Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - pomozcie...


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet ->Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - pomozcie... Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
DUKE-CINEK
Level 12
Location: Łódź / Ostrowiec Św.
Joined: 24 May 2004
Posts: 83
Post rating: 1
DUKE-CINEK
Level 12
Post#1 13 Jul 2005 18:25  Topic author   

Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - pomozcie...


Witam wszystkich mam duzy problem z ktorym juz 3 dni sie meczę.
zalatwilem sobie neo 512 , router podlaczylem przy gniazdku telefonicznym .
Jak podlacze oryginalny kabel wszystko chodzi super....
natomiast jak robie przedluzke to juz nie
Tzn. mam od znajomego switcha i chcialem tez siostrze zalozyc....
chodzi mi o to ze kupilem 20 m. kabla zeby tez u siostry w pokoju zalozyc internet caly czas pokazuje sie komunikat:
To połączenie ma ograniczona lącznosc lub brak łącznosci
IP wykazuje mi : 169.254.78.102
Nastepnie jak biore napraw problem pisze :
System Windows nie moze zakonczyc naprawiania problemu poniewaz nie mozna ukonczyc nastepujacych czynnosci :
- Odnawianie adresu IP.
kupilem router F@st 1400W sprawdzalem pare razy kable...pozyczylem od znajomego tester kabli i wszystko jest OK!!!! kable dobrze podlaczone...ale niestety nie chodzi...
Jak mozecie pomozcie mi...
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
trocse
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Z gór
Joined: 27 Apr 2005
Posts: 1852
Helped: 203
Post rating: 4
trocse
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#2 13 Jul 2005 18:46    

Re: Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - pomozcie...


Adres 169. ...... wskazuje ze zostal przydzielony przez mechanizm APIPA windowsa przy automatyznym ustawieniu, a ze nie ma w sieci serwera dhcp ktory nadaje adresy IP to taki sie nadal i beda problemy. Rozwiazaniem jest ustawienie adresow IP na stale u klienta. ale o tym to juz setny raz nie bede sie rozpisywal.

Helpful post? + +1
Back to top
DUKE-CINEK
Level 12
Location: Łódź / Ostrowiec Św.
Joined: 24 May 2004
Posts: 83
Post rating: 1
DUKE-CINEK
Level 12
Post#3 13 Jul 2005 18:49  Topic author   

Re: Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - pomozcie...


OK ja rozumie ze duzo osob sie pyta ale niekiedy trudno znalesc o tym posty bo kryja sie pod roznymi tematami...
CHodzi mi ze nawet jak podlacze zwylka zlaczka (w miejsce gdzie mam switcha) to tez powinno bez problemu chodzic a nie chodzi :(
Jesli podlacze kabel bezposrednio z routera do komputera to chodzi bez problemu...
Teraz wlasnie tak pisze
ale niestety jak robie obojetnie jaka przedluzke juz nie...
juz 3 kable kupilem i kazdy sprawdzam i nie wiem co jest grane....jak sprawdzam testerem do kabli i wychodzi ze wszysko ok....
Nie wiem o co chodzi....za dlugi kabel czy co??wogole nie wiem co jest grane....
zmienialem juz chyba 10 razy wtyczki RJ doslownie juz mnie glowa boli....

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
trocse
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Z gór
Joined: 27 Apr 2005
Posts: 1852
Helped: 203
Post rating: 4
trocse
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#4 13 Jul 2005 18:53    

Re: Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - pomozcie...


Napisz cos wiecej, ja rozumiem ze masz router podlaczony do gniazdka telefonicznego a raczej moze to jest modem? jak laczysz go z kompem kiedy dziala ? skretka? gdzie ty ten switch podpinasz ? ta adresacja o ktorej mowie odrazu wskazuje gdzie jest blad ale jak nie orientujesz sie w temacie nic a nic na co wyglada to lepiej popros kogos zeby wpadl do ciebie i ci to zrobil

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
DUKE-CINEK
Level 12
Location: Łódź / Ostrowiec Św.
Joined: 24 May 2004
Posts: 83
Post rating: 1
DUKE-CINEK
Level 12
Post#5 13 Jul 2005 19:00  Topic author   

Re: Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - pomozcie...


Napisze szczególowo:
posiadam Modem ADSL router F@st 1400W pod ktorego podlaczona jest linia telefoniczna...z niego wychodze skretka do switcha ze switcha zwykly parowy do kompa i nie chodzi....
Jesli podlacze ta zwykla 3m skretka co byla od modemu do mojego kompa to chodzi bez problemu...ale jak zrobilem skretke 20m to juz nie chodzi...ale tester kabli wskazuje ze wszystko jest OK....

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
trocse
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Z gór
Joined: 27 Apr 2005
Posts: 1852
Helped: 203
Post rating: 4
trocse
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#6 13 Jul 2005 19:02    

Re: Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - pomozcie...


To wychodzi ze zle robisz kabelek na skretce, a jaki parowy ? mowisz o skretce 8 zylowej czy jak ?, tu na forum masz stosy tez linkow jak sie wlasciwie zarabia kabelki do podlaczenia miedzy switchem a kompem uzywa sie kabla na wprost podpowiem, a napisz jak zaciskasz to moze cos podpowiem to ze tester to nie wszystko bo nie wiem i jakiego testera meczysz :)

Mozesz i 100 skretki zrobic i musi chodzic napewno zle robisz kabelki i miedzy routeram a switchem i pewnie dalej , napisz moze i na gg jak cchesz

Helpful post? + 0
Back to top
DUKE-CINEK
Level 12
Location: Łódź / Ostrowiec Św.
Joined: 24 May 2004
Posts: 83
Post rating: 1
DUKE-CINEK
Level 12
Post#7 13 Jul 2005 20:21  Topic author   

Re: Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - pomozcie...


trocse wrote:
To wychodzi ze zle robisz kabelek na skretce, a jaki parowy ? mowisz o skretce 8 zylowej czy jak ?, tu na forum masz stosy tez linkow jak się wlasciwie zarabia kabelki do podlaczenia miedzy switchem a kompem uzywa się kabla na wprost podpowiem, a napisz jak zaciskasz to moze cos podpowiem to ze tester to nie wszystko bo nie wiem i jakiego testera meczysz :)

Oczywiscie do switcha idzie kabel skrosowany
1-3
2-6
3-1
4-4
5-5
6-2
7-7
8-8

Nastepnie ze switcha normalny parowany...ale powiem wam ze zamiast switcha podlaczam bezposrednio taka zlaczka....no i tez nic...caly czas ten komunikat ....
Uzywalem testera sieci komputerowej Main Tester ST-248 i wykazuje ze wszystko OK...

Dodano po 1 [godziny] 16 [minuty]:

czytam o http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=7245&start=0
w poscie chlopaki pisza o tym ze jesli nie podlaczy sie kolejno o okreslonych kolorach to moze nie chodzic...czy w tym moze tkwic problem??
jak myslicie??

Helpful post? + 0
Back to top
trocse
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Z gór
Joined: 27 Apr 2005
Posts: 1852
Helped: 203
Post rating: 4
trocse
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#8 13 Jul 2005 22:34    

Re: Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - pomozcie...


Skretke zaciska sie na dwa sposoby, albo typu A albo typu B i nie ma co kombinowac inaczej i na tym forum byli linki co do kolorow , zacisnij tak jak sie zaciska skretki i nie bedzie klopotow

Helpful post? + 0
Back to top
JacoMan
Level 16
Location: warszawa obecnie
Joined: 11 Mar 2004
Posts: 159
Helped: 11
Post rating: 1
JacoMan
Level 16
Post#9 14 Jul 2005 13:31    

Re: Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - pomozcie...


DUKE-CINEK wrote:

Oczywiscie do switcha idzie kabel skrosowany


I tu tkwi blad

Helpful post? + 0
Back to top
david80
Level 9
Joined: 25 Jun 2005
Posts: 13
david80
Level 9
Post#10 14 Jul 2005 16:08    

Re: Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - pomozcie...


Quote:
I tu tkwi blad


Router ADSL ze switchem laczy sie kablem skrosowanym..JacoMan poczytaj troche pozniej sie udzielaj.

Pozdro

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
JacoMan
Level 16
Location: warszawa obecnie
Joined: 11 Mar 2004
Posts: 159
Helped: 11
Post rating: 1
JacoMan
Level 16
Post#11 14 Jul 2005 16:53    

Re: Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - pomozcie...


Akurat czytam i dlatego pisze. Na kablu oryginalnym mu dziala, a jak laczy juz innym zrobionym to nie, wiec wynika z tego ze zle robi ten kabel. Twierdzi ze jest skrosowany, tester wskazuje ze poprawnie zacisniete a nie dziala.
Pomijajac fakt niesprawnego swicza to tu twi problem.

A przy okazji widzialem rutery ktore sie zapina zwyklymi kablami i dzialaly oraz nie zapominaj o swiczach ktore same rozpoznaja rodzaj kabla na gniazdku.

Rowniez pozdrawiam


Helpful post? + 0
Back to top
Pawne
Level 9
Location: Rawa Mazowiecka
Joined: 29 Jul 2005
Posts: 5
Pawne
Level 9
Post#12 29 Jul 2005 12:04    

Re: Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - pomozcie...


może nie jestem najlepszy w kablach ale mialem podobny problem u siebie
internet w bloku jako sieć lokalna ze switchem na klatke i tak samo dwa rodzaje kabli podłączane do gniazdka
1dostarczony przez dostawce usług
2własny skrosowany kupiony w sklepie
net dzialal tylko na tym 1
spróbuj zrobić identyczny kabel jak ten do switcha (chodzi mi o odpowiednie ułożenie kolorow)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
trocse
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Z gór
Joined: 27 Apr 2005
Posts: 1852
Helped: 203
Post rating: 4
trocse
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#13 29 Jul 2005 12:26    

Re: Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - pomozcie...


Pawne wrote:

1dostarczony przez dostawce usług
2własny skrosowany kupiony w sklepie
net dzialal tylko na tym 1
spróbuj zrobić identyczny kabel jak ten do switcha (chodzi mi o odpowiednie ułożenie kolorow)


jak do switcha to nigdy skrosowany, chyba ze w port uplinku no i chyba ze switch ma autodetekcie bo i tak bywa, a najgozej jak dostawca polozy po swojemu skretke ani typ A ani B :) .

Helpful post? + 0
Back to top
grzegorz dob.
Level 20
Location: Pow. Radom
Joined: 06 Mar 2003
Posts: 540
Helped: 9
Post rating: 42
grzegorz dob.
Level 20
Post#14 07 Aug 2005 23:22    

Re: Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - pomozcie...


Najlepiej przemierz sobie orginalny i na jego wzór zrób sobie dłuższy.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - pomozcie...
Page 1 of 1

Similar topics to ograniczona Łączność lub brak łącznosci - pomozcie...

Ograniczona Łączność lub brak łącznosci - POMOCY!! MAGII!! (2)
Ograniczenie lub brak łącznosci... (23)
LenovoG580 - Ograniczona łączność wi-fi (5)
Sieć i WN XP Home - ograniczona łączność (6)
Łączność ograniczona co jest grane? (2)
Ograniczona łączność w sieci domowej (21)
Błąd połączenia Wi-Fi, ograniczona łączność (7)
Sieć niezidentyfikowana, łączność ograniczona (5)
sieć niezidentyfikowana, łączność ograniczona (1)
Router Ericsson hn294dp ograniczona łączność (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.106 seconds