| Author |
luke666 Poziom 22

|
18 Jan 2006 11:32 Kolumny borysa |
|
|
|
Buczor, najłatwiej zainstaluj program do symulacji WinISD http://www.linearteam.dk/default.aspx?pageid=winisdpro i pobierz parametry głośników http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic230565.html , program wybierze optymalną obudowę (BR, closed) jednak jeżeli EBP będzie się mieściło w przedziale 50-60 to możesz wstawić głośnik w obie obudowy. Program żadko jednak wylicza optymalną objętość, czasami do głośnika 20cm potrafi dobrać obudowę 400L... Tutaj będziesz musiał sam wprowadzać optymalną objętość, nie powinna być ona większa niż 1/2 parametru VAS. BR stroisz tak, by podbicie wyrównało ch-kę przenoszenia, lub podbiło pasmo, które najbardziej Cie interesuje. W razie problemów proszę do mnie pisać na mail lub PW
|
|
| Back to top |
|
 |
buczor Poziom 3

|
21 Jan 2006 14:54 Re: Kolumny borysa |
|
|
|
Luke666 dzięki za portdę. Wynika z tego co piszesz, że program po dobraniu parametrów głośników i warunków zabudowy (pojemność), i miejsca skorygowania charakterystyki kolumny poda mi parametry tunelu BR? Jeśli tak, jest to projektowanie a nie pomiar parametrów kolumny.
Jeśli jest inaczej to poprawcie mój tok myślenia. A idąc dalej jakie macie teraz metody mierzenia charakterystyki przetworników zamontowanych w konkretnej obudowie(wiadomo projekt projektem ale tak naprawdę liczy się to co naprawdę będzie słychć a więc to co pozwoli odtworzyć głośnik w konkretnych warunkach danej istniejącej,nieważne zaprojektowanej pod dany głośnik lub nie obudowy. Oczywiście bez przesady Nie chodzi mi o komory bezechowe, mikrofony z programami do zdejmowania charakterystyk (ale jeśli są jakieś tanie i proste techniki z takimi gadgetami to bardzo proszę, czemu nie), chodzi mi o najprostrze metody (no oczywiście oprócz metody na słuch bo w ta metoda bez słuchu muzycznego i doświadczenia jest najtrudniejsza) przekonania się jak pracuje głośnik w zbudowanej obudowie. Oczywiście WinISD zainstaluję tylko będę miał możliwość i postaram sobie wyliczyć parametry tego tunelu. Jeszcze raz dzięki za wszystkie porady.
pozdrawiam Buczor.
|
|
| Back to top |
|
 |
borysgo2 Poziom 14

|
22 Jan 2006 23:55 Re: Kolumny borysa |
|
|
|
buczor
Sory ze tak pozno, jak masz jeden midwofer to daj br fi5cm dl=13cm. Jak masz 2 niskosredniotonowe w jednej kolumnie daj br fi7,5cm dl=32cm. Strojenie okolo 45Hz. Ogolnie jak stroje to zawsz mierze impedancje i wszystko jest jasne.
Polecam ci link:
http://audiomania.info/articles.php?id=9
Jest tam kupka ciekawych informacji, naprawde polecam. Tak swoja droga powiem ze bas z tych 2 heco jest duuuuzo lepszy niz z popularnego stx27-150 i jest go znacznie wiecej. Na okrase dodam jeszcze co nieco nowosci (mam nadzieje ze mnie moderator nie zjedzie):
| Filesize: |
40.87 KB |

|
34.61 KB |

|
30.47 KB |

|
46.94 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Taenia_Saginata Poziom 22

Joined: 26 Mar 2005 Posts: 1942 Location: Krakow/Tarnow/Cranfield
|
23 Jan 2006 00:56 Re: Kolumny borysa |
|
|
|
Napisz cos wiecej o tych nowosciach. Co tam za tweetery sa, jak ten stx gra i jaki jest w porownaniu do heco?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jan 2006 00:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
borysgo2 Poziom 14

|
23 Jan 2006 01:46 Re: Kolumny borysa |
|
|
|
Twetery:
dt94
sc10n
gdwk10/8019
gdwk10/80/T
ht26 (chyba nie ma na zdjeciu)
xt19 (te fornirowane, jeszcze nie ma na zdjeciu)
18stx gra dosyc przyjemnym miekkim basem z nawet poprawna srednica, niestety do heco mu bardzo ale to bardzo daleko. Stx jak stx, cudow nie ma, za 39pln mozemy sie spodziwac tylko glosnika za 39pln. Gdzies tam po drodze przewinal sie w170s czekajacy na kopolke. Czeka rowniez xg18wh, w sumie juz przetestowany ale narazie musze obudowy dokonczyc.
To w sumie tyle.
|
|
| Back to top |
|
 |
buczor Poziom 3

|
23 Jan 2006 19:33 Re: Kolumny borysa |
|
|
|
Borysgo2- dzięki za cenne informacje. Jest to-to o co mi chodziło. Czuję jak rodzi się we mnie konstruktor. Zaczynam studiować materiały. Moje marzenie to lampowy wzmak i przynajmniej takie kolumny jakie zrobiłeś(te z dwoma HECO i z Vifką) Jeszcze jak byś mógł podaj dokładne oznaczenie tej Vify i wymiary kolumny. Co prawda liczy się przedewszystkim pojemność ale proporcje tych twoich paczek są całkiem niekiepskie.
pozdrawiam Buczor.
|
|
| Back to top |
|
 |
borysgo2 Poziom 14

|
24 Jan 2006 16:20 Re: Kolumny borysa |
|
|
|
Buczor
Vifa dx25tg-05-06
http://akustyk.com.pl/vifa/DX25TG-05-06.html
Obudowa ma 33L, szerokosc to 19cm (kosz heco 18cm) wysokosc okolo 100cm (nie pamietam). Tak nawiasem mowiac proponuje ci zastanowc sie tez na ostonato2000 esy (swietny projekt).
Co do wzmaka lampowego to sie moze zastanow pozadnie czy te parzyste hermoniczne az tak bardzo lubisz bo to niestety znaczny koszt, ja proponowalbym projekt T.Gibstersa (wzmak na hexfetach z elektora 94r). Albo cos takiego:
76.28 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
lodzio Poziom 14

|
24 Jan 2006 18:03 Kolumny borysa |
|
|
|
Ja chciałem zwrócić uwagę na fakt, że ten fornir to chyba nie jest fornir, tylko okleina.
Fornir to jest drewno, a okleina zrobiona jest z jakiegoś tworzywa.
Nie będę zakładał nowego topicu więc wkleję linka i proszę o jakieś opinie :)
http://xthost.info/lodzio/foto/IMG_5810.jpg
Kosztorys:
STX GDN-20-120-8-AW 59zł/szt
TVM ARV-104-04/8 32zł/szt
kondensatory, cewki, kabelki, terminale, BassReflex-y - 35zł/szt
Płyta stolarska ( fornir - buk ) - 210 zł / 3m^2
bejca buk - 15 zł
lakier bezbarwny - 30 zł
Całkowity koszt - 253zł/szt
( jeszcze jakieś 30 zł kosztów przesyłki za głośniki ).
Całkowita pojemność obudowy to 28 litrów, ale głośnik wysokotonowy odgrodziłem od niskotonowego płytą. Pojemność komory dla niskotonowego to 20 litrów.
bas Reflex 7cm ( średnica ), 10cm (długość).
Kabelki 1.5mm
Zwrotnice 2 rzędu. Częstotliwość podziału 3kHz.
Nie dysponuję wykresami charakterystyki, skutecznosci i oporu bo nie wiem w czym to zrobić ( może ktoś coś podpowie ? ).
Jeśli chodzi o podzespoły na zwrotnice to jak narazie są to zwykłe kondensatory i zwykłe cewki ( po 3 zł ). Jeszcze nie założyłem nawet układu zmniejszającego skuteczność gwizdka ( chcę sobie porównać jak to będzie słychać przed założeniem tego układu i po ).
Proszę o ewentualne porady ( co by tu zmienić na przykład w zwrotnicy ).
W głowie już się szykuje kolejny projekt, więc proszę o jakieś uwagi dotyczące wykonania zwrotnicy oraz obudowy. Zastanawiam się czy nie zrobić freza również na głośniki niskotonowe w następnej konstrukcji.
Aha, grubość płyt to 19mm.
Nie wsadziłem jeszcze również żadnego wytłumienia bo nie wiem z kąd owe wziąść ( mam w domu jakąś gombkę, ale nie wiem czy takie coś może być ).
A jeśli chodzi o wykonanie Twoich kolumn borysgo2 to bardzo ładnie to wygląda :)
|
|
| Back to top |
|
 |
borysgo2 Poziom 14

|
24 Jan 2006 22:26 Re: Kolumny borysa |
|
|
|
lodzio
Niygdy nie stosuja zadnej okleiny (zbrodnia), jak ma byc tanio to pylta laminowana (meblowa) albo blaty kuchenne (solidne i bardzo grube 32mm), front to derma.
Co do twoich kolumn to wykonanie staranne, podoba mi sie (tak trzymac). Niestety do reszty moge sie przyczepic, stx 20cm i arvka to koszmarne polaczenie, zwrotnica nie pomierzona (w kazdym badz razie nie widac pomiarow). Podfrezowania jak dasz rade to zrob, bardzo zyskuje na tym wyglad. Glosniki powinny byc przedewszystkim blizej siebie.
|
|
| Back to top |
|
 |
lodzio Poziom 14

|
24 Jan 2006 23:06 Re: Kolumny borysa |
|
|
|
Wszystkie elementy zwrotnicy policzyłem. Napisałem przecież jaki podział zrobiłem i którego rzędu jest zwrotnica, a to chyba oznacza, że coś musiałem policzyć, a nie wyssać sobie z palca takie parametry zwrotnicy :). Chciałem pokazać jakieś wykresy, ale niestety nie wiem jak je zrobić i z tąd też wcześniej napisałem prośbę o pomoc w kwestii sporządzania charakterystyk kolumn.
Jeśli chodzi o głośniki to to miała być kolumna na jak najtańszych głośnikach. Jest to mój pierwszy projekt więc nie chciałem pakować dużej kasy, bo gdybym cos spieprzył to by szkoda było pieniędzy. A tak zrobiłem kolumny które jak za taką niską cenę głośników to grają dobrze ( lepiej od trójdrożnych sony które kiedyś były dość drogie ).
Głośniki w tej konstrukcji bliżej być nie mogą ponieważ wsadziłem płytę wewnątrz obudowy która odgradza głosnik niskotonowy od gwizdka ( gdzieś na necie przeczytałem, że tak się powinno robić i na kilku zdjęciach w książce widziałem, że tak się robi ).
Skoro to nie okleina tylko fornir ( zmyliła mnie trochę cena ) to gdzie kupujesz sam fornir i czym go przyklejasz do obudowy ?
Aha no i jeszcze jedno.
Pokazałes tyle tych kolumn tutaj. Po co ci ich tyle ? Robisz te kolumny na sprzedasz ? Czy może znajomi ładnie poprosili ?? :)
|
|
| Back to top |
|
 |
borysgo2 Poziom 14

|
25 Jan 2006 12:26 Re: Kolumny borysa |
|
|
|
Kolumny robie dla znajomych tylko i wylacznie. Fornir kleje kleiberit'em do klejonek na okna, mozna tez momentem henkela, butapremem, badz klejem perelkowym (kostnym), nawet vikolem mozna.
Co do zwrotnicy to wyliczone teoretycznie wartosci elementow w 99% daja nie najlepsze rezultaty, cos o tym wiem bo zawsze sciagam charakterystyki, niestety zaprojektowanie pozadnej zwrotnicy wymaga sporego nakladu pracy. Najwazniejsze jednak jest to zeby wlasciciel byl zadowolony, o to przeciez chodzi.
Odnosnie stx to polecam zainteresowanie sie 18-120-6, moim zdaniem to 1 stx ktory poprawnie odtwarza srednice, na dodatek ma bardzo dobry bas (jak za ta cene oczywiscie, w porownaniu do vify xg18 dzieli go jednak wrzechswiat).
|
|
| Back to top |
|
 |
borysgo2 Poziom 14

|
26 Jan 2006 14:22 Re: Kolumny borysa |
|
|
|
To jest wzmak A.Holtona (badz hexfet 400W z elektrody jak kto woli). Wzmak potega, troche malo sprawny ale gra naprawde bardzo dobrze.
|
|
| Back to top |
|
 |
devolt Poziom 18

|
09 Feb 2006 22:35 Kolumny borysa |
|
|
|
Hej mam do ciebie sprawe, zaciekawiły mnie te głośniczki heco po poszukiwaniach zauwazyłem że mają plastikowe kosze?? Co mnie troche zaniepokoiło...czy mozesz to potwierdzic??
Pzdr Devolt
|
|
| Back to top |
|
 |
borysgo2 Poziom 14

|
10 Feb 2006 18:41 Re: Kolumny borysa |
|
|
|
devolt
Potwierdzam kosze sa z ABS. Nie ma sie co obawiac sa dosc solidnie wykonane i nawet sztywne, tak na marginesie to te heco graja znacznie lepiej niz cala zawartosc glosnikowa krakowskiej gieldy na balickiej.
|
|
| Back to top |
|
 |
wojtek999 Poziom 15

|
11 Feb 2006 12:15 Kolumny borysa |
|
|
|
Gdzieś kiedyś czytałem że kosze plastikowe są lepsze od stalowych a trochę gorsze od odlewanych..tak pomiędzy.Nie pamiętam już dokładnie dlaczego ale spróbuje poszukać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Feb 2006 12:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mar3cki Poziom 3

Joined: 11 Feb 2006 Posts: 5 Location: Nadarzyn koło Warszawy
|
15 Feb 2006 01:33 Kolumny borysa |
|
|
|
Jedne z moich ulubionych hand made'ów na elce :) Może sie czepiam tego u każdego, ale takie błędy wytykano też mi na innych forach, więc... widoczny brak kolców... i pytanie do autora, zastosowałeś przegrody (wzmocnienia) wewnątrz kolumny ? Generalnie jest bardzo ok ;) Gratuluje i pozdrawiam, może niedługo zaproszę do obejrzenia swoich "dzieci" :)
|
|
| Back to top |
|
 |
borysgo2 Poziom 14

|
|
| Back to top |
|
 |
piapia Poziom 20

|
18 Feb 2006 19:46 Re: Kolumny borysa |
|
|
|
Super, że kolejna osoba przekonała się do Heco.
Moja konstrukcja była pierwsza na tym forum.
Zaaplikowałem je w wieksza obudowe - ok. 43litry netto, br strojony na 40Hz
Od czasu po umieszczeniu na forum DIY troche sie zmienilo:
głośnik wysokonotowy Tonsil został zmieniony na Visaton DSM25FFL - różnica kolosalna.
Głośnik odpowiedzialny za bas dostał 0,5kg (albo wiecej ) tylko cewke Intertechnika - 3,8mH rez ~ 1 Ohm ! - podane przez producenta i pomiary zgodziły sie idealnie.
Bas jest jeszcze piekniejszy.
Jezeli chodzi o tak niskie strojenie to powiem, że głośniki sobie radza znakomicie. Bas jest szybki, kontrolowany. Cztery te głośniki potrafi wytworzyć takie ciśnienie jak duzy subwoofer. Także polecam przyszłym konstruktorom zrobienie obudowy minimum 40litrów, wtedy głośniki napewno Was zaskoczą ;-)
Wpsomiales ze za te pieniadze nic lepszego sie nie znajdzie - zgadzam sie w 101% !
Bardzo ładna konstrukcja.
Pytania:
- jaka efektywność ma Twoja Vifa, znalazłem tylko wersji 4Ohm - 93,5dB
- ile dB ma według Ciebie jeden Heco?
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
borysgo2 Poziom 14

|
21 Feb 2006 18:01 Re: Kolumny borysa |
|
|
|
Tak efektywnosc vify to okolo 94dB (DX sa tylko 4R).
Heco ma biedna efektywnosc, do dwoch polaczonych rownolegle musialem dac tlumik okolo -6dB, zaznaczam ze impedancja heco spada do 4R wtedy, wniosek nasowa sie sam.
|
|
| Back to top |
|
 |
ziomal_87 Poziom 17

|
21 Feb 2006 18:11 Kolumny borysa |
|
|
|
widze ze pocioleśgrzejnik na radiatory :lol2: tez mialem taki :D tylko troche niewygodny montaż jest do takiego radiatora :(
|
|
| Back to top |
|
 |
borysgo2 Poziom 14

|
21 Feb 2006 20:54 Re: Kolumny borysa |
|
|
|
Pocialem tylko 2 zeberka takze w domu zimno nie jest. Montaz jest bardzo fajny tylko rzeba sie zaopatrzyc w katownik aluminiowy.
|
|
| Back to top |
|
 |