FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Antena do skanera czestotliwosci do nasluchu lotnictwa ?

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Antena do skanera czestotliwosci do nasluchu lotnictwa ?
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#31 19 Jul 2005 11:43   

Re: Antena do skanera czestotliwosci do nasluchu lotnictwa

A ja mam pytanko odnośnie tego dipola.
Buduje sobie różne odbiorniczki od lat , ale problem anten traktowałem zwykle po macoszemu. Ostatnio wykonałem taki dipol na 150 MHz i jestem ogólnie zadowolony , chociaż zamierzam spróbować również z GP.
Pytam więc jaki wpływ ma to zgięcie po środku dipola na kierunkowość anteny ( w jaką stronę i jak mocno robi się kierunkowa ). Mam problem z ustaleniem samemu bo nasłuchuje obiektow które nadają z różną mocą i na różnych wysokościach mają umieszczone anteny , a teren i zabudowa też nieregularne.

pozdrawiam !
Back to top

Piter K.
Poziom 19
Poziom 19

Post#32 19 Jul 2005 20:47helpful post - solution   

Vader
jak masz problem z budowa GP to tu-> http://flakey.info/antenna/omni/quarter/ jest GP na 2,4GHz ale zasada budowy jest taka sama i zamiast zlacza typu "N" uzyjesz UC1, kupisz wszysko w sklepie "unitra" na czechowie reszte zrobisz jak wyzej.
co do Twojego odbiornika to obawiam sie ze nie bedzie poprawnie pracowal z antena zewnetrzna. pozatym jak zamierzasz podlaczyc ta antene do teleskopu?
ostrzegam ten odbiornik nie jest przewidziany do pracy z antena zwnetrzna i moze sie "zatkac". ale powiem ze moje pierwsze "starcie" z nasluchami na VHF zaczolem z bardzo podobnym "gradobiciem" i antena GP, probuj wiec i nie zrazaj sie
Back to top

lord vader
Poziom 8
Poziom 8

Post#33 Post from the author of the topic 22 Jul 2005 20:42   

Witam

A taką antene moge podlączyc do skanera ??
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57753963

Pozdrawiam
Back to top

sq6ade
Poziom 25
Poziom 25

Post#34 22 Jul 2005 21:08   

Będziesz odbierał na niej dużo zakłóceń.
Back to top

Piter K.
Poziom 19
Poziom 19

Post#35 23 Jul 2005 05:06helpful post - solution   

OJ NIE!!! odradzam... szczerze odradzam, ta antena nie nadaje sie do takich celow.
wielu ludzi pyta czy mozna uzywac takich anten do nasluchu szerokopasmowego(radioscanning itp.).
ten temat byl poruszany na forum, moim zdaniem taka antena tak naprawde nie bedzie dobrze sluzyc nawet do odbioru stacji telewizyjnych czy radiowych...takie jest moje zdanie...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Jul 2005 05:06helpful post - solution   

Back to top

lord vader
Poziom 8
Poziom 8

Post#36 Post from the author of the topic 01 Sep 2005 18:43   

Witam

Zrobilem dipola i jestem bardzo z niego bardzo zadowolony :) Dzięki Piter. K za informacje ktore mi udzieliles na forum ale nie zmarnowalem ich.

Pozdrawiam !!
Back to top

Piter K.
Poziom 19
Poziom 19

Post#37 01 Sep 2005 19:14   

dzienx i zycze ciekawych nasluchow :)
Back to top

SP8JUX
Poziom 21
Poziom 21

Post#38 01 Sep 2005 23:19   

lord vader wrote:
Witam

Mam pytanie gdzie moge taka zakupic antene na czestotliwosci 108-136 MHz. Czy moze w Agencji Mienia Wojskowego albo na jakies gieldzie ? Bo raczej samemu to chyba się nie oplaca robic ? Prosze o informacje.

----------------------
Od tygodnia jestem szczesliwym posiadaczem skanerka :D

Pozdrawiam

Weź kawałek drutu w izolacji , co najmniej kilka metrów, podłącz go przez kondensator zmienny (może być trymer) do skanera. Kondensator musi być odizolowany od masy a więc umieść go na np. tworzywie szucznym .

Ustaw skaner na wybraną częstotliwość i pokręć kondensatorem aż usłyszysz wyraźny wrost szumów.

Wartość kondensatora do 30pF , im drut dłuższy tym mniejsza pojemność.
I to wszystko

P.S.
Panowie! po co tyle dyskusji, Kolega chce słuchać, a nie nadawać.

Pozdrawiam
Back to top

Piter K.
Poziom 19
Poziom 19

Post#39 02 Sep 2005 02:43   

ale to nie fale krotkie tylko UKF, moze sie nie znam ale antena typu longwire to niezbyt trafiony pomysl na tej czestotliwosci...
czy Kolega ma jakies specjalene osiagi w nasluchu na UKF stosujac taka antene?pamietam ze podobny pomysl zastosowalem kiedys w nasluchu na 45MHz jednak finalnie pozostalem przy dipolu 1/2λ( i ten sprawdzil sie jako antena)
ja uzywam discone na UKF a longwire(20m) podlaczam do r311, moze czas na zmiany...
Back to top

SP8JUX
Poziom 21
Poziom 21

Post#40 02 Sep 2005 09:57   

Piter K. wrote:
ale to nie fale krotkie tylko UKF, moze się nie znam ale antena typu longwire to niezbyt trafiony pomysl na tej czestotliwosci...
czy Kolega ma jakies specjalene osiagi w nasluchu na UKF stosujac taka antene?pamietam ze podobny pomysl zastosowalem kiedys w nasluchu na 45MHz jednak finalnie pozostalem przy dipolu 1/2λ( i ten sprawdzil się jako antena)
ja uzywam discone na UKF a longwire(20m) podlaczam do r311, moze czas na zmiany...

Nie staram się zbaczać z tematu problemu i odpowiadać na inne problemy, jednak raz złamie ta zasadę.

Kol. Piter K.
- nie rozumię dlaczego nie można na ukf stosować nawet ant. typu LW, tym bardziej że jest to tylko kilka metrów drutu. Koszt eksperymentu zmieści się w kwocie 5zł.

- z samymi nasłuchami skończyłem 1972r, uzyskałem licencję i zacząłem budować różne home made do nadawania i odbioru, anteny też,
- osiągi? kilka kg kart QSL, z 5cm dyplomów, kilka razy mieściłem się w zawodach w pierwszej dziesiątce, parę odznak i podziękowań....
- przygotowanie teoretyczne? chyba też (dyplomy ukończenia np. UMCS, Politech. Warszawska, WSOWOPL i trochę podyplomowych)...

Kol. Piter K.
W odpowiedziach zauważyłem teoretyzowanie tematyki, zbaczanie z głównego wątku, brakuje natomiast podpowiedzi czy też podawania przykładów rozwiązania typu .... to zrobiłem, sprawdziło się ... porównałem z... to jest lepsze/gorsze... .

Kol. Piter K.
-do tej chwili nie wiadomo jakie warunki antenowe posiada kolega autor problemu, jakie są parametry gniazda antenowego skanera. Stąd moja propozycja.

Kol. Piter K!
- propozycję, sprawdzoną osobiście kilkakrotnie do 440MHz, zaproponowałem autorowi postu do wykonania, Jego sprawa czy z niej skorzysta, a czy mój ...pomysł jest trafiony... - chyba nie, bo dobra by tu była z pewnością parabola co najmniej o Φ50m?

73!! de sp8jux
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Sep 2005 09:57   

Back to top

Piter K.
Poziom 19
Poziom 19

Post#41 02 Sep 2005 16:13   

ja nie chce "drzec kotow", wiem tylko ze jesli mialbym wybierac miedzy LW a "zwyklym" teleskopem to wybral bym teleskop na UKF.
mam jednego znajomego, ktory tez jest zajadlym zwolennikiem anteny longwire i to on proponowal mi ta antene na VHF-UHF, posunol sie dalej i sugerowal uzycie na SHF (ja naprawde nie zartuje!).
znajomy ten ma powazny dorobek nasluchowy mimo ze nie jest licencionowanym nasluchowcem, jednak nie wyszedl na metr spoza fal krotkich...
ja zajolem sie nasluchami na VHF jakies 8lat temu(wiem ze to nie wiele i wszystko przedemna...) zbudowalem i przetestowalem kilka anten typu discone, kilka dipoli aby porownac charakterystyke z baloon i bez przy polaryzacji pionowej, zbudowalem kilka anten na 13cm(wszystkie pracuja poprawnie, dzieki jednej z nich ten post moze zaistniec na tym forum), teraz jestem w trakcie budowy LPDA 1-3GHz, interesuje mnie tez rozwiazanie "turystyczne" anteny szczelinowej ze styropianu i folji AL :) (bedzie testowana w "praniu")
nie wiem czy moje "doswiadczenie" w tej dziedzinie moze byc brane pod uwage ale ja nie zaproponuje anteny typu beveridge na np.172xxx(no coz bedzie mozna cos usluszec, ale sa anteny ktore lepiej sie sprawdza na tej QRG)
przepraszam ze ponownie zapytam, co Kolega usluszal na pasmie np. 2m za pomoca proponowanej anteny czym mozna by bylo sie pochwalic?(wiem ze nasluchy typu dx zaleza w duzej mierze od warunkow propagacyjnych a w mniejszym stopniu od antenowych ale nie nalezy przesadzac)
ad parabola to jaki Kolega podswietlacz proponuje, bo z tego co mi wiadomo to chocby takowa miala i 1km srednicy to bez tego elementu nic nie odbierze...

P.S. wiadomo jaki odbiornik ma Kol. Vader, sam kiedys "uzeralem" sie z podobnym gradobiciem...
nie podwazam tez przygotowania teoretycznego i bron Boze nie chce nikogo urazic, chcialem tylko powiedziec ze moim naprawde skromnym zdaniem Vader powinien zaczac od bardziej konwencjonalnych rozwiazan...
pozdrawiam Piotr Kirczuk
Back to top

lord vader
Poziom 8
Poziom 8

Post#42 Post from the author of the topic 06 Oct 2005 16:27   

Witam

Znajomy mi podsunąl pomysl abym zrobil antene z rurek aluminiowych srednicy 14 mm i dl 560 mm. Tzn. W dipolu pol falowym zamienil 2 druty miedziane na rurki ALU. Czy to jest lepsze rozwiązanie ?

Pozdrawiam
Back to top

Piter K.
Poziom 19
Poziom 19

Post#43 14 Oct 2005 15:48   

poprawi to aperture czyli powierzchnie czynna anteny, pamietaj tylko ze aluminium nie laczy sie z miedzia poniewaz w takim przypadku stworzy sie ogniwo galwaniczne a na styku powstanie sol, ktora zadziala jak dioda i w efekcie do odbiornika poplynie prad staly :) i nic nie odbierzesz...
aluminium mozna lutowac ale trzeba zastosowac pewien"patent" trzeba posmarowac rurke jakims tluszczem(nie wazne jakim, moze byc nawet margaryna) i przez ten tluszcz przetrzec papierem sciernym ale tak zeby przetarta powierzchnia byla zabezpieczona tluszczem.nie usuwajac zabezpieczenia lutujesz(przez tluszcz), pamietaj jednak ze do lutowania bedziesz potrzebowal dosc mocnej lutownicy. innym rozwiazaniem jest zastosowanie podkladek cupal czyli z laminatu aluminiowo miedzianego-czesc miedziana dajesz do kabla a aluminiowa do rurki, nie wiem tylko gdzie takie podkladki kupic...pozostanie ci wiec margaryna :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Oct 2005 15:48   

Back to top

Arecki77
Poziom 4
Poziom 4

Post#44 23 Apr 2006 13:18   

Witam.

Podobny temat przerabiałem ponieważ dość często słucham pasma lotniczego. Eksperymentowałem z różnymi antenami.
Teraz mogę polecić wszystkim zainteresowanym nasłuchem pasma lotniczego antenę J Pole. Jest to dość prosta antena, a informacje potrzebne do budowy są w internecie. Ja na takiej antenie odbieram Warszawa Radar Contact na 134,925MHz, Approach na 128.800MHZ a mieszkam 350 km od Warszawy.
Back to top

Michał Król
Poziom 15
Poziom 15

Post#45 24 Apr 2006 22:45   

Arecki77 wrote:
Witam.

Podobny temat przerabiałem ponieważ dość często słucham pasma lotniczego. Eksperymentowałem z różnymi antenami.
Teraz mogę polecić wszystkim zainteresowanym nasłuchem pasma lotniczego antenę J Pole. Jest to dość prosta antena, a informacje potrzebne do budowy są w internecie. Ja na takiej antenie odbieram Warszawa Radar Contact na 134,925MHz, Approach na 128.800MHZ a mieszkam 350 km od Warszawy.

Cos kitujesz APP z 350 km ?

Moze ktos sie pokusi o odwzorowanie profesionalnej anteny jesli tak to zalaczam plik

Sorry, but you do not have access to see this attachement.

Back to top

pawel4090
Poziom 11
Poziom 11

Post#46 24 Apr 2006 23:26   

Witam kolegów, ja odbieram obydwie częstotliwości 134.925 MHz i 128.800 z odległości około 220 km na Maycom AR-108 i antenie ćwiartce, zamocowanej na wysokości około 5m nad ziemią, pozdrawiam.
Back to top

Michał Król
Poziom 15
Poziom 15

Post#47 25 Apr 2006 20:28   

Ale czy odbierasz kontrolera czy samoloty?
Back to top

pawel4090
Poziom 11
Poziom 11

Post#48 26 Apr 2006 18:15   

witam, odbieram kontrolera i samoloty,tylko zawsze mi żal,że nie wiem jak daleko są odemnie te samoloty bo słysze je dużą różnica głośności, pozdrawiam Paweł
Back to top

Michał Król
Poziom 15
Poziom 15

Post#49 26 Apr 2006 21:18   

Mozesz zobaczyc przez ACARS czesciowo :)
Back to top

csdark
Poziom 13
Poziom 13

Post#50 06 Apr 2007 21:24   

Moje pytanie odnośnie anteny własnej roboty, posiadam skaner maycom ar-108 do tego dipol własnej roboty zrobiony z dwóch antenek teleskopowych, chciał bym zrobic antenke która mogła by byc zaczepiona za oknem i wpadłem na pomysł aby cos takiego zrobic z kija od mopa, jest on aluminiowy i akurat da się go pociąć na dwa równe kawałki po 50 cm, problem w tym że średnica tej rurki jest 2 cm, z tego co czytałem na forum stosuje sie rurki o mniejszej srednicy, czy średnica 2 cm wpłynie negatywnie na odbiór skanera ? Dodam że chodzi mi tylko i wyłącznie o pasmo lotnicze, antenka była by podpieta do skanera przez kabel h-155.

Pozdrawiam
Back to top

Piter K.
Poziom 19
Poziom 19

Post#51 06 Apr 2007 22:32   

Nie martw sie, w antenie wazna jest apertura . Zatem im grubsze rurki tym lepiej i bardziej szerokopasmowo poniewaz maleje smuklosc anteny. Moglbys np. zastosowac dwa olbrzymie lejki i bylo by super, albo rury o srednicy 2m :) No ale choc swieta to nie robmy jaj.
Back to top

SP5ANJ
Poziom 25
Poziom 25

Post#52 07 Apr 2007 10:31   

Csdark

Witam.

Pamietaj tylko ,że mozna bardzo prosto obliczyć długości promienników w antenie.

Dipol półfalowy , to:

300/122*0,93/4 = ? m

Wylicz sobie.

Pozdrawiam.
Back to top

csdark
Poziom 13
Poziom 13

Post#53 07 Apr 2007 11:30   

Szczerze mówiąc nie bardzo wiem jak to się wylicza, stosuję sie tylko do tego co znajdę w internecie, z tego co przeczytałem odpowiednie długości to 50 cm jedna rurka, chyba na pasmo 2m ale mam wątpliwości co do srednicy, w moim przypadku najwygodniej by było uzyć rurki własnie o średnicy 2 cm zapewniło by to w miarę stabilną konstrukcje za oknem, ale mam obawy co do zasięgu odbioru chodzi o to aby się nie zmniejszył
Back to top

Piter K.
Poziom 19
Poziom 19

Post#54 07 Apr 2007 14:33   

Czlowieku przeciez pisalem na temat apertury, grubosc rurki jaka posiadasz bedzie sie doskonale nadawac. Powiem wiecej jakbys antene zrobil z drutu nawojowego to tez bylo by dobrze, a jak bys zrobil z rury od rynny(srednica) bylo by jeszcze lepiej. Co do wzoru to zeby sie nim poslugiwac nie trzeba miec umiejetnosci na poziomie akademickim.
Przyblizona predkosc swiatla dzielisz przez czestotliwosc, wynik jaki otrzymasz to dlugosc fali, ktora dzielisz zaleznie od potrzeb przez dwa lub przez cztery.
Trudne?
ps.
Podany jest jeszcze wspolczynnik skrocenia ale jest on zalezny od kabla, kolega wyzej podaje 0,93. Policz sobie co podal i wyjdzie Ci dlugosc dipola cwiercfalowego, dlugosc ta podzielisz przez dwa i wydzie wymiar jednego ramienia anteny.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Antena do skanera czestotliwosci do nasluchu lotnictwa ?
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Antena do skanera - zysk 0db (3)
Antena do skanera Maycom FR 100. (7)
Antena do skanera z rurek stalowych? (1)
SAMOCHODOWA antena do skanera. (7)
Antena pokojowa do skanera??? (17)
antena do skanera (12)
antena do skanera (1)
ANTENA DO SKANERA (9)
czestotliwosci do skanera (6)
Jaka antena do skanera AR-108 (2)

Page generation time: 0.219 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed