Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Benninca Bull8, centralka nie reaguje

rapsi 07 Lut 2017 11:23 645 14
  • #1 07 Lut 2017 11:23
    rapsi
    Poziom 8  

    Witam

    Na wstępie: nie jestem mistrzem w elektronice, ale prostym inżynierem budowli hydrotechnicznych. Bull 8 zainstalowałem sam - bo Pan od elektrotechniki by mi nie wybaczył.

    Brama suwała się przez 3 lata, w zimie przeważnie były kłopoty, ale do opanowania, niedawno spadł śnieg i znów brama co raz przystawała. Mając pilną potrzebę opuszczenia posesji z niecierpliwością żądałem od bramy za pomocą pilota - żeby ta się jednak sunęła. Światło mrugało (1 x), ale nie było słychać od motoru chęci toczenia - i tak po kilkunastu próbach po których było tylko mrugnięcie - nawet lampka przestała świecić,

    Teraz nie ma żadnych reakcji, bezpieczniki są całe (znalazłem dwa), na wyświetlaczu pojawiają się linie wskazujące działanie krańcówki SWO i nie wiedzieć czemu PED, Na czerwoni świeci się dioda DL2

    czy może ktoś podpowiedzieć, co mógłbym jeszcze sprawdzić, co pomierzyć? Suwanie tej wielkiej bramy przestało mnie cieszyć.

    Z góry dzięki
    Rafał

  • #2 07 Lut 2017 12:34
    tomjed
    Poziom 27  

    A nie zamarzło Ci coś? Nie masz śniegu na listwie?

  • #3 07 Lut 2017 13:05
    rapsi
    Poziom 8  

    Listwa jest ok, patrzałem też na czujki na słupkach, zdają się reagować. Chyba że mogą reagować normalnie a nie działać? hę?

  • #4 07 Lut 2017 13:06
    cezary16111
    Poziom 8  

    Zamarznięty wyłącznik krańcowy , rozłączyć napęd przesunąć ręcznie bramę i poruszać krańcówka (sprężynka w lewo ,prawo ) powinna pościć krańcówka. jeśli nie da się rozłączyć napędu trzeba odkręcić jedna listwę zębata. nic na siłę

  • #5 07 Lut 2017 13:10
    tomjed
    Poziom 27  

    rapsi napisał:
    patrzałem też na czujki na słupkach


    To nie są krańcówki... Zrób tak jak kol cezary16111 radzi...

  • #6 07 Lut 2017 13:16
    cezary16111
    Poziom 8  

    Na wyświetlaczu powinna na przemian jedna i druga kreska zapalać raz na otwie Benninca Bull8, centralka nie reaguje ranie raz na zamykanie

    Dodano po 4 [minuty]:

    coś jest jeszcze aktywne na wejściu furtki, jakiś włącznik podłączony ?? jeśli tak to odpiąć przewód od pinów COM i PED

    Dodano po 1 [minuty]:

    to wejście powinno być NO - normalnie otwarte

  • #7 07 Lut 2017 13:23
    rapsi
    Poziom 8  

    Podejdę do bramy jak tylko przestanie padać ten biały ..yf i sprawdzę te rzeczy. Co do PED - nie zmieniałem żadnych podłączeń, wcześniej działało - może jakaś wilgoć czy coś. Sprawdzę i dam znać.

  • #8 10 Lut 2017 20:17
    Fest3r
    Poziom 13  

    Com i ped jest podłączone prawdopodobnie do wyjscia aux jako drugi kanał radia. Com i ped masz zwarte a powinno być rozwarte.
    Poza tym widzę też, że fotokomórkę masz podłączoną pod PHOTOA a powinno być pod PHOTO jeśli fotokomórka ma zabezpieczać światło bramy i być aktywna podczas zamykania.
    Sprawdź jeszcze bezpiecznik od lampy, jeśli lampa Ci nie świeci to może go wybiło, on zabezpiecza też silnik.

  • #9 10 Lut 2017 20:53
    cezary161111
    Poziom 2  

    Faktycznie tego nie zauważyłem tak jak kol Fest3r napisał zmienic z foto open na foto close żeby fotobariera działała przy zamykaniu bramy

  • #10 10 Lut 2017 21:01
    Fest3r
    Poziom 13  

    Pewnie fabrycznie kierunki silnika były odwrócone wiec tak została podpięta fotokomórka żeby działała przy zamykaniu. Podejrzewam, że jak by się włączyło automatyczne zamykanie to brama by się otwierała ;)

  • #11 10 Lut 2017 21:52
    cezary161111
    Poziom 2  

    Ale przy montażu to się sprawdza hehe chyba że ktoś nie był na szkoleniu lub po prostu nie przeczytał instrukcji

  • #13 13 Lut 2017 14:17
    rapsi
    Poziom 8  

    Odpiąłem PED, sygnalizacja się wyłączyła, brama nie rusza. Wszystkie bezpieczniki sprawdzone, są OK.
    Nie będę się spierać fotoczujki mogły zostać źle podłączone, niemniej działały bez problemu - brama stawała przy otwieraniu i zamykaniu jeśli ktoś wszedł w światło. I kontynuowała kierunek jeśli oczka się znów zobaczyły.

    Elektronika poszła do fachowca żeby ją prze-beep-ał

    Może kluczem jest ta dioda ? DL2 - świecąca na czerwono?

    Jak sprawdzić silnik?, kondensator?

  • #14 17 Lut 2017 10:38
    cezary16111
    Poziom 8  

    Centrala podawała napięcie na silnik ? czy mikro włączniki działają poprawnie ?

  • #15 11 Maj 2017 16:03
    rapsi
    Poziom 8  

    Mróz odpuścił , zakodowałem na nowo piloty, brama ruszyła. podniosłem moc na 80% bo chyba już wózek(i) się kończy.

    Szkoda że nie wiem co było przyczyną (znaczy wiem - przymrozki), mógłbym zabezpieczyć się przed kolejną zimą.

    Dziękuję wszystkim

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME