Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Jak wyłączyć komputer przez sieć?
Author
Message
Karollo_82
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 06 Apr 2005
Posts: 178
Location: Gdynia

Post#1 Post from the author of the topic 17 Jul 2005 15:50   

Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Witam!
Mam w domu sieć złożoną z dwóch komputerów (duostępnianie połączenia internetowego). Czy macie jakieś pomysły aby można było z poziomu jednego komputera wyłączyć ten drugi i odwrotnie?? Za wszelkie pomusły dziekuje Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Jul 2005 15:50   





Back to top
   
321Kami
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 02 Nov 2004
Posts: 526
Location: Koszalin

Post#2 17 Jul 2005 15:59   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Jasne jeśli to XP, to komenda shutdown. start uruchom -> cmd jak się pojawi okienko to wpisujesz shutdown -m \\nazwa komputera -s -t 0

Helpful message? + -

Back to top
   
Karollo_82
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 06 Apr 2005
Posts: 178
Location: Gdynia

Post#3 Post from the author of the topic 17 Jul 2005 16:03   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


No właśnie, dokładnie nie opisałem, sorry. Jeden komputer pracuje pod systemie XP a drugi pod Win98. Bardziej zależy mi na tym, aby wyłączyć ten komputer z systemem XP z poziomu Win98.

Helpful message? + -

Back to top
   
arnoldk_20
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 11 Feb 2004
Posts: 2180

Post#4 17 Jul 2005 16:05   

Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Zainstaluj jakiś program do zdalnej administarcji
Np Remote administartor w nim jest opcja wyłaczania komputera.

Helpful message? + -

Back to top
   
Karollo_82
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 06 Apr 2005
Posts: 178
Location: Gdynia

Post#5 Post from the author of the topic 17 Jul 2005 16:39   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


No dobra, ale w tym programie trzeba podać IP komputera. A co jeśli IP jest przydzielany dynamicznie i nie jest stały???

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Jul 2005 16:39   





Back to top
   
avatar
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 09 Feb 2003
Posts: 3814
Location: NYC

Post#6 17 Jul 2005 16:54   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Karollo_82 wrote:
No dobra, ale w tym programie trzeba podać IP komputera. A co jeśli IP jest przydzielany dynamicznie i nie jest stały???

ale nazwa komputra jest stala i wcale nie trzba podawac ip a nazwe tez mozna podac wymiennie :>

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Jul 2005 16:54   





Back to top
   
Samuraj
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 08 Oct 2002
Posts: 2275
Location: Szczecin

Post#7 17 Jul 2005 22:24   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Jesli pracują w sieci (a tak napisałes) to zapewne masz ustawione IP stałe, te przyznawane przez neostrade jest dynamiczne.
Moze inaczej, ten komputer co robi za ruter (udostępnia interent drugiemu) ma dwa IP bo ma dwa interfejsy - jeden na neo drugi na karcie sieciowej.

Helpful message? + -

Back to top
   
Karollo_82
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 06 Apr 2005
Posts: 178
Location: Gdynia

Post#8 Post from the author of the topic 18 Jul 2005 16:50   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Dzieki wszystkim za pomoc, ale najlepszym rozwiazaniem okazał sie zdalny pulpit Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
goomis_pl
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 15 Nov 2005
Posts: 57
Location: Wrocław

Post#9 11 Aug 2006 00:19   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


No dobrze, a jeśli chodzi o linuxa (konkretnie knoppixa) to jak wyłączyć komputer który udostęnia połączenie int? Na drugim jest zainstalowany win xp. Jakieś sugestie? Pozdrawiam:)

Helpful message? + -

Back to top
   
Emilus456
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 02 Aug 2006
Posts: 36
Location: Wójtowa

Post#10 15 Aug 2006 14:02   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


JA próbowalem po komendach Cmd i nic z tego nie wiem spróbuje jeszcze na jkims programie bo to przydatne jest Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
Samuraj
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 08 Oct 2002
Posts: 2275
Location: Szczecin

Post#11 15 Aug 2006 14:30   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


goomis_pl wrote:
No dobrze, a jeśli chodzi o linuxa (konkretnie knoppixa) to jak wyłączyć komputer który udostęnia połączenie int? Na drugim jest zainstalowany win xp. Jakieś sugestie? Pozdrawiam:)


Zaloguj się z pod XP na liunuxa poprzez ssh lub telnet i wydaj komende shutdown.

Helpful message? + -

Back to top
   
HUDIEJ
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 21 Sep 2009
Posts: 14
Location: Katowice

Post#12 03 Feb 2011 13:15   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Witam 321Kami ja wpisuję komende shutdown -m \\nazwa komputera -s -t 0
ale wyskakuje odmowa dostępu!

Helpful message? + -

Back to top
   
scrooge123
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 03 Feb 2011
Posts: 77
Location: Warszawa

Post#13 04 Feb 2011 20:15   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


HUDIEJ wrote:
Witam 321Kami ja wpisuję komende shutdown -m \\nazwa komputera -s -t 0
ale wyskakuje odmowa dostępu!


pewnie chcesz wyłączyć komputer z Vistą, albo Win7?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Feb 2011 20:15   





Back to top
   
Adriano8
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 06 Mar 2010
Posts: 5
Location: Piła

Post#14 29 Nov 2011 20:39   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Witam
Mam problem z wyłączeniem drugiego komputera przez sieć wi-fi (grupe domową). Gdy daje komende shutdown wyskakuje odmowa dostępu. Próbowałem wielu sposobów wyczytanych na google i nic nie pomaga.
Oba kompy na Win7 Ultimate. Proszę o pomoc.

Helpful message? + -

Back to top
   
avatar
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 09 Feb 2003
Posts: 3814
Location: NYC

Post#15 30 Nov 2011 15:30   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


....wgraj vnc podlacz sie do zdalnego komputera i wyklikaj to zwyczajnie myszka..start zamknij ect

Helpful message? + -

Back to top
   
Adriano8
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 06 Mar 2010
Posts: 5
Location: Piła

Post#16 01 Dec 2011 18:16   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


A nie ma opcji aby polecenie shutdown na win7 zadziałało?
Dodam jeszcze że używam polecenia shutdown /i wyskakuje okienko i gdy wezmę przeglądaj to wyskakuje komunikat "Usługi domenowe w usłudze Active Directory są aktualnie niedostępne."

Helpful message? + -

Back to top
   
jprzedworski
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 30 Aug 2007
Posts: 955
Location: Warszawa

Post#17 01 Dec 2011 22:50   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Bo, tak na dobrą sprawę, to działa dobrze w środowisku domenowym z Active Directory. W grupie roboczej jest problem z tym, że aby zamknąć inny komputer, trzeba być na nim zautoryzowanym z prawami administratora. Ty jesteś jakoś zalogowany na swoim komputerze, nawet jako administrator, ale ten drugi komputer też musi cię uznać za "swego" aby dać się zamknąć, a nie ma wspólnego systemu uwierzytelniania. Nie wiem, czy to zadziała. Nie chce mi się tworzyć środowiska testowego, a w pracy mam Active Directory, ale mam sposób, który powinien zadziałać. Skoro nie da się jako "zdalny administrator", trzeba zrobić tak, aby "Gość" mógł to zrobić.
1. Uaktywniamy konto Gość
2. Wchodzimy w polityki bezpieczeństwa na tym zamykanym komputerze (to co piszę jest do Windows 7, ale nie Home):
Start > Panel sterowania > System i zabezpieczenia > Narzędzia administracyjne > Zasady zabezpieczeń lokalnych
Zamiast tego można dać Uruchom: secpol.msc
Tam wchodzimy:
Ustawienia zabezpieczeń > Zasady lokalne > Przypisywanie praw użytkownika >Wymuszaj zamknięcie z systemu zdalnego
Tu dodajemy użytkownika Gość a dokładniej "nazwa komputera\gość"
A potem: shutdown /i - otworzy się interfejs, wpisujemy nazwę albo adres komputera do zamknięcia itd.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Jak wyłączyć komputer przez sieć?
Page 1 of 1
Similar topics
Jak wyłączyć przez sieć program p2p ? (15)
Jak włączyć komputer przez sieć? (6)
Sieć LAN - 1 komputer przez Wi-Fi, a drugi przez kabel (4)
Sieć Bezprzewodowa, jak wyłączyć? (5)
Vectra - jak czasowo wyłączyć sieć? (48)
wyłączanie komputer przez sieć (9)
Sieć WLAN wysyłana przez 1 komputer (3)
Zaczynam kopiować plik przez sieć i..komputer się restartuje (3)
Sieć domowa w Windows 7, wykrycie laptopa przez stacjonatny komputer (11)
Sieć oparta na neostradzie 4 komputery w LAN i 1 komputer przez wifi (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.044 seconds

elektroda.pl topic RSS feed