Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Jak wyłączyć komputer przez sieć?
Autor
Wiadomość
Karollo_82
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 06 Kwi 2005
Posty: 178
Miasto: Gdynia

Post#1 Post autora tematu 17 Lip 2005 15:50   

Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Witam!
Mam w domu sieć złożoną z dwóch komputerów (duostępnianie połączenia internetowego). Czy macie jakieś pomysły aby można było z poziomu jednego komputera wyłączyć ten drugi i odwrotnie?? Za wszelkie pomusły dziekuje :)
Powrót do góry
   
321Kami
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Lis 2004
Posty: 526
Miasto: Koszalin

Post#2 17 Lip 2005 15:59   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Jasne jeśli to XP, to komenda shutdown. start uruchom -> cmd jak się pojawi okienko to wpisujesz shutdown -m \\nazwa komputera -s -t 0
Powrót do góry
   
Karollo_82
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 06 Kwi 2005
Posty: 178
Miasto: Gdynia

Post#3 Post autora tematu 17 Lip 2005 16:03   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


No właśnie, dokładnie nie opisałem, sorry. Jeden komputer pracuje pod systemie XP a drugi pod Win98. Bardziej zależy mi na tym, aby wyłączyć ten komputer z systemem XP z poziomu Win98.
Powrót do góry
   
arnoldk_20
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 11 Lut 2004
Posty: 2183
Miasto: -

Post#4 17 Lip 2005 16:05   

Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Zainstaluj jakiś program do zdalnej administarcji
Np Remote administartor w nim jest opcja wyłaczania komputera.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Lip 2005 16:05   





Powrót do góry
   
Karollo_82
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 06 Kwi 2005
Posty: 178
Miasto: Gdynia

Post#5 Post autora tematu 17 Lip 2005 16:39   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


No dobra, ale w tym programie trzeba podać IP komputera. A co jeśli IP jest przydzielany dynamicznie i nie jest stały???
Powrót do góry
   
avatar
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Lut 2003
Posty: 3816
Miasto: NYC

Post#6 17 Lip 2005 16:54   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Karollo_82 napisał:
No dobra, ale w tym programie trzeba podać IP komputera. A co jeśli IP jest przydzielany dynamicznie i nie jest stały???

ale nazwa komputra jest stala i wcale nie trzba podawac ip a nazwe tez mozna podac wymiennie :>
Powrót do góry
   
Samuraj
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Paź 2002
Posty: 2218
Miasto: Szczecin

Post#7 17 Lip 2005 22:24   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Jesli pracują w sieci (a tak napisałes) to zapewne masz ustawione IP stałe, te przyznawane przez neostrade jest dynamiczne.
Moze inaczej, ten komputer co robi za ruter (udostępnia interent drugiemu) ma dwa IP bo ma dwa interfejsy - jeden na neo drugi na karcie sieciowej.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Lip 2005 22:24   





Powrót do góry
   
Karollo_82
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 06 Kwi 2005
Posty: 178
Miasto: Gdynia

Post#8 Post autora tematu 18 Lip 2005 16:50   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Dzieki wszystkim za pomoc, ale najlepszym rozwiazaniem okazał sie zdalny pulpit :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Lip 2005 16:50   





Powrót do góry
   
goomis_pl
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 57
Miasto: Wrocław

Post#9 11 Sie 2006 00:19   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


No dobrze, a jeśli chodzi o linuxa (konkretnie knoppixa) to jak wyłączyć komputer który udostęnia połączenie int? Na drugim jest zainstalowany win xp. Jakieś sugestie? Pozdrawiam:)
Powrót do góry
   
Emilus456
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 35
Miasto: Wójtowa

Post#10 15 Sie 2006 14:02   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


JA próbowalem po komendach Cmd i nic z tego nie wiem spróbuje jeszcze na jkims programie bo to przydatne jest ;)
Powrót do góry
   
Samuraj
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Paź 2002
Posty: 2218
Miasto: Szczecin

Post#11 15 Sie 2006 14:30   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


goomis_pl napisał:
No dobrze, a jeśli chodzi o linuxa (konkretnie knoppixa) to jak wyłączyć komputer który udostęnia połączenie int? Na drugim jest zainstalowany win xp. Jakieś sugestie? Pozdrawiam:)


Zaloguj się z pod XP na liunuxa poprzez ssh lub telnet i wydaj komende shutdown.
Powrót do góry
   
HUDIEJ
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 15
Miasto: Katowice

Post#12 03 Lut 2011 14:15   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Witam 321Kami ja wpisuję komende shutdown -m \\nazwa komputera -s -t 0
ale wyskakuje odmowa dostępu!
Powrót do góry
   
scrooge123
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Lut 2011
Posty: 77
Miasto: Warszawa

Post#13 04 Lut 2011 21:15   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


HUDIEJ napisał:
Witam 321Kami ja wpisuję komende shutdown -m \\nazwa komputera -s -t 0
ale wyskakuje odmowa dostępu!


pewnie chcesz wyłączyć komputer z Vistą, albo Win7?
Powrót do góry
   
Adriano8
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 06 Mar 2010
Posty: 5
Miasto: Piła

Post#14 29 Lis 2011 21:39   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Witam
Mam problem z wyłączeniem drugiego komputera przez sieć wi-fi (grupe domową). Gdy daje komende shutdown wyskakuje odmowa dostępu. Próbowałem wielu sposobów wyczytanych na google i nic nie pomaga.
Oba kompy na Win7 Ultimate. Proszę o pomoc.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Lis 2011 21:39   





Powrót do góry
   
avatar
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Lut 2003
Posty: 3816
Miasto: NYC

Post#15 30 Lis 2011 16:30   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


....wgraj vnc podlacz sie do zdalnego komputera i wyklikaj to zwyczajnie myszka..start zamknij ect
Powrót do góry
   
Adriano8
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 06 Mar 2010
Posty: 5
Miasto: Piła

Post#16 01 Gru 2011 19:16   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


A nie ma opcji aby polecenie shutdown na win7 zadziałało?
Dodam jeszcze że używam polecenia shutdown /i wyskakuje okienko i gdy wezmę przeglądaj to wyskakuje komunikat "Usługi domenowe w usłudze Active Directory są aktualnie niedostępne."
Powrót do góry
   
jprzedworski
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 692
Miasto: Warszawa

Post#17 01 Gru 2011 23:50   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Bo, tak na dobrą sprawę, to działa dobrze w środowisku domenowym z Active Directory. W grupie roboczej jest problem z tym, że aby zamknąć inny komputer, trzeba być na nim zautoryzowanym z prawami administratora. Ty jesteś jakoś zalogowany na swoim komputerze, nawet jako administrator, ale ten drugi komputer też musi cię uznać za "swego" aby dać się zamknąć, a nie ma wspólnego systemu uwierzytelniania. Nie wiem, czy to zadziała. Nie chce mi się tworzyć środowiska testowego, a w pracy mam Active Directory, ale mam sposób, który powinien zadziałać. Skoro nie da się jako "zdalny administrator", trzeba zrobić tak, aby "Gość" mógł to zrobić.
1. Uaktywniamy konto Gość
2. Wchodzimy w polityki bezpieczeństwa na tym zamykanym komputerze (to co piszę jest do Windows 7, ale nie Home):
Start > Panel sterowania > System i zabezpieczenia > Narzędzia administracyjne > Zasady zabezpieczeń lokalnych
Zamiast tego można dać Uruchom: secpol.msc
Tam wchodzimy:
Ustawienia zabezpieczeń > Zasady lokalne > Przypisywanie praw użytkownika >Wymuszaj zamknięcie z systemu zdalnego
Tu dodajemy użytkownika Gość a dokładniej "nazwa komputera\gość"
A potem: shutdown /i - otworzy się interfejs, wpisujemy nazwę albo adres komputera do zamknięcia itd.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Jak wyłączyć komputer przez sieć?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Sieć domowa w Windows 7, wykrycie laptopa przez stacjonatny komputer (11)
Zaczynam kopiować plik przez sieć i..komputer się restartuje (3)
Sieć WLAN wysyłana przez 1 komputer (3)
Vectra - jak czasowo wyłączyć sieć? (48)
wyłączanie komputer przez sieć (9)
Sieć LAN - 1 komputer przez Wi-Fi, a drugi przez kabel (4)
Jak włączyć komputer przez sieć? (6)
Sieć oparta na neostradzie 4 komputery w LAN i 1 komputer przez wifi (2)
Jak wyłączyć przez sieć program p2p ? (15)
Jak wyłączyć kompa przez zdalny pulpit (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.081 seconds

elektroda.pl temat RSS