Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak wyłączyć komputer przez sieć?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet ->Jak wyłączyć komputer przez sieć? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Telefony VoIP
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Karollo_82
Poziom 15
Miasto: Gdynia
Dołączył: 06 Kwi 2005
Posty: 181
Pomógł: 4
Karollo_82
Poziom 15
Post#1 17 Lip 2005 15:50  Autor tematu   

Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Witam!
Mam w domu sieć złożoną z dwóch komputerów (duostępnianie połączenia internetowego). Czy macie jakieś pomysły aby można było z poziomu jednego komputera wyłączyć ten drugi i odwrotnie?? Za wszelkie pomusły dziekuje :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
321Kami
Poziom 22
Miasto: Koszalin
Dołączył: 02 Lis 2004
Posty: 526
Pomógł: 57
321Kami
Poziom 22
Post#2 17 Lip 2005 15:59    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Jasne jeśli to XP, to komenda shutdown. start uruchom -> cmd jak się pojawi okienko to wpisujesz shutdown -m \\nazwa komputera -s -t 0

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Karollo_82
Poziom 15
Miasto: Gdynia
Dołączył: 06 Kwi 2005
Posty: 181
Pomógł: 4
Karollo_82
Poziom 15
Post#3 17 Lip 2005 16:03  Autor tematu   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


No właśnie, dokładnie nie opisałem, sorry. Jeden komputer pracuje pod systemie XP a drugi pod Win98. Bardziej zależy mi na tym, aby wyłączyć ten komputer z systemem XP z poziomu Win98.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
arnoldk_20
Poziom 35
Dołączył: 11 Lut 2004
Posty: 2182
Pomógł: 288
Ocena postów: 11
arnoldk_20
Poziom 35
Post#4 17 Lip 2005 16:05    

Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Zainstaluj jakiś program do zdalnej administarcji
Np Remote administartor w nim jest opcja wyłaczania komputera.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
Karollo_82
Poziom 15
Miasto: Gdynia
Dołączył: 06 Kwi 2005
Posty: 181
Pomógł: 4
Karollo_82
Poziom 15
Post#5 17 Lip 2005 16:39  Autor tematu   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


No dobra, ale w tym programie trzeba podać IP komputera. A co jeśli IP jest przydzielany dynamicznie i nie jest stały???

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
avatar
Poziom 35
Miasto: NYC
Dołączył: 09 Lut 2003
Posty: 3832
Pomógł: 137
Ocena postów: 68
avatar
Poziom 35
Post#6 17 Lip 2005 16:54    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Karollo_82 napisał:
No dobra, ale w tym programie trzeba podać IP komputera. A co jeśli IP jest przydzielany dynamicznie i nie jest stały???

ale nazwa komputra jest stala i wcale nie trzba podawac ip a nazwe tez mozna podac wymiennie :>

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Samuraj
Poziom 34
Miasto: Szczecin
Dołączył: 08 Paź 2002
Posty: 2467
Pomógł: 250
Ocena postów: 115
Samuraj
Poziom 34
Post#7 17 Lip 2005 22:24    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Jesli pracują w sieci (a tak napisałes) to zapewne masz ustawione IP stałe, te przyznawane przez neostrade jest dynamiczne.
Moze inaczej, ten komputer co robi za ruter (udostępnia interent drugiemu) ma dwa IP bo ma dwa interfejsy - jeden na neo drugi na karcie sieciowej.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Karollo_82
Poziom 15
Miasto: Gdynia
Dołączył: 06 Kwi 2005
Posty: 181
Pomógł: 4
Karollo_82
Poziom 15
Post#8 18 Lip 2005 16:50  Autor tematu   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Dzieki wszystkim za pomoc, ale najlepszym rozwiazaniem okazał sie zdalny pulpit :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
goomis_pl
Poziom 10
Miasto: Wrocław
Dołączył: 15 Lis 2005
Posty: 57
goomis_pl
Poziom 10
Post#9 11 Sie 2006 00:19    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


No dobrze, a jeśli chodzi o linuxa (konkretnie knoppixa) to jak wyłączyć komputer który udostęnia połączenie int? Na drugim jest zainstalowany win xp. Jakieś sugestie? Pozdrawiam:)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Emilus456
Poziom 11
Miasto: Wójtowa
Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 37
Pomógł: 3
Ocena postów: 2
Emilus456
Poziom 11
Post#10 15 Sie 2006 14:02    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


JA próbowalem po komendach Cmd i nic z tego nie wiem spróbuje jeszcze na jkims programie bo to przydatne jest ;)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Samuraj
Poziom 34
Miasto: Szczecin
Dołączył: 08 Paź 2002
Posty: 2467
Pomógł: 250
Ocena postów: 115
Samuraj
Poziom 34
Post#11 15 Sie 2006 14:30    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


goomis_pl napisał:
No dobrze, a jeśli chodzi o linuxa (konkretnie knoppixa) to jak wyłączyć komputer który udostęnia połączenie int? Na drugim jest zainstalowany win xp. Jakieś sugestie? Pozdrawiam:)


Zaloguj się z pod XP na liunuxa poprzez ssh lub telnet i wydaj komende shutdown.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
HUDIEJ
Poziom 7
Miasto: Katowice
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 16
HUDIEJ
Poziom 7
Post#12 03 Lut 2011 13:15    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Witam 321Kami ja wpisuję komende shutdown -m \\nazwa komputera -s -t 0
ale wyskakuje odmowa dostępu!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
scrooge123
Poziom 13
Miasto: Warszawa
Dołączył: 03 Lut 2011
Posty: 77
Pomógł: 9
scrooge123
Poziom 13
Post#13 04 Lut 2011 20:15    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


HUDIEJ napisał:
Witam 321Kami ja wpisuję komende shutdown -m \\nazwa komputera -s -t 0
ale wyskakuje odmowa dostępu!


pewnie chcesz wyłączyć komputer z Vistą, albo Win7?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Adriano8
Poziom 8
Miasto: Piła
Dołączył: 06 Mar 2010
Posty: 5
Adriano8
Poziom 8
Post#14 29 Lis 2011 20:39    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Witam
Mam problem z wyłączeniem drugiego komputera przez sieć wi-fi (grupe domową). Gdy daje komende shutdown wyskakuje odmowa dostępu. Próbowałem wielu sposobów wyczytanych na google i nic nie pomaga.
Oba kompy na Win7 Ultimate. Proszę o pomoc.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
avatar
Poziom 35
Miasto: NYC
Dołączył: 09 Lut 2003
Posty: 3832
Pomógł: 137
Ocena postów: 68
avatar
Poziom 35
Post#15 30 Lis 2011 15:30    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


....wgraj vnc podlacz sie do zdalnego komputera i wyklikaj to zwyczajnie myszka..start zamknij ect

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Adriano8
Poziom 8
Miasto: Piła
Dołączył: 06 Mar 2010
Posty: 5
Adriano8
Poziom 8
Post#16 01 Gru 2011 18:16    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


A nie ma opcji aby polecenie shutdown na win7 zadziałało?
Dodam jeszcze że używam polecenia shutdown /i wyskakuje okienko i gdy wezmę przeglądaj to wyskakuje komunikat "Usługi domenowe w usłudze Active Directory są aktualnie niedostępne."

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jprzedworski
Poziom 30
Miasto: Warszawa
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1228
Pomógł: 125
Ocena postów: 57
jprzedworski
Poziom 30
Post#17 01 Gru 2011 22:50    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Bo, tak na dobrą sprawę, to działa dobrze w środowisku domenowym z Active Directory. W grupie roboczej jest problem z tym, że aby zamknąć inny komputer, trzeba być na nim zautoryzowanym z prawami administratora. Ty jesteś jakoś zalogowany na swoim komputerze, nawet jako administrator, ale ten drugi komputer też musi cię uznać za "swego" aby dać się zamknąć, a nie ma wspólnego systemu uwierzytelniania. Nie wiem, czy to zadziała. Nie chce mi się tworzyć środowiska testowego, a w pracy mam Active Directory, ale mam sposób, który powinien zadziałać. Skoro nie da się jako "zdalny administrator", trzeba zrobić tak, aby "Gość" mógł to zrobić.
1. Uaktywniamy konto Gość
2. Wchodzimy w polityki bezpieczeństwa na tym zamykanym komputerze (to co piszę jest do Windows 7, ale nie Home):
Start > Panel sterowania > System i zabezpieczenia > Narzędzia administracyjne > Zasady zabezpieczeń lokalnych
Zamiast tego można dać Uruchom: secpol.msc
Tam wchodzimy:
Ustawienia zabezpieczeń > Zasady lokalne > Przypisywanie praw użytkownika >Wymuszaj zamknięcie z systemu zdalnego
Tu dodajemy użytkownika Gość a dokładniej "nazwa komputera\gość"
A potem: shutdown /i - otworzy się interfejs, wpisujemy nazwę albo adres komputera do zamknięcia itd.

Pomocny post? + -1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Jak wyłączyć komputer przez sieć?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak wyłączyć przez sieć program p2p ? (15)
Jak włączyć komputer przez sieć? (6)
Sieć LAN - 1 komputer przez Wi-Fi, a drugi przez kabel (4)
Sieć Bezprzewodowa, jak wyłączyć? (5)
Vectra - jak czasowo wyłączyć sieć? (48)
wyłączanie komputer przez sieć (9)
Sieć WLAN wysyłana przez 1 komputer (3)
Zaczynam kopiować plik przez sieć i..komputer się restartuje (3)
Sieć domowa w Windows 7, wykrycie laptopa przez stacjonatny komputer (11)
Sieć oparta na neostradzie 4 komputery w LAN i 1 komputer przez wifi (2)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.122 seconds

elektroda.pl temat RSS