| Author |
_tomasz_2005 Poziom 2

|
06 Jul 2005 20:55 regeneracja chlorku żelaza ..... |
|
|
|
Czy ktoś wie jak regenerować zużyty chlorek żelazowy? Posiadam około 10litrów tegoż preparatu. Wydaje mi się że można by zregenerować zużyty wytrawiacz przy pomocy prądu i przy okazji odzyskać strawioną miedź. Próbowałem już kilka razy ale zawsze wydzielał się chlor więc nie tędy droga. Może ktoś zna sposób jaki stosuje się w przemyśle ?
pozdro :-)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Jul 2005 20:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jagrx Poziom 19

|
06 Jul 2005 21:46 Re: regeneracja chlorku żelaza ..... |
|
|
|
Wg moich znajomych chemikow " gra nie jest warta swieczki 'lepiej kupic nowy FeCl(3)
|
|
| Back to top |
|
 |
witek17 Poziom 15

|
08 Jul 2005 12:43 Re: regeneracja chlorku żelaza ..... |
|
|
|
dolewasz kwasu solnego i wystawiasz na powietrze (!!!!!), po paru dniach będzie działał (jeżeli można tak powiedzieć)
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
08 Jul 2005 13:00 Re: regeneracja chlorku żelaza ..... |
|
|
|
Jeśli prowadziłbyś elektrolizę przy kontrolowanym napięciu bylaby szansa odzyskania miedzi. Chlor zawsze będzie sie wydzielał, więc lepiej sie tym nie baw, bo możesz się zatruc.
Dodatkowo elektrolitycznie tylko wydzielisz miedź, poniważ regeneracja żelaza wymagałaby odebrania od dwududatniego kationu jeszcze jednego elektronu, więc musiałaby zachodzic na elektrodzie dodatniej, która z kolei odpycha kationy.
Witek17 podał dobry sposób. Jesli chcesz zrobic to szybciej, to dolej mieszaniny kwasu solnego i wody utlenionej. Regeneracje przyspieszy lekkie ogrzanie (uwazaj, aby za bardzo nie pieniło się). Ciekawe dlaczego niektórzy "chemicy" uważaja to za gre nie wartą świeczki?
|
|
| Back to top |
|
 |
byrek Poziom 10

|
08 Jul 2005 23:58 Re: regeneracja chlorku żelaza ..... |
|
|
|
Jeżeli chodzi o regenerowanie FeCl3 kwasem solnym, to ja proponuję inne podejście. Wziąć kwas solny, dolać go do wody i dodać perhydrolu. To jest mniej więcej przepis na mój środek do trawienia - nie podtrawia (trawię też płytki z cienkimi ścieżkami pod SMD) i jest o niebo tańszy.
Proporcje tak mniej więcej to 1/2 wody, 1/4 HCl, 1/4H2O2.
|
|
| Back to top |
|
 |
aceton Poziom 21

|
09 Jul 2005 00:12 Re: regeneracja chlorku żelaza ..... |
|
|
|
kiedys o uszy obilo mi sie ze mozna wlozyc do chlorku cos metalowego i podobno miedz osadzi sie na metalu ale tego nie sprawdzalem
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Jul 2005 00:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
McKwacz Poziom 13

|
09 Jul 2005 00:29 Re: regeneracja chlorku żelaza ..... |
|
|
|
"naprawa " chlorku nie ma sensu więcej dołożysz za chemikalia żeby go zregenerować niż kupić nowy
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Jul 2005 00:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_tomasz_2005 Poziom 2

|
13 Jul 2005 16:18 Re: regeneracja chlorku żelaza ..... |
|
|
|
[quote="tjanusz"]Jeśli prowadziłbyś elektrolizę przy kontrolowanym napięciu bylaby szansa odzyskania miedzi. Chlor zawsze będzie się wydzielał, więc lepiej się tym nie baw, bo możesz się zatruc.
Dodatkowo elektrolitycznie tylko wydzielisz miedź, poniważ regeneracja żelaza wymagałaby odebrania od dwududatniego kationu jeszcze jednego elektronu, więc musiałaby zachodzic na elektrodzie dodatniej, która z kolei odpycha kationy.
przeprowadziłem kilka prób. Płytkę miedzianą podłączyłem do '+' zasilacza a do '-' elektrodę węglową.
Jak należało się spodziewać chlor się wydzielał, jednak gdy zmniejszając gęstość prądu, po osiągnięciu pewnego poziomu (u mnie akurat około 4A ale jest to zależne od powierzchni elektrod) najpierw bąbelki gazy a później charakterystyczny zapach chloru zaniknął a na anodzie powoli narastały nieregularne igiełki miedzi. Bawiłem sie tym około dwóch godzin i nie jestem pewien rezultatów. Spróbuję znowu przy odrobinie czasu.
A może Ktoś ma schemat instalacji przemysłowej do regeneracji chlorku? Kiedyś widziałem coś takiego w jakiejś starej książce o technologiach elektronicznych.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
14 Jul 2005 10:40 Re: regeneracja chlorku żelaza ..... |
|
|
|
Też byłbym wdzięczny za namiary na książkę lub cytaty.
Zastanawiałem się nad rozdzieleniem Cu i Fe w sposób podobny jak w klasycznej analizie jakościowej kationów - wydzielić siarczek miedzi (powinien powstac osad w roztworze kwaśnym podczas gdy żelazo strącałoby się w zasadowym, więc różnica jest oszałamiająca) ale w laboratorium używa się "dziwnych" odczynników (amid kwasu tiooctowego). Zastanawiałem się nad prostszym sposobem - zakwasić wytrawiacz i dolać roztworu siarczku sodu. Niestety metoda jest do d.. - wytrawiacz utlenia jony siarczkowe do siarki i zamiast czarnego CuS strąca sie żółta siara. Jakby nie o to chodziło.
Ostatnio zastanawiałem się nad skompleksowaniem miedzi czymś co nie ruszy żelaza np. amoniakiem, ale w zasadowym środowisku powstanie galaretowaty osad wodorotlenku żelaza - trudny do odsączenia.
Jednak zastanawiam się nad trawieniem płytek mieszaniną kwasu solnego i wody utlenionej (jeśli jest w stanie regenerowac chlorek żelaza, to poradzi sobie również z trawieniem). Po procesie jedynym stałym składnikiem roztworu jest chlorek miedzi - łatwy do wykrystalizowania, ale i tak będe musiał coś zrobić z chlorkiem żelaza którego używałem dotychczas.
|
|
| Back to top |
|
 |
witek17 Poziom 15

|
15 Jul 2005 23:39 Re: regeneracja chlorku żelaza ..... |
|
|
|
zrób co mówię, ja takiej kąpieli używam (jest ona coraz bogatsza w CuCl2, ale mnie to nie przeszkadza)
|
|
| Back to top |
|
 |
majster256 Poziom 18

|
19 Jul 2005 11:55 Re: regeneracja chlorku żelaza ..... |
|
|
|
Witam
a gdzie zalatwic HCL??? tylko w pochu czy sa prostrze sposoby:>
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Darektbg Poziom 18

|
19 Jul 2005 12:13 Re: regeneracja chlorku żelaza ..... |
|
|
|
HCl mozesz kupić w kazdym sklepie chemicznym również w internecie, albo jak masz znajoma chemiczke w szkole :P
|
|
| Back to top |
|
 |
majster256 Poziom 18

|
19 Jul 2005 13:09 Re: regeneracja chlorku żelaza ..... |
|
|
|
| byrek wrote: |
Wziąć kwas solny, dolać go do wody i dodać perhydrolu. To jest mniej więcej przepis na mój środek do trawienia - nie podtrawia (trawię też płytki z cienkimi ścieżkami pod SMD) i jest o niebo tańszy.
Proporcje tak mniej więcej to 1/2 wody, 1/4 HCl, 1/4H2O2. |
ale jaki to HCl??? bo jak bym kupil roztwor 33% to juz tylko dodaje H2O2?? czy jak ty to robisz??
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
byrek Poziom 10

|
20 Jul 2005 03:35 Re: regeneracja chlorku żelaza ..... |
|
|
|
| majster256 wrote: |
| Proporcje tak mniej więcej to 1/2 wody, 1/4 HCl, 1/4H2O2. |
ale jaki to HCl??? bo jak bym kupil roztwor 33% to juz tylko dodaje H2O2?? czy jak ty to robisz??
pozdrawiam[/quote]
Ech, bardziej stężonego HCl niż 33% to się chyba nie spotyka w sprzedaży. :-) Ja używam HCl 35-38% cz.d.a. Akurat taki był, jak kupowałem, ale techniczny też może być.
Do w/w kwasu oczywiście dolewam wodę (kranówkę) - jak pisałem w proporcjach takich, aby 1/2...3/4 roztworu stanowiła woda, pozostałą część w równych ilościach HCl i H2O2.
Co do dokładnych proporcji, to przyznam, że nigdy nie chciało mi się mierzyć ani ważyć odczynników i zawsze robię to z dobrym skutkiem 'na wyczucie'. :-)
Zawsze możesz poexperymentować - wystarczy kupić po litrowej butelce perhydrolu (koszt ok 5pln) i HCl (ok. 9pln). Wychodzi jakieś 14pln za 3...4 litry 'trawnika' :D Do tego jeszcze parę ścinków lamiantu i masz zestaw testowy.
Kiedyś miałem 'emergency' i sprawdziłem na wodzie utlenionej z apteki - dolałem samego HCl. Proces trawienia trwał dość długo - ok. 20min.
Btw. ja po trawieniu 'trawnik' - ma kolor zielony, dlatego 'trawnik' ;> - zlewam do plastikowej butelki, ściskam ją tak aby zmniejszyła swoją pojemność i zakręcam. Roztwór ma tendencję do zwiększania ciśnienia przez jakiś czas.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jul 2005 03:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
majster256 Poziom 18

|
20 Jul 2005 11:18 Re: regeneracja chlorku żelaza ..... |
|
|
|
witam
Dzieki juz wszystko jasne:)
a jak by podniesc temperature to by bylo szybciej:> sprawdzal ktos??
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
majster256 Poziom 18

|
23 Jul 2005 14:57 Re: regeneracja chlorku żelaza ..... |
|
|
|
a moz ektos wie jak regenerowac B327??? przeciez to jest o wiele lepsze od chlorku
pozdrawim wszystkich
|
|
| Back to top |
|
 |