| Author |
NeoX Poziom 15

|
17 Jul 2005 16:59 Topcom PRO WBR 654 (Dlin DI624), 3 nurtujące mnie pytania :/ |
|
|
|
Witam!
To o co zaraz się zapytam, moze się okazać banalne dla innych:
1. Jak obsłużyć SNMP? Tzn. na ap mam to włączone, w trap reciver mam wpisany adres IP kompa który chciałbym aby odbierał komunikaty...I co dalej??? Jaki program potrzebuje aby odbierac te komunikaty?
2. Jak uruchomić wysyłanie emaili z logiem??? Odpaliłem serwer na kompie, odpowiednio wpisałem adres IP w routerze i, zrobiłem skrzynke pocztową, ale komunikaty nie dochodzą :/ Tym bardziej dziwi mnie to, bo nigdzie nie widze mozliwości wpisana uzytkownika oraz hasła :/....
A na te 2 pytania niestety pewnie mało osób będzie znało odpowiedź, ale czemu nie zapytać ? :( :( :(...
3. Wie ktoś, czy da się w jakiś inny sposób (bardziej bezpieczniejszy) zmienic oprogramowanie niz przez przeglądarke (serwer TFTP jest)???
4. Jak uruchomić serwer Telnet w tym AP??? Wiem ze w Ap jest w oprogramowaniu (widze to m.in. podczas edycji oprogramowania), ale jak to zrobić? Szukam w internecie, i nigdzie nie widze :(...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jul 2005 16:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mbo Poziom 26

|
17 Jul 2005 20:44 Re: Topcom PRO WBR 654 (Dlin DI624), 3 nurtujące mnie pytani |
|
|
|
| NeoX wrote: |
Witam!
To o co zaraz się zapytam, moze się okazać banalne dla innych:
1. Jak obsłużyć SNMP? Tzn. na ap mam to włączone, w trap reciver mam wpisany adres IP kompa który chciałbym aby odbierał komunikaty...I co dalej??? Jaki program potrzebuje aby odbierac te komunikaty? |
Trzeba zainstalować oprogramowanie do obsługi SNMP.
Np. z tej strony http://net-snmp.sourceforge.net/
Opis i zasadę działania masz tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/SNMP
| Quote: |
2. Jak uruchomić wysyłanie emaili z logiem??? Odpaliłem serwer na kompie, odpowiednio wpisałem adres IP w routerze i, zrobiłem skrzynke pocztową, ale komunikaty nie dochodzą :/ Tym bardziej dziwi mnie to, bo nigdzie nie widze mozliwości wpisana uzytkownika oraz hasła :/.... |
Aby dochodziły komunikaty musi najpierw nastąpić zdarzenie je wywołujące. Typu próba włamania jak jest zdefiniowana w tym routerze.
3. Wie ktoś, czy da się w jakiś inny sposób (bardziej bezpieczniejszy) zmienic oprogramowanie niz przez przeglądarke (serwer TFTP jest)???
|
Nie mam w tej chwili instrukcji aby to sprawdzić, ale prawie na pewno da się uaktualnić w nim firmware z użyciem serwera TFTP.
4. Jak uruchomić serwer Telnet w tym AP??? Wiem ze w Ap jest w oprogramowaniu (widze to m.in. podczas edycji oprogramowania), ale jak to zrobić? Szukam w internecie, i nigdzie nie widze :(... |
Jeśli jest to prawie napewno działa fabrycznie. Sprawdź czy telnet ip_routera coś wyświetli.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jul 2005 20:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
NeoX Poziom 15

|
18 Jul 2005 13:27 Re: Topcom PRO WBR 654 (Dlin DI624), 3 nurtujące mnie pytani |
|
|
|
2. Nie musi, nastąpić zdarzenie - mam przycisk "Email Log Now!" który powinnen wysyłać całego loga na Email. Ale niestety nie chce wysłać....
3. U mnie w instrukcji (która jest g******) nie ma nic słowem o TFTP. Z edycji hex editorem firmware, dowiedziałem sie ze da się zgrać z ap 3 pliki - jakiś plik konfiguracyjny (nie pamiętam teraz nazwy), plik dbgout.log, oraz według mnie dziwny plik z ustawieniem MAC adresu portu wan bodajrze...
4. Serwer telnetu jest, dowiedziałem sie o tym ze strony, oraz równierz przeglądając hex editem firmware (komunikaty w stylu: "GST Telnet server v1.0", "Telnet: bind error", itp.itd.)...
Teraz troche moja fantastyczna wersja dlaczego jest on wyłączony:
Przeglądając oprogramowanie, znajduje duzo opisów w stylu "C:\Project\gst_wrt_11g_xr\arch\ar531x...", czyli zwykłe ścieżki dostępu! Czyżby w ap byłby system plików??? Jezeli nie to dlaczego są takie wpisy w oprogramowaniu???
I pomyślałem sobie, ze moze router ma zablokowany telnet, dlatego, bo gdyby byłby uruchomiony, to uzytkownik miałby dostęp do tegoż "systemu plików", i mógłby zmieniać wartości w plikach których dostęp nie powinien miec. Z drugiej strony, podczas startu firmware jest dekompresowany i ładowany do RAMu i jakakolwiek zmiana nie byłoby zmianą na stałe....
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Jul 2005 13:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mbo Poziom 26

|
18 Jul 2005 15:10 Re: Topcom PRO WBR 654 (Dlin DI624), 3 nurtujące mnie pytani |
|
|
|
| NeoX wrote: |
| 2. Nie musi, nastąpić zdarzenie - mam przycisk "Email Log Now!" który powinnen wysyłać całego loga na Email. Ale niestety nie chce wysłać.... |
Sprawdź więc co jest w logach serwera SMTP - będziesz miał wyjaśnienie.
3. U mnie w instrukcji (która jest g******) nie ma nic słowem o TFTP. Z edycji hex editorem firmware, dowiedziałem się ze da się zgrać z ap 3 pliki - jakiś plik konfiguracyjny (nie pamiętam teraz nazwy), plik dbgout.log, oraz według mnie dziwny plik z ustawieniem MAC adresu portu wan bodajrze... |
Skoro nic o tym nie piszą, to nie musi działać.
Nie zaszkodzi jednak sprawdzić.
Np. pumpkin jako TFTP serwer i wybrać opcję "Put file", wpisać IP routerka i wybrać plik z firmware.
Jeśli ma działać to powinno w ten sposób uaktualnić firmware.
Oczywiście wykonywane ma być to od stroyn LAN routera.
4. Serwer telnetu jest, dowiedziałem się o tym ze strony, oraz równierz przeglądając hex editem firmware (komunikaty w stylu: "GST Telnet server v1.0", "Telnet: bind error", itp.itd.)... |
Sprawdź czy słucha na IP routerka coś na porcie 23 - sprawa się szybko wyjaśni.
Teraz troche moja fantastyczna wersja dlaczego jest on wyłączony:
Przeglądając oprogramowanie, znajduje duzo opisów w stylu "C:\Project\gst_wrt_11g_xr\arch\ar531x...", czyli zwykłe ścieżki dostępu! Czyżby w ap byłby system plików??? Jezeli nie to dlaczego są takie wpisy w oprogramowaniu??? |
Jakiś system plików na pewno jest - inaczej jak by wczytał firmware.
Ścieżki te mogą być jednak np. do modułów źródła firmware.
|
|
| Back to top |
|
 |
NeoX Poziom 15

|
18 Jul 2005 19:36 Re: Topcom PRO WBR 654 (Dlin DI624), 3 nurtujące mnie pytani |
|
|
|
Skoro nic o tym nie piszą, to nie musi działać.
Nie zaszkodzi jednak sprawdzić.
Np. pumpkin jako TFTP serwer i wybrać opcję "Put file", wpisać IP routerka i wybrać plik z firmware.
Jeśli ma działać to powinno w ten sposób uaktualnić firmware.
Oczywiście wykonywane ma być to od stroyn LAN routera. |
Sprawdzałem - TFTP DZIAŁA!!! akrualizacja oprogramowania w "inny sposób" niz przeglądarke faktycznie jest mozliwa. Wcześniej próbowałem wysłać plik z oprogramowaniem, ale niestety nie udawało to sie, bo nie dodawałem mu parametru -i - uzycie binarnego przesyłu danych :D
| Sprawdź więc co jest w logach serwera SMTP - będziesz miał wyjaśnienie. |
Heh, problem w tym ze.... nie ma błędów :D twierdzi ze wysłał email, ale tak naprawde tego nie robi...
| Sprawdź czy słucha na IP routerka coś na porcie 23 - sprawa się szybko wyjaśni. |
Hmm, sprawdzałem za pomocą skanera "GFI LANguard Network Security Scanner" i otwarte były tylko port 80(http) oraz port Light Directory...
Czyli port 23 zamknięty...
Ale mam prośbe - mógłby mi ktoś podać jakieś lepsze narzędzie do skanowania portów?
PS: mam jeszcze pytanie odnośnie SNMP - uzywam tej aplikacji którą mi podałeś ale nie działa :D. W pliku dbgout.txt jest zapisane ze zła wersja protokołu snmp :/....
|
|
| Back to top |
|
 |