Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak wyłączyć komputer przez sieć?


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet ->Jak wyłączyć komputer przez sieć? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Karollo_82
Level 15
Location: Gdynia
Joined: 06 Apr 2005
Posts: 181
Helped: 4
Post rating: 1
Karollo_82
Level 15
Post#1 17 Jul 2005 15:50  Topic author   

Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Witam!
Mam w domu sieć złożoną z dwóch komputerów (duostępnianie połączenia internetowego). Czy macie jakieś pomysły aby można było z poziomu jednego komputera wyłączyć ten drugi i odwrotnie?? Za wszelkie pomusły dziekuje :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
321Kami
Level 22
Location: Koszalin
Joined: 02 Nov 2004
Posts: 526
Helped: 57
321Kami
Level 22
Post#2 17 Jul 2005 15:59    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Jasne jeśli to XP, to komenda shutdown. start uruchom -> cmd jak się pojawi okienko to wpisujesz shutdown -m \\nazwa komputera -s -t 0

Helpful post? + 0
Back to top
Karollo_82
Level 15
Location: Gdynia
Joined: 06 Apr 2005
Posts: 181
Helped: 4
Post rating: 1
Karollo_82
Level 15
Post#3 17 Jul 2005 16:03  Topic author   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


No właśnie, dokładnie nie opisałem, sorry. Jeden komputer pracuje pod systemie XP a drugi pod Win98. Bardziej zależy mi na tym, aby wyłączyć ten komputer z systemem XP z poziomu Win98.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
arnoldk_20
Level 35
Joined: 11 Feb 2004
Posts: 2182
Helped: 288
Post rating: 14
arnoldk_20
Level 35
Post#4 17 Jul 2005 16:05    

Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Zainstaluj jakiś program do zdalnej administarcji
Np Remote administartor w nim jest opcja wyłaczania komputera.

Helpful post? + +1
Back to top
Karollo_82
Level 15
Location: Gdynia
Joined: 06 Apr 2005
Posts: 181
Helped: 4
Post rating: 1
Karollo_82
Level 15
Post#5 17 Jul 2005 16:39  Topic author   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


No dobra, ale w tym programie trzeba podać IP komputera. A co jeśli IP jest przydzielany dynamicznie i nie jest stały???

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
avatar
Level 35
Location: NYC
Joined: 09 Feb 2003
Posts: 3843
Helped: 137
Post rating: 74
avatar
Level 35
Post#6 17 Jul 2005 16:54    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Karollo_82 wrote:
No dobra, ale w tym programie trzeba podać IP komputera. A co jeśli IP jest przydzielany dynamicznie i nie jest stały???

ale nazwa komputra jest stala i wcale nie trzba podawac ip a nazwe tez mozna podac wymiennie :>

Helpful post? + 0
Back to top
Samuraj
Level 34
Location: Szczecin
Joined: 08 Oct 2002
Posts: 2581
Helped: 258
Post rating: 126
Samuraj
Level 34
Post#7 17 Jul 2005 22:24    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Jesli pracują w sieci (a tak napisałes) to zapewne masz ustawione IP stałe, te przyznawane przez neostrade jest dynamiczne.
Moze inaczej, ten komputer co robi za ruter (udostępnia interent drugiemu) ma dwa IP bo ma dwa interfejsy - jeden na neo drugi na karcie sieciowej.

Helpful post? + 0
Back to top
Karollo_82
Level 15
Location: Gdynia
Joined: 06 Apr 2005
Posts: 181
Helped: 4
Post rating: 1
Karollo_82
Level 15
Post#8 18 Jul 2005 16:50  Topic author   

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Dzieki wszystkim za pomoc, ale najlepszym rozwiazaniem okazał sie zdalny pulpit :)

Helpful post? + 0
Back to top
goomis_pl
Level 10
Location: Wrocław
Joined: 15 Nov 2005
Posts: 57
goomis_pl
Level 10
Post#9 11 Aug 2006 00:19    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


No dobrze, a jeśli chodzi o linuxa (konkretnie knoppixa) to jak wyłączyć komputer który udostęnia połączenie int? Na drugim jest zainstalowany win xp. Jakieś sugestie? Pozdrawiam:)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Emilus456
Level 11
Location: Wójtowa
Joined: 02 Aug 2006
Posts: 38
Helped: 3
Post rating: 2
Emilus456
Level 11
Post#10 15 Aug 2006 14:02    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


JA próbowalem po komendach Cmd i nic z tego nie wiem spróbuje jeszcze na jkims programie bo to przydatne jest ;)

Helpful post? + 0
Back to top
Samuraj
Level 34
Location: Szczecin
Joined: 08 Oct 2002
Posts: 2581
Helped: 258
Post rating: 126
Samuraj
Level 34
Post#11 15 Aug 2006 14:30    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


goomis_pl wrote:
No dobrze, a jeśli chodzi o linuxa (konkretnie knoppixa) to jak wyłączyć komputer który udostęnia połączenie int? Na drugim jest zainstalowany win xp. Jakieś sugestie? Pozdrawiam:)


Zaloguj się z pod XP na liunuxa poprzez ssh lub telnet i wydaj komende shutdown.

Helpful post? + 0
Back to top
HUDIEJ
Level 7
Location: Katowice
Joined: 21 Sep 2009
Posts: 16
HUDIEJ
Level 7
Post#12 03 Feb 2011 13:15    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Witam 321Kami ja wpisuję komende shutdown -m \\nazwa komputera -s -t 0
ale wyskakuje odmowa dostępu!

Helpful post? + 0
Back to top
scrooge123
Level 13
Location: Warszawa
Joined: 03 Feb 2011
Posts: 77
Helped: 9
scrooge123
Level 13
Post#13 04 Feb 2011 20:15    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


HUDIEJ wrote:
Witam 321Kami ja wpisuję komende shutdown -m \\nazwa komputera -s -t 0
ale wyskakuje odmowa dostępu!


pewnie chcesz wyłączyć komputer z Vistą, albo Win7?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Adriano8
Level 8
Location: Piła
Joined: 06 Mar 2010
Posts: 5
Adriano8
Level 8
Post#14 29 Nov 2011 20:39    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Witam
Mam problem z wyłączeniem drugiego komputera przez sieć wi-fi (grupe domową). Gdy daje komende shutdown wyskakuje odmowa dostępu. Próbowałem wielu sposobów wyczytanych na google i nic nie pomaga.
Oba kompy na Win7 Ultimate. Proszę o pomoc.

Helpful post? + 0
Back to top
avatar
Level 35
Location: NYC
Joined: 09 Feb 2003
Posts: 3843
Helped: 137
Post rating: 74
avatar
Level 35
Post#15 30 Nov 2011 15:30    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


....wgraj vnc podlacz sie do zdalnego komputera i wyklikaj to zwyczajnie myszka..start zamknij ect

Helpful post? + 0
Back to top
Adriano8
Level 8
Location: Piła
Joined: 06 Mar 2010
Posts: 5
Adriano8
Level 8
Post#16 01 Dec 2011 18:16    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


A nie ma opcji aby polecenie shutdown na win7 zadziałało?
Dodam jeszcze że używam polecenia shutdown /i wyskakuje okienko i gdy wezmę przeglądaj to wyskakuje komunikat "Usługi domenowe w usłudze Active Directory są aktualnie niedostępne."

Helpful post? + 0
Back to top
jprzedworski
Level 31
Location: Warszawa
Joined: 30 Aug 2007
Posts: 1437
Helped: 150
Post rating: 72
jprzedworski
Level 31
Post#17 01 Dec 2011 22:50    

Re: Jak wyłączyć komputer przez sieć?


Bo, tak na dobrą sprawę, to działa dobrze w środowisku domenowym z Active Directory. W grupie roboczej jest problem z tym, że aby zamknąć inny komputer, trzeba być na nim zautoryzowanym z prawami administratora. Ty jesteś jakoś zalogowany na swoim komputerze, nawet jako administrator, ale ten drugi komputer też musi cię uznać za "swego" aby dać się zamknąć, a nie ma wspólnego systemu uwierzytelniania. Nie wiem, czy to zadziała. Nie chce mi się tworzyć środowiska testowego, a w pracy mam Active Directory, ale mam sposób, który powinien zadziałać. Skoro nie da się jako "zdalny administrator", trzeba zrobić tak, aby "Gość" mógł to zrobić.
1. Uaktywniamy konto Gość
2. Wchodzimy w polityki bezpieczeństwa na tym zamykanym komputerze (to co piszę jest do Windows 7, ale nie Home):
Start > Panel sterowania > System i zabezpieczenia > Narzędzia administracyjne > Zasady zabezpieczeń lokalnych
Zamiast tego można dać Uruchom: secpol.msc
Tam wchodzimy:
Ustawienia zabezpieczeń > Zasady lokalne > Przypisywanie praw użytkownika >Wymuszaj zamknięcie z systemu zdalnego
Tu dodajemy użytkownika Gość a dokładniej "nazwa komputera\gość"
A potem: shutdown /i - otworzy się interfejs, wpisujemy nazwę albo adres komputera do zamknięcia itd.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Jak wyłączyć komputer przez sieć?
Page 1 of 1

Similar topics to jak wyłączyć komputer przez sieć?

Jak wyłączyć przez sieć program p2p ? (15)
Jak włączyć komputer przez sieć? (6)
Sieć LAN - 1 komputer przez Wi-Fi, a drugi przez kabel (4)
Sieć Bezprzewodowa, jak wyłączyć? (5)
Vectra - jak czasowo wyłączyć sieć? (48)
wyłączanie komputer przez sieć (9)
Sieć WLAN wysyłana przez 1 komputer (3)
Zaczynam kopiować plik przez sieć i..komputer się restartuje (3)
Sieć domowa w Windows 7, wykrycie laptopa przez stacjonatny komputer (11)
Sieć oparta na neostradzie 4 komputery w LAN i 1 komputer przez wifi (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.097 seconds