Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


  Main Page -> Forum Index -> Stationary Security ->jak podlaczyc czujki pir nc czy eol Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
betap
Level 10
Location: wroclaw
Joined: 03 May 2005
Posts: 49
betap
Level 10
Post#1 27 Jun 2005 23:28  Topic author   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


witam
mam centrale dsc pc4020 i 6 czujek (centralka ma 16 lini) - jak najlepiej je podlaczyc

jako nc czy jako eol

dodam, ze do kazdej czujki idzie osobny kable 6 zylowy ?


pozdr,

Dodano po 26 [minuty]:

ok chyba zdecyduje sie deol - rozumiem, ze jeden rezystor powinien byc w czujce - a gdzie drugi ?

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
rgb
Level 28
Location: Warszawa
Joined: 13 Apr 2003
Posts: 620
Helped: 155
Post rating: 16
rgb
Level 28
Post#2 28 Jun 2005 00:07    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


oba rezystory 5,6kΩ należy podłaczyć w czujce umożliwi to na lokalizacje naruszenia lini sabotażowej lub uszkodzenia czujki na danej lini

Helpful post? + 0
Back to top
wowerman
Level 23
Location: Poznan
Joined: 21 Jun 2003
Posts: 760
Helped: 19
Post rating: 4
wowerman
Level 23
Post#3 07 Jul 2005 00:10    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam. Przyznaje racje, 2 rezystory jak najbardziej. Jeden równolegle w styk nc czujki(brak mozliwości ustawienia jako "no" dla tej centrali) nastepny rezystor szeregowo od styku nc do styku tampera/sabotażu czujki. Z drugiego styku tampera przewodem do centralki.
Gdy połączenia będą błędne dsc pokaże to jako uszkodzona linia nr...znaczy to ,że zle podłączyłeś rezystory. W ustawieniach nalezy tez wtedy zmienić parametr czujników jako 2 eol. Pozdrowienia

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Irek 47
Level 18
Location: W-wa
Joined: 08 Jun 2003
Posts: 358
Helped: 23
Irek 47
Level 18
Post#4 07 Jul 2005 22:15    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Mając 16 linii i tylko 6 czujek zrobiłbym na EOL oddzielnie linia dozorowa i oddzielnie TAMPER - tymbardziej, że mamy 6 żył.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kasprzyk
Level 38
Location: Chodzież
Joined: 04 Dec 2003
Posts: 5164
Helped: 317
Post rating: 87
kasprzyk
Level 38
Post#5 07 Jul 2005 22:57    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam

Podłączenie w 2eol nc jest jak najbardziej poprawne i wskazane - nie rozbijałbym osobno na wyzwolenie i sabotaż.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic115356.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=237420&highlight=2eol
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=187050&highlight=2eolnc

Pzdr

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wowerman
Level 23
Location: Poznan
Joined: 21 Jun 2003
Posts: 760
Helped: 19
Post rating: 4
wowerman
Level 23
Post#6 08 Jul 2005 00:18    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


No własnie,lepiej zostawic wolne linie.Potem jak przyjdzie do rozbudowy systemu wystrczy pociągnąc linie.A tu jak pisze kolega danie osobno tamperów to dodatkowa robota potem przy przerabianiu.:)

Helpful post? + 0
Back to top
Irek 47
Level 18
Location: W-wa
Joined: 08 Jun 2003
Posts: 358
Helped: 23
Irek 47
Level 18
Post#7 08 Jul 2005 18:20    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Koledzy - centrala ma taką możliwość, że można rozbić informację o stanie linii. Założenia Kolega przedstawił - centrala ma 16 wejść a ma 6 czujek. Nie ma mowy o rozbudowie, a swoją drogą to chyba powinna być w tej sytuacji zastosowana inna centrala - no nie?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kasprzyk
Level 38
Location: Chodzież
Joined: 04 Dec 2003
Posts: 5164
Helped: 317
Post rating: 87
kasprzyk
Level 38
Post#8 09 Jul 2005 16:31    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam

Nie jestem znawcą DSC - i tu moje pytanie: czy jedno wejście w tej centrali nie odróżnia wyzwolenia od sabotażu???

Bo jeśli rozróżnia - to nie utrudniajmy sobie życia - centrala wskaże nam czy dane wejście wyzwoliło alarm poprzez sabotaż czy dozór - odpowiednią informacją - dlatego bezsensu jest rozbijać jedną czujkę na dwie linię i się zastanawiać.... aha - wejście 1 to czujka w salonie ..aaaaa wejście 7 - to ta sama czujka tylko sabotaż ... bez sensu

Pzdr

Helpful post? + 0
Back to top
Irek 47
Level 18
Location: W-wa
Joined: 08 Jun 2003
Posts: 358
Helped: 23
Irek 47
Level 18
Post#9 09 Jul 2005 17:27    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Klawiatura tej centrali pisze ludzkim językiem, a nie świeci diodkami.

Helpful post? + 0
Back to top
guliweros
Level 18
Location: "KO02FB" - SP7QHO
Joined: 26 Jul 2004
Posts: 289
Helped: 24
guliweros
Level 18
Post#10 09 Jul 2005 21:40    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Miałem niedawno ten sam dylemat.
Dzięki radom kolegów ( Duże Dzięki ) włączyłem 2EOL i według mnie to jest najensowniejsze rozwiązanie, jeśli centrala rozróznia wyzwolenie z sabotażu i naruszenia.
Zalety:
- Nie wykorzystuje dodatkowego wejścia
- prosta instalacja
- wykorzytsanie tylko 4 ( a nawet tylko 3 żył przewodu)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
adam_mk
Level 19
Location: Dąbrowa Górnicza
Joined: 23 May 2004
Posts: 318
Helped: 16
Post rating: 10
adam_mk
Level 19
Post#11 10 Jul 2005 00:51    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam!
Mnie pewien !!!!!!! przygotował po jednym przewodzie DWUŻYŁOWYM do każdego czujnika. Spory dom to był i wszystko pod tynkiem.
Dobrze, że wszędzie kaloryfery były blisko czujek.
Poszło +12, Z i masa / com kaloryferem.
Można.
Wszystko można, tylko jedne metody są bardziej słuszne od drugich.
Bardzo dobre jest 2EOL.
Pozdrawiam Adam M.

Helpful post? + 0
Back to top
Irek 47
Level 18
Location: W-wa
Joined: 08 Jun 2003
Posts: 358
Helped: 23
Irek 47
Level 18
Post#12 10 Jul 2005 11:56    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Guliweros - ja się od podwójnego rezystora nie bronię, ale skoro doradzamy koledze który ma centralę 4020 (16 linii), 6 czujek i 3 pary w przewodzie, to użycie oddzielnych wejść (dozór i sabotaż) z pojedynczym rezystorem wydaje mi się celowe.
Uzasadnienie - niesprawność czujki, (a to się przecież zdarza), przy podwójnym rezystorze, przy zgodnie z zasadami oprogramowanym wejściu do czasu wymiany czujki nakazuje zablokować, lub wypisać linię, więc strefa jest wyłączona z dozoru. Przy oddzielnie oprogramowanych wejściach blokujesz tylko uszkodzoną linię i "coś" chronionego w strefie zostaje do czasu wymiany czujki.

Helpful post? + 0
Back to top
guliweros
Level 18
Location: "KO02FB" - SP7QHO
Joined: 26 Jul 2004
Posts: 289
Helped: 24
guliweros
Level 18
Post#13 10 Jul 2005 20:09    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Nie twierdze że 2EOIL to jedyne słuszne rozwiązanie.
U mnie akurat było ono najbardziej odpowiednie.
Przewody jakie stosowałem to 6 x 0,5 tak że bez problemu mozna było pociągnąc odzielnie sabotaż i czujkę.
Właśnie z raci ograniczonej ilości wejść zastosowałem 2 EOL.
Nie jestem specjalistą w dziedzinie alarmów i nie będę dalej brnął w szczegóły. Ja jestem z tego rozwiązania zadowolony i wyraziłem jedynie swoja opinię.

Helpful post? + 0
Back to top
wowerman
Level 23
Location: Poznan
Joined: 21 Jun 2003
Posts: 760
Helped: 19
Post rating: 4
wowerman
Level 23
Post#14 11 Jul 2005 18:03    

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam.Na poczatku powiem tak ,ze ja zawsze robie podwójny parametr.Jesli chodzi o to ze ja sie upieram ze bedzie rozbudowa.Moze nie a może tak. Poprostu to oszczędność czasu. Wolne wejscia można nie tylko wykorzystać na czujki ruchu. Pożar, napad, inne funkcje, a to czasem sie przydaje .

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> jak podlaczyc czujki pir nc czy eol
Page 1 of 1

Similar topics to jak podlaczyc czujki pir nc czy eol

Czujki PIR analogowe czy cyfrowe (15)
czujki alarmowe złącze eol (3)
Jak podłączyć szeregowo czujki PIR? (9)
Poszukuję jak najmniejszej czujki PIR (6)
CA-5 czujki PIR 5szt a jak podłączyć sabotaż? (10)
Czujki włamaniowe pir - jak prawidłowo zaprogramować (2)
Podłączenie czujki dual Vidicon Matrix - nie wiem co z EOL (4)
Jak podlaczyc czujki i wyswietlacz do CA-10 (3)
Czy mozna podlaczyc czujki jablotron do centrali satel? (1)
Centrala Setel CA-6 i czujki Paradox DG55 jak to podlaczyc (8)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.101 seconds