Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> jak podlaczyc czujki pir nc czy eol
Author
Message
betap
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 03 May 2005
Posts: 41
Location: wroclaw

Post#1 Post from the author of the topic 27 Jun 2005 23:28   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


witam
mam centrale dsc pc4020 i 6 czujek (centralka ma 16 lini) - jak najlepiej je podlaczyc

jako nc czy jako eol

dodam, ze do kazdej czujki idzie osobny kable 6 zylowy ?


pozdr,

Dodano po 26 [minuty]:

ok chyba zdecyduje sie deol - rozumiem, ze jeden rezystor powinien byc w czujce - a gdzie drugi ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Jun 2005 23:28   





Back to top
   
rgb
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 13 Apr 2003
Posts: 620
Location: Warszawa

Post#2 28 Jun 2005 00:07   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


oba rezystory 5,6kΩ należy podłaczyć w czujce umożliwi to na lokalizacje naruszenia lini sabotażowej lub uszkodzenia czujki na danej lini

Helpful message? + -

Back to top
   
wowerman
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 21 Jun 2003
Posts: 760
Location: Poznan

Post#3 07 Jul 2005 00:10   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam. Przyznaje racje, 2 rezystory jak najbardziej. Jeden równolegle w styk nc czujki(brak mozliwości ustawienia jako "no" dla tej centrali) nastepny rezystor szeregowo od styku nc do styku tampera/sabotażu czujki. Z drugiego styku tampera przewodem do centralki.
Gdy połączenia będą błędne dsc pokaże to jako uszkodzona linia nr...znaczy to ,że zle podłączyłeś rezystory. W ustawieniach nalezy tez wtedy zmienić parametr czujników jako 2 eol. Pozdrowienia

Helpful message? + -

Back to top
   
Irek 47
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 08 Jun 2003
Posts: 358
Location: W-wa

Post#4 07 Jul 2005 22:15   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Mając 16 linii i tylko 6 czujek zrobiłbym na EOL oddzielnie linia dozorowa i oddzielnie TAMPER - tymbardziej, że mamy 6 żył.

Helpful message? + -

Back to top
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 04 Dec 2003
Posts: 4574
Location: Wielkopolska

Post#5 07 Jul 2005 22:57   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam

Podłączenie w 2eol nc jest jak najbardziej poprawne i wskazane - nie rozbijałbym osobno na wyzwolenie i sabotaż.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic115356.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=237420&highlight=2eol
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=187050&highlight=2eolnc

Pzdr

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Jul 2005 22:57   





Back to top
   
wowerman
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 21 Jun 2003
Posts: 760
Location: Poznan

Post#6 08 Jul 2005 00:18   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


No własnie,lepiej zostawic wolne linie.Potem jak przyjdzie do rozbudowy systemu wystrczy pociągnąc linie.A tu jak pisze kolega danie osobno tamperów to dodatkowa robota potem przy przerabianiu.Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Jul 2005 00:18   





Back to top
   
Irek 47
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 08 Jun 2003
Posts: 358
Location: W-wa

Post#7 08 Jul 2005 18:20   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Koledzy - centrala ma taką możliwość, że można rozbić informację o stanie linii. Założenia Kolega przedstawił - centrala ma 16 wejść a ma 6 czujek. Nie ma mowy o rozbudowie, a swoją drogą to chyba powinna być w tej sytuacji zastosowana inna centrala - no nie?

Helpful message? + -

Back to top
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 04 Dec 2003
Posts: 4574
Location: Wielkopolska

Post#8 09 Jul 2005 16:31   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam

Nie jestem znawcą DSC - i tu moje pytanie: czy jedno wejście w tej centrali nie odróżnia wyzwolenia od sabotażu???

Bo jeśli rozróżnia - to nie utrudniajmy sobie życia - centrala wskaże nam czy dane wejście wyzwoliło alarm poprzez sabotaż czy dozór - odpowiednią informacją - dlatego bezsensu jest rozbijać jedną czujkę na dwie linię i się zastanawiać.... aha - wejście 1 to czujka w salonie ..aaaaa wejście 7 - to ta sama czujka tylko sabotaż ... bez sensu

Pzdr

Helpful message? + -

Back to top
   
Irek 47
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 08 Jun 2003
Posts: 358
Location: W-wa

Post#9 09 Jul 2005 17:27   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Klawiatura tej centrali pisze ludzkim językiem, a nie świeci diodkami.

Helpful message? + -

Back to top
   
guliweros
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 26 Jul 2004
Posts: 289
Location: "KO02FB" - SP7QHO

Post#10 09 Jul 2005 21:40   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Miałem niedawno ten sam dylemat.
Dzięki radom kolegów ( Duże Dzięki ) włączyłem 2EOL i według mnie to jest najensowniejsze rozwiązanie, jeśli centrala rozróznia wyzwolenie z sabotażu i naruszenia.
Zalety:
- Nie wykorzystuje dodatkowego wejścia
- prosta instalacja
- wykorzytsanie tylko 4 ( a nawet tylko 3 żył przewodu)

Helpful message? + -

Back to top
   
adam_mk
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 23 May 2004
Posts: 318
Location: Dąbrowa Górnicza

Post#11 10 Jul 2005 00:51   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam!
Mnie pewien !!!!!!! przygotował po jednym przewodzie DWUŻYŁOWYM do każdego czujnika. Spory dom to był i wszystko pod tynkiem.
Dobrze, że wszędzie kaloryfery były blisko czujek.
Poszło +12, Z i masa / com kaloryferem.
Można.
Wszystko można, tylko jedne metody są bardziej słuszne od drugich.
Bardzo dobre jest 2EOL.
Pozdrawiam Adam M.

Helpful message? + -

Back to top
   
Irek 47
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 08 Jun 2003
Posts: 358
Location: W-wa

Post#12 10 Jul 2005 11:56   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Guliweros - ja się od podwójnego rezystora nie bronię, ale skoro doradzamy koledze który ma centralę 4020 (16 linii), 6 czujek i 3 pary w przewodzie, to użycie oddzielnych wejść (dozór i sabotaż) z pojedynczym rezystorem wydaje mi się celowe.
Uzasadnienie - niesprawność czujki, (a to się przecież zdarza), przy podwójnym rezystorze, przy zgodnie z zasadami oprogramowanym wejściu do czasu wymiany czujki nakazuje zablokować, lub wypisać linię, więc strefa jest wyłączona z dozoru. Przy oddzielnie oprogramowanych wejściach blokujesz tylko uszkodzoną linię i "coś" chronionego w strefie zostaje do czasu wymiany czujki.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Jul 2005 11:56   





Back to top
   
guliweros
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 26 Jul 2004
Posts: 289
Location: "KO02FB" - SP7QHO

Post#13 10 Jul 2005 20:09   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Nie twierdze że 2EOIL to jedyne słuszne rozwiązanie.
U mnie akurat było ono najbardziej odpowiednie.
Przewody jakie stosowałem to 6 x 0,5 tak że bez problemu mozna było pociągnąc odzielnie sabotaż i czujkę.
Właśnie z raci ograniczonej ilości wejść zastosowałem 2 EOL.
Nie jestem specjalistą w dziedzinie alarmów i nie będę dalej brnął w szczegóły. Ja jestem z tego rozwiązania zadowolony i wyraziłem jedynie swoja opinię.

Helpful message? + -

Back to top
   
wowerman
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 21 Jun 2003
Posts: 760
Location: Poznan

Post#14 11 Jul 2005 18:03   

Re: jak podlaczyc czujki pir nc czy eol


Witam.Na poczatku powiem tak ,ze ja zawsze robie podwójny parametr.Jesli chodzi o to ze ja sie upieram ze bedzie rozbudowa.Moze nie a może tak. Poprostu to oszczędność czasu. Wolne wejscia można nie tylko wykorzystać na czujki ruchu. Pożar, napad, inne funkcje, a to czasem sie przydaje .

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> jak podlaczyc czujki pir nc czy eol
Page 1 of 1
Similar topics
Czujki PIR analogowe czy cyfrowe (15)
czujki alarmowe złącze eol (3)
Jak podłączyć szeregowo czujki PIR? (9)
Poszukuję jak najmniejszej czujki PIR (6)
CA-5 czujki PIR 5szt a jak podłączyć sabotaż? (10)
Czujki włamaniowe pir - jak prawidłowo zaprogramować (2)
Podłączenie czujki dual Vidicon Matrix - nie wiem co z EOL (4)
Jak podlaczyc czujki i wyswietlacz do CA-10 (3)
Czy mozna podlaczyc czujki jablotron do centrali satel? (1)
Centrala Setel CA-6 i czujki Paradox DG55 jak to podlaczyc (8)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl topic RSS feed