Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> TelefonyStacjonarne Serwis -> Domofony -> domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?
Autor
Wiadomość
TOROS
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 4
Miasto: Warszawa

Post#1 Post autora tematu 08 Lip 2005 01:16   

domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


W wynajętym mieszkaniu ze ściany wystaje 6-cio żyłowy kabel do domofonu. Kolory żył: czerwony, niebieski, 2xzielony, 2xszary. Na klatce schodowej znajduje się bardzo stary domofon firmy WEKTA. Taką też znalazłem "rozczłonkowaną" słuchawkę w szafie. Zakupiłem nową słuchawkę typ UNIFON PA-456 firmy IMPULS kompatybilną z systemami analogowymi 4, 5 i 6-cio przewodowymi. Jak ją podłączyć? Z góry dziękuję za pomoc.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lip 2005 01:16   





Powrót do góry
   
Irek 47
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Cze 2003
Posty: 359
Miasto: W-wa

Post#2 08 Lip 2005 19:02   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


Trzeba wejść do sąsiada lub sąsiadki i rozebrać (domofon) - porównać kable i połączyć.
Powrót do góry
   
zodiak318
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Wrz 2003
Posty: 2360

Post#3 08 Lip 2005 20:02   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


Czy w tej "resztce" Wekty widać kawałki przewodów (chodzi o identyfikację kolorów - jakie kolory do jakich pól były przylutowane)?
Powrót do góry
   
Telex
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 24 Mar 2003
Posty: 665
Miasto: Suwałki

Post#4 08 Lip 2005 20:29pomocny post - solucja   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


Co ci będzie potrzebne
1. sąsiad lub druga osoba
2. miernik
3. podstawowe narzędzia

Z tych żył musisz wyodrębnić na samym początku masę i mikkrofon (ma to tę zaletę, że na mikrofon jest puszczone napięcie stałe), musisz dojść do dych dwóch żył( połowa sukcesu) - Żyła z napięciem jest zasialnie mikrofonu a z masą jest masa. Następnie sąsiad zasuwa na dół i przyciska-wybiera twoje mieszkanie a ty przykładasz kabelki do złącza w unifonie aż usłyszysz znajomy dzwięk (to jest trzecia żyła). Teraz ty podnosisz słuchawkę, sąsiad nawija do mikrofonu (po uprzednim przyciśnięciu przycisku mieszkania), a ty szukasz kabelka, prezykładając pokolei do złącza słuchawki ( to była czwarta żyła). I o ile jest to system 6-żyłowy to dwie pozostałe podłączasz byle jak. Natomiast jeżeli jest to system 5-żyłowy to musisz w unifonie zrobić jedną zworę do masy. a jeden z dwóch kabelków wybrać do otwierania rygla. Może to być system 4-żyłowy, gdzie są tylko 4-żyły wykorzystane. Wtedy jeden z pinów (tych wolnych w unifonie) podpinasz do mikrofonu a drugi do masy (robisz zwory, a pozostałe kabelki pozostawiasz niepodpięte.

P.S. Co do oznaczeń w samym unifonie to nie mogę ci pomóc, powinieneś mieć instrukcję - i tam jest opisane gdzie jest Masa,Mikrofon,Słuchawka,Dzwonek-Wywołanie, oraz dwa zestyki zwierne przycisku rygla.
Powrót do góry
   
TOROS
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 4
Miasto: Warszawa

Post#5 Post autora tematu 08 Lip 2005 20:38   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


Niestety nie. Wewnątrz kable są wlutowane przez producenta do zacisków w następujacy sposób: 1 - czerwony, 2 - czarny, 3 - zielony, 4, 5, 6 - biały. Ale to pewnie inna bajka :(
W PA-456 natomiast zaciski opisane są następująco: ZL1, ZL2 - przycisk, ZL3 - słuchawka, ZL4 - mikrofon, ZL5 - wywołanie, ZL6 - masa.
Powrót do góry
   
zodiak318
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Wrz 2003
Posty: 2360

Post#6 08 Lip 2005 20:39pomocny post - solucja   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


Telex napisał:
Teraz ty podnosisz słuchawkę, sąsiad nawija do mikrofonu (po uprzednim przyciśnięciu przycisku mieszkania), a ty szukasz kabelka, prezykładając pokolei do złącza słuchawki ( to była czwarta żyła).


Nie wiem po co ma wcześniej naciskać "przycisk mieszkania" - ma sie to nijak do odszukiwania linii słuchawek.
Ale wracając do sedna sprawy (jeśli na starej Wekcie nie pozostały kawałki kolorowych kabelków przewodu idącego do aparatu ) łatwiej jest zajrzeć do aparatu sąsiada i przepisać "kolory" niż zatrudniać sąsiada "dzwonienia i gadania do panelu domofonu" :D .
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Telex
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 24 Mar 2003
Posty: 665
Miasto: Suwałki

Post#7 08 Lip 2005 20:44pomocny post - solucja   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


Któryś z białych napewno będzie masą (chyba nawet dwa, ale to różnie bywa). Miernikiem mierzysz napięcia stałe i jak będziesz miał coś około 4-9V to akurat trafiłeś na mikrofon-masę - tam gdzie podpiełeś się czerwoną sondą (+) jest mikrofon a gdzie czarną (COM) jest masa. A reszta j.w.
Powrót do góry
   
TOROS
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 4
Miasto: Warszawa

Post#8 Post autora tematu 08 Lip 2005 20:46   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


Z bieganiem zamiast sąsiada żone zatrudnie. Natomiast co do przewodu idącego do WEKTY to po oględzinach jej szczątek doczesnych nie da się wywnioskować, jakie kolory kabli dochodziły do zacisków. Zostały wyrwane bo "coś nie stykało" :(. Ale dziękuję za pomoc.
Powrót do góry
   
Telex
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 24 Mar 2003
Posty: 665
Miasto: Suwałki

Post#9 08 Lip 2005 20:49   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


zodiak318 napisał:
Telex napisał:
Teraz ty podnosisz słuchawkę, sąsiad nawija do mikrofonu (po uprzednim przyciśnięciu przycisku mieszkania), a ty szukasz kabelka, prezykładając pokolei do złącza słuchawki ( to była czwarta żyła).


Nie wiem po co ma wcześniej naciskać "przycisk mieszkania" - ma się to nijak do odszukiwania linii słuchawek.
Ale wracając do sedna sprawy (jeśli na starej Wekcie nie pozostały kawałki kolorowych kabelków przewodu idącego do aparatu ) łatwiej jest zajrzeć do aparatu sąsiada i przepisać "kolory" niż zatrudniać sąsiada "dzwonienia i gadania do panelu domofonu" :D .
Pozdrawiam.


W niektórych domofonach nie połączysz się póki nie wybierzesz mieszkania. Producentów domofonów (elektronik) jest wielu , a samych unifonów niewiele i z doświadczenia wiem, że lepiej niech przyciśnie to to w 100% pogada.

P.S. A co do wynajęcia sąsiada - to przy okazji browarka se strzelą, albo pozna miłą i samotną sąsiadkę :)
Powrót do góry
   
zodiak318
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Wrz 2003
Posty: 2360

Post#10 08 Lip 2005 20:50   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


Idziesz z browarkiem do sąsiada i przepisujesz z jego aparatu kolory kabelków z Wekty licząc od lewej (lub od 1 do 6 w nowszym modelu), po spożyciu browca w domu łaczysz tak:

1 Wekta - ZL5
2 Wekta - ZL6
3 Wekta - ZL3
4 Wekta - ZL4
5 Wekta - ZL1
6 Wekta - ZL2

i cieszysz się nowym aparatem jeśli reszta instalacji jest sprawna :) .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lip 2005 20:50   





Powrót do góry
   
Usunięty






Post#11 17 Lip 2005 16:05   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


Mam problem z podłączeniem mikrofonu w domofonie vekta.
Jw 6 przewodów wystaje ze ściany i co już udało mi się ustalić:
Przewody biały i żółty - masa
Zielony i brązowy napięcie stałe ok 6 - 8 V (obstawiałem zielony na mikrofon ale to nie to, obecnie podłączyłem go do rygla) Brązowy natomiast na 100% słuchawka.
Przewody szary i niebieski napięcie zmienne (szary wywołanie 100%, niebieski również do rygla tymczasowo poszedł).
Wszystko przy takiej konfiguracji działa oprócz mikrofonu przy próbie skierowania zielonego przewodu na mikrofon po podniesieniu słuchawki automatycznie otwierał się rygiel... Wszystko oczywiście działa w konfiguracji 5+1, ale nie wiem do końca czy na pewno powinno tak być.
Sąsiad w moim przypadku odpada...
będę wdzięczny za wszelkie wskazówki..
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#12 17 Wrz 2005 12:00   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


Domofon MB V-UNI 456 2005

Przewody do odpowiednich wtyk:
Szary - 10 lub 9
Niebieski - CA
Biały - 2
Brązowy - 6
Zielony - 1
Żółty 9 lub 10

Ściągnąć zwory Z1 i Z2
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Wrz 2005 12:00   





Powrót do góry
   
blart
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Wrz 2005
Posty: 7

Post#13 22 Wrz 2005 22:37   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


witam, mam podobny problem. w kupionym mieszkaniu wisiał domofon - taki starowieńki (wyglądał jak telefon z tarczą). postanowiłem go wymienić. zdjąłem go, poodczepiałem kable - było ich 6. zwijane po dwa nibieski z szarym, zielony z szarym i pomarańczowy z szarym. kupiłem domofon unifon pa-456 i zacząłem podłączać. oto co osiągnąłem. jak podnoszę słuchawkę to moge bez problemu komunikować się z osobą na dole - ja go słysze on mnie też. mogę też otworzyć mu drzwi. problem jest w wywołaniu. gdy podłączyłem już to co wymieniłem został mi tylko jeden kabel (szary zwinięty w komplecie z pomarańczowym) i jedno miejsce do podłączenia. podłączyłem z nadzieją, że po naciśnięciu guzika na dole usłyszę jakikolwiek dzwięk, a tu nic. nie ma dzwięku ani u mnie ani przy panelu przed klatką. W czym jest problem, czy możliwe, że jest jeszcze jakaś kombinacja podłączania kabelków która mogłaby dać porządany efekt. proszę o pomoc i dzięki
Powrót do góry
   
embros
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Gru 2002
Posty: 613

Post#14 24 Wrz 2005 12:58   

domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


Witam!
Musisz dokupić płytkę generatora i podłączyć między żyłą w przewodzie a zaciskiem wywołania w unifonie. Pamietej o podłączeniu masy
pozdrawiam
Piotrek
Powrót do góry
   
blart
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Wrz 2005
Posty: 7

Post#15 03 Paź 2005 09:38   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


zakupiłem płytkę o której mowa wyżej, ale nie mam pojęcia jak ją podłączyć. ponownie proszę o pomoc i załączam zdjęcie owej płytki generatora

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
embros
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Gru 2002
Posty: 613

Post#16 03 Paź 2005 17:13   

domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


Witam!
Na płytce są trzy punkty lutownicze:
bok dłuższy to wejście wywołania z instalacji
bok krótszy od elektrolitu47uF to masa połąsz z masą unifonu, drugi punkt od diody to wyjście połacz z zaciskiem wywołania unifonu.
pozdrawiam
Piotrek
Powrót do góry
   
Singeros
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 15 Lut 2005
Posty: 33
Miasto: Chorzów

Post#17 16 Paź 2005 17:43   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


Witam! Przede wszystkim sprawdz czy przewód który Ci został jest w całości czy czy nie jest gdzies po drodze z :kasety", czyli panela z przyciskami do lokatorów, do puszki łączeniowej prawdopodobnie na Twoim piętrze, przerwany. Jeśli nie jest przerwany sprawdź czy na płytce w kasecie przy mocowaniu Twojego przewodu generatora nie zrobił sie zimny lut, jeśli tak wystarczy go przelutować i po sprawie. Możesz także otworzyć puszke łączeniową z przewodami domofonowymi i sprawdzić jakie kolory maja pęki przewodów złączonych razem. Przewody w puszce połaczone parami to generatory do poszczeglnych mieszkań. Jeśli wyszukasz swój przewód np. miernikiem do sprawdź ktory z przewodów z Twojego kabla jest połączony w parę z innym przewodem i bedziesz miał 100% pewność ze to jest kolor Twojego generatora.
Powrót do góry
   
dj mały
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 24 Mar 2006
Posty: 3
Miasto: Szczecin/Police

Post#18 24 Mar 2006 21:44   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


Stary domofon (ze znaczkiem "klucza" pod słuchawką) 6-cio żyłowy firmy "WEKTA" (typ nieznany - nieopisany na urządzeniu).
Instrukcja podłączenia kabli patrząc od góry:
- 01.brązowy
- 02.biały
- 03.zielony
- 04.szary
- 05.żółty
- 06.niebieski
P.S.
Takie kable wychodzą u mnie ze ściany.
Domofon jest podłączony i działa bez zarzutów.
Powodzenia :)
Powrót do góry
   
cyruss
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 11 Wrz 2003
Posty: 1195
Miasto: Kraków - Przemyśl

Post#19 24 Mar 2006 23:02   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


Napiszę wam jak to robi stary domofoniarz:

Używam podstawowego przyrządu jakim jest mikrotelefon monterski. Można go łatwo zrobić z mikrotelefonu od starego telefonu, koniecznie z węglową wkładką mikrofonową (np. CB68). Łączymy szeregowo mikrofon ze słuchawką i wyprowadzamy na zewnątrz pozostałe końce mikrofonu i słuchawki. Sprawdzamy czy działa podłączając się nim do ogniwa 1,5 V (lub baterii 4,5V). Po dmuchnięciu w mikrofon w słuchawce słyszymy szum - to jest tzw. przedmuch. Przy podłączaniu i odłączaniu sie do baterii słyszymy w słuchawce charakterystyczny stuk - już wiemy jak stwierdzić nim obecność napięcia stałego.

Teraz podłączamy się między poszczególne przewody ze ściany - jeśli jest ich wiecej niż dwa - i szukamy tak długo, dopóki nie usłyszymy czystych, głośnych, bez burczenia, przedmuchu i stuku przy podłączaniu odgłosów sprzed kasety z przyciskami. Dobrze jest wcześniej posłuchać u sąsiada jak to słychać u niego i czy czasami nie jest potrzebne wcześniej przyciśnięcie przycisku w kasecie. Mamy już linię słuchawek i masy ale nie wiemy która jest która.

Bierzemy jeden z wyszukanych już przewodów i sprawdzamy względem niego pozostałe. Jeśli wybraliśmy linię słuchawek to nigdzie nie usłyszymy przedmuchu i stuku, najwyżej jakieś ciche burczenia i odgłosy sprzed kasety. Jeśli wybraliśmy linię masy to na jednym (inst. 4,6 przewod.) lub dwóch (inst. 5 przewod.) będziemy mieli przedmuch i stuk, z ewentualnym trochę mocniejszym burczeniem na jednym z nich. Przy instalacji 6 przewod. znajdziemy jeszcze dwa mocno burczące względem i linii masy i linii słuchawek przewody - to przewody przycisku zamka. Sprawdzamy wtedy czy w unifonie mamy przycisk wyprowadzony oddzielnie na dwóch przewodach (nie spięty z masą) i mamy załatwiony zamek. W instal. 4 przewod. przewód z przedmuchem to mikrofon + zamek. W instal. 5 przewod. przewód z przedmuchem mniej burczący to mikrofon, bardziej burczący - zamek.
Sprawdzamy: podpinamy nasz mikrotelefon pod słuchawki - masa. Zwieramy te przewody z przedmuchem po kolei do masy. Zwieranie mikrofonu = słyszymy stuki w głośniku kasety, zwieranie zamka = słyszymy brzęk zamka, zwieranie zamka+mikrofonu = słyszymi i to i to.


Można już podłączyć unifon, brak nam tylko wywołania. No to podłączamy po kolei wolne jeszcze przewody i sprawdzamy czy można do nas zadzwonić. Tu mikrotelefon nie pomoże bo linia wywołania normalnie wisi w powietrzu, dopiero przycisk w kasecie podpina ją do generatora.

Niestety muszę was zmartwić, sposób działa w 95% instalacji, zdarzają się np. włoskie kasety w których na linii słuchawek jest przedmuch (ale słychać że to linia słuchawek), może być też na jednym z przewodów sygnalizacja otwartej bramy (pojawia się napięcie przy otwartej bramie a przy bramie jest krańcówka), spotkałem też załączanie zamka zwieraniem linii słuchawek (wtedy słuchawki są podpinane przez kondensator albo są słuchawkami piezo). Zdarza się że elektronika jest zbyt czuła do wymienionego na inny unifonu i załącza zamek (4 przewod.) już przy podłączeniu mikrofonu, a nie dopiero przy zwarciu mikrofonu. Czeskie kasety mają wywołanie brzęczykiem (podają napięcie zmienne) zamiast generatora. Stare polskie kasety podają napięcie stałe (generatorek musi być w unifonie, w starych unifonach był to brzęczyk na prąd stały). Zdarzają się też produkowane w małych seriach różne dziwne systemy, jeszcze inne. Ale odrobinka pomyślunku i da się to rozwiązać.
Powrót do góry
   
diego88
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 13 Kwi 2006
Posty: 6
Miasto: Warszawa

Post#20 13 Kwi 2006 22:08   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


mam problem... wczoraj moja mama kupiła domofon firmy VIDEX i wszystko było by Ok gdyby nie to ze umiem go podłączyc chodzi o to ze wszystko podłączam sam, wszystko słychać na górze i na dole i nawet dzwi otwieram ale nie ma sygnału z dołu jak ktos do nie dzwoni co ja mam zrobić ? w domofonie mam 6 wejsc i tyle samo kabli wychodzi ze sciany a kable sa koloru:2szare(jeden tylko był wykorzystany),brazowy,2zielone(jeden był tylko wykorzystany),zołty, 2złote(jeden idzie do przycisku otwieranie dzwi) Móglibyscie mi pomóc ? jak zrobić zrobić to zebym słyszał dzwiek w domu jak ktos dzwoni ?
Powrót do góry
   
embros
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Gru 2002
Posty: 613

Post#21 14 Kwi 2006 14:31   

domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


Witam!
A jaki był stary aparat? Mozesz go opisać.
pozdrawiam
Piotrek
Powrót do góry
   
KaW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 1850
Miasto: LODZ

Post#22 14 Kwi 2006 14:57   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


zasadniczo to zamiast sasiada potrzebne jest to miejsce na klatce schodowej gdzie rozchodza sie instalacje do mieszkan-powtarzalne jest pierwsze pietro -i dalej w gore...
jesli instalowal fachowiec to wszystko widac jak na dloni-...
Przyjac trzeba ze w naszych warunkach domofon wykorzystujacy kilka prewodow musi byc z innymi polaczony rownolegle-kazdy ma dostep do tych samych wspolnych drutow ..

kolory -niebieski -masa daja instalatorzy elektronicy
-czerwony -+mikrofonu /ok 10-12V/
sluchawka - moze zolty
trzeba to ponotowac i ...

trzeba tez miec przyrzad -taki najprostszy -za 14 zl...mierzyc ,laczyc i zapisywac wyniki ustalen..
Powrót do góry
   
diego88
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 13 Kwi 2006
Posty: 6
Miasto: Warszawa

Post#23 14 Kwi 2006 23:01   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


Niestety do domofonu nie było nic dołączone oprócz pudełeczka i naklejki z ceną :/ Zeby to wszystko było tak łatwe jak piszecie to dzis bym sie cieszył sprawnym domofonem a tak działamy teraz na modelu prahistorycznym "TELKOM RWT"

Zdjecie załączam :]

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2529234#2529234
Powrót do góry
   
embros
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Gru 2002
Posty: 613

Post#24 15 Kwi 2006 09:37   

domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


Witam!
Wywołanie wtych aparatach było brzęczykiem. Musisz albo dokupić płytkę generatora lub przełozyc brzeczyk ze starego aparatu do nowego i będzie dobrze.
pozdrawiam
Piotrek
Powrót do góry
   
Dernel
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 7
Miasto: awohcotsęzC

Post#25 05 Sie 2006 15:47   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


Witam
Mam problem z podłączeniem domofonu 6 żyłowego. Domofon jest firmy TELOS a pod słuchawka jest SI "SIMECH", SI "POSTĘP" "Janusz" oraz TSK 1 ze skrzynki wychodza kabelki: 5x biały, 1x: pomarańczowy, brązowy, zielony, jasno-niebieski, ciemno-niebieski.. Dołączam rysunek jak wyglada mniej wiecej wtyczka i gniazdo tego domofonu, może nie najlepiej jest wykonany ale wiadomo o co chodzi :D
pozdrawiam

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Sie 2006 15:47   





Powrót do góry
   
cyruss
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 11 Wrz 2003
Posty: 1195
Miasto: Kraków - Przemyśl

Post#26 05 Sie 2006 23:11   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


parę pytań:
1. dom czy blok?
2. był jakiś unifon (słuchawka) w mieszkaniu czy tylko kabel wystawał ze ściany?
3. na rysunku jest wtyczka z nowego unifonu?
4. masz do niego jakiś rysunek jak go podłączyć? Może jest na pudełku?
5. "domofon Telos" tzn. na kasecie z przyciskami pisze TELOS? A co pisze na skrzynce z elektroniką w budynku (o ile jest, może jej nie ma?)?
6: jak właściwie nazywa się unifon (słuchawka)? Podajesz tyle nazw...

Kabel wygląda mi na YTKSY 5x2 czyli pięcioparowy. Pary mają kolory:
1: biały + niebieski
2: biały + pomarańczowy
3: biały + zielony
4: biały + brązowy
5: biały + szary
Prawdopodobnie to co uważasz za jasnoniebieski to jest szary, czy tak?
Powrót do góry
   
Dernel
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 7
Miasto: awohcotsęzC

Post#27 06 Sie 2006 12:36   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


To jest w bloku, skrzynki zadnej nie widziałem a kable bezpośrednio wychodza z pionu z elektryka, domofon juz był od kiedy był zbudowany blok wiec wszystko jest tego samego typu nic nie jest nowe. Podczas wymiany skrzynki "fachowcy" powykrecali kabeki i nie wiem co do czego teraz :/ Rysunku żadnego nie posiadam ani pudełka :) Na wtyczce od słuchawki jest TELOS, na samej słuchawce nie ma nic, a nazywy SI "SIMECH" itd są na uchwycie słuchwaki jedno pod drugim, co do szarego kableka to na szare m/w wyglada :P A te białe to musza byc jak kolwiek z innymi połaczone czy jeden konkretny biały przypada na jeden inny kolor?
pozdrawiam :)[/url]
Powrót do góry
   
cyruss
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 11 Wrz 2003
Posty: 1195
Miasto: Kraków - Przemyśl

Post#28 07 Sie 2006 08:55   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


Nio widzisz, podejrzewałem że coś nie tak bo telos nigdy nie robił domofonów a tylko m. in. gniazda / wtyki GTN6.
Trochę chaotycznie, ale odpowiedziałeś na pytania. Odpowiedź rozumiem tak: unifon "Janusz" TSK1 z wtyczką 6-stykową był zainstalowany w tym mieszkaniu i został przez kogoś zdemontowany bez zanotowania podłączeń, czy tak?

Co do kabla to przewody telefoniczne mają żyły skręcane w pary, po dwa. W tym konkretnie kabelku para to biały + kolor. Po zdjęciu izolacji (płaszcza kabla) na odcinku min. 10 cm widać ten skręt. Fachowiec teletechnik wykorzystuje pary. Niefachowiec (a większość domofoniarzy nie jest fachowcami od teletechniki) wykorzystuje najpierw kolory, bo łatwo je zidentyfikować na obu końcach, a gdy się skończą to "przedzwaniają" białe. A robią tak bo oszczędzają na 10 cm kabla a za to tracą czas na przedzwanianie. Widocznie tak lubią. Pomyłka, jeśli po "oskórowaniu" kabla skręcisz te żyły trochę lepiej niż są, jest naprawdę trudna.

Moja propozycja:
1. Najłatwiejsza: Zobacz jak jest podłączone u sąsiada. Jeśli same kolory i ewent. jeden biały, to dasz sobie radę podłączając identycznie. Biały znajdziesz metodą kolejnych prób, jest ich tylko 5.
2. Nieco trudniejsza: Jeśli wariant 1 jest niemożliwy albo białych podłączonych (a nie sparowanych z kolorowymi) jest kilka, napisz. Ja postaram się znaleźć rozpiskę przewodów z tego unifonu a z identyfikacją przewodow poradzisz sobie, podam Ci link do mojego postu o tym.
Powrót do góry
   
Dernel
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 7
Miasto: awohcotsęzC

Post#29 07 Sie 2006 16:18   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


Byłem własnie u sąsiada i w ogóle ma z innej bajki ten domofon :| u niego zamiast jednego kabla z żyłkami w środku miał takie 2 i inaczej w srodku bo polutowane :| kableki sa poparowane z tego co zauwazyłem u siebie :) tylko czy dobrze to trzeba by było to sprawdzic wiec jak mozesz znaleść jak podłaczyć to by było ekstra :D
Powrót do góry
   
lofek77
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 02 Paź 2005
Posty: 3
Miasto: wrocław

Post#30 09 Sie 2006 22:41   

Re: domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?


dzieki wam wszyskim za porady dzieki waszym wskazówkom udało mi podłączyć domofon 5 przewodowy
zamieszczam krótki opis ze schematem na instalacje 4;5;i 6 przewodową

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> TelefonyStacjonarne Serwis -> Domofony -> domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?
Strona 1 z 5 Idź do strony 12345  Następny
Podobne tematy
Jak zainstalowac domofon 6-cio przewodowy na 4 przewodach ? (17)
Domofon 2 przewodowy instalacja 6 cio (6)
Cyfral domofon 5 cio przewodowy na 2 przewodach (4)
Unifon cyfral mac - Jak podłączyć 9-przewodowy (9kabli w środku) domofon (2)
Przeróbka centralki z 5-cio przewodowego unifonu na 4-ro przewodowy (1)
Domofon na 6 żył. Same kable. Jak podłączyć domofon? (8)
Jak podłączyć domofon (stary typ) a domofon TK6? (3)
Jak podłączyć unifon 2 przewodowy. (9)
domofon 4 przewodowy (6)
domofon 4 przewodowy (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.083 seconds

elektroda.pl temat RSS