Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unitra Tonsil zg40C/8 4OhM Nie reagują-powód?

kuki06 26 Maj 2016 17:18 930 15
  • #1 26 Maj 2016 17:18
    kuki06
    Poziom 4  

    Unitra Tonsil zg40C/8 4OhM Nie reagują-powód?

    Witam. Niedawno kupiłem kolumny Unitra Tonsil zg40C/8 4 Ohm. Wyglądają 6/6 wszystko oryginalne żadnych ubytków itp. ale po podłączeniu w ogóle nie reagują:-( może dlatego że nie posiadam zworek z tyłu?i tu mam pytanie od czego zacząć?jestem laikiem posiadam tylko CYFROWY MIERNIK MULTIMETR PRĄDU DT9205A czy tym coś zdziałam? czy pomierzyć idzie w jakiś sposób zwrotnicę?głośnik?czy nie bawić się w to i dać do serwisu?;-/Ale tu znów kwestia pieniędzy a przede wszystkim chciałbym sam sobie to zrobić i być "Bohaterem Swojego Sprzętu:-)"Dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi-podpowiedzi itp.Pozdrawiam.

  • #2 26 Maj 2016 17:33
    Piotrix48
    Poziom 14  

    Kupiłeś kolumny i chcesz je podłączyć do czego ? Potrzebujesz WZMACNIACZA/AMPLITUNERA oraz okablowania,w dodatku musisz sprzęt odpowiednio ustawić - wybrać źródło sygnału i tak dalej.

  • #3 26 Maj 2016 17:53
    kuki06
    Poziom 4  

    Sprzęt mam posiadam Radmora 5100 oraz 5102 okablowanie itp. posiadam aktualnie mam kolumny ZGP25 i grają ładnie. A jak podłącze zg40 nic:-/

  • #4 26 Maj 2016 18:55
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    A jakie gniazda głośnikowe? Oryginalnie tam były DIN głośnikowe dwustronne - może odwrotnie wsadziłeś wtyczkę. A w ogóle sprawdziłeś czy na tym gnieździe masz oporność? Czy kable są sprawne?

  • #5 26 Maj 2016 19:04
    kuki06
    Poziom 4  

    Gniazda 2 Din i sprawdzałem odwrotnie i nic. Kable na innych kolumnach sprawne.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Jeszcze raz teraz sprawdzałem na przód na tył odwrotnie kable i tylko niskotonowy chodzi i to "B"ardzo słabo

  • #6 26 Maj 2016 19:22
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    Czyli kolumny do kompletnego sprawdzenie i ewentualnie renowacji.
    Zworka z tyłu dotyczy pracy głośnika wysokotonowego - bez niej nie będzie grać.

  • #7 26 Maj 2016 19:45
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    Wykręć głośniki i zmierz opór każdego z nich.

  • #8 26 Maj 2016 21:06
    kuki06
    Poziom 4  

    Ok jutro mi przyjdzie: CYFROWY MIERNIK MULTIMETR PRĄDU DT9205A to pomierzę każdego z nich:-) zobaczymy.

  • #9 26 Maj 2016 22:17
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    Aha. Czyli widzę łopatologicznie trzeba.
    Najpierw zmierz opór całego zestawu, mierząc opór na gnieździe.
    Dalej, jak wykręcisz głośnik z obudowy to będziesz miał przylutowane do łączówki dwa kable. Zmierz w tych dwu punktach opór. Powinien wynieść kilka omów. Membrany biernej na razie nie wykręcaj. Nie ma sensu.
    Zworę możesz zastąpić zwykłym drutem.

  • #10 27 Maj 2016 03:01
    kuki06
    Poziom 4  

    Ok.Czyli pierwsze do gniazda kolumny potem wykręce niskotonowy a muszą odłączać kable z tego niskotonowca z kolumny czy nie?czy od razu mierzyć?kilka omów 4-6Ohm?Dzięki za podpowiedź jak pomierzę dam znać.

  • #11 27 Maj 2016 05:31
    wkj
    Poziom 34  

    kuki06 napisał:
    a muszą odłączać kable z tego niskotonowca z kolumny czy nie?czy od razu mierzyć?

    Ja bym choć jeden odlutował, by przez resztę układu nie "zamykał się" pomiar.
    Najczęściej w tym typie zestawów głośnikowych, kable urywają się przy gniazdach i przy zworce wewnątrz.
    Jak pomierzysz głośniki szukaj wzrokowo urwanych kabli, ewentualnie jakichś przerw na płytce zwrotnicy, okopceń etc.

  • #12 27 Maj 2016 13:36
    kuki06
    Poziom 4  

    Oki dzięki w jednej miałem urwane od zworki ale docisłem je do tych otwórów i nic:-( no nic poczekam na miernik i zobaczymy. Póki co dziękuję wszystkim za wskazówki.

    Dodano po 5 [godziny] 13 [minuty]:

    No super miernik przyszedł i się nawet nie włączył-zepsuty!co za Chiński badziew!!!

  • #13 27 Maj 2016 14:28
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    kuki06 napisał:


    No super miernik przyszedł i się nawet nie włączył-zepsuty!co za Chiński badziew!!!
    Coś Ci widzę nic nie działa. Bateria nie jest czasem rozładowana?

  • #14 27 Maj 2016 14:38
    kuki06
    Poziom 4  

    Nie dałem inna i też nic jakieś kurde fatum

  • #15 27 Maj 2016 16:36
    Brivido

    Poziom 27  

    Włączasz go przyciskiem power? Nic się nie wyświetla? Bateria "kopie"?
    Porób zdjęcia i kolumn, w środku i samego miernika, bądź nagraj filmik jak próbujesz go uruchomić.

    Jak masz lutownicę to sprawdź każdy głośnik bezpośrednio pod Radmorem, ale na malutkiej głośności. Choć podejrzewam, że szkoda nawet je rozkręcać bo to jakaś pierdoła/niedopatrzenie jest powodem.

  • #16 03 Cze 2016 21:09
    kuki06
    Poziom 4  

    Temat do zamknięcia .Miernik wysłałem do wymiany na nowy ale już między czasie sprzedałem kolumny. Pozdrawiam.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME