Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje ->Przetwornica 12/220 230 W na sg3524 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
devolt
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Legionowo
Dołączył: 10 Gru 2002
Posty: 611
Pomógł: 2
Ocena postów: 289
devolt
Poziom 19
Post#1 07 Lip 2005 03:27  Autor tematu   

Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


Witam chciałbym przedstawić swoje kolejne wypociny.
Oto przetwornica której uzywam na mazurach, na swojej działeczce( właściwie to dopiero będe używał :) ).
Schemat pochodzi z elektrody http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=296282&highlight=przetwornica+sg3524
Jedyne co zmieniłem to kupiłem nieco mniejsze trafo- względy ekonomiczne. Moje trafo ma 200VA -ale po pomiarach spokojnie moze oddac 230W oraz dałem inne tranzystory sterujące- irf 540(duzo tansze i lepsze parametry) mozna tez dac irfz44n tez nie są drogie, a mają dobre parametry.
Zmieniłem tez troche układ sterowania wentyalorem, nigdzie nie mogłem dostac termistorka PTC 10k były tylko NTC. Zamieniłem wiec miejscami wyprowadzenia 2 i 3 układu US5 i dałem inny tranzystor sterujący wentylem, nie wiem czy to ma znaczenie, bo moze mój był uwalony ale dałem bc107 zamiast bc337 ( akurat taki mialem). Na 337 nie chciało chłodzic. :/

Obudowa pochodzi ze staaarego generatora więc jest troche obdrapana , ale za to bardzo mocna i solidna:)
Front panel mojego autorstwa :)
To tyle, układzik sprawdzony działa całkiem przyjemnie.
Pzdr Devolt

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
lechoo
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: łódzkie
Dołączył: 17 Wrz 2002
Posty: 4885
Pomógł: 348
Ocena postów: 51
lechoo
Poziom 24
Post#2 07 Lip 2005 11:56    

Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


Wszystko prawie OK, nie podoba mi się tylko ten wiatraczek z tyłu. Przy takiej niedużej mocy wystarczyłoby chłodzenie pasywne. Natomiast zamiast woltomierza napięcia wyjściowego moim zdaniem bardziej przydałby się amperomierz prądu pobieranego z akumulatora.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
MICHAŁ
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Śląsk
Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 258
Pomógł: 14
Ocena postów: 3
MICHAŁ
Poziom 15
Post#3 07 Lip 2005 12:52    

Re: Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


No brawo.Ktoś docenił mój projekt i wykonał przetwornice.Co do układu chłodzenia wentylatorem jest on tam praktycznie zbędny przy tej mocy w zupełności wystrczy pasywny układ chłodzenia (radiator).Poza tym ma jeszcze jedna wadę powoduje niepotrzebny pobór prądu z akumulatora.
Oczywiście wentylator nie pracuje cały czas załacza sie tylko przy odpowiednio wysokiej temperaturze radiatora.
devolt z prakytki moge Ci powiedziec ,iż ten radiator ,który widze na zdjęciach w zupełności powinien wystarczyć w sytuacji kiedy przetwornica jest obciążona moca do 150 W.Przy większej mocy może byc nieco za mały.
Termistory PTC trudno dostać ale moża zamiast termistora zastosować czujnik temperatury LM35.Co do tranzystorów kluczujących uzwojenia trafo potwierdzam na chwile obecną jedne z lepszych to IRFZ44N.Prąd drenu 35A oraz mała rezystancja dren-zródło 0,028Ω.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
devolt
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Legionowo
Dołączył: 10 Gru 2002
Posty: 611
Pomógł: 2
Ocena postów: 289
devolt
Poziom 19
Post#4 07 Lip 2005 16:23  Autor tematu   

Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


Hej dzięki za opinie.
Przetwornica odpalila za pierwszym razem.
Wiatraczek dałem, bo przetwornica bedzie uzywana w trudnych warunkach , czasami w lato na mazurach jest 40'C wiec dałem taki malutki wentylek zeby chociaz przepompował powietrze ze środka.
Amperomierz miał być i moze w przyszłości zamontuje, ale narazie dałem to co znalazłem w piwnicy:), woltomierz pozatym dałem dla mojego brata bo bedzie podpinał tam czasami laptopa, a ze jest to drogi sprzęt wiec bedzie czuł sie pewniej jak widzi te 220:)
Planuje tez zamontować malutki woltomierz napięcia akumulatora, chyba to bedzie najabrdziej praktyczny wskaźnik, bo bedzie widac w jakim stanie jest aku.
Ala narazie tyle, bo musiałem to dosyc szybko zrobić, za tydzien jade na wakacje to sie przetestuje.
Pzdr Devolt

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ghost666
Tłumacz Redaktor
Tłumacz Redaktor
Miasto: Toruń
Dołączył: 10 Cze 2003
Posty: 6635
Pomógł: 156
Ocena postów: 769
ghost666
Tłumacz Redaktor
Post#5 07 Lip 2005 17:29    

Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


jak robiłes opisy na przednim panelu?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
devolt
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Legionowo
Dołączył: 10 Gru 2002
Posty: 611
Pomógł: 2
Ocena postów: 289
devolt
Poziom 19
Post#6 07 Lip 2005 18:02  Autor tematu   

Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


jest taki program Abacom.Frontdesigner.
Całkeim przyjemny.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ghost666
Tłumacz Redaktor
Tłumacz Redaktor
Miasto: Toruń
Dołączył: 10 Cze 2003
Posty: 6635
Pomógł: 156
Ocena postów: 769
ghost666
Tłumacz Redaktor
Post#7 07 Lip 2005 21:10    

Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


ale jaka technologia samego nadruku?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
devolt
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Legionowo
Dołączył: 10 Gru 2002
Posty: 611
Pomógł: 2
Ocena postów: 289
devolt
Poziom 19
Post#8 08 Lip 2005 00:25  Autor tematu   

Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


drukarka atramentowa hp deskjet 610c+ papier (zwykły) to naklejamy na karton np od pudelka po butach i całość dobrym klejem do paneliku docelowego. Na to wszystko przezroczysta folia samoprzylepna (np. były takie okładki na książki w rolkach). Metoda troche tandetna, ale zawsze to jakoś wygląda. Kiedys próbowałem żelazkiem przeprasować(nadruk laserowy na papierze kredowym) i nawet spoko wyszło.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
elektronik_tk
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Poznań
Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 1141
Pomógł: 18
Ocena postów: 5
elektronik_tk
Poziom 21
Post#9 09 Lip 2005 02:29    

Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


Elektronik_tk jest pod wrażeniem ;)
No obudowa solidna, to sie też liczy, tylo papier przy bezpieczniku brzydko obdrapany :P nie no świetna konstrukcja i przydatna, szczególnie teraz.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
gregor10
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: everywhere
Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 1256
Pomógł: 41
Ocena postów: 3
gregor10
Poziom 21
Post#10 20 Lip 2005 14:28    

Re: Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


Bardzo przydatne urzadzonko
Móglbys zamiescic schemat tego cuda ?

Pozdrwiam!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
MICHAŁ
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Śląsk
Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 258
Pomógł: 14
Ocena postów: 3
MICHAŁ
Poziom 15
Post#11 20 Lip 2005 15:27    

Re: Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


Przecież schemat jest tu:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=296282&highlight=przetwornica+sg3524

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
radyjator
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Wałcz
Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 414
Pomógł: 3
Ocena postów: 2
radyjator
Poziom 17
Post#12 20 Lip 2005 22:57    

Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


ładnie ładnie :] ile czasu zajęła Ci budowa oraz jakie koszty pochłonęła ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mos18
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Ruda Śl
Dołączył: 13 Sty 2005
Posty: 191
Pomógł: 16
mos18
Poziom 14
Post#13 21 Lip 2005 00:09    

Re: Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


Witam Konstrukcja mi się podoba spoko wykonanie. W tym dziale są same kolumny i wzmacniaczy na TDA**** a brakuje właśnie takich konstrukcji. Napisz ile te cacko Cię wyszło.

Moderowano przez tomaszo:
Widze, ze nie przejrzales tego dzialu nawet w 10 procentach...


Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
devolt
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Legionowo
Dołączył: 10 Gru 2002
Posty: 611
Pomógł: 2
Ocena postów: 289
devolt
Poziom 19
Post#14 21 Lip 2005 10:07  Autor tematu   

Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


Hej budowałem to może z 3-4 dni.
Robiłem po trochu każdego dnia. Ale jak by się tak przyłożył to w jeden dzień można by to zrobić, góra dwa. Koszty jakie to pochłonęło to jakieś 70 zł.
Same trafko to 40 zł.

Dzięki za pozytywne opinie :)
Pzdr Devolt

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kblondi
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: łódź
Dołączył: 02 Lut 2005
Posty: 2
kblondi
Poziom 2
Post#15 25 Lip 2005 10:36    

Re: Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


Jestem nowy nie mam punktow - czy ktos - moze mi podeslac opis *.pdf na meila lodz112(malpa)wp.pl ?
A Może ktoś mi udzieli rady.
Robię przetwornicę. Generator to NE555, która przez pare npn i pnp steruje tranzystorem IRF 540 - tam podpięte jest uzwojenie pierwotne 24 zwoje DNE 0,5. Problem tkwi w tym - że układ dotychczas działał prawidłowo, jednak przy próbach podpinania innego trafo - IRF zawsze sie "hajczy". Teraz hajczy sie tez na starym trafo. Wymieniłem wszystko i dalej nic.
Czy ktoś moze mi podac dane tego IRF 540? lub pomóc rozwiązać problem. Na wyjsciu IRF ma podpięte tylko uzwojenie pierwotne - wiec w zasadzie jest zwarty z biegunem "+".

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Jarema
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany
Dołączył: 26 Cze 2002
Posty: 1207
Pomógł: 86
Jarema
Użytkownik obserwowany
Post#16 02 Sie 2005 23:40    

Re: Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


:arrow: kblondi
padł Ci albo 555 (od przepięć) albo tranzystory sterujące.
Poza tym, układ który budujesz na niewiele się zda gdyż produkuje tylko jedną połówkę przebiegu i jakieś resztki drugiej które się wyindukują.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
stefcio
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 06 Maj 2004
Posty: 583
Pomógł: 24
stefcio
Poziom 18
Post#17 04 Sie 2005 23:55    

Re: Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


Bardzo mi się podoba ta przetwornica i myślę sobie taką zbudować. Miałaby zastosowanie w moim maluchu na czas zimy pracowałaby z jakąś suszarką do włosów, która by była zamontowana gdzieś w kanale pod szybą. Jej zadaniem byłoby odmrożenie przedniej szyby i w miarę możliwości podgrzewanie „atmosfery” w aucie. Mam tylko pytanko czy da się odpalić ją i stwierdzić, że jest sprawna bez trafia, bo to jest wydatek, który by mi się nie opłacił gdyby moja przetwornica nie zadziałała?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
elektronik_tk
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Poznań
Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 1141
Pomógł: 18
Ocena postów: 5
elektronik_tk
Poziom 21
Post#18 05 Sie 2005 11:18    

Re: Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


stefcio napisał:
Bardzo mi się podoba ta przetwornica i myślę sobie taką zbudować. Miałaby zastosowanie w moim maluchu na czas zimy pracowałaby z jakąś suszarką do włosów, która by była zamontowana gdzieś w kanale pod szybą. Jej zadaniem byłoby odmrożenie przedniej szyby i w miarę możliwości podgrzewanie „atmosfery” w aucie.

takie wynalazki chyba powinny być tez dostępne na 12V do zapalniczki samochodowej, tak mi sie wydaje. a poza tym suszarki chyba mają ponad 1kW mocy? Taka przetwornica by była za słaba...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ghost666
Tłumacz Redaktor
Tłumacz Redaktor
Miasto: Toruń
Dołączył: 10 Cze 2003
Posty: 6635
Pomógł: 156
Ocena postów: 769
ghost666
Tłumacz Redaktor
Post#19 05 Sie 2005 11:33    

Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


mała podróżna suszarka ma "zaledwie" 500 - 800W, lepiej zrobic to rzeczywiscie na 12V

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kblondi
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: łódź
Dołączył: 02 Lut 2005
Posty: 2
kblondi
Poziom 2
Post#20 16 Sie 2005 12:20    

Re: Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


Jarema napisał:
:arrow: kblondi
padł Ci albo 555 (od przepięć) albo tranzystory sterujące.
Poza tym, układ który budujesz na niewiele się zda gdyż produkuje tylko jedną połówkę przebiegu i jakieś resztki drugiej które się wyindukują.


Padł IRF 540 - który jak ma za małą czestotliwosc na we - to sie chajczy, Problem tkwil w opilku z dsysacza cyny ktory zwarl mi koncówki ne 555 - układ teraz dziala b. interesująco - jako zasilacz to stroboskopu samochodowego sprawuje sie geenialnie. Jednak potrzebuje czegos lepszego.

Tak wiec ponawiam prośbę - PROSZĘ PODESLIJCIE MI NA EMAIL schemat przetwornicy z TEMATU.

lodz112(malpa)wp.pl

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
stefcio
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 06 Maj 2004
Posty: 583
Pomógł: 24
stefcio
Poziom 18
Post#21 21 Sie 2005 11:34    

Re: Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


Też zrobiłem sobie takie cudo tylko trafo jest nie typowy miałem z odzysku, ma wyprowadzenia na 30V, 24v i 2x11,5 które to wykorzystałem. Napięcie, jakie uzyskałem waha się zależnie od ustawienia PR1 w granicy od 230V do 260. Tylko pomiar częstotliwości mnie martwi, gdy dokonuje pomiaru w gniazdku sieciowym jest na wyświetlaczu 0.05KHz a na wyjściu przetwornicy, czyli uzwojeniu trafa 0.14KHz. Czy coś spartoliłem? Może to przez transformator lub błędny pomiar przez ten przebieg bardziej prostokąty a nie sinusoidalny.

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
elektronik_tk
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Poznań
Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 1141
Pomógł: 18
Ocena postów: 5
elektronik_tk
Poziom 21
Post#22 21 Sie 2005 12:18    

Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


no w takim przypadku to najlepiej by bylo mieć oscyloskop :) wtedy wszystko stanie się jasne

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
stefcio
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 06 Maj 2004
Posty: 583
Pomógł: 24
stefcio
Poziom 18
Post#23 21 Sie 2005 15:58    

Re: Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


Niestety nie mam dostępu do oscyloskopu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
MICHAŁ
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Śląsk
Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 258
Pomógł: 14
Ocena postów: 3
MICHAŁ
Poziom 15
Post#24 21 Sie 2005 17:45    

Re: Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


Przebieg napięcia na wyjściu przetwornicy nie jest sinusoidalny lecz prostokatny i do tego trochę "poszarpany".Ponieważ przebieg zawiera różne "śmieci" miernik częstotliwości wszystko to "łapie" i wynik może nie być do końca prawdziwy.Rzyczywiście najlepszym rozwiazaniem byłby w takim przypadku pomiar z wykorzystaniem oscyloskopu.Możesz zrobic jeszcze coś takiego odłaczyc transformator i dokonać pomiaru częstotliwości na wyjściach SG3524 (14 i 11).Pozatym jesli zastosowane elementy są zgodne z wykazem nie sadzę aby częstotliwość odbiegała od 50 Hz.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
stefcio
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 06 Maj 2004
Posty: 583
Pomógł: 24
stefcio
Poziom 18
Post#25 27 Sie 2005 17:55    

Re: Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


Cos jest nie tak, w artykule pisze ze w stanie spoczynku przetwornica powinna pobierać 300mA u mnie to jest 610mA i w dalszym ciągu mam 0,12KHz. Obawiam się, że ten transformator jest do bani. Podajcie mi proszę konkretny symbol, bo w sklepie jak pytałem to pan zaoferował mi jedynie 100W-atowy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
MICHAŁ
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Śląsk
Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 258
Pomógł: 14
Ocena postów: 3
MICHAŁ
Poziom 15
Post#26 27 Sie 2005 19:17    

Re: Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


Transformtor o nastepujących parametrach 2x10 V 1 x 230 V moc dowlona oczywiście w granicach rozsądku (od 100W do 300W).Jeśli napięcie na wyjściu przetwornicy jest napięcie 230 V to w stanie jałowym bez obciążenia pobór pradu nie powiniem przekroczyć 300mA.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
devolt
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Legionowo
Dołączył: 10 Gru 2002
Posty: 611
Pomógł: 2
Ocena postów: 289
devolt
Poziom 19
Post#27 27 Sie 2005 19:37  Autor tematu   

Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


hmm tak zmierzyłem z ciekawości ile pobiera moja przetworka w stanie jałowym i jest to około 500mA, ale działa prawidłowo czy to jest az takie ważne??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
MICHAŁ
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Śląsk
Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 258
Pomógł: 14
Ocena postów: 3
MICHAŁ
Poziom 15
Post#28 27 Sie 2005 19:50    

Re: Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


devolt napisał:
hmm tak zmierzyłem z ciekawości ile pobiera moja przetworka w stanie jałowym i jest to około 500mA, ale działa prawidłowo czy to jest az takie ważne??


Z wentylatorem czy bez?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
devolt
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Legionowo
Dołączył: 10 Gru 2002
Posty: 611
Pomógł: 2
Ocena postów: 289
devolt
Poziom 19
Post#29 28 Sie 2005 16:08  Autor tematu   

Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


bez ... trafko mam raczej symetryczne bo kupilem do halogenów z uzwojeniem nawijanym bifilarnie czy jak to sie tam nazywa :) odwinełem odpowiednią ilość i rozlutowałem koncówke z jednej strony wiec powinno byc ok.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
MICHAŁ
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Śląsk
Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 258
Pomógł: 14
Ocena postów: 3
MICHAŁ
Poziom 15
Post#30 29 Sie 2005 17:34    

Re: Przetwornica 12/220 230 W na sg3524


500 mA bez wentylatora w stanie jałowym to troche dużo ale skoro przetwornica pracuje stabilnie to dobrze.Jesli transforamto jest dobrze nawiniety i uzwojenia zachowuja symetrię to może byc jeszce cos takiego,że tarnzystory nie są kluczowane w takim samym czasie jeden może być otwarty troche dużej niż drugi.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> Przetwornica 12/220 230 W na sg3524 12345  Następny
Strona 1 z 5
Podobne tematy
Przetwornica na sg3524-skonczona! (25)
Przetwornica SG3524 12VDC/ 230VAC 200W (50)
Przetwornica 12/230 V 500W (100)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.062 seconds

elektroda.pl temat RSS