FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jaki mikrokontroler wybrać do...?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> Jaki mikrokontroler wybrać do...?
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#421 19 Jan 2010 14:37   

Re: Jaki mikrokontroler wybrać do ...?

nie wiem tylko jaki RTOS wybrać, nie miałem jeszcze z takowymi do czynienia, przydało by się coś małego w miarę prostego i free.
Back to top

skynet_2
Poziom 20
Poziom 20

Post#422 13 Feb 2010 16:58   

@Leopard2 Język C więc lepiej płytkę stykową i części, zaletą jest to że możesz później tą płytkę wykorzystać do innych celów, tylko przewody te dołączane w pudełeczku są trochę za grube i niewygodne, lepiej je zrobić samemu.
Back to top

Leopard2
Poziom 17
Poziom 17

Post#423 14 Feb 2010 19:39   

AT90S2313 - taki na początek wystarczy? Zabawa z diodami i wyświetlaczem segmentowym.
Back to top

kamyczek
Poziom 21
Poziom 21

Post#424 14 Feb 2010 20:00   

AT90s2313 nie jest juz produkowany zastąpił go ATTINY2313
Back to top

skynet_2
Poziom 20
Poziom 20

Post#425 15 Feb 2010 03:52   

Leopard2 wrote:
AT90S2313 - taki na początek wystarczy? Zabawa z diodami i wyświetlaczem segmentowym.

Attiny2313 to tylko 2KiB flash i 128B ramu.
Najlepiej zacznij od jakiejś atmegi32, zaletą zaczynania od dużego procka jest masz od razu dużo pamięci flash/ram, sporo fajnych rzeczy w środku ;)
atmega32 ma 4 8bitowe porty, więc nie zabraknie ci pinów :D
Back to top

Dogu
Poziom 16
Poziom 16

Post#426 21 Feb 2010 12:54   

Witam jako ze zaczynam swoja przygodę z projektowaniem układów z wykorzystaniem mikroprocesora to mam do Was wielką prośbę...

potrzebuję wykorzystać mikroprocesor do sterowania syntezą w CB radio.
od mikroprocesora oczekuje:

-Możliwości sterowania stanami(wysoki/niski) na 8 pinach (rozumiem jeden port)
-Sterowania 2 cyfrowym wyświetlaczem Led 9 pinów chyba będzie wykorzystane bo wyświetlacz będzie w Multipleksji.
-Impulsator sterujący programem.

program: nie mam pojęcia ile morze zajmować pamięci ale wiem co biedzie miał robić:)
-obsługa wyświetlacza(wyświetlanie konkretnej liczby w zakresie od 1 do 40)
-zmiana liczb impulsatorem (od 1 do 40 po 40 znowu 1 itd...)
-podawanie na 8 pinów odpowiednich stanów zależnych od liczby (każda liczba ma przypisaną odpowiednie stany na poszczególnych nogach)

pozdrawiam i dziękuje z góry za odpowiedz:)

teraz pytanie jakie Mikroprocesor z rodziny AVR wybrać??
Back to top

atom1477
Poziom 25
Poziom 25

Post#427 21 Feb 2010 13:32   

ATMega8 powinien wystarczyć jeżeli chodzi o liczbę pinów. A ze względu na ilość pamięci programu to tym bardziej.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Feb 2010 13:32   

Back to top

Dogu
Poziom 16
Poziom 16

Post#428 21 Feb 2010 13:51   

ok dzięki:) to będę budował układ oparty o ATMege8.

pozdrawiam
Back to top

shade_
Poziom 12
Poziom 12

Post#429 24 Mar 2010 13:51   

poszukuję jakiegoś prostego mikroprocesora, który:
- nadąży z wczytywaniem obrotów z impulsatora w silniku samochodowym (czyli ok. 8000 imp/minutę max)
- będzie posiadał wbudowany zegar
czy możecie polecić jakiś zestaw uruchomieniowy ?
potrzebuje generalnie wczytywać z 2 wejść cyfrowych, 1 wejścia analogowego oraz potrzebuje 2 wyjścia cyfrowe.
Back to top

Zbych_
Poziom 17
Poziom 17

Post#430 24 Mar 2010 14:48   

shade_ wrote:
potrzebuje generalnie wczytywać z 2 wejść cyfrowych, 1 wejścia analogowego oraz potrzebuje 2 wyjścia cyfrowe.

Nie wiem co miałeś na myśli pisząc zegar (RTC czy timer?), ale myślę że powinien ci wystarczyć jakiś 8-nóżkowy AVR albo PIC (ATTINY13A, PIC12F615). 8000 imp/min to ledwie 133 imp./s, więc nawet najwolniejszy uC się wyrobi.
Back to top

shade_
Poziom 12
Poziom 12

Post#431 24 Mar 2010 15:57   

Zbych_ wrote:
shade_ wrote:

Nie wiem co miałeś na myśli pisząc zegar (RTC czy timer?), ale myślę że powinien ci wystarczyć jakiś 8-nóżkowy AVR albo PIC (ATTINY13A, PIC12F615). 8000 imp/min to ledwie 133 imp./s, więc nawet najwolniejszy uC się wyrobi.

chodziło mi o RTC.
Czy warto kupić w moim przypadku jakiś zestaw uruchomieniowy pod jeden z tych procesorów, czy nie ma sensu ?
jakbym chciał w miarę szybko i łatwo zmieniać program, to na jaką rodzinę procesorów powinienem zwrócić uwagę ?

chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy jest szansa żeby programować te uC w C# lub C++ ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Mar 2010 15:57   

Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#432 24 Mar 2010 18:14   

Nie ten sprzęt, nie ten soft. Jeśli chcesz pisać w C#, to najlepiej na PC. Z c++ trochę prościej: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic812737.html . Jesli chcesz programować małe ośmiobitowce, masz wybór między kilkoma językami takimi jak C, BASIC (mutacje), asemblery, w ostateczności FORTRAN, PASCAL, czy JAVA.
Back to top

Zbych_
Poziom 17
Poziom 17

Post#433 25 Mar 2010 08:54   

shade_ wrote:
chodziło mi o RTC.
Czy warto kupić w moim przypadku jakiś zestaw uruchomieniowy pod jeden z tych procesorów, czy nie ma sensu ?
jakbym chciał w miarę szybko i łatwo zmieniać program, to na jaką rodzinę procesorów powinienem zwrócić uwagę ?

Z RTC w tak małych uC jest problem, raczej będziesz musiał emulować go przy pomocy timera, albo podłączyć jakiś RTC na zewnątrz (wtedy potrzebny będzie uC z większą ilością nóżek). Przy emulacji dojdzie problem dokładności RTC, bo 8-pinowe uC zazwyczaj mogą chodzić na wbudowanym generatorze RC, którego dokładność jest taka sobie (1...5%) i twój zegar się rozjedzie.
Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#434 25 Mar 2010 10:22   

Nie ma żadnego problemu, bo zarówno do zewnętrznego RTC, jak i do procesora odmierzającego precyzyjnie czas trzeba dołączyć kwarc (chyba że jest wbudowany). Zastosowanie dodatkowej kości RTC to jak widać drugi grzyb w tym barszczu i jego stosowanie jest bez sensu..
Back to top

shade_
Poziom 12
Poziom 12

Post#435 25 Mar 2010 11:16   

Zbych_, marek_Łódź czy jesteście w stanie w tym moim jedynym przypadku polecić jakieś gotowe rozwiązanie ? Konkretnie podać układ, albo zestaw z układem co podoła? Wybór w uC jest przeogromny, musiałbym poznać ich kilka od podszewki, żeby się przekonać czy się nada do mojego zadania. Zależy mi na jakimś prostym 8-bitowcu i już pomijam możliwość programowania w C. Do tego zadania nauczę się każdego języka ;) w końcu tylko parę funkcji będzie mi potrzeba.
Back to top

Zbych_
Poziom 17
Poziom 17

Post#436 25 Mar 2010 12:09   

shade_ wrote:
Zbych_, marek_Łódź czy jesteście w stanie w tym moim jedynym przypadku polecić jakieś gotowe rozwiązanie ? Konkretnie podać układ, albo zestaw z układem co podoła?

Za mało danych podałeś, żeby polecić ci coś na pewno. Gotowego zestawu nie ma chyba sensu kupować, bo i tak musisz dodać jakieś obwody wejściowe i wyjściowe. Na początek trzeba by się zdecydować na jakąś rodzinę uC. Jak jesteś zielony, to lepiej wybierz AVR - jest większa szansa, że ktoś na forum ci pomoże. Rozejrzyj się za jakimś programatorem - może USBASP na allegro? Jak masz trochę więcej kasy to możesz kupić programator z interfejsem do debugowania (np. avrdragon).

PS. Po co ci RTC w takim ustrojstwie?
Back to top

shade_
Poziom 12
Poziom 12

Post#437 25 Mar 2010 13:09   

Kiedyś programowałem 8051 w assemblerze, ale to było dość dawno. Szperając po internecie natknąłem się na dość fajny program "CodeVision AVR" (z ograniczeniem pamięci do 2k, na razie wystarczy) i decyduje się na Atmela AVR, faktycznie jest to dość popularna rodzina i będę szukać chyba w tym kierunku rozwiązań.

dzięki za pomoc.

Zbych_ wrote:

PS. Po co ci RTC w takim ustrojstwie?

od razu mówię, że jestem trochę zielony, więc tak sobie wykombinowałem, żeby zliczać obroty silnika w "Real Time", będę potrzebować zegara, ale tak sobie właśnie teraz pomyślałem, że przecież mam procesor taktowany jakimś zegarem, więc za pomocą jego mogę obliczać obroty :) no tak, trochę nie pomyślałem.

zapomniałem o ważnej rzeczy, chodzi mi o stabilność pracy. czy avr'y spełnią moje oczekiwania ?
Back to top

Zbych_
Poziom 17
Poziom 17

Post#438 25 Mar 2010 13:38   

shade_ wrote:
od razu mówię, że jestem trochę zielony, więc tak sobie wykombinowałem, żeby zliczać obroty silnika w "Real Time", będę potrzebować zegara, ale tak sobie właśnie teraz pomyślałem, że przecież mam procesor taktowany jakimś zegarem, więc za pomocą jego mogę obliczać obroty :) no tak, trochę nie pomyślałem.

Tak podejrzewałem :-). Zamiast RTC potrzebujesz zwykłego timera. Nie wiem jakie cuda ma robić ten program, ale możesz zacząć od ATTiny85. Jak się okaże, że twój program jest mniejszy, to kupisz wtedy ATtiny45, ATtiny25, albo ATtiny13A.
Myślę, że dokładność pomiaru czas rzędu 1% będzie wystarczająca i nie będziesz musiał podłączać kwarcu.

shade_ wrote:
zapomniałem o ważnej rzeczy, chodzi mi o stabilność pracy. czy avr'y spełnią moje oczekiwania ?

Niezawodność zależy raczej od umiejętności konstruktora układu, więc wszystko w twoich rękach. Musisz pamiętać, że elektronika w samochodzie nie ma lekko (duże wahania temperatury, duże zakłócenia) i trzeba się postarać, żeby układ był niezawodny. Atmel ma wersje automotive swoich uC, ale nie wiem czy w detalu je kupisz.
Back to top

Leopard2
Poziom 17
Poziom 17

Post#439 25 Mar 2010 16:34   

Do mikrokontrolerów potrzebne są jakieś dedykowane podstawki (no bo diody do nóżki nie będę lutował) czy wystarczy dowolna podstawka o odpowiedniej liczbie gniazd na nóżki?
Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#440 25 Mar 2010 18:05   

a. płytka uniwersalna
b. podstawka uniwersalna o rozstawie procesora (np. DIP8)
c. przewód do łączenia najlepiej kynar
d złącze programatora 2x5 pinów

Całość można też połączyć bez lutowania na płytce stykowej
Back to top

rpal
Poziom 21
Poziom 21

Post#441 25 Mar 2010 22:00   

shade do tego co opisujesz wystarczy ci najprszy attiny np. 2313 kod w C zajmie kilka linijek pod warunkiem że nie zastosujesz wyświetlacza LCD, jak użyjesz zwykłych LED niewiele się powiększy a pinów spokojnie starczy. Jakbyś był bardzo "rozbestwiony" to użyj atmega8 a i tak będziesz miał kupę wolnego miejsca w pamięci. Tymi zakłóceniami za mocno bym sie nie przejmował pod warunkiem że zastosujesz odpowiednie dławiki w zasilaniu i poprawnie zaprojektujesz płytkę.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Mar 2010 22:00   

Back to top

przemek.tomala
Poziom 19
Poziom 19

Post#442 26 Mar 2010 20:11   

Z tego co zauważyłem, mamy tu taki wielki zbiorowy temat z dobieraniem procków :)
A może mi ktoś pomóc?
potrzebuje mikrokontrolera który będzie miał 3x ADC różnicowy lub 6x ADC zwykły, lecz tutaj mamy chaczyk! Pomiary nie koniecznie muszą być robione w czasie rzeczywistym, że każda wartość już, ale wszystkie próbki muszą pochodzić z tej samej chwili czasu. Prosty AVR ma niby 8 wejść, ale tylko multiplexowanych, to znaczy nie z tej samej chwili czasu :/ Spotkał ktoś coś takiego?
Back to top

atom1477
Poziom 25
Poziom 25

Post#443 26 Mar 2010 20:38   

Raczej nie ma czegoś takiego. ARMy mają czasami 2 oddzielne przetworniki ADC. Ale żeby aż 6 albo 3 różnicowe to nie bardzo.
Lepsze chyba będą zewnętrzne układy Sample&Hold. Na przykład na kluczach 4066.
Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#444 27 Mar 2010 11:31   

przemek.tomala wrote:
Z tego co zauważyłem, mamy tu taki wielki zbiorowy temat z dobieraniem procków :) A może mi ktoś pomóc?
potrzebuje mikrokontrolera który będzie miał 3x ADC różnicowy lub 6x ADC zwykły, lecz tutaj mamy haczyk! Pomiary nie koniecznie muszą być robione w czasie rzeczywistym, że każda wartość już, ale wszystkie próbki muszą pochodzić z tej samej chwili czasu. Prosty AVR ma niby 8 wejść, ale tylko multiplexowanych, to znaczy nie z tej samej chwili czasu :/ Spotkał ktoś coś takiego?
Masz szeroki wybór scalonych przetworników wielokanałowych (simultaneous) działających w ten sposób np:
http://parametric.linear.com/html/analog-to-digital_converters_%28adc%29?inputs=&simul=simul&resmin=&resmax=&spmin=&spmax=&interface=&qs=1&inputs=&simul=simul&resmin=&resmax=&spmin=&spmax=&interface=&qs=1&
http://pdfserv.maxim-ic.com/en/an/AN290.pdf
www.analog.com, www.ti.com itp

Wystarczy dołączyć coś takiego do procesora. Oczywiście na układach S/H wyjdzie taniej.
Back to top

explosive
Poziom 9
Poziom 9

Post#445 07 Jun 2010 18:26   

Cześć,

chciałbym przedstawić krótko swój problem, interesują mnie opinie ekspertów ;-)

Chodzi o oczytywanie sygnałów z 16-18 kanałów ADC (6xAkcelerometr), które następnie należy jak najszybciej przesyłać do PC.

Wymagania:
- możliwie największa ilość 'paczek'
- równe odstępy między próbkowaniem każdego z sygnałów (jak najmniejsze, stałe)
- dokładność również ważna (ale ma priorytet mniejszy, niż szybkość pracy)

Wykonałem już jeden układ, mianowicie:
ATmega16+UART, odczytując 3 kanały, uśredniając z 3 próbek, osiągał 6000 paczek na sekundę. Mało ;-)

Myślałem o ARM, ale jeszcze nic o nim nie wiem.

Przesyłane dane, będą na PC całkowane, dlatego ważne równe odstępy. (chociaż, może warto by było sprawdzać czasy dojścia paczek już na PC..)
Back to top

atom1477
Poziom 25
Poziom 25

Post#446 07 Jun 2010 18:28   

No to STM32F103 może.
Back to top

kumien
Poziom 3
Poziom 3

Post#447 14 Jun 2010 19:02   

Witam.
Właśnie jestem na ukończeniu projektu z Atmega128, ale z tego co się dowiedziałem to jest to bardziej szkoleniowy uC. Wszyscy polecają ARM, więc dzisiaj zasięgnąłem języka u eksperta w tych urządzeniach i polecił mi firmę STM jako pioniera rynku. Na stronie Kanami znalazłem dwa ciekawe zestawy uruchomieniowe z Cortexem M3 (podobno jak wchodzić to tylko w ten rdzeń).

Pierwszy zestaw
Drugi zestaw

Jeden i drugi wyglądają podobnie, ale bardziej ten drugi mnie interesuje z uwagi na czytnik kart SD. Ktoś pracował już na tych płytkach i może mi jakoś doradzić, który jest łatwiejszy do opanowania? Tu akurat mój ekspert mnie przestrzegł, że w rodzinie ARM jest tragedia jeśli chodzi o peryferia, bo każdy robi to jak chce.
Back to top

utak3r
Poziom 19
Poziom 19

Post#448 14 Jun 2010 19:41   

kumien wrote:
polecił mi firmę STM jako pioniera rynku

Wybrać możesz albo STM właśnie, albo NXP (procesory z serii LPC...). Inne albo są mniej popularne, albo horrendalnie drogie (jak np. atmele).

kumien wrote:

z Cortexem M3 (podobno jak wchodzić to tylko w ten rdzeń).

Cortex-M3 jest nowym rdzeniem, na dodatek bardzo silnym. Inną rodziną, którą warto się zainteresować, jest Cortex-M0 - również nowa rodzina, ale te procesory są do innych zastosowań (tańsze i mniejsze) niż C-M3.

No i zawsze są te największe procesory: ARM9 i dalej... te są przeznaczone do odpalenia komputera pod kontrolą linuksa czy WinCE.

kumien wrote:

mój ekspert mnie przestrzegł, że w rodzinie ARM jest tragedia jeśli chodzi o peryferia, bo każdy robi to jak chce.

yyyy.... ale osochozi??.... Coś sprecyzował, co ma na myśli?
Co do płyt się nie wypowiem, nigdy nie używałem - za drogie. Wolę własną twórczość ;) (btw właśnie opracowuję dla kolegi płytę pod lpc176x).
Back to top

gaskoin
Poziom 21
Poziom 21

Post#449 15 Jun 2010 13:13   

pytanie ciekawostka - czy istnieje coś takiego jak płytka stykowa, z możliwością używania elementów smd? :)
Back to top

utak3r
Poziom 19
Poziom 19

Post#450 15 Jun 2010 13:20   

Są przejściówki-gniazda, w zasadzie do programatorów. Niestety, są cholernie drogie te gniazda.
Rób minimoduły ;) Są do kupienia takie małe płytki-przejściówki z qfp, ssop itp. do rastra 2,54mm. Przylutujesz układ i na płytkę.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> Jaki mikrokontroler wybrać do...?
Page 15 of 25 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 23, 24, 25  Next
Jump to page:
Similar topics
Który mikrokontroler wybrać ARM czy AVR? (32)
Jaki wybrać mikrokontroler?? Aby połączyć dwa urządzenia USB (14)
Projekt - jaki wybrać mikrokontroler i inne elementy (12)
[avr-dos][bascom] Jaki mikrokontroler wybrać? (2)
Sensor obrazu S10077 - jaki mikrokontroler wybrać? (1)
Jaki mikrokontroler wybrać? (4)
Jaki mikrokontroler wybrać? (31)
Jaki to bedzie mikrokontroler ???? (6)
matryca reklamowa- jaki mikrokontroler? (18)
Jaki mikrokontroler do obsługi pralki? :) (4)

Page generation time: 0.112 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed