Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Serwonapęd - wzbudzanie się sprzęgła i piszczenie na skutek rezonansu

romcost 30 Gru 2016 11:27 567 9
  • #1 30 Gru 2016 11:27
    romcost
    Poziom 10  

    Witam serdecznie, mam driver ADS-A2-0421-L firmy DELTA i do tego serwomotor ECMA-C10604PS także firmy DELTA, napędzany element jest połączony z serwomotorem za pomocą sprzęgła mieszkowego skrętnego MFBS-32C NBK. Problem w tym, że sprzęgło to wpada w bardzo silny rezonans i przede wszystkim, gdy driver i motor są podłączone do zasilania, ale serwomotor jest zatrzymany (podczas pracy układu jest to rzadsze i słabsze). Proszę o wytłumaczenie mi zasady działania tego zestawu i podpowiedź, co może być przyczyną tego rezonansu. Dodam, że czasami pomaga zniekształcenie odstępów między fałdami mieszków sprzęgiełka, ale mam jedno urządzenie w którym ten sposób nie pomaga. Proszę o podpowiedź, jak się pozbyć tego piszczenia.
    Z opisu na driverze serwomotor jest zasilany napięciem 110V 0-250Hz. Do serwomotora podpięte są 4 przewody zasilające (3*110V AC ???) i przewód do enkodera... Więc co zatrzymuje i blokuje ten serwomotor, czy driver podaje / powinien wtedy na wszystkie cewki napięcie stałe, czy zmienne ale o częstotliwości ~0Hz (nie ogarniam tego, bo wtedy to chyba już też jest napięcie stałe) ???

  • Pomocny post
    #2 30 Gru 2016 16:52
    daro31ie
    Poziom 25  

    romcost napisał:
    Witam serdecznie, mam driver ADS-A2-0421-L firmy DELTA i do tego serwomotor ECMA-C10604PS także firmy DELTA, napędzany element jest połączony z serwomotorem za pomocą sprzęgła mieszkowego skrętnego MFBS-32C NBK. Problem w tym, że sprzęgło to wpada w bardzo silny rezonans i przede wszystkim, gdy driver i motor są podłączone do zasilania, ale serwomotor jest zatrzymany (podczas pracy układu jest to rzadsze i słabsze). Proszę o wytłumaczenie mi zasady działania tego zestawu i podpowiedź, co może być przyczyną tego rezonansu. Dodam, że czasami pomaga zniekształcenie odstępów między fałdami mieszków sprzęgiełka, ale mam jedno urządzenie w którym ten sposób nie pomaga. Proszę o podpowiedź, jak się pozbyć tego piszczenia.
    Z opisu na driverze serwomotor jest zasilany napięciem 110V 0-250Hz. Do serwomotora podpięte są 4 przewody zasilające (3*110V AC ???) i przewód do enkodera... Więc co zatrzymuje i blokuje ten serwomotor, czy driver podaje / powinien wtedy na wszystkie cewki napięcie stałe, czy zmienne ale o częstotliwości ~0Hz (nie ogarniam tego, bo wtedy to chyba już też jest napięcie stałe) ???


    Kolego czy ten Twój servomotor jest z resolwerem czy enkoderem?
    Obawiam się tutaj resolwera i jego wadliwego ustawienia.
    Czy ten silnik był rozbierany?

  • Pomocny post
    #3 30 Gru 2016 21:01
    noplis
    Poziom 19  

    daro31ie napisał:

    Kolego czy ten Twój servomotor jest z resolwerem czy enkoderem?

    A co to za różnica?

    daro31ie napisał:

    Czy ten silnik był rozbierany?

    To rzeczywiście może być przyczyną - a jeśli nie był, źle są ustawione pętle regulacyjne.

  • #4 31 Gru 2016 10:10
    daro31ie
    Poziom 25  

    noplis napisał:
    daro31ie napisał:

    Kolego czy ten Twój servomotor jest z resolwerem czy enkoderem?

    A co to za różnica?

    daro31ie napisał:

    Czy ten silnik był rozbierany?

    To rzeczywiście może być przyczyną - a jeśli nie był, źle są ustawione pętle regulacyjne.


    Kolego jeżeli ten servomotor jest z resolwerem to każda interwencja zmiana pozycji skończy się problemami.
    W Polsce jest bardzo mało osób czy tez firm które posiadają wiedzę i sprzęt aby to ustawić.
    Sprawdź w dok. w co jest wyposażony.

  • #5 01 Sty 2017 21:01
    Pittt
    Poziom 29  

    Podstawowe informacje jakich brakuje to jak do awarii doszło ? To nowe urządzenia ?
    Sam je zrobiłeś ? Popracowały pół roku i się popsuły ? Działają tak od nowości ?
    Co jest napędzane ? Co ta maszyna robi ?

  • #6 03 Sty 2017 13:52
    romcost
    Poziom 10  

    daro31ie napisał:
    romcost napisał:
    Witam serdecznie, mam driver ADS-A2-0421-L firmy DELTA i do tego serwomotor ECMA-C10604PS także firmy DELTA, napędzany element jest połączony z serwomotorem za pomocą sprzęgła mieszkowego skrętnego MFBS-32C NBK. Problem w tym, że sprzęgło to wpada w bardzo silny rezonans i przede wszystkim, gdy driver i motor są podłączone do zasilania, ale serwomotor jest zatrzymany (podczas pracy układu jest to rzadsze i słabsze). Proszę o wytłumaczenie mi zasady działania tego zestawu i podpowiedź, co może być przyczyną tego rezonansu. Dodam, że czasami pomaga zniekształcenie odstępów między fałdami mieszków sprzęgiełka, ale mam jedno urządzenie w którym ten sposób nie pomaga. Proszę o podpowiedź, jak się pozbyć tego piszczenia.
    Z opisu na driverze serwomotor jest zasilany napięciem 110V 0-250Hz. Do serwomotora podpięte są 4 przewody zasilające (3*110V AC ???) i przewód do enkodera... Więc co zatrzymuje i blokuje ten serwomotor, czy driver podaje / powinien wtedy na wszystkie cewki napięcie stałe, czy zmienne ale o częstotliwości ~0Hz (nie ogarniam tego, bo wtedy to chyba już też jest napięcie stałe) ???


    Kolego czy ten Twój servomotor jest z resolwerem czy enkoderem?
    Obawiam się tutaj resolwera i jego wadliwego ustawienia.
    Czy ten silnik był rozbierany?


    ... nie wiem, czy to resolwer czy enkoder, nie rozbierałem go nie mam do niego dokumentacji jedyne, co mogę powiedzieć, to do tego urządzenia jest podłączony kabel 5 żyłowy (teoretycznie są to nowe urządzenia).

    Dodano po 9 [minuty]:

    Pittt napisał:
    Podstawowe informacje jakich brakuje to jak do awarii doszło ? To nowe urządzenia ?
    Sam je zrobiłeś ? Popracowały pół roku i się popsuły ? Działają tak od nowości ?
    Co jest napędzane ? Co ta maszyna robi ?

    Takie zestawy (ok. 10 szt) otrzymałem jako nowe i to teoretycznie ich pierwsze użycie, wszystkie zachowują się podobnie, także się wzbudzają, ale w dużo mniejszym zakresie, tylko ten jeden piszczy, że własnych myśli nie słychać ... Żadnego z tych urządzeń nie rozbierałem, tylko popodłączałem wtyczki i uruchomiłem. Co ciekaw, oryginalne przewody z drivera do serwomotora nie są ekranowane (???).

  • #7 03 Sty 2017 14:23
    Pittt
    Poziom 29  

    Czyli dostałeś napędy, wyjąłeś z pudełka i uruchomiłeś ?
    To teraz napęd musisz zparametryzować do danej aplikacji aby poprawnie w niej pracował.
    Nie piszczał, nie szarpał, nie wzbudzał się, trzymał itd.
    Ten jeden mógł być przez kogoś testowany i ktoś pozmieniał mu jakieś parametry.

  • #9 05 Sty 2017 07:35
    Art.B
    Poziom 24  

    Trochę za mało informacji. Z czego sterowany jest driver? PLC? Jaka komunikacja? Czy i jak realizowane jest sprzężenie zwrotne do sterownika nadrzędnego?
    Miałem niedawno taki przypadek w maszynie z dwoma silnikami synchronicznymi po ok. 40kW, serwoprzemienniki Lenze 93xx sterowane sygnałem analogowym w trybie kontroli momentu obrotowego, gdzie jeden napęd łapał rezonans w zatrzymaniu.
    Przerobiłem wszelkie opcje, demontaż napędów, kontrola przekładni, kilkukrotna kalibracja resolwera, sprawdzanie okablowania. A przyczyną okazał się wadliwy sygnał cyfrowej referencji prędkości (taki pseudoenkoderowy, generowany przez przemiennik), używany jako sprzężenie zwrotne dla sterownika nadrzędnego. Wystarczyło wzięcie sygnału referencji z drugiego przemiennika i problem zniknął.

  • #10 05 Sty 2017 18:36
    noplis
    Poziom 19  

    romcost napisał:

    Takie zestawy (ok. 10 szt) otrzymałem jako nowe i to teoretycznie ich pierwsze użycie, wszystkie zachowują się podobnie, także się wzbudzają (???).


    Co tu badać "pismo święte" - napędy przyszły z ustawieniami fabrycznymi i trzeba je dostroić do aplikacji.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME