| Author |
majster256 Poziom 18

|
18 Jul 2005 21:08 metoda fotochemiczna i wywolywanie - NaOH |
|
|
|
witam
roztwor NaOH musi miec ok 0,7% do 1% troceh trudno osiagnac takie wartosci bez dokladnej wagi :/
wiele osob (w tym ja) neima wagi ktora mierzy z dokladnoscia do dziesiatych gram, a jak maja to czesto nie s ato wagi nowe i tez ich blad pomiatru jest wiekszy przy tak malych wartosciach
ale jest rozwiazanie - zrobic np 5 litrow roztworu i zamknac w pojemniku plastikowym
35 gram jest przeciez latwiej zwazyc:)
czy taka soda moze tak stac przez dlugi czas??? czy z nia sie cos bedzie dzialo?? bo np B327 nei mozna przechwywac w nieskonczonosc :/
nie jestem geniuszem z chemi wiec pytam
Podrawiam serdecznie
Majster256
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Jul 2005 21:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
serwis Poziom 24

|
20 Jul 2005 13:41 Re: metoda fotochemiczna i wywolywanie - NaOH |
|
|
|
Jeżeli chodzi o Positiv 20, to 7g/1l NaOH, najlepiej cz.da.
Roztwór musi być świeży, wykonany bezpośrednio przed użyciem, temp. pokojowa. Musisz zapamiętać, że podgrzany roztwór jest bardziej agresywny.
Pisałem juz wielokrotnie n/t na stronie.
|
|
| Back to top |
|
 |
majster256 Poziom 18

|
20 Jul 2005 14:20 Re: metoda fotochemiczna i wywolywanie - NaOH |
|
|
|
a jak roztwor bedzie stary to co?? bedzie juz nieaktywny???
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jul 2005 14:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
serwis Poziom 24

|
20 Jul 2005 16:31 Re: metoda fotochemiczna i wywolywanie - NaOH |
|
|
|
Ja Ci tylko napisałem, to co wiem i stosuję w celu własciwego procesu odkrywania obrazu.Poprostu roztwór się utlenia i wymaga odpowiedniego przechowywania bez dostępu powietrza.Dużo prościej i łatwiej jest przygotować świezy roztwór i nie mieć żadnych problemów.
Natomiast jak chcesz eksperymentować ,to juz Twoja sprawa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jul 2005 16:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jacur Poziom 21

|
20 Jul 2005 21:44 metoda fotochemiczna i wywolywanie - NaOH |
|
|
|
Z doświadczenia Mogę powiedzieć ze urzywam jako wywoływacza KOH wodorotlenek potasu ilosc 10g/l przechowuje w plastikowej butelce szczelnie zamkniety i do miesiaca czasu od rozrobienia niema problemu z wywoływaczem.
|
|
| Back to top |
|
 |
majster256 Poziom 18

|
21 Jul 2005 19:40 Re: metoda fotochemiczna i wywolywanie - NaOH |
|
|
|
witam
moj NaOH ma juz 3 dni;] napisze sobie na nim date i jak przestanie dzialac to dam znac na forum
ale jesli ktos wie cos wiecej na ten temat to prosze sie wypowiadac
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
shg Poziom 22

Joined: 30 Sep 2003 Posts: 2302 Location: Trójkąt Bermudzki = Kędzierzyn-Koźle
|
30 Jul 2005 01:46 metoda fotochemiczna i wywolywanie - NaOH |
|
|
|
NaOH nie można długo przechowywać, bo pochłania dwutlenek węgla i zamiast roztworu NaOH zostanie Ci roztwór wodorowęglanu sodu.
Roztworu NaOH nie można przechowywać w szklanych pojemnikach z zamknięciem "na szlif" bo się zapiecze.
Teoretycznie, gdybyś miał roztwór hermetycznie zamknięty, to mógłbyś przechowywać go w nieskończoność, z drugiej jednak strony, NaOH jest na tyle tani, że można sobie przecież pozwolić na częste wymienianie roztworu.
Jeżeli będziesz często używał roztworu, to nawet hermetyczne zamknięcie nie pomoże, po po otworzeniu dostanie się do środka świeże powietrze, a z nim nowa porcja CO2.
Najlepsza byłaby butla z kranem u dołu, a w korku rurka fermentacyjna z bardziej stężonym NaOH do usuwania dwutlenku węgla
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Jul 2005 01:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
majster256 Poziom 18

|
08 Aug 2005 20:32 Re: metoda fotochemiczna i wywolywanie - NaOH |
|
|
|
w oferce POCH mozna kupic rotwory NaOH
o przechowywaniu pisze tylko ze szczelne pojemniki
wiec reakcja z CO2 muszi zachodiz bardzo powoli ze pisze tylko o szczelnych pojemnikach
moj roztwor ma juz niecaly miesiac (bedze mie cza 10 dni) i nadal jest jak nowy;] a otwieram go czesto :D
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
shg Poziom 22

Joined: 30 Sep 2003 Posts: 2302 Location: Trójkąt Bermudzki = Kędzierzyn-Koźle
|
08 Aug 2005 22:03 Re: metoda fotochemiczna i wywolywanie - NaOH |
|
|
|
| majster256 wrote: |
| wiec reakcja z CO2 muszi zachodiz bardzo powoli ze pisze tylko o szczelnych pojemnikach |
Ta reakcja zachodzi akurat bardzo szybko ;) i jest stosowana w przemyśle do usuwania CO2. Na szczęście dla Ciebie powietrze zawiera bardzo mało CO2, chyba setne, czy tysięczne procenta, w dodatku roztwór NaOH jest rozcieńczony, a prędkość tej reakcji roścnie wraz ze stęźźeniem NaOH i zawartością (a właściwie to ciśnieniem cząstkowym) CO2 w powietrzu.
To, co wcześniej napisałem, to taki trochę hardcore, który umożliwia bardzo długie przechowywanie. ;)
W zupełności wystarczy, jak będziesz miał szczelny pojemnik i nie będziesz go zostawiał niepotrzebnie otwartego.
|
|
| Back to top |
|
 |
EZoSat Poziom 5

|
|
| Back to top |
|
 |