FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jaki mikrokontroler wybrać do...?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> Jaki mikrokontroler wybrać do...?
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#451 15 Jun 2010 14:31   

Re: Jaki mikrokontroler wybrać do ...?

właśnie chciałbym go potem stamtąd bez problemu wyjąć (po testach :) ) i przylutować do układu w którym ma normalnie pracować. Wylutowywanie elementów SMD nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy. Wydaje mi się, że raczej trzeba będzie poskładać sobie jakąś płytkę testową, tylko tu z kolei jest problem przyszłościowego wykorzystania tego - tzn, jak już tą płytkę zrobię, to ciężko cokolwiek w niej modyfikować :)

Ale dzięki za sugestię, chcę się przerzucić na architekturę ARM z kilku wiadomych powodów, o których nie napiszę, gdyż są tak wiadome :P
Back to top

utak3r
Poziom 19
Poziom 19

Post#452 15 Jun 2010 14:53   

No to pozostają tylko te gniazda do programatorów - no ale, jak pisałem, są drogie, po kilkadziesiąt złotych bodajże za sztukę.
Back to top

kumien
Poziom 3
Poziom 3

Post#453 16 Jun 2010 00:34   

utak3r wrote:

kumien wrote:

mój ekspert mnie przestrzegł, że w rodzinie ARM jest tragedia jeśli chodzi o peryferia, bo każdy robi to jak chce.

yyyy.... ale osochozi??.... Coś sprecyzował, co ma na myśli?
Co do płyt się nie wypowiem, nigdy nie używałem - za drogie. Wolę własną twórczość ;) (btw właśnie opracowuję dla kolegi płytę pod lpc176x).

Głównie chodziło mu o to, że każdy producent może zrobić peryferie we własny sposób. W jednym uC będzie taka obsługa, a w drugim diametralnie inna. Nazwał to ARM-ową wieżą babel.

Samemu byłoby mi ciężko taką płytkę zrobić. Za małe doświadczenie :/
Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#454 16 Jun 2010 08:59   

gaskoin wrote:
właśnie chciałbym go potem stamtąd bez problemu wyjąć (po testach :) ) i przylutować do układu w którym ma normalnie pracować. Wylutowywanie elementów SMD nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy. Wydaje mi się, że raczej trzeba będzie poskładać sobie jakąś płytkę testową, tylko tu z kolei jest problem przyszłościowego wykorzystania tego - tzn, jak już tą płytkę zrobię, to ciężko cokolwiek w niej modyfikować :)
utak3r wrote:
No to pozostają tylko te gniazda do programatorów - no ale, jak pisałem, są drogie, po kilkadziesiąt złotych bodajże za sztukę.
Tak, jak wyżej napisano - mikromoduł z procesorem i ew paroma elementami dodatkowymi (kondensatory, kwarc, bateryjka itp). Taki moduł można wykorzystać do uruchomienia, nawet na płytce stykowej, a przy odrobinie dobrej woli i w układzie docelowym, przy zerowych stratach (w skrajnym podejściu da się również wykorzystać powierzchnia pod mikromodułem).
Back to top

danrok
Poziom 13
Poziom 13

Post#455 16 Jun 2010 10:04   

Witam,

szukam jakiegoś mikrokontrolera z rodziny ARM do projektu inżynierskiego.
Moim tematem jest identyfikacja modelu obiektu metodą ARMA + dobór nastaw
do regulatora PID i regulacja. Próbowałem projekt wykonać na Atmedze128 i
niestety wysiada. Problemem jest to, że obliczenia muszę przeprowadzać na
dość dużych liczbach, dlatego zaimplementowałem obsługę fixed point. Dalej
jednak mam duży problem z wydajnością - identyfikacja powinna trwać jakieś
10ms, a jak na razie trwa 700 ;)
Wie ktoś jaki mikroprocesor użyć i jak w ogóle zacząć zabawę w ARMy?
Jak na razie od 2-3 lat programuję ATmegi w ASM i C i do tego używałem płytki
testowej. Czy do ARMa także ktoś mógłby mi polecić jakąś płytkę + programator?

Z góry dzieki za pomoc!
Back to top

utak3r
Poziom 19
Poziom 19

Post#456 16 Jun 2010 10:18   

To może coś z ARM9? Np. LPC3131. Płytę developerską można "zanabyć" od olimeksu:
http://www.olimex.com/dev/lpc-h3131.html

Dodano po 1 [minuty]:

No a debugger to na przykład ten: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1191756.html
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Jun 2010 10:18   

Back to top

danrok
Poziom 13
Poziom 13

Post#457 16 Jun 2010 10:18   

Dzięki za odpowiedź.
Musiałbym chyba obniżać częstotliwość pracy tego procesora? Przy takiej
częstotliwości wszystkie linie na płytce nie zmieniłby się w długie?
Back to top

utak3r
Poziom 19
Poziom 19

Post#458 16 Jun 2010 10:31   

Powiedzmy, że do PCB należy się przyłożyć ;) Sporo zależeć będzie od tego, z jakimi peryferiami będziesz współpracował, ale zakładam, że przy takim projekcie masz jakiś SRAM z wzorcami? Czy tylko same obliczenia?
Back to top

danrok
Poziom 13
Poziom 13

Post#459 16 Jun 2010 10:42   

Właściwie jeśli chodzi o część elektroniczną, to za wiele tam nie ma
Jaki mikrokontroler wybrać do...?.

W procesorze przeprowadzane jest
bardzo dużo obliczeń, bo mnożone są macierze o wymiarach 20x20.
A tą płytkę co podałeś z olimex-a, to chyba już nie sprzedają :)

EDIT: A co myślicie o Cortex M3 + tej płytce?

dzięki za odpowiedź z góry
Back to top

tymon_x
Poziom 20
Poziom 20

Post#460 23 Jun 2010 12:38   

Witam,

Sam uC Cortex-M3 to bardzo dobre rdzenie ARMv7. Ale ta płytka ewaluacyjna na początku mi się spodobała, ale jak zobaczyłem cenę to mnie odrzuciło );. Proponuje nawet zajrzeć do Kamami, zobaczyć zestaw ZL30ARM na STM32 albo ZL32ARM, ten drugi posiada mikrokontroler LPC1114 (rdzeń Cortex-M0), ale posiada za to już programator do serii LPC1xxx, nie wiem czy obsługuje serię LPC2xxx. Powinno, bo działa na tym samym programie MagicFlash.

W podobnej cenie też dostaniesz NXP LPCexpresso, też ma programator w cenie, i z dokumentacji wynika, że działają na nim też LPC2xxx.

Darmowe środowisko, nie testowane jeszcze osobiście przez ze mnie to Attolic. Może ktoś by z chęcią o nim wypowiedział.
Back to top

danrok
Poziom 13
Poziom 13

Post#461 28 Jun 2010 08:58   

Jeśli chodzi o programator, to ten już zamówiłem - JTag. Z tego co już zdążyłem
zauważyć, potrzebna mi będzie duża ilość pamięci. W programie dość znacznie
używam malloc-a i free, jednak już na starcie potrzebuję zająć sobie dwie macierze
o wielkości 20x1, bo zjada mi dość sporo zasobów - sprawdzam je przez
heapwalk() w programie CrossWorks.

EDIT: A co myślicie o tym minimodule: STM32 Ma 512KB Flasha i 64KB SRAM.
Dodatkowo ma 72MHz, 90 DMIPS i można tanio dokupić płytke testową: klik do tego procka.

Z góry dzięki za odp.
Back to top

Petros
Poziom 18
Poziom 18

Post#462 02 Aug 2010 12:56   

Witam

Obecnie zrobiłem kilka projektów na lpc2144, 2148 czyli ARM7. Mam w planie zbudować kilka nowych urządzeń i zastanawiam sie co wybrać?
ARM7 czy Cortex M3. Bo słyszałem że te CortexM3 są lepsze ale niby w czym?

Co jest dla mnie ważne?
- Aby był łatwy dostęp do mikrokontrolerów i ich szeroka gama (od kilu zł za 16kB do 512kB za niewielką cenę)
-dobre peryferia, łatwe w obsłudze, dobrze opisane, w LPC214x są ok ale moim zdaniem te LPC mają dziwny system przerwań, i przetwornik ADC też nie jest rewelacyjny. Chodzi o to aby rodzina tych uC (modele topowe) miała kontroler CAN, USB, LIN, UART
- zależy mi na najlepszym stosunku cena/możliwości.

Jeśli już cortex M3 to jakiego producenta?
Back to top

atom1477
Poziom 25
Poziom 25

Post#463 02 Aug 2010 14:45   

STM.
Back to top

Petros
Poziom 18
Poziom 18

Post#464 02 Aug 2010 14:51   

atom1477 wrote:
STM.

heh.. i wszystko jasne :D

Dlaczego STM?
Jaki STM?
w czym lepszy od lpc2000 ?
Back to top

atom1477
Poziom 25
Poziom 25

Post#465 02 Aug 2010 15:53   

Tani. Ma dużo peryferiów.
Tylko wada taka że trochę sieje zakłóceniami. Ale to przeszkadza dopiero w bardzo czułych urządzeniach takich jak GPS.
Chodzi mi o STM32F10xxxx.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Aug 2010 15:53   

Back to top

Petros
Poziom 18
Poziom 18

Post#466 02 Aug 2010 16:53   

atom1477 wrote:
Tani. Ma dużo peryferiów.
Tylko wada taka że trochę sieje zakłóceniami. Ale to przeszkadza dopiero w bardzo czułych urządzeniach takich jak GPS.
Chodzi mi o STM32F10xxxx.

a coś w stylu LPC236x ?
Back to top

atom1477
Poziom 25
Poziom 25

Post#467 02 Aug 2010 17:06   

To znaczy? Co takiego niezwykłego ma LPC236x?
Back to top

rpal
Poziom 21
Poziom 21

Post#468 04 Aug 2010 18:12   

utak3r wrote:

kolega się pomylił, kilkaset PLN.
Back to top

CJ Warlock
Poziom 5
Poziom 5

Post#469 13 Aug 2010 02:22   

Jaki mikrokontroler podobny asemblerem do Commodore 64?

Witam. Pisałem niegdyś na Commodore 64 w assemblerze programy sterujące elektronicznymi urządzeniami (przełączniki oświetlenia, diody LED, czujniki stykowe). Fantazja wciąż kreuje schematy i programy, więc postanowiłem uaktualnić wiedzę o uC.

Pytanie:
1. Jaki współczesny mikrokontroler byłby najbardziej zbliżony assemblerem do mikroprocesora 8510 lub 6502 z Commodore 64?

Dodatkowe założenia:
2. Chciałbym też, aby uC miał przynajmniej jedno wejście analogowe (do odczytywania pozycji potencjometru) i przynajmniej jeden port we/wy 8 bit o przełączanym kierunku. Zapisywanie programu najlepiej bez wyjmowania uC z płytki.

Szukałem na forum i w necie przez godzinę, lecz nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Zależy mi na tym podobieństwie, gdyż "myślę w assemblerze" i w wyobraźni "poruszam się po rejestrach i układach wejścia/wyjścia" bez problemu, więc nie chciałbym trwonić czasu i energii na adaptację tej wyobraźni do kompletnie różnego uC, co najwyżej niezbędnie dostosować. Pytanie może nietypowe, ale sądzę, że komuś jeszcze kiedyś odpowiedź na nie mogłaby się przydać. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Back to top

rpal
Poziom 21
Poziom 21

Post#470 13 Aug 2010 03:24   

Kiedyś "robiłem" w Atari sądzę że Atmel-e będą najbardziej podobne i mają wejścia analogowe.
Back to top

misiekk2007
Poziom 7
Poziom 7

Post#471 13 Aug 2010 22:27   

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,

jestem uczniem 2 klasy technikum elektronicznego, i chciałbym zacząć przygodę z mikrokontrolerami, po przeczytaniu kilkunastu tematów związanych jaki wybrać mikrokontroler i język do nauki pogubiłem się........nie mam zielonego pojęcia co wybrać :(

mam do was dwa bardzo ogólne pytania, nie proszę o tłumaczenie jak to działa itp tylko żebyście mnie naprowadzili w co warto uderzyć a mianowicie chciałbym w przyszłości robić jakieś układy elektroniczne oparte na mikrokontrolerach i je programować, miały by to być układy do sterowania jakimiś procesami "automatyki" np. sterowanie jakimiś procesami technologicznymi, sterowanie jakimiś urządzeniami przemysłowymi, może sterowanie świateł ruchu drogowego coś w tym stylu.......... Od roku rozkminiam, sterowniki PLC, fajnie mi to wychodzi :) lecz chciałbym się też poduczyć takich że tak powiem "zwykłych" mikokontrolerów :) więc do rzeczy :

1. jaki mikrokontroler ma przyszłość w tych zastosowaniach co wyżej napisałem

2. jaki język ma przyszłość do programowania tego mikrokontrolera

Dodam tylko żebyście w propozycjach nie pisali że najlepiej zacząć od jakiegos podstawowego mikrokontrolera i podstawowego języka, chcę to rozkminiać z tzw "grubej rury" ;)

myślałem nad mikrokontrolerami AVR i języku C++ ?

z Góry wielkie dzięki :)
Back to top

gaskoin
Poziom 22
Poziom 22

Post#472 14 Aug 2010 01:29   

jak chcesz grubą rurę to pobaw sie ARMami, jeżeli chodzi o język programowania - to C
Back to top

jazzzy
Poziom 14
Poziom 14

Post#473 14 Aug 2010 10:48   

Chce zrobic cos w rodzaju ruchomego ramienia na kolkach gdzie ruch, obrot i pochyl bedzie regulowany i programowany. Szukam czegos co daloby sie sterowac kablowo przez joystick - manipulator przemyslowy a takze zdalnie (wysylac komendy w czasie rzeczywistym jak i uploadowac zmienne) na przyklad przez bluetooth.

Myslalem nad HawkBoard lub czyms podobnym z linuxem i podpietym modulem BT; czy ktos z was orientuje sie jaki zestaw montazowy lub prototypowy bylby najtanszy do takiego zastosowania ?
Back to top

misiekk2007
Poziom 7
Poziom 7

Post#474 14 Aug 2010 11:43   

ok ARMy a nie lepiej nauczyć się od razu C++ ?
Back to top

McMonster
Poziom 20
Poziom 20

Post#475 14 Aug 2010 12:22   

Osobiście radzę na razie zainteresować się AVR, są prostsze, tańsze i dużo materiałów w sieci można znaleźć. Zdecydowanie lepiej się nauczyć C, bo C++ nie jest popularnym językiem do programowania mikrokontrolerów.
Back to top

misiekk2007
Poziom 7
Poziom 7

Post#476 14 Aug 2010 13:51   

a te AVRy są wykorzystywane w "Automatyce" chodzi mi bardziej czy spotkaliscie sie z firmami które robią układy na tych AVRach które są później wykorzystywane w Automatyce przemysłowej.....czy raczej wykorzystuje sie je do układów audio, rtv itp.....bo chodzi mi o to czy jest sens w ogóle wgryzanie się w to, bo ja z tego co udało mi sie wyczytać ze ta automatyka przemysłowa jest bardziej oparta na sterownikach PLC np Simensa itp ?
Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#477 14 Aug 2010 14:24   

AVRy (i inne mikrokontrolery) jak najbardziej są stosowalne w przemyśle, ale są to zastosowania niszowe i bardzo specjalistyczne. Z pewnością nie będzie to "kompleksowe sterowanie procesem". Nie podejrzewam też, żeby w jakimś sterowniku PLC siedział AVR (mogę się zdziwić), ale to jest akurat kompletnie bez znaczenia, bo nawet gdyby tam siedział Z80, czy inny procesor sprzed 30 lat, to i tak z wierzchu tego nie widać i nie ma to kompletnie znaczenia dla funkcjonalności urządzenia (poza procesami silnie uwarunkowanymi czasowo).
Istnieją małe firmy, które próbują robić takie uniwersalne "sterowniki przemysłowe" na AVR, ale podejrzewam, że jest to działalność czysto hobbystyczna.
Sam się w to bawiłem we wczesnych latach 90'XX (na 8031/51), ale w miarę likwidacji przemysłu i wprowadzania na rynek sterowników PLC (razem z firmami zachodnimi i ich maszynami), przerzuciłem się właśnie na aplikacje niszowe.
Back to top

gaskoin
Poziom 22
Poziom 22

Post#478 14 Aug 2010 15:30   

a zdziwiłbyś się z tą niszowością. Na naszym pkp można spotkać wiele AVRów, niestety nie mogę powiedzieć gdzie i w czym :)
Back to top

atom1477
Poziom 25
Poziom 25

Post#479 14 Aug 2010 16:30   

Możesz, tylko Ci nie wolno :D
Poza tym: produkowane są AVRy industrial i automotive, a co za tym idzie ktoś je pakuje do urządzeń przemysłowych, bo inaczej po co było by je produkować.
Jeszcze inny argument: widziałem procesor Atmela (akurat '51, ale liczy się bo to był pinowy odpowiednik/poprzednik jakiejś ATMegi) w fotolabie firmy Noritsu. A to Japońska firma.
Inna sprawa że ja polecał bym ARMy.
Back to top

McMonster
Poziom 20
Poziom 20

Post#480 14 Aug 2010 16:57   

ARMy są fajne, o ile ktoś potrafi wykonywać samodzielnie płytki drukowane, lutować SMD i ma trochę pieniędzy (układ, programator, cały potrzebny sprzęt), albo ma trochę więcej pieniędzy i kupi sobie jakąś wypasioną płytę ewaluacyjną z podręcznikiem.

Ja startując od zera i zajmując się AVR już wydałem chyba ponad 400 zł, ale musiałem kupić nawet podstawowe narzędzia i wyposażyłem się też w zapas części i układów, żeby nie musieć biegać do sklepu po każdą kolejną rzecz do zabawy. Starałem się też nie kupować najtańszych śmieci.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Aug 2010 16:57   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> Jaki mikrokontroler wybrać do...?
Page 16 of 33 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 31, 32, 33  Next
Jump to page:
Similar topics
Jaki wybrać mikrokontroler?? Aby połączyć dwa urządzenia USB (14)
Jaki przysłościowy mikrokontroler programowany językiem C/C++ wybrać do nauki? (5)
Projekt - jaki wybrać mikrokontroler i inne elementy (12)
[avr-dos][bascom] Jaki mikrokontroler wybrać? (2)
Sensor obrazu S10077 - jaki mikrokontroler wybrać? (1)
Jaki mikrokontroler wybrać? (4)
Jaki mikrokontroler wybrać? (31)
Który mikrokontroler wybrać ARM czy AVR? (32)
Jaki to bedzie mikrokontroler ???? (6)
matryca reklamowa- jaki mikrokontroler? (18)

Page generation time: 0.106 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed