FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Skład chemiczny, budowa,szkodliwość tonera?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printer, copier Regeneration -> Skład chemiczny, budowa,szkodliwość tonera?
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#1 Post from the author of the topic 04 Jul 2005 13:51   

Skład chemiczny, budowa,szkodliwość tonera?

Witam Panowie. Kiedys zakladalem posta o szkodliwosci tonerow, ale widac porzadki na elektrodzie wywalily go-a szkoda, bylo tam sporo wypowiedzi...pare danych technicznych.Trudno-podejmuje watek jeszcze raz. Jesli ktos z Was dysponuje danymi technicznymi, skladem chemicznym tonera...wplywem owych zwiazkow na organizm czlowieka-poprosze o zamieszczenie tutaj....i-banalne pytanie-co jest czarne w tonerze?Co odpowiada za barwe?
Pozdrawiam.Arek
Back to top

Watażka
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 05 Jul 2005 10:44helpful post - solution   

Re: skład chemiczny, budowa,szkodliwość tonera?

Jeżeli chodzi o dane techniczne to mam tylko dla toneru do HP1100.
Co dopowiada za barwę? Może Carboneum :D

hp1100_skaład toneru.pdf
 Filename:  hp1100_skaład toneru.pdf
Download
 Contents:  
 Filesize:  100.82 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Jul 2005 10:44helpful post - solution   

Back to top

Calineczka*
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 Post from the author of the topic 05 Jul 2005 10:52   

O, to juz cos-dzieki serdeczne.Ciekawe co niby ma oznaczac Metaliczny barwnik 104815-18-1, 115004-21-4, 119029-85-5 0,1-3 % ...he he....rownie dobrzze mogli nic nie napisac.Pewnie super trujace-dlatego ukrywaja pod cyferkami ;-)
...
Back to top

Woter
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 05 Jul 2005 11:14helpful post - solution   

Głównym składnikiem barwiącym są związki wegla, lub jak kto woli carbonu,
z pewnością tonery mogą wpływać na drogi oddechowe, kto wie czy choroba zwana pylicą nie dopadnie nas w przyszłości.
Back to top

Calineczka*
Poziom 22
Poziom 22

Post#5 Post from the author of the topic 05 Jul 2005 11:25   

...no wlasnie...jak patrze na ilosc tonera osadzajaca sie na meblach....zgroza mnie ogarnia.To samo mamy w plucach Panowie.Nawet gdyby to bylo super szkodliwe to pewnie wielkie konsorcja tuszowaly by sprawe....niestety tym swiatem rzadza pieniadze.A ja nie pracuje w super-autoryzowanym serwisie z wyciagami powietrza, filtrami, matami antyelektrostatycznymi i bulgulatorami deszyfratorowymi...hi hi...a Wy?
CHyba sie zwolnie ;-)
Back to top

xawier
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 05 Jul 2005 11:34   

Jak jeszcze trochę tego poczytam to się przebranżowię. Ale warto wiedzieć co się robi i jakie są tego skutki. Na początku przeszkadzał mi toner, ale człowiek się przyzwyczaja i uodparnia - tak jak z papierosami. Tylko nie jest to bez znaczenia dla zdrowia. Jak ktoś robi przegląd za 50 zł i truje się za tak małe pieniądze... - o zgrozo - trzeba się cenić.

Pozdrawiam
Back to top

Calineczka*
Poziom 22
Poziom 22

Post#7 Post from the author of the topic 05 Jul 2005 13:16   

...cos mi sie zdaje ze plucek Ci nie wymienia...
Back to top

Velaa
Poziom 14
Poziom 14

Post#8 05 Jul 2005 18:47helpful post - solution   

Co do płucek to sprawa nie jest ciekawa, ponieważ mieszanina żywic akrylowych ma mikroskopijne rozmiary, a dotego dodaje się do toneru amonowe pochłaniacze wilgoci i ta mieszanka ma w kontakcie z płuckami silne własności dyspersyjne, czyli lekko wchodzi a trudno wychodzi. Barwnikiem jest sadza/bezpostaciowa forma węgla/ bo to barwnik o najsilnieszym współczynniku krycia. Ta postać węgla jest rakotwórcza jak azbest. Do tonerów z deweloperem /Canon/ dodaje się również sproszkowaną miedź, aby składniki metaliczne ze styrenami utrzymywały się stałej równowadze mieszaniny.
Żywice akrylowe do postaci pyłu produkuje się dwoma sposobami: mechaniczym przez mielenie lub termicznym przez wydmuch z dyszy pod wysokim ciśnieniem ciekłej żywicy w komorę niskich temperatur. Drugi sposób jest doskonalszy jakościowo,lecz droższy. Poznać to po cenie niektórych tonerów.
Wszystkim życzę dużo zdrowia.
Back to top

Calineczka*
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 Post from the author of the topic 05 Jul 2005 21:30   

wow, Velaa, jestem pod mocnym wrazeniem twojej wiedzy...skad masz te informacje?Sprawa jest powazna, bo u mnie o jakims bhp raczej mowy nie ma-co znaczy ze juz zastanawiam sie nad zmiana pracy. Mozesz podac mi zrodla tych informacji?Potraktuj prosze sprawe powaznie-moze wlasnie ratujesz komus zycie...zdrowie?Ja to wdycham od prawie roku...dzien w dzien....oprocz weekendow....Moge sobie pozwolic na zmiane pracy...chyba ze szef zainwestuje w wyciagi....posle Mu linka do tego posta chyba. Jeszcze raz dziekuje...POZDRAWIAM...Arek ;-)
Back to top

Velaa
Poziom 14
Poziom 14

Post#10 05 Jul 2005 21:56   

Nie histeryzuj! Mój dziadek zwykł był mawiać " Jak kto słaby, to i chlebem się struje". Ja wciągam 10 lat i dopiero teraz mam świszczący kaszel. Zresztą mnie na życiu nie zależy - ja mogę żyć i 200 lat. Jeśli chcesz to podaję źródło: Encyklopedia Techniki - Materiałoznawstwo, Toksykologia kliniczna. Autorów i wydawnictw ze względu na kryptoreklamę nie wyłuszczę.
Trzymaj się ciepło!
Back to top

Calineczka*
Poziom 22
Poziom 22

Post#11 Post from the author of the topic 05 Jul 2005 22:00   

...hi hi...wiesz co, nieciekawe jest to, ze raka pluc nie czujesz-plucka nie za bardzo sa unerwione-jak juz ich nie bedziesz mial to dopiero zauwazysz-i troche za pozno bedzie.Jest fajnie, 10-20-30 lat....ale jak TO przyjdzie-zostana miesiace moze....a TEGO bym nie chcial. Staram sie nie pomagac mojemu organizmowi zejsc z tego padolu, he he...chociaz mowia ze jedzenie to tez trucizna. Ciekawe ze w tej notce technicznej/informacyjnej kilka postow wyzej nie ma wzmainki o szkodliwosci...mozna wrecz niemowlaki tym karmic...he he.
...mam o czym myslec...
Dobrej nocki;-)
Back to top

kosmita
Poziom 24
Poziom 24

Post#12 06 Jul 2005 09:39   

skład chemiczny, budowa,szkodliwość tonera?

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=750470#750470 z lipca 2004
i Twój własny http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1014494#1014494
w przyrodzie nic nie ginie.. na elektrodzie wbrew pozorom też ;)
Back to top

Calineczka*
Poziom 22
Poziom 22

Post#13 Post from the author of the topic 06 Jul 2005 09:49   

..O wlasnie tego szukalem!!!Kosmito, jestes kosmiczny ;-). Dzieki. Ciesze sie, ze jednak temat powraca, nowi zainteresowani sie odzywaja....a ja wciaz nie mam czarno na bialym czy to jest szkodliwe/jak....doniesienia sa sprzeczne a jeden kolega mi sie kryptoreklama zaslania jak mu tu kolegow truja-nieladnie....;P
...czy nikt nie czytal,nie ma ...nie moze zamiescic jakiegos wycinka ...skana...artykulu...badania traktujacego o szkodliwosci tonera??A swoja droga-macie w pracy wyciagi...cos co by choc troche chronilo wasze pluca?
...wlasnie przyszlo mi do glowy wspomnienie cudownego zapachu swietnego srodka do czyszczenia gum-Schewgo plus-pieknie pachnie na rozgrzanym fuserze w oki.....
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 06 Jul 2005 09:49   

Back to top

copyman
Poziom 24
Poziom 24

Post#14 06 Jul 2005 13:43   

Toner, opary acetonu a niektórzy nawet toluenu używają. Myślę że rak to łagodna perspektywa. Biorąc pod uwagę zawartość polimerów i innych "fajnych rzeczy" w tonerze , myślę że długo nie pociągniemy. Jak moja siostra - mgr. chemii odczytała zawrtość chemiczną tonera to dziwiła się że to nie świeci w nocy. Ja osobiście wolę żyć w niewiedzy. Coż żyj szybko - umieraj młodo !

C.
Back to top

Calineczka*
Poziom 22
Poziom 22

Post#15 Post from the author of the topic 06 Jul 2005 13:50   

...czy Was tez zaczyna wszystko swedziec?? ;-). Brr...jak to sie czyta to ciarki czlowieka przechodza-nie zdziwie sie jak sie skalecze i bede mial czarna krew ;-). A tak na powaznie-czy ktos z Was dysponuje moze jeszcze jakimis notami technicznymi...cos ala ten pliczek o tonerze do HP1100?Moze sprobowali bysmy to z jakims lekarzem skonsultowac....np. znajomym laryngologiem...onkologiem....grabarzem...

p.s. po drodze chyba powinien byc notariusz, co??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 06 Jul 2005 13:50   

Back to top

grzegorz_r
Poziom 14
Poziom 14

Post#16 07 Jul 2005 10:54   

Chciałbym zwrócić uwagę na punkt (w zamieszczonych specyfikacjach technicznych) dotyczący środków ochrony dróg oddechowych.
"Nie wymagane, jeżeli używany jest zgodnie z przeznaczeniem (np. znajduje się wewnątrz kardridża)".
I jeszcze jeden:
"Unikać wdychania, jeżeli materiał uległ rozsypaniu"

Może źle to interpretuję, ale wynikałoby z tego, że każda operacja wykonywana z tonerem (poza normalną pracą w drukarce), wymaga środków ochrony dróg oddechowych.
Back to top

Calineczka*
Poziom 22
Poziom 22

Post#17 Post from the author of the topic 07 Jul 2005 11:00   

...no wlasnie, a mi najbardziej podoba sie stwierdzenie "Nie zanotowano obecności składników niebezpiecznych"...co przeciez wcale nie oznacza ze ich tam nie ma!!!Po prostu nie zanotowano...jezyk polski jest piekny, he he...
Back to top

kosmita
Poziom 24
Poziom 24

Post#18 07 Jul 2005 11:23   

Jest jednak sprawiedliwość na świecie.. czerpiesz korzyści z napełniania ponoś koszty leczenia.. a HP wymyśliło toner pęczniejący.. ciekawe jak to wpłynie na płuca??
Back to top

Calineczka*
Poziom 22
Poziom 22

Post#19 Post from the author of the topic 07 Jul 2005 11:29   

...he he, fajna ta aukcja-chyba zalicytuje ;-). Ale bede wygladal...ale potrzebowal bym modelu z wycieraczkami ....co by toner wycieraly ;P. A co do peczniejacego tonera-niby na jakiej zasadzie i po co pecznieje?czy bedziemy wygladali jak bysmy pakowali na silowni po kilku glebszych wdechach?A moze modul ktor straci hermetycznosc ...nabierze za duzo wilgoci po prostu rozsadzi w drukarce-i wtedy zapraszamy do serwisu, tak specznieje ze sam z drukarki go nie wyciagniesz, hi hi....
Back to top

kosmita
Poziom 24
Poziom 24

Post#20 07 Jul 2005 11:35helpful post - solution   

Pęcznieje po to żeby być większy i kryć większą powieżchnie papieru.. czyli ze 100g toneru drukujesz tyle co z 150g... miniaturyzacja
Back to top

azarach
Poziom 18
Poziom 18

Post#21 07 Jul 2005 23:44   

ja od 3 miechów używam maski przeciwpyłowej ( bo jak żona zobaczyła co się dzieje w piwnicy to powiedziałe że za młoda na wdowe i do sklepu BHP po maseczke wysłała);-)
tak włąściwie to miała racje po 3 tygodniach jak zobaczyłem co jest na filtrach to jej przyznałem racje
;-) ;-)
Back to top

Calineczka*
Poziom 22
Poziom 22

Post#22 Post from the author of the topic 08 Jul 2005 09:01   

....a nie zauwazyles zadnych zmian w okolicach zaslonietych maska-bo w takich miejscach zmienia sie flora i fauna dosc mozcno...podobno....Mi ciezko sobie wyobrzic ganianie z maska 8h dziennie...ale moze to kwestia przyzwyczajenia....
Back to top

azarach
Poziom 18
Poziom 18

Post#23 08 Jul 2005 22:11   

Calineczka* wrote:
....a nie zauwazyles zadnych zmian w okolicach zaslonietych maska-bo w takich miejscach zmienia się flora i fauna dosc mozcno...podobno....Mi ciezko sobie wyobrzic ganianie z maska 8h dziennie...ale moze to kwestia przyzwyczajenia....

do wszystkiego idzie się przyzwyczajic
po zdięciu maski dookoła jest osad z tonera na twarzy
"mordka do mycia" ale chyba lepiej umuć twarz niż to wdychać
koszt maski to 2 złote chyba warto wydać
Back to top

copyman
Poziom 24
Poziom 24

Post#24 11 Jul 2005 10:10   

No to problem tonera byłby w miarę rozwiązany... ale co z oparami od środków chemicznych (aceton,schwego, rozpuszczalniki itp.), tego się nie da nie wdychać a maseczka za 2 zł nie da rady ! Czyżby słowa Kosmity miały stać się ciałem ... ? :-(

C.
Back to top

azarach
Poziom 18
Poziom 18

Post#25 11 Jul 2005 10:41   

copyman wrote:
No to problem tonera byłby w miarę rozwiązany... ale co z oparami od środków chemicznych (aceton,schwego, rozpuszczalniki itp.), tego się nie da nie wdychać a maseczka za 2 zł nie da rady ! Czyżby słowa Kosmity miały stać się ciałem ... ? :-(

C.

zawsze lepiej jeden srodek mniej w płucach
Back to top

Calineczka*
Poziom 22
Poziom 22

Post#26 Post from the author of the topic 12 Jul 2005 16:23   

....no ja juz bede mial wyciag w pracy ;-). Zawsze to cos, a moj Szef po rozmowie ze mna przejal sie sprawa-zycze wszystkim takich szefow .... Nadal nie wiem dokladnie czy to, z czego robia toner jest rakotworcze czy nie?Ponawiam pytanie-czy macie jakies dodatkowe informacje co do DOKLADNEGo skladu chemicznego i analizy pod wzgledem zdrowotnym tegoz...dla mnie osobiscie jest roznica -chorowac na pylice czy na raka z pylica ;-). Teraz mozemy sobie pozartowac troche z tego, jestesmy mlodzi i piekni( chyba nikt nie zaprzeczy, co??)...tylko ze wiekszosc rozngo "badziewia"wychodzi po kilku latkach....Napoleona tez truli powoli(ale to chyba nie byl toner, chyba ze o czyms zapomnialem ...;-) )...

....p.s co do innych srodkow, typu Schwego etc-nie wiem czy chce wiedziec...ale z rąk schodzi bardzo trudno po polaczeniu z tonerem i szmata.Na szczescie pachnie "ladniej" od denaturatu...Mysle, ze co do Schwego-mozna do nich napisac....chyba sie tym zajme...moze cos odpisza....
Back to top

gendajan
Poziom 15
Poziom 15

Post#27 14 Jul 2005 15:42   

Noooooooo ja już nie jestem taki młody i trchę tonera i innego świństwa nawdychałem, ale trudno nie każdy może być gajowym bo lasów mało. Ale różnie to bywa, znałem takiego młodego gajowego którego wcięło na dyskotece od kija. Zszedł z tego świata bez grama tonera w płucach a ja nadal dźwigam pewnie z kilogram i rak nie może się dobrać bo pewnie go zaraz niszczy chemia z tonera
Pozdrawiam i życzę 200 lat w zdrowiu
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Jul 2005 15:42   

Back to top

copyman
Poziom 24
Poziom 24

Post#28 15 Jul 2005 10:25   

Kolega pewnie ma rację ! Byćmoże jesteśmy niezniszczalni a toner który wdychamy + opary rozpuszczalników i innych chemikaliów to swoista chemioterapia i to coś co chodzi do tyłu nas po prostu nie złapie. Niestety nic nie poradzimy na inne przypadłości zawodowe tj. kręgosłupy i stawy kolanowe. Nie chcę straszyć , ale na to nie ma skutecznego środka ! Chyba że ktoś ma pomysł to mógłby się podzielić jakimś sposobem...

C.
Back to top

wladekp
Poziom 13
Poziom 13

Post#29 15 Jul 2005 11:32   

copyman wrote:
Niestety nic nie poradzimy na inne przypadłości zawodowe tj. kręgosłupy i stawy kolanowe. Nie chcę straszyć , ale na to nie ma skutecznego środka ! Chyba że ktoś ma pomysł to mógłby się podzielić jakimś sposobem...

C.

no niestety skutecznego środka brak, ale na kręgosłup zalecam co 2 lata serię zabiegów u dobrego masarzysty + igiełki (akupunktura) naprawdę pomaga
stawy kolanowe - niestety nie wiem
Back to top

xawier
Poziom 22
Poziom 22

Post#30 15 Jul 2005 16:06   

Basenik - trochę relaksu i ruchu w wodzie - coś pięknego. Mnie od razu kręgosłup przestaje boleć. :D
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printer, copier Regeneration -> Skład chemiczny, budowa,szkodliwość tonera?
Page 1 of 5 Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next
Similar topics
Skład - developer Ricoh Aficio (1)
Szkodliwość kopiarki analogowej (11)
Bizhub c500 pro grudki tonera w wywoływaczce tonera (5)
Szkodliwość sieci, Wifi, komputerów... nietypowe pytanie (12)

Page generation time: 0.161 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed