Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Palnik na propan butan czy przetnie metal.? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
kolbi
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 10 Lut 2005
Posty: 253
Pomógł: 1
kolbi
Poziom 15
Post#1 04 Lip 2005 11:26  Autor tematu   

Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Witam jak w temacię czy taki palnik jest w stanie przeciąść cienki metal do 3mm tylko samym propanem czy butanem bez tlenu.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=55656323
bo są takie z tlenem to wiadomo żę tną ale ja niemam butli tlenowej.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Moderator
Miasto: Olesno Śląskie
Dołączył: 17 Sie 2004
Posty: 28147
Pomógł: 1713
Ocena postów: 132
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Post#2 04 Lip 2005 11:34    

Re: Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Absolutnie nie, sprawdziłem to na swoim (tu są takie same dysze i rozwiązanie konstrukcyjne) :

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kolbi
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 10 Lut 2005
Posty: 253
Pomógł: 1
kolbi
Poziom 15
Post#3 04 Lip 2005 14:54  Autor tematu   

Re: Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Pytałem sprzedawce mailem takie samo pytanie mu zadałem on odpowiedział tak da się i teraz niewiem czy mnie robi w balona czy jak.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Orochimaru
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Warszawa
Dołączył: 21 Mar 2004
Posty: 1122
Pomógł: 140
Ocena postów: 42
Orochimaru
Poziom 21
Post#4 04 Lip 2005 15:00    

Re: Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


potwierdzam w życiu nie przetniesz nim metalu, w ogóle bez tlenu to żadnym palnikiem nie przetniesz, a tym bardziej 3mm najwyżej wypalisz dziurę. Tym palnikiem to możesz najwyżej opalać farbę, spawać twożywa sztuczne, albo przypalać papierosa

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Andrzej Maciejewski
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Szczecin
Dołączył: 05 Mar 2003
Posty: 457
Pomógł: 28
Ocena postów: 10
Andrzej Maciejewski
Poziom 18
Post#5 04 Lip 2005 15:13    

Re: Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Nie jestem znawcą tematu , ale tak na zdrowy rozsądek to nie temperatura tnie , tylko tlen pod ciśnieniem.
Możesz palnikiem na propan butan czy w dowolny inny sposób rozgrzać blache do czerwoności (być może że propan butan da za niską temperaturę i obowiazkowo trzeba użyć acetylenu), a potem cieńka strugą tlenu pod ciśnieniem ciąć (dopuki blacha jest goraca).
Wyobrażam sobie, że to własnie ta cienka struga tlenu jest "nożem" który wypala wąską ścieżkę.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Orochimaru
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Warszawa
Dołączył: 21 Mar 2004
Posty: 1122
Pomógł: 140
Ocena postów: 42
Orochimaru
Poziom 21
Post#6 04 Lip 2005 15:40    

Re: Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


po nagrzaniu stali (zwykłej) do temp ok 1400 stopni żelazo się zapala i wydziela przy tym ciepło (reakcja egzotermiczna) tlen podtrzymuje to palenie i wydmuchuje stopiony metal.
Przy metalach kolorowych tego nie ma, a Kolbi nie sprecyzował co chce ciąć, gdyby ta blacha miała 0.5mm to może coś by z tego wyszło ale i tak krawędzie pozostawiały by wiele do życzenia lepiej zastosować piłę do metalu, a przy cienkich blachach ciąć po uprzednim włożeniu blachy między np dwie deski (krawędzie się wtedy nie strzępią)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Moderator
Miasto: Olesno Śląskie
Dołączył: 17 Sie 2004
Posty: 28147
Pomógł: 1713
Ocena postów: 132
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Post#7 04 Lip 2005 16:15    

Re: Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Jak to nie przetnie 8O i to 3mm bez problemu !!!
ołów to nie metal :sm23:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kolbi
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 10 Lut 2005
Posty: 253
Pomógł: 1
kolbi
Poziom 15
Post#8 04 Lip 2005 16:21  Autor tematu   

Re: Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Miałem na myśli zwykły metal ale prawde mówiąc to na cięciu mi tak nie zależy chciałem wygiąść rure 50mm średnica grubość 2 mm poprostu na gorąco ją przegiąść czy to możliwe za pomocą takiego palnika bo rozumie że temperatura jest ok tylko teraz problem by tkwił w tym żeby w miarę rozgrzać do czerwoności całą powierzchnię wyginaną i czy on ma że tak powiem odpowiednią moc żeby mi w jednym miejscu nie stygło zanim zagrzeję drugie.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
manta
Moderator Samochody
Moderator Samochody
Miasto: Elbląg.
Dołączył: 03 Paź 2004
Posty: 4787
Pomógł: 361
Ocena postów: 63
manta
Moderator Samochody
Post#9 04 Lip 2005 20:34    

Re: Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Nie nie możliwe , instalatorzy co używają palników z dodatkowym zasysaniem powietrza i nimi taż niestety nie wygniesz tej rury powierzchnia odprowadzania ciepła zbyt duża w stosunku do wydajności źródła ,2-3 jednocześnie zdały by egzamin ale to już koszty.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jacur
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Tarnów
Dołączył: 06 Gru 2003
Posty: 1727
Pomógł: 158
Ocena postów: 11
jacur
Poziom 22
Post#10 04 Lip 2005 22:54    

Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Do rozgrzania rury o średnicy 50mm potrzeba palnik acetylenowo tlenowy lub propan butan + tlen spręzony wygląd palników jest pdobny ale chwile to bedziesz musiał podgrzewać. Ewentualnie jezeli masz taką mozliwosc to troche koksu i rospalic ognisko kładziesz rure do paleniska jak dobrze napalisz to wyciagasz rozgrzaną do czerwonosci.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
dragon2004
Poziom 13
Poziom 13
Dołączył: 05 Cze 2004
Posty: 119
Pomógł: 1
dragon2004
Poziom 13
Post#11 06 Lip 2005 23:35    

Re: Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Jest dokładnie tak, jak napisał jacur, a te palniki mogą co najwyżej służyc do lutowania (np instalacji hydrauliczneju z rur miedzianych) i podgrzewania, ale tylko małych elementów.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
hur
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: dolny śląsk
Dołączył: 25 Lut 2005
Posty: 172
Pomógł: 2
hur
Poziom 14
Post#12 10 Lip 2005 00:19    

Re: Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Posiadam różne i różniaste palniki na gaz propan -butan ,posiadam rownież odpowiedni sprzęt do pomiaru temperatury płomienia i robiłem pomiary temperatury pgrzania tych palników .
Stwierdzam że najwyższą temperaturę jaką udało mi się uzyskać w pewnym punkcie płomienia jednego rodzaju palnika to 920 stop.Celsiusza .
Podawane na opakowaniach niektórych palnikach możliwe do uzyskania temp 1200 stop.Celsiusza uważam za przereklamowane i nie do osiągnięcia .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
dzikamysz
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 19 Lis 2004
Posty: 161
Pomógł: 5
Ocena postów: 3
dzikamysz
Poziom 14
Post#13 10 Lip 2005 02:13    

Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Palniki na sam propan butan są dobre do lutowania cyną blach na dachu albo rur miedzianych na miękko. Próbowałem stosować te palniki 1200 stopni do lutowania na twardo i tylko uzyskałem strasznie porowate połączenie. Może to nadaje się do małych średnic. Sam używam palnika propanbutan tlen do lutowania na twardy lut i mam końcówkę do przecinania stali. Tnie pięknie i czysto nawet lepiej od palnika acytylenowego.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
waldekel
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: "-"
Dołączył: 19 Gru 2003
Posty: 1135
Pomógł: 59
Ocena postów: 28
waldekel
Poziom 21
Post#14 10 Lip 2005 15:44    

Palnik na propan butan czy przetnie metal.?


Rury miedziane do ok. 30mm i drobne elementy można tym palnikim spokojnie lutować lutem twardym.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Palnik na propan butan czy przetnie metal.?
Strona 1 z 1




Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl temat RSS