| Author |
Mariojas Poziom 15

|
02 Jun 2009 11:06 Re: Sterowanie portem LPT VisualBasic6 i INNE |
|
|
|
no tak z tym drugim błędem to oczywiste...
Ale czy da sie jakoś wyjść z tego i napisać program 64-bitowy, tak aby to działało? Są jakieś darmowe kompilatory? Albo czy w ogóle są dostępne dla zwykłego śmiertelnika takie programy?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Jun 2009 11:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MDK21 Poziom 1

|
21 Jul 2009 07:47 Re: Sterowanie portem LPT VisualBasic6 i INNE |
|
|
|
Mam konkretne pytanie a google niechce mi dać odpowiedzi.
Jaki fragment kodu w Visual Basic.net należy napisac aby przejść w tryb Bidirectional czyli żeby D1-D7 przeszły w tryb odbioru.
Używam oczywiście kontrolki inpout32.dll
Czy ktoś to potrafi :?:
Proszę o pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
sivex Poziom 19

|
21 Jul 2009 17:58 Re: Sterowanie portem LPT VisualBasic6 i INNE |
|
|
|
Może przez zmodyfikowanie rejestru Control Port o adresie 378h + 2 i ECR o adresie + 402h.
pozdr.
MT
|
|
| Back to top |
|
 |
cor-angar Poziom 2

|
02 Dec 2009 23:48 Re: Sterowanie portem LPT VisualBasic6 i INNE |
|
|
|
A może mógłby ktoś mi podpowiedzieć cokolwiek jak zrobić to w Turbo Pascalu ? Jeżeli miałby ktoś ochotę - GG 4541982. Chodzi mi głównie o to jak tam zadeklarować tą bibliotekę, ale ogólnie nie czuję się zbyt dobrze w strukturalnym, więc jeżeli ktoś chciałby poświęcic na to chwilę to byłbym wdzięczny. :|
|
|
| Back to top |
|
 |
shadoweyes Poziom 16

|
04 Dec 2009 13:32 Re: Sterowanie portem LPT VisualBasic6 i INNE |
|
|
|
W Turbo Paskalu pod Win można użyć sterownik odblokowujący porty pod Windows NT/2000/XP o nazwie UserPort i użyć procedury np.:
procedure outportb(base: word; dana: byte);
Begin
asm
mov dx, base
mov al, dana
out dx, al
end;
end;
Na WinXP to działało( korzystałem z BP 7 for Windows ).
|
|
| Back to top |
|
 |
dahra Poziom 1

|
07 Dec 2009 20:55 Re: Sterowanie portem LPT VisualBasic6 i INNE |
|
|
|
Witam
Chciałbym napisać program który odczytuje dane z portu równoległoego oraz następnie zapisuje te dane np. do pliku tekstowego. Jestem początkującym zapalniecem:) znam podstawy języka pascal oraz c++. Może ktoś mi pomóc?? Jak się za to zabrać, w jakim programie pisać?? lub napisać przykład??
Pozdrawiam dahra
|
|
| Back to top |
|
 |
koczis_ws Poziom 15

|
13 Feb 2010 21:16 Re: Sterowanie portem LPT VisualBasic6 i INNE |
|
|
|
Witam.
Dołączm się tak z ciekawości z pytaniem. Czy można tak sterować portem LPT poprzez konwerter USB - LPT ?
edit:
... i czy sterowanie poprzez printserver z wyjściem LPT jest zbyt wygórowanym marzeniem :)
|
|
| Back to top |
|
 |
koczis_ws Poziom 15

|
02 Mar 2010 14:26 Re: Sterowanie portem LPT VisualBasic6 i INNE |
|
|
|
| dahra wrote: |
Witam
Chciałbym napisać program który odczytuje dane z portu równoległoego oraz następnie zapisuje te dane np. do pliku tekstowego. Jestem początkującym zapalniecem:) znam podstawy języka pascal oraz c++. Może ktoś mi pomóc?? Jak się za to zabrać, w jakim programie pisać?? lub napisać przykład??
Pozdrawiam dahra |
Kiedyś jeszcze pod DOSem skutecznie sterowałem różne urządzenia i wczytywałem dane. Tyle, że ze względu na jednokierunkowość dane czytałem liniami sterującymi po 4 bity. Programy pisałem w Turbo BASIC Borlanda.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Mad. Poziom 13

|
14 Mar 2011 15:12 Re: Sterowanie portem LPT VisualBasic6 i INNE |
|
|
|
Prosty program w C#, odbieranie i wysyłanie przez port LPT. W załączniku:
- Program.cs - wystarczy utworzyć nowy projekt na konsoli w C# i skopiować zawartość,
- inpout32.dll - biblioteka, należy skopiować do katalogu "Debug" projektu,
- LPT.exe - gotowy program, jeśli podłączycie diodę pod jakiś pin LPT D0-D7 to będzie migać.
using System; using System.Text; using System.Runtime.InteropServices; using System.Threading; namespace LPT { public class PortAccess { /* Zaimportowanie biblioteki */ [DllImport("inpout32.dll", EntryPoint = "Out32")] public static extern void Output(int address, int value); // argumenty: (adres portu LPT, ustawienie wyjść D0-D7 (0-255)) [DllImport("inpout32.dll", EntryPoint = "Inp32")] public static extern int Input(int address); // zwraca stan wejść; argument: (adres portu LPT) } class Program { static void Main(string[] args) { int wynik = PortAccess.Input(888); Console.WriteLine("Na wejściu: " + wynik); // wyświetlenie odczytanych stanów na wejściu while (true) { /* przykład - miganie diodami */ PortAccess.Output(888, 0); // ustawia wszystkie 8 wyjść na 0 Thread.Sleep(100); // opóźnienie 100 ms PortAccess.Output(888, 255); // ustawia wszystkie 8 wyjść na 1 Thread.Sleep(100); } } } }
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
lpt.rar |
| Contents: |
|
| Filesize: |
13.25 KB |
| Punkty: |
0 |
|