FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Oprogramowanie do edycji schematów i płytek drukowanych

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> EDA Programs -> Oprogramowanie do edycji schematów i płytek drukowanych
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#241 29 Mar 2011 13:35   

Re: Oprogramowanie do edycji schematów i płytek drukowanych

a czy mógł by mi podać link do polskiego programu do rysowania płytek plz
Back to top

WoZaj
Poziom 15
Poziom 15

Post#242 29 Mar 2011 17:11   

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic453745.html
Back to top

H0miczek
Poziom 15
Poziom 15

Post#243 04 Apr 2011 14:28   

Re: Prośba o sprawdzenie schematu

Co do niechęci do Eagla...
Da sie w tym czymś projektowac, nawet calkiem nieźle. Problem zaczyna sie jak się przesiądziesz na cos lepsiejszego, np Altium. Zaczynasz dostrzegac braki eagla i nader wyraznie widac czego nie ma, co by się przydalo.
I nie chodzi tu o ficzery odwalające robotę za projektanta, ktorych tez jest sporo, tylko choćby udogodnienia typu:
-znacznie łatwiejsza nawigacja (np nie musisz klikac w menu "przesuń" tylko łapiesz i przesuwasz, zoom poprzez ctrl+scroll itp),
-bardziej intuicyjne menu, wygodniejsze np obracanie elementów,
-interaktywne prowadzenie scieżek + łatwosc ich przesuwania (często cos trzeba dopchnąć, przesunąc, zmienic zeby dołozyc brakującą sciezke, wtedy te ficzery altiuma są zbawieniem^^)
-dwuklik na component/sciezke/cokolwiek aby zmienic jego parametry,
-mozliwosc edycji kazdego fragmentu componenta juz na gotowej PCB..
mozna dlugo wymieniac.
Robilam kiedys w eaglu, na protela przesiadlam sie bardzo latwo i szybko, a jak niedawno potrzebowalam cos w eaglu zrobic to jakos bardzo mi ten soft nie pasowal. No ale dopoki pracujesz w eaglu to wszystko jest fajnie i nie zdajesz sobie sprawy o ile wygodniej mozna :)
Back to top

marco47
Poziom 23
Poziom 23

Post#244 04 Apr 2011 16:56   

To wszystko co opisałaś posiada też Eagle, i wiele innych niepotrzebnych udogodnień.
Cała sprawa projektowania w tym a nie innym programie sprowadza się do jednego faktu.
Szybkości w jakiej można ukończyć jakiś projekt.

Jak sama wiesz nie jest ważne narzędzie którym się posługujesz, tylko sprawność jego operatora.
Bo przecież projekt płytki (urządzenia) nie powstaje w programie EDA, tylko w głowie projektanta.

Sam korzystam z większych kombajnów, ale lata przyzwyczajenia odcisnęły już swoje piętno :D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Apr 2011 16:56   

Back to top

H0miczek
Poziom 15
Poziom 15

Post#245 04 Apr 2011 17:50   

Hmm mnie tam najbardziej irytuje w eagle, że aby cos przeniesc, przesunąć, usunąć itp trzeba kliknac w menu po lewej (jak w paint xD). Albo zmiana np szerokosci danej sciezki (popraw mnie jak się myle) polega w eaglu na przebrnięcie przez chyba 3 zagniezdzenia menu (dla porownania w altiumie klikasz dwukrotnie na gotową scieżkę, a jak dopiero ją prowadzisz to wystarczy tab..). Dla mnie eagle jest nieintuicyjny. zupelnie :)
Ktoś gdzies napisal ze wiekszosc czasu podczas projektowania spędza sie na grzebanie po menu, dlatego wazne jest 1.dobrze ulozone menu 2.skroty. Nie wiem ile w tym prawdy, ale szlag mnie trafia jak mam w eaglu zrobic tak prostą rzecz jak choćby obrocic element lub zmienic szerokosc scieżki..
Przyzwyczaic się niby mozna do wszystkiego i tez bedzie wygodnie. Jak komus się lepiej pracuje w eagle, jego sprawa. Ale ja, jak juz usiadlam do altiuma to za nic nie dam sie namowic na powrot do eagla.

Nie do konca masz rację pisząc, ze narzedzie nie jest wazne. Nie jest najwazniejsze - to fakt. Ale narzedzie ma ulatwiac pracę (nie utrudniać) i wlasnie dlatego (w mojej opinii) lepiej korzystac z czegos mniej eaglowatego
Back to top

marco47
Poziom 23
Poziom 23

Post#246 04 Apr 2011 18:03   

Pytasz o prostą rzecz jak obrót elementu.
Wystarczy go pochwycić lewym przyciskiem myszy, a prawym przyciskiem myszy obrócić, albo środkowym przyciskiem przenieść na inną warstwę.
I jeszcze na dokładkę kręcąc kółkiem możesz wszystko przybliżać lub oddalać.
Te wszystkie rzeczy robisz naraz bez niepotrzebnego wchodzenia do menu.
I tak jest z większością narzędzi, w zależności jakim się posługujesz to niezbędne dodatki masz pod każdym przyciskiem myszy.

A menu masz bezpośrednio pod prawym przyciskiem jeżeli znajdujesz się nad danym elementem, ścieżką.

I sądzę że jest program bardziej intuicyjny, jak poznasz wszystkie jego zakamarki :D
Back to top

H0miczek
Poziom 15
Poziom 15

Post#247 04 Apr 2011 18:32   

Moze i masz rację (ale samo przesuwanie sciezek jest straszne - powinien domyslnie zachowywac kąt, albo jak w prosty sposob skrocic scieżke?). W kazdym razie mnie nie namowisz :P

marco47 wrote:
I sądzę że jest program bardziej intuicyjny, jak poznasz wszystkie jego zakamarki

hmm. mówiac o intuicyjnosci mialam na mysli zjawisko, ze wlasnie nie musisz poznawac zakamarków softa aby sie po nim w miare poruszac..
Back to top

Przem188
Poziom 21
Poziom 21

Post#248 05 Apr 2011 08:08   

Zaraz, przepraszam że się wproszę w temat, kolega marco47 pisze, że eagle posiada wszystkie te funkcje, które wymieniła koleżanka HOmiczek, czyżby rozpychanie Elementów przy pozycjonowaniu i to samo, ale przy trasowaniu ścieżek i magistral( rozpychanie i przyciąganie - push and spring - określenie w Cadstarze, nie wiem, jak to tam się nazywa) również występuje?

Akurat to są podstawowe funkcje, które bardzo się sprawdzają i są wg. mnie bardzo przydatne.

Eagle nie uzywam już od 14 lat, więc nie wiem, co się zmieniło, ale widząć screen schoty nowych wersji to raczej niewiele, bo interfejs nadal wygląda jak ten z wersji 3.55 dla Windows, gdy jeszcze program ten uzywałem, zanim przesiadłem sie na Protela.
Back to top

Escapadro
Poziom 12
Poziom 12

Post#249 06 Apr 2011 19:48   

Jak sprawa się ma w kwestii rywalizacji KiCad vs Eagle? Nie mówię już o Altium ponieważ w mojej opinii, niedoświadczonego projektanta - faktycznie patrząc na sprawność, z którą wykonał dla mnie projekt starszy kolega, jest nie do porównania z dwójką poprzedników. Chociaż może?

Co do mojego układu - już działa, dziękuję. :)
Back to top

ZbeeGin
Poziom 23
Poziom 23

Post#250 09 Apr 2011 15:20   

Escapadro wrote:
Jak sprawa się ma w kwestii rywalizacji KiCad vs Eagle?

Nie ma rywalizacji. Zwłaszcza na tym forum, gdzie występuje dziwny dla Mnie fenomen: nie wiedzieć czemu 98% użytkowników woli używać wersji z ograniczeniami albo wersji zwitaminizowanych Eagle, niż darmowego pakietu KiCAD dającego podobne możliwości i jeszcze do tego posiadającego polski interfejs (największa zmora informatyczna: programy po angielsku). Argument o bogatych bibliotekach niestety jest nie trafiony, bo właśnie biblioteki z programu Eagle można łatwo skonwertować do formatu KiCAD.
Myślę, że najważniejszą zaletą programu KiCAD nie jest jego Open Source-owa darmowość, a to, że pakiet ten jest żywym organizmem i ewoluuje dzień po dniu. Błędy są dość szybko poprawiane, i co chwilę pojawiają się ulepszenia i nowe możliwości. Tego naprawdę mogą pozazdrościć wszyscy wielcy z rynku EDA.

I jeszcze jedną rzecz zauważyłem - co się koledze Przem188 pewnie nie spodoba - w czasie gdy Cadstar narysował dopiero siatkę, to KiCAD zdążył odświeżyć już cały obraz płytki. Panowie z Zukena powinni pomyśleć o optymalizacji procedur rysowania obrazu w W7.
Back to top

Przem188
Poziom 21
Poziom 21

Post#251 09 Apr 2011 15:37   

Witam. Akurat przeglądałem temat.

Wcale mi się nie niepodoba- nic nowego - Cadstar 12.1 oficjalnie nie ma wsparcia dla Win7, jak i procedury graficzne nie są zoptymalizaowane pod nowe karty graficzne. To zostanie zmienione w C13 lub 14, ( C13 premiera w listopadzie ), W każdym razie bedzie wprowadzona obsługa DirectX, której na ten czas programowi brakuje. Trochę to dziwne, bo jak pamiętam, siatka była rysowana W XP od razu, natomiast w Win7 jest widoczne, jak ją rysuje.

I to mi się podoba - konkurencja powoduje, że prace nad programem przyśpieszyły. Bo tak to była stangancja. A teraz się obudzili - w listopadzie nowy moduł testowania kompatybilności EMC ( czegoś podobnego nie widziałem - symulujący projekt w 3D ), IBIS3.0, IDF w standardzie, rozszerzony DXF i wiele innnych. Nareszcie angole w Bristolu jak i reszta działów Zukena na całym świecie ruszyło do roboty. Zasługa Atiuma.

Pozdrawiam.

A przy okazji - bo nie było odpowiedzi na moje pytania - czy w Eagle jest rozpychanie ścieżek podczas trasowania? Bo chyba nie, nawet w jakimś drogim dodatku do tego programu. To samo z rozpychaniem elementów podczas pozycjonowania, jest?

Wszyscy używają Eagla- dlaczego ? Bo wg. mnie problemem są biblioteki, które są bardzo doobre w tym programie i zniechęcają do przesiadki na coś lepszego. Bo chyba niczym innym ten program nie nadrabia- prymitywny, nadający się praktycznie do płytek max. 2-warstwowych i niezbyt skomplikowannych. Brak jakichkolwiek narzędzi do ułatwionego trasowania w układach BGA, autorouter jest tak prymitywny, że kilka darmowych narzędzi ma o wiele lepszych, uproszczenia nie pozwalają praktycznie na nic więcej, niż płytka o wymiarach ograniczonych zresztą w jedenej z licencji wymiarami. Nie wyobrażam sobie projektu np. komputera przemysłowego w tym programie na np. 8 czy 10 warstwach. I to chyba normalne - większość firm, jakie znam używają go do prostych projektów, gorzej gdy przyjdzie coś większego - firma staje przed problemem, albo męczyć się w Eagle, kupić, pożyczyć coś większego, albo zlecić projekt na zewnątrz.

Aż dziw bierze - że pogromca Eagla - DesignSparks jeszcze nie osiągnął takiej popularności. Sam go używam i zaprojektowałem kilka płytek na zlecenie dla firm, które chciały mieć wgląd w projekt, i powiem, że naprawdę zasługuje na miano pogromcy Eagle. Chyba trzeba pomóc temu programowi i wrzucić tu biblioteki Eagla przekonwertowane do DesignSparksa. Tym bardziej że wyszła wersja nr. 2 rozszerzona o np. 3D.

Link
Back to top

marco47
Poziom 23
Poziom 23

Post#252 09 Apr 2011 16:11   

Kolego Przem188

Rozumiem że masz za zadanie chwalić "swój" produkt, ale to jest forum na którym jest większość hobbystów, a nie profesjonalistów którzy projektują np. pyty główne komputerów itp.
Dla nich te super kombajny projektowe są w sam raz.

Ale dla zwykłego zjadacza chleba (czytaj: hobbysty) nie jest potrzebny tak mocno rozbudowany program, za tak koszmarne pieniądze.
Nie potrzeba kupować całego browaru jak się che napić jedną butelkę piwa.

Dlatego tego typu rozmowy, który jest lepszy, który ma czegoś więcej nie ma tutaj wielkiego znaczenia.
Jak wcześniej pisałem program to jedno, ale najważniejszy jest człowiek który się nim posługuje.

Dlatego pozostańmy każdy przy "swoim" programie, nie deprecjonując kogoś kto używa inny program niż ten najlepszy w Twoim mniemaniu.

Pozdrawiam.
Back to top

Przem188
Poziom 21
Poziom 21

Post#253 09 Apr 2011 16:22   

Nie chwalę Cadstara, bo nie tu jest miejsce dla tego. Ale design Sparksa i owszem. Pochwalę. Wprowadzili 3D, usprawnili i dodali kilka innych funkcji.

To jak z tym rozpychaniem ścieżek i elementów? Jest?
Back to top

marco47
Poziom 23
Poziom 23

Post#254 09 Apr 2011 16:35   

No widzisz, a jak rok temu wprowadziłem projekty na forum z ich wizualizacją 3D, to niektórzy starzy uczestnicy forum mieli mi za złe że wprowadzam takie niepotrzebne dodatki.

Wracając do poprzedniego wątku, to tutaj na forum musiałem powrócić do projektowania z elementami przewlekanymi, bo niestety koledzy nie mogli przełknąć projektów z samymi elementami SMD.
I dlatego wprowadziłem modele 3D aby mogli sami na własne oczy zobaczyć jak ich projekty będą wyglądać w rzeczywistości.

W tym czasie nie było lepszego programu z taką możliwością wizualizacji 3D, dlatego w tym programie tworzę płytki dla kolegów z forum.

Quote:
To jak z tym rozpychaniem ścieżek i elementów? Jest?

Nie ma.
Ale projektując z głową nie musisz się rozpychać umieszczając jakiś zapomniany element :D
Back to top

Escapadro
Poziom 12
Poziom 12

Post#255 09 Apr 2011 18:22   

Dziękuję za odpowiedzi. Co do premier nowego Cadstara warto poczekać, ale wracając do "hobbystycznego" Eagle'a i KiCada. Pytam, ponieważ w Eaglu coś już tam robiłem i jak na program dla amatorów, nie jest zły, mógłbym podać parę minusów, ale bez przesady.

A o KiCada pytam bo może błędy wynikające z natury technicznej programu mogą mieć odzwierciedlenie na projekt? No bo same problemy z gridami czy wielkością płytki można jakoś rozwiązać. (kupując full wersję... :D)

Dziękuję za odpowiedzi, sam będę musiał jeszcze popatrzeć, co, gdzie i jak. Każdy przecież ma własny typ, prawda? :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Apr 2011 18:22   

Back to top

Borekmati
Poziom 1
Poziom 1

Post#256 19 Jun 2011 12:59   

Witam! Mam pytanie. Jeżeli ktoś mógłby mi polecić jakiś program do tworzenia projektów płytek pcb i układów elektronicznych. Program musi się cechować uniwersalnością ale dobrze by było żeby miał duże możliwości.
Obecnie mam kilka demówek i sprawdzam je, ale chętnie skorzystam z porady.
Sprawdzałem takie programy jak (Dip Trace, Eagle)
Chciałbym zakupić pełną wersję takiego programu lecz najpierw chciałbym zasięgnąć informacji. Być może są lepsze programy. Pozdrawiam
Back to top

Freddy
Poziom 24
Poziom 24

Post#257 19 Jun 2011 13:40   

Borekmati wrote:
Witam! Mam pytanie. Jeżeli ktoś mógłby mi polecić jakiś program do tworzenia projektów płytek pcb i układów elektronicznych. Program musi się cechować uniwersalnością ale dobrze by było żeby miał duże możliwości.
Obecnie mam kilka demówek i sprawdzam je, ale chętnie skorzystam z porady.
Sprawdzałem takie programy jak (Dip Trace, Eagle)
Chciałbym zakupić pełną wersję takiego programu lecz najpierw chciałbym zasięgnąć informacji. Być może są lepsze programy. Pozdrawiam

SprintLayout i SPlan, cena 40 euro.
Back to top

zaku_zuk
Poziom 7
Poziom 7

Post#258 24 Nov 2011 15:46   

Witam.
W tym temacie tj. projektowania i wytrawiania płytek drukowanych jestem prawie noga, potrzebuję program do którego lub na którym narysuję schemat elementów z połączeniami a "on" będzie w stanie zaprojektować płytkę jedno lub dwu stronną ( która pewnie będzie mniejsza od jedno stronnej) pytam dlatego że forum jest bardzo rozbudowane, programów jest opór i mam lekki problemik i najlepiej jak by był po polsku.
Z góry dzięki za pomoc.

Dodano po 1 [minuty]:

P.S. Drugi raz w życiu zabieram się za zrobienie płytki.
Back to top

Christophorus
Poziom 21
Poziom 21

Post#259 24 Nov 2011 16:13   

W przypadku automatów do trasowania ścieżek i rozmieszczania elementów to nie liczył bym na jakieś zadowalające efekty ich pracy. Szczególnie przy prostych płytkach. Programów polskojęzycznych w tej dziedzinie jest niezbyt dużo:

1. KiCAD - darmowy, wersja dla Linuksa i Windows
2. DipTrace
3. EdWin - do starszej wersji było polskie tłumaczenie
4. Circuit Maker 2000 - nieoficjalne polskie tłumaczenie
5. CadStar - posiada częściowe tłumaczenie menu

Programy 2 i 5 z tego co pamiętam posiadają wersje darmowe z ograniczeniami wielkości tworzonego projektu.
Back to top

zaku_zuk
Poziom 7
Poziom 7

Post#260 24 Nov 2011 22:06   

Dzięki bardzo za pomoc.

Dodano po 10 [minuty]:

Pobrałem CM 2000 i na elektroda.pl miało być spolszczenia ale niestety ja go nie znalazłem, ma ktoś może?

Dodano po 58 [minuty]:

Jakoś w nim walczę po ang, ale nie wiem jak pobrać do niego jakąś aktualizację bo potrzebuję wstawić CD4093 - cztery bramki nand z wejściem schmitta, a nie mogę tego znalęźć w programie, chyba coś robię źle, prawda?
Back to top

Christophorus
Poziom 21
Poziom 21

Post#261 24 Nov 2011 22:17   

Tłumaczenie było nieoficjalne, czyli niezgodne z licencją programu i regulaminu i dlatego jest niedostępne na "Elektrodzie". Czy jest dostępne gdzieś indziej to nie wiem.

Program jest dość stary. Jak nazwa wskazuje z 2000 roku. Nie jest już rozwijany od wielu lat i nie ma do niego żadnych aktualizacji. Mimo tego taki podstawowy element jak bramki 4093 powinny w nim być dostępne. Po lewej stronie programu masz duże prostokątne okno a w nim coś w rodzaju rozwijanego drzewa posegregowanych elementów. W nim wybierasz potrzebny element. Nad tym oknem jest małe okienko z podglądem elementów. Pod tym okienkiem masz przycisk Umieść. Kliknięcie na tym przycisku umieszcza element na planszy schematu. Fragment tego okna możesz zobaczyć na obrazku poniżej. Program nie jest zły, ale osobiście proponował bym się zainteresować nowszym oprogramowaniem. Choćby ze względu na mocno nieaktualne biblioteki elementów.

Back to top

zaku_zuk
Poziom 7
Poziom 7

Post#262 24 Nov 2011 23:02   

Możesz coś zaproponować, dobrze by było z polskim, mój ang jest do kitu. Dopiero zaczynam naukę w tym kierunku i wolał bym jakiś program prosty i najlepiej darmowy.
Back to top

Christophorus
Poziom 21
Poziom 21

Post#263 25 Nov 2011 08:27   

Z polskim interfejsem to zostaje raczej KiCAD. W dodatku darmowy bez ograniczeń jak inne "darmowe" programy. Nie jest też trudny w obsłudze. Niemniej jednak trzeba się nauczyć jego obsługi jak każdego innego programu, w czym pomocny może być polski interfejs programu.
Back to top

zaku_zuk
Poziom 7
Poziom 7

Post#264 25 Nov 2011 13:32   

Dzieki bardzo, spruboje go znalezc w sieci i cos na nim zrobic, czy nakladka polska KiCAD jest dostepna bez problemu?
Back to top

Christophorus
Poziom 21
Poziom 21

Post#265 25 Nov 2011 14:31   

Polskie menu jest na stałe wbudowane w KiCADa. Zaraz po instalacji powinno być nim dostępne, bez konieczności instalowania żadnych nakładek. Ewentualnie ręcznie trzeba wybrać spośród dostępnych języków, język polski jak na obrazku.

Back to top

ZbeeGin
Poziom 23
Poziom 23

Post#266 26 Nov 2011 19:20   

zaku_zuk wrote:
nie mogę znaleźć CD4093, czy trzeba uaktualnić bibliotekę?

Można dorysować samemu. Poradnik jak to zrobić krąży po sieci, a kolega Christophorus chyba nawet go gdzieś prezentował.

Rzeczywiście w bibliotekach, które znalazły się w ostatniej oficjalnej edycji tego układu nie ma. Jednak w nadchodzącej edycji - jak obecnie wynika ze źródeł - będą dwie biblioteki z układami CMOS 4000 i w tej drugiej bibliotece ten układ już występuje.

W chwili obecnej możesz ze strony http://www.kicadlib.org/ pobrać bibliotekę CMOS IEEE Library (4xxx) gdzie znajdziesz ten układ.

P.S. Coś długo autor programu każe nam czekać na nową wersję. Chyba zmiany jakie zaszły w interfejsie programu (Nieco na gorsze, ale to Moja subiektywna ocena), nie są aż tak duże, by opóźniać wydanie kolejnej wersji stabilnej?
Uchylę rąbka "tajemnicy" i pokażę skompilowany ze źródeł nowy PCBnew. Mam nadzieję, że autor programu nie będzie miał o to pretensji.
Back to top

Christophorus
Poziom 21
Poziom 21

Post#267 26 Nov 2011 19:35   

Jeśli brakuje Ci bibliotek to możesz skorzystać z bibliotek programu Eagle. Tutaj jest opis.

Natomiast tutaj masz link do kursu KiCAD'a. Trochę się on zdezaktualizował dlatego, że KiCAD się ciągle rozwija.

Ten nowy interfejs też moim zdaniem nie wygląda najlepiej.
Back to top

zaku_zuk
Poziom 7
Poziom 7

Post#268 28 Nov 2011 10:15   

Dzięki bardzo za pomoc, jestem laikiem w tym temacie, więc każda informacją jest bardzo przydatna.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Nov 2011 10:15   

Back to top

Christophorus
Poziom 21
Poziom 21

Post#269 03 Dec 2011 14:17   

Proponuję pobrać najnowszą wersję KiCADa tą z 27 listopada 2011 roku (ze strony domowej KiCADa). Jest to co prawda wersja RC1a, ale u mnie działa poprawnie. Największą jej zaletą jest całkowicie polska wersja językowa programu. Przetłumaczone w niej zostały pliki pomocy. Więc jak się czegoś nie wie to można zaglądnąć do pomocy KiCADa. W katalogu z polskimi plikami pomocy KiCADa znajduje się też pobieżny polskojęzyczny opis tego programu. To wszystko powinno ułatwić pracę z tym programem.
Back to top

yozka1
Poziom 14
Poziom 14

Post#270 03 Dec 2011 19:43   

Jak najprościej zeskanować/powielić płytkę, którą mam (zakładam, że niema możliwości otrzymania schematu od producenta).
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> EDA Programs -> Oprogramowanie do edycji schematów i płytek drukowanych
Page 9 of 10 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
Similar topics
program do schematów i płytek PCB pod vistę (6)
Jaki program do rysowania prostych schematów i płytek (3)
Jaki program do rysowania schematów projektowania płytek? (2)
Program do projektowania płytek drukowanych pod Vistę. (1)
Program do rysowania płytek drukowanych PIA PCB (1)
PROJEKTOWANIE PŁYTEK DRUKOWANYCH. (16)
Protel DXP: 1 projekt kilka schematów,kilka płytek i problem (7)

Page generation time: 0.149 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed