Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Palnik na propan butan czy przetnie metal.? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Mikrokamery dyktafony i inne rejestratory
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
kolbi
Poziom 16
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 10 Lut 2005
Posty: 261
Pomógł: 1
kolbi
Poziom 16
Post#1 04 Lip 2005 11:26  Autor tematu   

Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Witam jak w temacię czy taki palnik jest w stanie przeciąść cienki metal do 3mm tylko samym propanem czy butanem bez tlenu.
http://www.allegro.pl/show item.php?item=55656323
bo są takie z tlenem to wiadomo żę tną ale ja niemam butli tlenowej.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Miasto: Olesno
Dołączył: 17 Sie 2004
Posty: 28653
Pomógł: 1738
Ocena postów: 145
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Post#2 04 Lip 2005 11:34    

Re: Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Absolutnie nie, sprawdziłem to na swoim (tu są takie same dysze i rozwiązanie konstrukcyjne) :

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kolbi
Poziom 16
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 10 Lut 2005
Posty: 261
Pomógł: 1
kolbi
Poziom 16
Post#3 04 Lip 2005 14:54  Autor tematu   

Re: Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Pytałem sprzedawce mailem takie samo pytanie mu zadałem on odpowiedział tak da się i teraz niewiem czy mnie robi w balona czy jak.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Orochimaru
Poziom 30
Miasto: Warszawa
Dołączył: 21 Mar 2004
Posty: 1134
Pomógł: 142
Ocena postów: 53
Orochimaru
Poziom 30
Post#4 04 Lip 2005 15:00    

Re: Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


potwierdzam w życiu nie przetniesz nim metalu, w ogóle bez tlenu to żadnym palnikiem nie przetniesz, a tym bardziej 3mm najwyżej wypalisz dziurę. Tym palnikiem to możesz najwyżej opalać farbę, spawać twożywa sztuczne, albo przypalać papierosa

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Andrzej Maciejewski
Poziom 20
Miasto: Szczecin
Dołączył: 05 Mar 2003
Posty: 457
Pomógł: 28
Ocena postów: 11
Andrzej Maciejewski
Poziom 20
Post#5 04 Lip 2005 15:13    

Re: Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Nie jestem znawcą tematu , ale tak na zdrowy rozsądek to nie temperatura tnie , tylko tlen pod ciśnieniem.
Możesz palnikiem na propan butan czy w dowolny inny sposób rozgrzać blache do czerwoności (być może że propan butan da za niską temperaturę i obowiazkowo trzeba użyć acetylenu), a potem cieńka strugą tlenu pod ciśnieniem ciąć (dopuki blacha jest goraca).
Wyobrażam sobie, że to własnie ta cienka struga tlenu jest "nożem" który wypala wąską ścieżkę.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Orochimaru
Poziom 30
Miasto: Warszawa
Dołączył: 21 Mar 2004
Posty: 1134
Pomógł: 142
Ocena postów: 53
Orochimaru
Poziom 30
Post#6 04 Lip 2005 15:40    

Re: Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


po nagrzaniu stali (zwykłej) do temp ok 1400 stopni żelazo się zapala i wydziela przy tym ciepło (reakcja egzotermiczna) tlen podtrzymuje to palenie i wydmuchuje stopiony metal.
Przy metalach kolorowych tego nie ma, a Kolbi nie sprecyzował co chce ciąć, gdyby ta blacha miała 0.5mm to może coś by z tego wyszło ale i tak krawędzie pozostawiały by wiele do życzenia lepiej zastosować piłę do metalu, a przy cienkich blachach ciąć po uprzednim włożeniu blachy między np dwie deski (krawędzie się wtedy nie strzępią)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Miasto: Olesno
Dołączył: 17 Sie 2004
Posty: 28653
Pomógł: 1738
Ocena postów: 145
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Post#7 04 Lip 2005 16:15    

Re: Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Jak to nie przetnie 8O i to 3mm bez problemu !!!
ołów to nie metal :sm23:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kolbi
Poziom 16
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 10 Lut 2005
Posty: 261
Pomógł: 1
kolbi
Poziom 16
Post#8 04 Lip 2005 16:21  Autor tematu   

Re: Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Miałem na myśli zwykły metal ale prawde mówiąc to na cięciu mi tak nie zależy chciałem wygiąść rure 50mm średnica grubość 2 mm poprostu na gorąco ją przegiąść czy to możliwe za pomocą takiego palnika bo rozumie że temperatura jest ok tylko teraz problem by tkwił w tym żeby w miarę rozgrzać do czerwoności całą powierzchnię wyginaną i czy on ma że tak powiem odpowiednią moc żeby mi w jednym miejscu nie stygło zanim zagrzeję drugie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
manta
Moderator Samochody
Miasto: Elbląg.
Dołączył: 03 Paź 2004
Posty: 5147
Pomógł: 391
Ocena postów: 82
manta
Moderator Samochody
Post#9 04 Lip 2005 20:34    

Re: Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Nie nie możliwe , instalatorzy co używają palników z dodatkowym zasysaniem powietrza i nimi taż niestety nie wygniesz tej rury powierzchnia odprowadzania ciepła zbyt duża w stosunku do wydajności źródła ,2-3 jednocześnie zdały by egzamin ale to już koszty.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jacur
Poziom 32
Miasto: Tarnów
Dołączył: 06 Gru 2003
Posty: 1748
Pomógł: 159
Ocena postów: 10
jacur
Poziom 32
Post#10 04 Lip 2005 22:54    

Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Do rozgrzania rury o średnicy 50mm potrzeba palnik acetylenowo tlenowy lub propan butan + tlen spręzony wygląd palników jest pdobny ale chwile to bedziesz musiał podgrzewać. Ewentualnie jezeli masz taką mozliwosc to troche koksu i rospalic ognisko kładziesz rure do paleniska jak dobrze napalisz to wyciagasz rozgrzaną do czerwonosci.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
dragon2004
Poziom 13
Dołączył: 05 Cze 2004
Posty: 119
Pomógł: 1
dragon2004
Poziom 13
Post#11 06 Lip 2005 23:35    

Re: Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Jest dokładnie tak, jak napisał jacur, a te palniki mogą co najwyżej służyc do lutowania (np instalacji hydrauliczneju z rur miedzianych) i podgrzewania, ale tylko małych elementów.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
hur
Poziom 14
Miasto: dolny śląsk
Dołączył: 25 Lut 2005
Posty: 172
Pomógł: 2
hur
Poziom 14
Post#12 10 Lip 2005 00:19    

Re: Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Posiadam różne i różniaste palniki na gaz propan -butan ,posiadam rownież odpowiedni sprzęt do pomiaru temperatury płomienia i robiłem pomiary temperatury pgrzania tych palników .
Stwierdzam że najwyższą temperaturę jaką udało mi się uzyskać w pewnym punkcie płomienia jednego rodzaju palnika to 920 stop.Celsiusza .
Podawane na opakowaniach niektórych palnikach możliwe do uzyskania temp 1200 stop.Celsiusza uważam za przereklamowane i nie do osiągnięcia .

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
dzikamysz
Poziom 15
Dołączył: 19 Lis 2004
Posty: 161
Pomógł: 5
Ocena postów: 3
dzikamysz
Poziom 15
Post#13 10 Lip 2005 02:13    

Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Palniki na sam propan butan są dobre do lutowania cyną blach na dachu albo rur miedzianych na miękko. Próbowałem stosować te palniki 1200 stopni do lutowania na twardo i tylko uzyskałem strasznie porowate połączenie. Może to nadaje się do małych średnic. Sam używam palnika propanbutan tlen do lutowania na twardy lut i mam końcówkę do przecinania stali. Tnie pięknie i czysto nawet lepiej od palnika acytylenowego.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
waldekel
Poziom 27
Miasto: "-"
Dołączył: 19 Gru 2003
Posty: 1136
Pomógł: 59
Ocena postów: 30
waldekel
Poziom 27
Post#14 10 Lip 2005 15:44    

Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Rury miedziane do ok. 30mm i drobne elementy można tym palnikim spokojnie lutować lutem twardym.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Palnik na propan butan czy przetnie metal.?
Strona 1 z 1



Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.152 seconds

elektroda.pl temat RSS