| Author |
rpal Poziom 21

|
17 Jan 2009 12:42 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
No nie wiem czy jestem aż tak "mocny" :) Nie wiem czy w ramach tego tematu mogę się rozpisywać po co mi to potrzebne narażając się na ew. konsekwencje ze strony admina. Może po prostu określić o co mi tak naprawe chodzi ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddie Chopin Poziom 25

|
17 Jan 2009 13:32 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
| fantom wrote: |
| 24 bity to 16MB a 'po co komu 32 w jednej kosci' oznaczalo nie po co komu tyle tylko to ze 32MB mozna sobie np zlozyc z 2x16MB lub 4x8MB. |
najwieksze kosci SRAM jakie widzialem w sprzedazy dostepnej 'dla ludzi' to zaledwie 0.5MB... owszem - da sie z tego zlozyc i 4GB pamieci, ale... chyba prosciej wziasc jedna kosc, zamiast 2, 4, czy 32... prostszy projekt plytki, bardziej niezawodne urzadzenie, tansze, mniejsze, ...
4\/3!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Jacek31 Poziom 18

|
17 Jan 2009 17:10 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
Z tego co czytać umie i widzę to Fantom chce wykorzystać DRAMy z starego kompa, więc nie widzę problemu z pojemnością rzędu 32MB. Więc nie wiem coście tak się zawiesili na tych SRAMach ? Co do tego sterownika DRAM, to chyba bez implemantacji go w jakimś FPGA, czy CPLD się nie obejdzie. Wbudowany taki sterownik, posiadają tylko najmocniejsze proce ARM, a te często są już w obudowach BGA. W przypadku słabszych modeli, raczej zapomnieć o nich można. Oto proce z kontrolerem DRAM:
ATMEL:
AT91SAM9261 (190MHz, 160KB RAM, + kontroler(SDRAM) lub
AT91SAM9200 (180MHz, 16KB RAM + kontr. SDRAM)
NXP:
LPC2210/12/14 wszystkie z interfejsem pamięci zewnętrznej.
STMicroelecronics:
Rodzina STR710xx oraz STR912xx
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddie Chopin Poziom 25

|
17 Jan 2009 17:45 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
przeciez pisalem, ze LPC22xx nie maja kontrolera DRAM... statycznych pamieci - owszem, ale DRAM juz nie.
tylko LPC24xx (no i pewnie LPC28xx, ale to juz kosmos)
4\/3!!
|
|
| Back to top |
|
 |
fantom Poziom 22

|
17 Jan 2009 17:57 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
| Jacek31 wrote: |
| Z tego co czytać umie i widzę to Fantom chce wykorzystać DRAMy z starego kompa |
Nie ja tylko kolega rpal ;-)
|
|
| Back to top |
|
 |
rpal Poziom 21

|
17 Jan 2009 19:32 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
Podziękowania dla kol. Jacka31. Trzeba chyba polubić albo inne pamieci albo przerwania bo bariera technologiczna związana z obudowami jest jak rów miariański. Jednak jak doszukam się noty katalogowej to zawieszę ją tutaj od starego procka z końca ubiegłego wieku co to ma tylko 16 bitów magistrali a DRAM ma wbudowane. Jednak nie mam do niego niczego więcej poza notą a myślałem o jakiś narzędziach. Może ktoś będzie coś miał do tego, produkt zrobił Hitahi ale nie mam pod ręką noty.
Pamiętajce że ten post to o wyborze procesora :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Jacek31 Poziom 18

|
17 Jan 2009 19:44 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
Nie wiem dokładnie co chcesz budować, ale z tego co dobrze pamiętam to Z80 był tak zaprojektowany że generował jakieś sygnały dla DRAM. Ostatecznie jak by ci zależało na I8086/88, to mam kompletne schematy płyty głównej IBM PC XT, gdzie jeszcze wszystko było na zwykłych scalakach serii 74LSxxxx, więc wystarczy to przerzucić do jakiegoś FPGA i chipset masz gotowy, z obsługą DRAM do 1MB i paroma tam bajerami dodatkowymi jak interfejs klawiatury i magistrala ISA.
|
|
| Back to top |
|
 |
rpal Poziom 21

|
18 Jan 2009 08:37 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
| Jacek31 wrote: |
| Nie wiem dokładnie co chcesz budować, ale z tego co dobrze pamiętam to Z80 był tak zaprojektowany że generował jakieś sygnały dla DRAM. Ostatecznie jak by ci zależało na I8086/88, to mam kompletne schematy płyty głównej IBM PC XT, gdzie jeszcze wszystko było na zwykłych scalakach serii 74LSxxxx, więc wystarczy to przerzucić do jakiegoś FPGA i chipset masz gotowy, z obsługą DRAM do 1MB i paroma tam bajerami dodatkowymi jak interfejs klawiatury i magistrala ISA. |
Dzięki kolego za chęci, wiem o tym Z80 on zdaje się na którymś zboczu sygnału zegarowego dokonywał odświerzania DRAM-u bodajże nazywało się to odświeżanie z wykradaniem cyklu czy jakoś tak. Zdaje się już sobie jakoś poradzę ze zwykłym atmelem 8515 tylko muszę nieco nad tym pomyśleć, Jak policzyłem czasy który ma ta pamięc to wyszło mi że jeśli wydłużyc czasy przebiegów WE i OE to spokojnie zmieszczą się tam impulsy RAS,CAS więc to tylko tylko kwestia czasu. Natomiast nie mam zielonego pojęcia o FPGA więc pozostanie to co najwyżej w na pojedyńczych scalakach. Pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dr.Vee Poziom 22

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Jan 2009 09:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
rpal Poziom 21

|
18 Jan 2009 11:15 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
Kolego znam ten link i wszystko jest fajnie tylko że procek widzi to poprzez swój port WE-WY. Natomiast pamięć nie istnieje w przestrzeni adresowej. Raz bo steruje tym procek który nie jest do tego przystosowany, dwa bo pamiec jest obsługiwana w ten "egzotyczny" sposób. Co do zasady pomijając rodzaj dostępu to nie różni się od obsługi np. pamięci po SPI albo I2C :) Ale mimo wszystko dzięki za link :)
|
|
| Back to top |
|
 |
fantom Poziom 22

|
18 Jan 2009 11:40 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
| rpal wrote: |
Kolego znam ten link i wszystko jest fajnie tylko że procek widzi to poprzez swój port WE-WY. Natomiast pamięć nie istnieje w przestrzeni adresowej. Raz bo steruje tym procek który nie jest do tego przystosowany, dwa bo pamiec jest obsługiwana w ten "egzotyczny" sposób. Co do zasady pomijając rodzaj dostępu to nie różni się od obsługi np. pamięci po SPI albo I2C :) Ale mimo wszystko dzięki za link :) |
Bo to niestety jest intefejs SRAM. Zeby z intrfejsu SRAM zrobic DRAM trzeba dodac zewnwetrzny dekoder zrobiony na bramkach, GAL-u albo jakims CPLD lub FPGA innego wyjscia nie ma.
|
|
| Back to top |
|
 |
rpal Poziom 21

|
18 Jan 2009 12:41 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
Myślę że kolega Fantom nie zrozumiał o co mi chodziło. Czy to będzie SRAM czy DRAM (pomijam różnice że w DRAM zachodzi konieczność odświeżania) to jeśli procesor będzie miał do niego dostęp poprzez port wyjściowy to w żaden sposób nie obsłuzy go się komendami assemblera czy też C albo innego języka, w sposób określony daną składnią dla dostępu do zasobów pamięci RAM. Np. Nie da się zadeklarować tablicy i dajmy na to zapełnić to danymi. Można wprawdzie to zrobić poprzez interface takie jak SPI albo ten port We-Wy. Jednak procesor nie w będzie miał dostępu poprzez linie adresowe i danych do takiej pamięci, co oczywiście skomplikuje sam dostęp i oczywiście wydłuża czas na to potrzebny. :) Inna sprawa do sposób dekodowania adresów oraz tworzenia RAS, CAS ale to przez domniemanie pominąłem jako rzecz oczywistą :)
|
|
| Back to top |
|
 |
fantom Poziom 22

|
18 Jan 2009 12:44 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
| rpal wrote: |
| Myślę że kolega Fantom nie zrozumiał o co mi chodziło. Czy to będzie SRAM czy DRAM (pomijam różnice że w DRAM zachodzi konieczność odświeżania) to jeśli procesor będzie miał do niego dostęp poprzez port wyjściowy to w żaden sposób nie obsłuzy go się komendami assemblera czy też C albo innego języka, w sposób określony daną składnią dla dostępu do zasobów pamięci RAM. Np. Nie da się zadeklarować tablicy i dajmy na to zapełnić to danymi. Można wprawdzie to zrobić poprzez interface takie jak SPI albo ten port We-Wy. Jednak procesor nie w będzie miał dostępu poprzez linie adresowe i danych do takiej pamięci, co oczywiście skomplikuje sam dostęp i oczywiście wydłuża czas na to potrzebny. :) Inna sprawa do sposób dekodowania adresów oraz tworzenia RAS, CAS ale to przez domniemanie pominąłem jako rzecz oczywistą :) |
Chyba ty nie zrozumialem o co mi chodzi ;-). Jesli chcesz sie dostac do pamieci DRAM za pomoca intefejsu SRAM poprzez bezopsrednio zmapowany obszar pamieci potrzebujesz zewnetrzny dekoder a kwestia odswierzania pamieci to osobny problem
|
|
| Back to top |
|
 |
rpal Poziom 21

|
18 Jan 2009 13:49 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
Kolega Fantom ma na mysli podawanie najpierw adresu wiersza a potem adresu kolumny podczas operacji dostepu do pamięci ? Bo tylko ten drobiazg oraz sygnały RAS, CAS rózni DRAM od SRAM ? Jesli o tym jest mowa to również domyślnie przyjąlem ten fakt jako oczywisty :) Osobiście już nic nie na pisze bo poruszane tematy wykraczają poza temat postu i tylko patrzeć jak admin coś tutaj wtrąci. PZDR
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Jan 2009 13:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jacek31 Poziom 18

|
18 Jan 2009 16:36 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
Może ten schemacik pomoże koledze podłączyć DRAM do proca, choć z takiego szybkiego oglądnięcia wynika że łatwiej to zrobić dla 8051 niż AVRa. Oczywiście trzeba układ troszku zmodyfikować i rozbudować o licznik wierszy synchronizowany z FCPU.
PS. Powinno się to dać zmieścić w CPLD XC9572XL. Układ jest dostępny w obudowach PLCC44 oraz jest wersja z większą ilością portów I/O w PLCC68. programuje się to łatwo, rysujesz schemat ideowy układu który chcesz zbudować, po czym kompilujesz go i programujesz układ PLD. Po szczegóły odsyłam do czasopisma Elektronika Dla Wszystkich od Sierpnia 2008, gdzie jest kurs programowania tych układów.
|
|
| Back to top |
|
 |
rpal Poziom 21

|
18 Jan 2009 22:24 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
Dzięki Kol. Jacek31 za informacje o programowaniu układów CPLD. Na razie to dla mnie czarna magia. Póki co to kombinuję na układem do AtMega8515 ew. AtMega128. Idzie mi w miarę dobrze. Pomysł jest taki aby używając zboczy sygnału ALE oraz WE i OE, stworzyć RAS oraz CAS do przełaczania LSB i MSB adresu. Ze wstępnego "kombinowania" wychodzi mi że jeśli wydłuży się (a można) długość sygnałów WE i OE to czasowo spokojnie się to zmieści bo sam DRAM jest bardzo szybki w stosunku do takiego "małego" Atmela :) Kwestie odświeżania wykombinowałem aby pozostawić przerwaniu i zrobić to w trybie BURST tak aby wszystkie 4096 rzędów wywołać jako"paczkę" w określonym notą katalogową czasie. Nie wiem czy są to założenia sensowne ale takie przyszły mi do głowy :)
|
|
| Back to top |
|
 |
mckay Poziom 5

|
25 Jan 2009 15:07 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
Witam
Mam do zrobienia termometr "mówiący" i szukam jakiegoś mikrokontrolera.
Nie jestem w tym mocny ale niestety to temat pracy więc nie mam wyboru. Fajnie by było gdyby temperatura czytana była np. po klaśnięciu dłoniami ewentualnie jakiś przycisk ale to było by łatwiejsze co odbiłoby się na ocenie.
Rozumie ze taki mikrokontroler powinien posiadać przetwornik A/C jak i C/A. Posiadam jakieś podstawy asemblera ale wole jednak c.
Może ktoś ma jakieś propozycje?
|
|
| Back to top |
|
 |
don diego Poziom 22

|
25 Jan 2009 15:29 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
W grudniowej Elektronice praktycznej było o zastosowaniu kodeka Speex w odtwarzaniu komunikatów głosowych na mikrokontrolerach STM32. Myślę, że warto tym się zainteresować.
|
|
| Back to top |
|
 |
wojtek2632 Poziom 1

|
28 Jan 2009 20:05 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
siema jestem tu nowy i niewiem jak dokonca korzystac z elektrody.ucze sie w bascomie programowac avry.i mam wiele pytan.np jesli uzywam IF THEN to ciagle mam bład w postaci LEBEL NOT FUND albo end if i niewiem co robie nie tak albo czego mi brakuje .z góry dzieki za jakas najmniejsza podpowiedz
|
|
| Back to top |
|
 |
Jacek31 Poziom 18

|
28 Jan 2009 20:09 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
Czytać help, jest po Polsku do Bascoma na stronie EDW w dziale download. Tam wszystko jest. Ostatecznie kurs Oślej łączki z EDW. Pytania które zadajesz to podstawy programowania.
|
|
| Back to top |
|
 |
grzeslaw83 Poziom 2

|
18 Feb 2009 14:28 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
Witam muszę zbudować prosty układ sterujący wyświetlaczem 240x128 z kontrolerem T6963C. Na wyświetlaczu ma się pojawiać odpowiedni obrazek po wybraniu odpowiedniego przycisku sterującego. Więc program nie powinien byc trudny. Nie jestem zupełnie zielony z programowania więc myślę że sobie poradzę. Mam jednak problem z dobraniem odpowiedniego mikrokontrolera.
Proszę o radę jaki kontroler/mikroprocesor będzie najlepszy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddie Chopin Poziom 25

|
18 Feb 2009 14:38 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
przy takich zalozeniach jakie podales - kazdy i zaden. mamy zgadywac gdzie chcesz trzymac te obrazki, ile ich ma byc, jak szybko maja sie wyswietlac i tym podobne 'nieistotne detale'?
4\/3!!
|
|
| Back to top |
|
 |
grzeslaw83 Poziom 2

|
18 Feb 2009 15:26 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
| Freddie Chopin wrote: |
przy takich zalozeniach jakie podales - kazdy i zaden. mamy zgadywac gdzie chcesz trzymac te obrazki, ile ich ma byc, jak szybko maja sie wyswietlac i tym podobne 'nieistotne detale'?
4\/3!! |
Już precyzuję . Obrazki to przede wszystkim proste znaki graficzne strzałki itp. Będzie ich kilka max kilkanaście . Najlepiej gdyby przechowywane były w pamięci uP
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddie Chopin Poziom 25

|
18 Feb 2009 15:28 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
3.8kB na obrazek pomnoz wiec przez 'kilka-kilkanascie' i juz wiesz jaki uklad ci potrzemny.
4\/3!!
|
|
| Back to top |
|
 |
malbolge Poziom 2

|
23 Mar 2009 20:05 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
Witam! Mam pytanie odnośnie mikrokontrolerów. Jako projekt uczelniany tworzymy model poduszkowca, który ma być sterowany przez Bluetooth. Zdecydowaliśmy się na mikrokontroler ATMega8 lub 16, nie wiemy jednak, jak zrealizować komunikację komórka - kontroler. Mikrokontroler powinien obsługiwać ster (gotowy silniczek modelarski), zasilanie do wiatraka (1 lub 2). Z góry dziękuję za wszelką pomoc, pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
proc9 Poziom 13

|
14 Jun 2009 22:15 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
malbolge TO Cię powinno zainteresować.
Ja pobawiłem się już dość z AVR i C, a teraz chciałbym przerzucić się na ARM.
Co moglibyście mi doradzić na początek? Głównie to chciałbym wejść "na wyższy poziom" i wykonać odtwarzacz z programowym dekodowaniem MP3.
Chyba wystarczy mi rdzeń ARM7TDMI?
Zastanawiam się nad LPC2106, ale nie jest tak wyposażony jak na przykład SAM od Atmela, a to oddzielne zasilanie rdzenia...
Do zalet LPC mogę zaliczyć to, że mogę go wsadzić w płytkę prototypową jako DIP40 (chodzi mi o ZL4ARM).
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddie Chopin Poziom 25

|
15 Jun 2009 06:35 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
| proc9 wrote: |
| Zastanawiam się nad LPC2106, ale nie jest tak wyposażony jak na przykład SAM od Atmela, a to oddzielne zasilanie rdzenia... |
Genialne porównanie - jeden z najstarszych LPC i cała rodzina układów... tia... to może porównaj LPC2478 do całej rodziny SAM i pomyśl jeszcze raz co jest lepiej wyposażone... Równie bezsensowne, a wnioski dokładnie odwrotne...
4\/3!!
|
|
| Back to top |
|
 |
proc9 Poziom 13

|
15 Jun 2009 11:11 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
Chodziło mi o AT91SAM7S64-AU-001, bo w Polsce trudno dostać inne, no i ew. wersja 256kb.
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddie Chopin Poziom 25

|
15 Jun 2009 16:44 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
Tak czy siak - LPC2106 jest jednym z najstarszych istniejących wersji LPC2000, więc...? Do tego w PL można bez problemu dostać wiele innych wersji: LPC2148, LPC22xx, LPC23xx, LPC24xx. Wiem, bo sam mam tego trochę w szufladzie, więc chyba da się to gdzieś kupić <:
4\/3!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Jun 2009 16:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Bruum Poziom 19

|
10 Jul 2009 18:21 Re: Jaki mikrokontroler |
|
|
|
Witam! Mam pytanie do starych wyjadaczy-z perspektywy swego doświadczenia, znajomości rynku i praktycznej przydatności wyposażenia, który zestaw ewaluacyjny/startowy do ARM-ów polecalibyście komuś, kto z bliska ARM jeszcze nie widział? Kamami propox seguro olimex itd itp do wyboru do koloru, tylko żeby mądrze wybrać trzeba dość dużo wiedzieć na temat wybieranych urządzeń. Dlatego zwracam się z prośbą o ocenę/ podpowiedź który zestaw kupić, żeby nie przepłacić za zbędne gadżety ani żeby nie pluć sobie w brodę, że pożałowałem 20pln i mam zabawkę nierozwojową.
|
|
| Back to top |
|
 |