Lip 2005 17:27   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Klawiatura tej centrali pisze ludzkim językiem, a nie świeci diodkami.
Powrót do góry
   
guliweros
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Lip 2004
Posty: 288
Miasto: "KO02FB" - SP7QHO

Post#10 09 Lip 2005 21:40   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Miałem niedawno ten sam dylemat.
Dzięki radom kolegów ( Duże Dzięki ) włączyłem 2EOL i według mnie to jest najensowniejsze rozwiązanie, jeśli centrala rozróznia wyzwolenie z sabotażu i naruszenia.
Zalety:
- Nie wykorzystuje dodatkowego wejścia
- prosta instalacja
- wykorzytsanie tylko 4 ( a nawet tylko 3 żył przewodu)
Powrót do góry
   
adam_mk
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Maj 2004
Posty: 319
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#11 10 Lip 2005 00:51   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam!
Mnie pewien !!!!!!! przygotował po jednym przewodzie DWUŻYŁOWYM do każdego czujnika. Spory dom to był i wszystko pod tynkiem.
Dobrze, że wszędzie kaloryfery były blisko czujek.
Poszło +12, Z i masa / com kaloryferem.
Można.
Wszystko można, tylko jedne metody są bardziej słuszne od drugich.
Bardzo dobre jest 2EOL.
Pozdrawiam Adam M.
Powrót do góry
   
Irek 47
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Cze 2003
Posty: 359
Miasto: W-wa

Post#12 10 Lip 2005 11:56   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Guliweros - ja się od podwójnego rezystora nie bronię, ale skoro doradzamy koledze który ma centralę 4020 (16 linii), 6 czujek i 3 pary w przewodzie, to użycie oddzielnych wejść (dozór i sabotaż) z pojedynczym rezystorem wydaje mi się celowe.
Uzasadnienie - niesprawność czujki, (a to się przecież zdarza), przy podwójnym rezystorze, przy zgodnie z zasadami oprogramowanym wejściu do czasu wymiany czujki nakazuje zablokować, lub wypisać linię, więc strefa jest wyłączona z dozoru. Przy oddzielnie oprogramowanych wejściach blokujesz tylko uszkodzoną linię i "coś" chronionego w strefie zostaje do czasu wymiany czujki.
Powrót do góry
   
guliweros
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Lip 2004
Posty: 288
Miasto: "KO02FB" - SP7QHO

Post#13 10 Lip 2005 20:09   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Nie twierdze że 2EOIL to jedyne słuszne rozwiązanie.
U mnie akurat było ono najbardziej odpowiednie.
Przewody jakie stosowałem to 6 x 0,5 tak że bez problemu mozna było pociągnąc odzielnie sabotaż i czujkę.
Właśnie z raci ograniczonej ilości wejść zastosowałem 2 EOL.
Nie jestem specjalistą w dziedzinie alarmów i nie będę dalej brnął w szczegóły. Ja jestem z tego rozwiązania zadowolony i wyraziłem jedynie swoja opinię.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Lip 2005 20:09   





Powrót do góry
   
wowerman
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Cze 2003
Posty: 768
Miasto: Poznan

Post#14 11 Lip 2005 18:03   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam.Na poczatku powiem tak ,ze ja zawsze robie podwójny parametr.Jesli chodzi o to ze ja sie upieram ze bedzie rozbudowa.Moze nie a może tak. Poprostu to oszczędność czasu. Wolne wejscia można nie tylko wykorzystać na czujki ruchu. Pożar, napad, inne funkcje, a to czasem sie przydaje .
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> jak podlaczyc czujki pir nc czy eol
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Czujki PIR analogowe czy cyfrowe (15)
czujki alarmowe złącze eol (3)
Jak podłączyć szeregowo czujki PIR? (9)
Poszukuję jak najmniejszej czujki PIR (6)
CA-5 czujki PIR 5szt a jak podłączyć sabotaż? (10)
Czujki włamaniowe pir - jak prawidłowo zaprogramować (2)
Podłączenie czujki dual Vidicon Matrix - nie wiem co z EOL (4)
Czujnik ruchu PIR HC-SR501 jak podlaczyc? (2)
Jak podlaczyc czujki i wyswietlacz do CA-10 (3)
Czy mozna podlaczyc czujki jablotron do centrali satel? (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl temat RSS