Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wyłącznik silnikowy M250 Fael


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Wyłącznik silnikowy M250 Fael
Autor
Wiadomość
bkb
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 61
Miasto: Nowy Sącz

Post#1 Post autora tematu 14 Lip 2005 21:21   

Wyłącznik silnikowy M250 Fael


Czy M250 (nie M250 T czy M250 M) wystarcza do zabezpieczenia silnika? Przeglądając informacje z katalogu firmy Legrand wnioskuję, że wyłącznik silnikowy zabezpiecza silnik zarówno od strony przeciążeń (terniczne zabezpieczenie), jak i przed prądami zwarciowymi. Jednak w wielu rozwiązaniach widzę dobezpieczanie takiego obwodu dotadkowymi "S-ami". Czy jest to potrzebne? Proszę o poradę.
Powrót do góry
   
Andrzej59
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 181
Miasto: Radom

Post#2 14 Lip 2005 23:18   

Wyłącznik silnikowy M250 Fael


M250 wystarczy w swojej pracy montuje bez "S-ów"
i przełożeni ni mają zastrzeżeń
Powrót do góry
   
sbartos
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Sty 2005
Posty: 651
Miasto: Sosnowiec

Post#3 15 Lip 2005 08:33   

Re: Wyłącznik silnikowy M250 Fael


Schemacik jak ja to robiłem do pobrania w formacie dwg

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Lip 2005 08:33   





Powrót do góry
   
J_Wirszyc
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 26
Miasto: Zielona Góra

Post#4 15 Lip 2005 10:27   

Re: Wyłącznik silnikowy M250 Fael


W typowych warunkach wystarcza.
Dobezpieczenie M250 jest stosowane wtedy, gdy prąd zwarcia przewyższa odporność tego aparatu na zwarcia.
Dobezpieczanie powinno być wykonane bezpiecznikami, nie wyłącznikami typu "S" z uwagi na zbliżoną wytrzymałość obu aparatów.
Powrót do góry
   
JacekBin
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 22
Miasto: Bydgoszcz

Post#5 15 Lip 2005 18:00   

Re: Wyłącznik silnikowy M250 Fael


Jeżeli w miejscu zainstalowania wyłącznika obliczony (spodziewany) prąd zwarciowy jest większy od jego znamionowej zwarciowej zdnolności łączenia (podana w katalogu 3kA i 6kA) to musisz go dobezpieczyć wkładkami topikowymi.

Nie wszystkie wyłączniki typu "S" mają zbliżoną zdolność zwarciową (jak wspomniano), bo oprócz 6kA są również wyłączniki o zdolności zwarciowej 10kA, 25kA.

Być może chodzi tu o zasadę działania.
Zaleca się np. (przynajmniej Danfoss), żeby przemienniki częstotliwości zabezpieczyć bezpiecznikiem, a nie wyłącznikiem nadprądowym. Bezpiecznik przerwie obwód i po krzyku, przy wyłączniku mamy do czynienia z nagrzewaniem elementu, który ma się odkształcić pod wpływem temperatury i być może czas ma tu znaczenie.

Jak ktoś wie dokładnie, to chętnie poczytam.
Powrót do góry
   
J_Wirszyc
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 26
Miasto: Zielona Góra

Post#6 18 Lip 2005 09:50   

Re: Wyłącznik silnikowy M250 Fael


JacekBin napisał:

Nie wszystkie wyłączniki typu "S" mają zbliżoną zdolność zwarciową (jak wspomniano), bo oprócz 6kA są również wyłączniki o zdolności zwarciowej 10kA, 25kA.


Zgadza się, jednak wyłączniki "S" w przeciwieństwie do bezpieczników nie ograniczają prądu zwarcia (a przynajmniej ja o takich nie słyszałem.
Ostatnio Schneider wprowadził wyłączniki ograniczające prąd zwarcia jednak to nie ten zakres prądów).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Lip 2005 09:50   





Powrót do góry
   
bkb
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 61
Miasto: Nowy Sącz

Post#7 Post autora tematu 19 Lip 2005 20:46   

Re: Wyłącznik silnikowy M250 Fael


Dziękuję za informacje. Moim zdanem stosowanie "S-ek", tych o maksymalnym prądzie zwarciowym takim jak dla M250 nie ma sensu. Wątpliwości pojawiły mi się po rozmowie z kilkoma doświadczonymi elektrykami. Ale widzę, że miałem rację.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Lip 2005 20:46   





Powrót do góry
   
drguma
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 68

Post#8 17 Cze 2008 20:58   

Re: Wyłącznik silnikowy M250 Fael


mam pytanko miałem eski 10a przed tym Fael m250 czy to mogło spowodować zepsucie Fael m250
Powrót do góry
   
sbartos
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Sty 2005
Posty: 651
Miasto: Sosnowiec

Post#9 17 Cze 2008 21:41   

Re: Wyłącznik silnikowy M250 Fael


nie...
jaki silnik i jaki wyłącznik?
Powrót do góry
   
drguma
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 68

Post#10 18 Cze 2008 10:55   

Re: Wyłącznik silnikowy M250 Fael


silnik pompy głębinowa wymieniłem styczni i wyłącznik i wszystko chodzi temat zakończony
Powrót do góry
   
montertb
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 26 Gru 2002
Posty: 599

Post#11 01 Paź 2008 20:09   

Re: Wyłącznik silnikowy M250 Fael


a czy ten M250 można zastosować do silnika jednofazowego?
W jakiejś kłótni znalazłem informację że niby tak, ale nie mogli sie panowie określić czy jedną fazę trzeba przepuścić przez 3 styki termika równolegle, czy wystarczy przepuścić przez jeden styk termika i koniec.

A może przewody L i N "przepuścić" przez termik?
Powrót do góry
   
bonanza
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 17 Lip 2003
Posty: 2514

Post#12 01 Paź 2008 21:37   

Re: Wyłącznik silnikowy M250 Fael


Albo fazę 3x zygzakiem, albo fazę 2x i N 1x (PE nigdy). Transformatory zasilane z 400V podłącza się: jedna faza 2x przez M250, druga - raz (żeby obciążenie cieplne było takie, jak przy odbiorze 3-fazowym).
Powrót do góry
   
Michał88pl
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Sie 2007
Posty: 9
Miasto: Gniezno

Post#13 16 Paź 2008 12:49   

Re: Wyłącznik silnikowy M250 Fael


witam posiadam taki łącznik jest on na 3 fazy
Wyłącznik silnikowy M250 FaelWyłącznik silnikowy M250 Fael Wyłącznik silnikowy M250 FaelWyłącznik silnikowy M250 Fael

i teraz pytanie czy można to zastosować do ochrony i załączania silnika 1 fazowego 2,2KW i prądzie znamionowym 12,5 A i jak to podłączyć żeby działało na 1 fazie
Powrót do góry
   
montertb
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 26 Gru 2002
Posty: 599

Post#14 16 Paź 2008 13:02   

Re: Wyłącznik silnikowy M250 Fael


Nie, ten ma zakres do 1,6A, musisz kupić taki z zakresem 10-16A i ustawić tak na 13,8A
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Paź 2008 13:02   





Powrót do góry
   
Michał88pl
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Sie 2007
Posty: 9
Miasto: Gniezno

Post#15 16 Paź 2008 14:09   

Re: Wyłącznik silnikowy M250 Fael


Rzeczywiście ten nie działa ale znalazłem inny z zakresem 5A i bez obciążenia działa .
Powrót do góry
   
marcindns
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2005
Posty: 24
Miasto: Nowy Sącz

Post#16 22 Lis 2009 21:02   

Re: Wyłącznik silnikowy M250 Fael


Witam
Jeszcze jedno pytanie w tym temacie. Czy moge zastosowac sam wyłacznik M250 o odpowiednio dobranym zakresie pradowym do zabezpieczenia slinka trójfazowego, czy musze dodatkowo zastosowac stycznik. Dokladnie chodzi mi o to czy gdy dojdzie do przeciążenia silnika i zadziała zabezpieczenie termiczne wyłacznika, nastąpi stałe wyłaczenie pily napedzanej przez ten silnik, czy tez wyłaczenie bedzie jedynie chwilowe i nastąpi ponowny samoczynny rozruch piły.
Dziekuje za odpowiedź
Powrót do góry
   
bonanza
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 17 Lip 2003
Posty: 2514

Post#17 23 Lis 2009 18:32   

Re: Wyłącznik silnikowy M250 Fael


M250 wyłącza trwale.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Wyłącznik silnikowy M250 Fael
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wyłącznik silnikowy PKZM0 wyłącza. (18)
Wyłącznik silnikowy, dodatkowe przewody (1)
Wyłącznik silnikowy - zamiennik (6)
Wyłącznik Silnikowy. Pytanie (7)
Wyłącznik silnikowy i różnicówka (3)
wyłącznik silnikowy (10)
Wyłącznik nadprądowy - problem [FAEL S303B20 B20A] (7)
problem m250 fael (5)
Wyłacznik silnikowy fael m250 czujnik zaniku fazy (2)
Wyłączający się wyłącznik silnikowy (13)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl temat RSS