| Author |
gregor_1980 Poziom 13

|
20 Jul 2005 23:51 dx-y na PMR |
|
|
|
Tak jak w temacie, ktoś próbował? bo ostatnio zaliczyłem łączność na odległość ok 60km - u mnie 13el. Yagi (telewizyjna z dopasowaniem), a z drugiej strony dookólna 1/4fali. Gościu był na górze ok 800m k. Wałbrzycha :)
w finlandi ostro działają mieli 209km:
http://www.radio-tele.com/pmr/dx/dx.htm
a u nas?
|
|
| Back to top |
|
 |
c2h5oh Poziom 24

|
21 Jul 2005 00:06 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
Cześć !
| gregor_1980 wrote: |
Tak jak w temacie, ktoś próbował? bo ostatnio zaliczyłem łączność na odległość ok 60km - u mnie 13el. Yagi (telewizyjna z dopasowaniem), a z drugiej strony dookólna 1/4fali. Gościu był na górze ok 800m k. Wałbrzycha :)
w finlandi ostro działają mieli 209km:
http://www.radio-tele.com/pmr/dx/dx.htm
a u nas? |
U nas ludzie są poważni i nie łamią prawa .
A jak ktoś to robi , to się tym nie chwali na publicznym forum.
|
|
| Back to top |
|
 |
Piter K. Poziom 19

|
21 Jul 2005 12:08 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
prowadzenie dalekich lacznosci na pmr nie jest zlamaniem prawa...
ale podlaczenie anteny zewnetrznej juz tak!
jednak temat jest dosc ciekawy. ja kieds slyszalem szybowca oddalonego odemnie jakies 20-25km nadajacego na wysokosci 200m, nie probowalem wolac a szkoda. moj sprzet prosto ze sklepu i tak jak prawo przewidzalo a sprzet Pana szybownika podejzewam ze tez nie inny :)
nasluchy tez sie licza? :)
-----------------------------------------------------------------------------------
cos mie tknelo....a' propos "chwalenia sie" i...
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=144281&highlight=pmr
???
hmmm to chyba nasze forum...
rozumie intencje Kolegi jednak nie rozumie jej wybiorczosci...
ze swej strony chce powiedziec ze jestem przeciwny lamaniu ustanowionego prawa!
jednak i u nas sa tacy co sie "chwala"
przepraszam jesli kogos urazilem!
moja prosba , jesli chodzi o "sportowe" zagadnienie pmr lub lpd to potraktujmy je jak qrp (tylko bez anteny zewnetrznej) !
|
|
| Back to top |
|
 |
ubidigi Poziom 13

|
02 Aug 2005 08:47 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
A mnie się udało zaliczyć 8 km w terenie zabudowanyn blok to blok III piętro. Po drodze parę osiedli. Wszystko w orginale bez anten dodatkowych.
|
|
| Back to top |
|
 |
guliweros Poziom 16

|
02 Aug 2005 20:49 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
Jakby troche obok tematu ale ...
Szukałem w opisach urządzń i nigdzie nie znalazłem takiej informacji??
Jakie modele PMR posiadaja możlowośc zdemontowania anteny i podłączenia anteny zewnetrznej???
Nie mam zamiaru "łamac prawa " chcę pracowac odbiorczo.
|
|
| Back to top |
|
 |
SP5IT Poziom 25

|
02 Aug 2005 22:19 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
| guliweros wrote: |
| Jakie modele PMR posiadaja możlowośc zdemontowania anteny i podłączenia anteny zewnetrznej??? |
Żadne.
Michał
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Aug 2005 22:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
androot Poziom 21

|
04 Aug 2005 12:56 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
| c2h5oh wrote: |
Cześć !
U nas ludzie są poważni i nie łamią prawa .
A jak ktoś to robi , to się tym nie chwali na publicznym forum. |
Czyli krotkofalowcy "u nas" to ludzie powazni, nudni i robiacy wszystko wg. sztywnych zasad??
Czy jesli ktos, kto dla idei samego eksperymentu i poznania mozliwosci 0,5W urzadzen zrobi cos "lamiac prawo" trzeba go od razu z buta potraktowac??
Jesli takie jest krotkofalarstwo w Polsce (i nie tylko) to ja dalej bede korzystal z pasma 70cm bez licencji gdyz interesuje mnie to tylko od strony elektronicznej.
A gregor_1980 gratuluje udanej pirackiej lacznosci.
|
|
| Back to top |
|
 |
c2h5oh Poziom 24

|
04 Aug 2005 13:54 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
| androot wrote: |
| ...Czyli krotkofalowcy "u nas" to ludzie powazni, nudni i robiacy wszystko wg. sztywnych zasad??... |
Krótkofalowcy - tak. Jeżeli ktoś nie trzyma się ustalonych zasad , to nie jest krótkofalowcem . Nawet , jeżeli posiada licencję .
| ...Czy jesli ktos, kto dla idei samego eksperymentu i poznania mozliwosci 0,5W urzadzen zrobi cos "lamiac prawo" trzeba go od razu z buta potraktowac??... |
Mając odpowieni wiek i wiedzę na poziomie szkoły podstawowej , można uzyskać licencję kat. II . Można wtedy sobie eksperymentować do upadłego , czyniąc to zgodnie z prawem .
| ...Jesli takie jest krotkofalarstwo w Polsce (i nie tylko) to ja dalej bede korzystal z pasma 70cm bez licencji gdyz interesuje mnie to tylko od strony elektronicznej... |
Szkoda , że publicznie składasz takie deklaracje ... ale to Twoja decyzja :( .
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
04 Aug 2005 15:39 dx-y na PMR |
|
|
|
Denerwuja mnie takie wypowiedzi typu: "...Jesli takie jest krotkofalarstwo w Polsce..."
Bo najlepiej to wszystko na krotkofalowcow zwalic, a najlatwiej tylko narzekac. To od nas samych zalezy, jak to krotkofalarstwo bedzie sie rozwijalo. A takie chwalenie sie piraceniem na forum uwazam ze jest co najmniej nie na miejscu. Rozumiem ze sa krotkofalowcy ktorzy szkodza swojemu srodowisku ale widze ze piraci do osob myslacych nie naleza bo do piracenia wybieraja malo odpowiednie miejsca na pasmach. A potem byle zadyma to sie mowi ze krotkofalowcy to, ze tamto...
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Sq6dxp Poziom 15

|
04 Aug 2005 18:03 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
Witam wszystkich!Zastanawiam się do czego mają służyć urządzenia typu pmr z zewnętrznymi antenami i nastawianiem sie na łączności dx,przecież jeśli ktoś nie jest krótkofalowcem zupelnie legalnie moze to zrobić w paśmie obywatelskim 27Mhz i pracując zgodnie z przepisami moze być spokojny o własne sumienie,przecież wiekszość osób nabywających urządzenia pmr nie kupuje ich z myślą o jakiejkolwiek pracy wyczynowej zazwyczaj są to ludzie wykonujący jakąś pracę w której ten sprzęt ma pomóc,bądź inni chcacy pogadać z jedną określona osobą,nie sądze aby usłyszenie innej osoby na "swoim kanale"sprawiło większości tym ludziom powód do szczęścia,a jak byłem świadkiem takiego zdazenia posypały się w stosunku innej osoby niecenzuralne słowa.Jezeli ktoś ma zapał i chęci do pracy wyczynowej,chce to robić w pasmach amatorskich to zachęcam do uzyskania świadectwa radiooperatora i licencji,pozna ciekawych ludzi i wiele się nauczy,zaspokoi swoje potrzeby.Moja przygoda z krótkofalarstwem narodzila się od prowadzenia slużbowej rozmowy w paśmie 300Mhz na kanalach PZM,gdy udało mi się przeprowadzić nieswiadomie łącznosć na odległość ponad 150km z firmą w innym mieście pracującą na tym samym kanale.Szybko zorientowalem się,ze własnie to mnie fascynuje trafiłem do Pzk do klubu SP6PAZ,a potem na egzamin na 2kat.licencji,od tego momentu minęło juz dobre ponad 10 lat i nigdy nawet przez chwilę nie żałowałem tej decyzji.Jeżeli kogos interesuje łączność to wydaje mi się,ze taka droga jest jak najbardziej wskazana,pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
ubidigi Poziom 13

|
05 Aug 2005 09:52 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
Pawle Sq6dxp masz rację, iż kupując PMR ludzie nastawiaja się na całkiem inne ich przeznaczenie aniżeli jakiegokolwiek sprzętu krótkofalarskiego albo CB. Wykorzystuje się je w pracy albo do rozmów z konkretną osobą. Ale również rozumiem tzw. DX-owców PMR. Zasięgi inne ale satysfakcja ta sama.
Uważam, że mniejszym złem jest dołączenie anteny zewnętrznej do PMR'ki aniżeli używanie np. FRS/GMRS albo używanie CB poza podstawą i z mocą przewyższającą 4W (AM,FM) i 12W (SSB). Koszt kupna PMR'ki to około 200-350 zł za komplet. Prostą antenę GP 1/4 λ lub 5/8 λ można samemu wykonać za ok 20-30 zł.
Zabawa w krótkofalarstwo to koszt znacznie większy a i nie każdemu odpowiada cała otoczka związana z "kastą" krótkofalarzy. Na tymże forum nie raz można było spotkać wypowiedzi ludzi tzw. krótkofalowców - posługujących się znakami - którzy skutecznie zniechęcają do dołączenia do ich grona. A i w eterze na 2m/0,7m tworzą się zamknięte kółeczka okupujące przemienniki. Nie każdy ma możliwość postawienia anteny na < niż 144 MHz. To samo na CB albo przeklęństwa zamiast znaków przestankowych na CH19 albo zamknięte kółeczka albo przemądrzali tzw. starzy CB-ści, którzy zjedli wszystkie rozumy i wszystko przeżyli tylko zapomnieli czegokolwiek się nauczyć, udzielając rad bez jakiegokolwiek uzasadnienia naukowego a wręcz przeczących podstawowym zasadom fizyki.
Nie usprawiedliwiam "DX" na PMR przy zastosowaniu dołączanej anteny ale zastanawia mnie, co gorsze:
- "dx" na PMR z 0,5 W na antenie np. GP 5/8λ,
- pracowanie poza podstawą CB z/lub mocami większymi,
- pracowanie na FRS/GMRS
- pirackie nadawanie na 87,5-108 FM
- nie mówiąc o nadawaniu na 108-137 MHz - bo to zbrodnia.
- nadawanie na pasmach krótkofalarskich przez osoby posiadające licencje i pozwolenia ale z mocami i bandami przekraczającymi udzielone pozwolenia. Szczególnie przy pozwoleniach kat. 3 i 4 - ile to osób pracuje z mocą większą niż 15 W.
Jasne Pawle krótkofalarstwo jest piękne i wbrew pozorom "rozwojowe" Można też spotkać wiele naprawdę ciekawych ludzi. Jednak krótkofalarstwo nie jest dla wszystkich - finasowo (niestety) wiedzy (na szczęście). Krótkofalarstwo i pasmo CB to również wiele brudu.
c2h5oh
Powiedz, skoro twierdzisz:
Mając odpowieni wiek i wiedzę na poziomie szkoły podstawowej , można uzyskać licencję kat. II
jakie w Polsce mamy licencje i pozwolenia, bo chyba przespałeś zmiany.
Chciałoby się jeszcze coś dodać o wiedzy na poziomie szkoły podstawowej ale było by to dołączeniem do "kasty przemądrzałych krótkofalowców"
Stwierdzenie:
Krótkofalowcy - tak. Jeżeli ktoś nie trzyma się ustalonych zasad , to nie jest krótkofalowcem . Nawet , jeżeli posiada licencję .
To brzmi troche tak:
Polacy - tak. Jeśli ktoś kto niema nazwiska kończącego sie na -ski, urody słowiańskiej, niebieskich oczu i blond włosów, to nie jest Polakiem. Nawet, jeżeli posiada obywatelstwo polskie.
|
|
| Back to top |
|
 |
SP5IT Poziom 25

|
05 Aug 2005 12:20 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
| ubidigi wrote: |
| Zabawa w krótkofalarstwo to koszt znacznie większy |
Wcale nie :)
Nikt ci nie każe kupować sprzętu za tysiące złotych.
Za 300-400 też jest zabawa.
Swój sprzęt na 2m i 70 cm kupiłem po 100-150 zł sztuka.
Wystarczy poszukać, lub popytać w "gronie przemądrzałych krótkofalowców"
Na 70cm urządzenie dostałem ZA DARMO od c2h5oh.
I cieszę się z niego do dziś. Drugie na 70cm kupiłem za grosze.
| nadawanie na pasmach krótkofalarskich przez osoby posiadające licencje i pozwolenia ale z mocami i bandami przekraczającymi udzielone pozwolenia. Szczególnie przy pozwoleniach kat. 3 i 4 - ile to osób pracuje z mocą większą niż 15 W. |
No ilu takich jest? Robiłes jakieś badania, czy sprawdziłeś to organoleptycznie?
| Jasne Pawle krótkofalarstwo jest piękne i wbrew pozorom "rozwojowe" Można też spotkać wiele naprawdę ciekawych ludzi. Jednak krótkofalarstwo nie jest dla wszystkich - finasowo (niestety) wiedzy (na szczęście). Krótkofalarstwo i pasmo CB to również wiele brudu. |
Wszędzie znajdzie się czarna owca. Co nie znaczy, że ty też masz tak postępować. Jęczenia o wysokich kosztach oszczędź sobie. Można za nieduże pieniądze być na KF, czy UKF. Wystarczy tylko chcieć.
To brzmi troche tak:
Polacy - tak. Jeśli ktoś kto niema nazwiska kończącego się na -ski, urody słowiańskiej, niebieskich oczu i blond włosów, to nie jest Polakiem. Nawet, jeżeli posiada obywatelstwo polskie. |
Czy ty naprawdę nie umiesz ze zrozumieniem czytać, czy tylko udajesz?
Zostając krótkofalowcem godzisz się na przestrzeganie zasad tam obowiązujących. Jeśli ich nie przestrzegasz, to mimo posiadania papierka nim nie jesteś.
Krótkofalarstwo w moim i wielu innych to sposób na zycie, a nie chwilowy kaprys - będe krótkofalowcem jak mój sąsiad.
Długoby się rozpisywać, nik cię na siłę nie będzie tu ciągnął. Liczy się jakość, a nie ilość.
Pozdrawiam, Michał
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Aug 2005 12:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Sq6dxp Poziom 15

|
05 Aug 2005 15:00 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
W środowisku krótkofalowców jak w każdym innym niestety zdażają się różni ludzie i niestety pozostaje nam tylko nad tym ubolewać,natomiast nie jest to codziennym zjawiskiem,zgadzam sie z poprzednimi wypowiedziami,ze jeśli jestem krótkofalowcem to musze przestrzegać wszelkich zasad zwiazanych z tym hobby decydując się na "wstąpienie" w szeregi radioamatorów świadomie wybrałem taką drogę i zgodziłem się na podporządkowanie wszelkim przepisom regulującym kwestie posługiwania się urządzeniami,zakresem pracy i mocą w poszczególnych pasmach.Sprzęt na 2m czy 70cm faktycznie można zdobyć za niewielkie pieniądze,zdecydowanie mniejsze niz urządzenia pmr,sam często nabywam sprzęt przez rózne ogłoszenia,gieldy itp.(np.Yaesu FtH,Ftl).
Anteny wykorzystywane w paśmie 2m lub 70cm nie są aż takich duzych gabarytów,często na próby wykonuje anteny 1/4fali na gnieździe uc1 o dziwo udało mi się przeprowadzić łączność z takiej anteny umieszczonej za oknem(mieszkam na 6 pietrze,wokół same bloki 12 pięter) z Jankiem Sp6vxv z Wrocławia przy pomocy Yaesu fth 2010 i mocą 2.5W odległość ok.100km w paśmie 2m 145.575Mhz.Jak widać,nie trzeba mieć sprzętu za "grube"tysiące złotych,ale jak najbardziej praca z prostych urządzeń moze być też ciekawa,mimo wszystkich opinii serdecznie zachęcam do wstąpienia w szeregi krótkofalowców i myślę,ze te ograniczenia wynikające bardziej z ustanowionego prawa nie będą na tyle krępujące aby legalnie wykonywać i rozwijać własne hobby,a to,ze ktoś raz na 10lat powie,ze czuje się lepszy bo nadaje na kf i ma potwierdzone wszystkie mozliwe kraje proponuje wówczas przemilczeć,pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
SP5IT Poziom 25

|
05 Aug 2005 15:15 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
| Paweł Sq6dxp wrote: |
| ktoś raz na 10lat powie,ze czuje się lepszy bo nadaje na kf i ma potwierdzone wszystkie mozliwe kraje proponuje wówczas przemilczeć |
To, ze niby jest lepszy też bym przemilczał, natomast jeśli zrobił te kraje na QRP, to czapki z głów :)
Nie sztuka z xxx kW i ton aluminium trzasnąć całą talię.
Wiem, bo używam teraz głównia anten drutowych na wszystkie pasma KF i dowołanie się do stacji w gęstym pile up to trudna sprawa z drutu. Ale po kilku dniach, lub tygodniach się udaje :) Albo nie :)
W każdym razie jęczenie, ze drogo, że CW, że..., że...
to stękanie leni i malkontentów.
Ale cóż, narzekanie i lenistwo, to ponoć nasza cecha narodowa.
A jak jest propagacja, to i ze śrubokręta poleci :)
Michał
P.s.
Kiedyś zrobiłem kilka fajnych qso z kabla od miernika zestrojonego skrzynką :)
M.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Aug 2005 15:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Sq6dxp Poziom 15

|
05 Aug 2005 16:42 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
oczywiście,zgadzam sie,jeżeli są odpowiednie warunki i aktywność dopisuje można zrobić dalekie łączności niewielkimi mocami i prostym sprzętem,co oczywiście automatycznie pozwala na pracę w jakimś lokalnym gronie na codzień,nie jestem zwolennikiem pracy duzymi mocami bez potrzeby,a zazwyczaj sam wykorzystuję moc 2.5-5W
Moim pierwszym radiotelefonem był podarowany FM302,później Radmor 3001,itp.
W czasie kiedy byłem jeszcze uczniem niestety nie dysponowałem kwotami,które pozwalałyby na zakup urządzeń i anten fabrycznych,mimo tego pracowało się tym co stało na biurku i nikt nie robił problemu,takich początkujących jak ja było wielu,często w "podarku"dostawało się róźne"starocie"od kolegów i dzięki takiej właśnie pomocy funkcjonowaliśmy w eterze.
Oczywiście wszystkim gratuluje każdej łączności bez znaczenia czy są one dalekie czy bliskie,liczy się chęć pracy i osiągnięcia.
Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:
Z racji tego,ze łączności na Kf nie prowadzę i ten temat jest troszkę przeze mnie "zaniedbany" to muszę przyznać,ze nie wiem na jaką skalę są prowadzone łączności qrp.
Wiem napewno(bo kiedyś czytałem artukuł chyba w ŚR),ze qrp przez pewien czas było "modne"i cieszyło się na tyle sławą iż budowano specjalne trx jeden z nich to chyba aqwarius(chyba o ile czegoś nie pokręciłem)
gdzieś nawet w necie mozna obejrzeć zdjęcia naszych kolegów którzy poskładali takie urzadzenia i na nich pracują,jednak z tego co się dowiaduje "normalna" praca na KF odbywa się przy wykorzystaniu średnio mocy z samych transceiverów tzn.ok.100W.ale to zupełnie inny temat.
W Opolu nie słyszałem o poważniejszych osiągnięciach na qrp,pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
maser81 Poziom 16

|
06 Aug 2005 00:22 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
Tak czytam sobie i czytam ten temat....
Zgadzam sięz kol krótkofalowcami że trzeba przestrzegać prawa.
Ale jeśli kogoś bawi robienie niemożliwego a ma do tego okazję (zgodnie z prawem) to niech to wykonuje (sam pamiętam moje dx z południową Polską na 27MHz), może kiedyś przystąpi do jakiegoś egzaminu na licencję.
Zrzuciłem kilka fotografi z tej fińskiej strony. Ciekawe konstrukcje i niektóre nie ingerują w radio...
Link do podobnych fotek:
http://www.radio-tele.com/pmr/dx/photos.htm
|
|
| Back to top |
|
 |
c2h5oh Poziom 24

|
06 Aug 2005 01:41 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
Cześć !
W radio się nie ingeruje , ale przepisy mówią o mocy 500 mW ERP
Co to jest ERP , zainteresowani powinni wiedzieć . Jeżeli nie wiedzą , to info jest w necie .
Tak więc , w dalszym ciągu jest to łamanie prawa .
|
|
| Back to top |
|
 |
Moon voyager Poziom 18

|
06 Aug 2005 02:58 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
| Quote: |
| Jesli takie jest krotkofalarstwo w Polsce (i nie tylko) to ja dalej bede korzystal z pasma 70cm bez licencji gdyz interesuje mnie to tylko od strony elektronicznej |
.
Odp.
Przypominasz mi faceta, który twierdzi, że jego nie dotyczą przepisy drogowe, bo on lubi jeździć szybko i już. Zapewniam Cię: DO CZASU. sp7xjb
|
|
| Back to top |
|
 |
Piter K. Poziom 19

|
06 Aug 2005 05:16 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
to jest zlamanie prawa...bo chodzi o moc wypromieniowana przez antene...(jesli chodzi o yagi...)
a taka yagi jak na zdjeciach wyzej to kompetna instalacja antenowa...wiec sie nie liczy :p
nie mam licencii, mam juz pare lat i pamietam ze byly takie czasy kiedy nie wolno bylo nasluchiwac pasm amatorskich nie bedac zrzeszonym...
(chodzilem juz, ale bardziej po drzewach :) niz po chodnikach)
pamietam tez jak bylo z "CB" bo trzeba bylo miec na cos takiego zezwolenie jak na bron....i pamietam co moj Ojciec i jego koledzy robili ( anteny, rozne, radia bazowe z tukanow i ech... ale dzis...)
takie byly czasy, dzis mozna uzyc cb jesli sie chce robic lacznosci typu DX
a jesli ktos chce sie uzerac.... to prosze, jak podlaczyc antene do decta.
jesli chodzi o lacznosci na PMR to fajnie jest to zrobic na orginalnym sprzecie baaardzo daleko, nie oszukujac nikogo, uzywajac oryginalnej anteny i nominalnej mocy!
to jest prawdziwa sztuka!
|
|
| Back to top |
|
 |
maser81 Poziom 16

|
06 Aug 2005 14:32 dx-y na PMR |
|
|
|
Faktycznie o ERP nie pomyślałem...
Ciekawe czy w odległości 10 m (w głónym listku) przekracza dopuszczalne wartości...
Ale tu chyba balansujemy na granicach prawa.
|
|
| Back to top |
|
 |
gregor_1980 Poziom 13

|
06 Aug 2005 23:57 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
Kupiłem te PMR po to by rozmawiać za darmo z dziewczyną mieszkającą 3 km ode mnie, teren nie jest otwarty więc sygnał był bardzo słaby, więc skoro juz kupiłem to szkoda było aby sie zmarnował więc świadomy łamania prawa podłączyłem antenkę zewnętrzną.
DX'a zaliczyłem przypadkiem, była wtedy bardzo dobra propagacja (było widać po ilości odbieranych stacji TV). Rozmawiałem z kimś kto podawał się za krótkofalowca, który posiadał oprócz legalnego sprzętu "nielegalnego" PMR'a z anteną ćwierćfalową. A co do krótkofalarstwa to ta łączność zachęciła mnie do przystąpienia na kurs, mam zamiar zostać krótkofalowcem i chcę działać legalnie pod warunkiem że grono starych krótkofalowców będzie chciało rozmawiać ze świerzakiem który kiedyś złamał prawo...
No i teraz pytanie do tych wszystkich krótkofalowców tak alarmujących o przestrzeganie prawa, jakie były wasze początki,nikt z was nigdy nie złamał prawa telekomunikacyjnego?
|
|
| Back to top |
|
 |
Moon voyager Poziom 18

|
07 Aug 2005 00:07 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
Nie martw się! Krótkofalowcy nie gryzą. Chociażby dlatego, że obowiązuje ich HAM SPIRIT co to takiego dowiesz się w takim razie na kursie. Poza tym kazdy bardzo chetnie rozmawia ze "świeżakami" takimi pisanymi przez "Ż". Przecież to fajnie zdobyć nowy znak do kolekcji. Jeśli nie będziesz kontynuować "żartów" :cry::cry:eterowych to szybko Ci zapomną przeszłość. W sumie są to fajni goście:D:D sp7xjb
|
|
| Back to top |
|
 |
pukury Poziom 22

|
07 Aug 2005 01:12 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
witam !! czytam i nie mogę się nadziwić ! piszemy tu o łamaniu prawa i o innych tego rodzaju przykrych sprawach a tymczasem na około 40 tematów z tej strony 3 ewidentnie sa o łamaniu prawa ! no to jak to właściwie jest ? albo jesteśmy tzw. legalistami i posty lamiące prawo znikają albo nie ma co gadać o prawie bo to śmieszne ( zaraz się na mnie rzucą ) pozdrawiam !! pomijając fakt że firmy oficjalnie sprzedają przedmioty ( tzw. kity ) służące z założenia do łamania prawa Smieszne nie ?? pozdrawiam !!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Aug 2005 01:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Moon voyager Poziom 18

|
07 Aug 2005 01:49 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
Wiesz, to bardzo dziwne, ale są różne podejścia do sprawy łamania prawa. Ponieważ prawo łamie wiekszość i prawie wszyscy tzw. cwaniaczkowie, to człowiek, który prawa nie łamie w jakis sposób nalezy do mniejszości. Łatwiej jest w takim wypadku ustalić reguły, które pozwalaja w sposób pozytywny wyróżnić się z tej magmy a z stad już prosta droga skorzystac z naturalnej skonnosci do bycia kimś w społeczeństwie. Dlatego ja osobiscie w takim przypadku wolę należeć do uczciwej elity chocby i najmniejszej niż do bandy oszustów i złodzieji, chocby nie wiem jak popularnej, Rozumiesz? Pozdrowienia.
|
|
| Back to top |
|
 |
sp6 Poziom 18

|
07 Aug 2005 07:48 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
Większość z obecnych krótkofalowców złamało wcześniej prawo, bo tak zaczyna się przygoda z Eterem . Osobiście w latach 70-tych retransmitowałem amerykańską stację radiową AFN nadającą dla wojsk amerykańskich stacjonujących w Berlinie na fale UKF 67 MHz , była też muzyka z magnetofonu szpulowego . Następnie były łączności z kolegami na 65 MHz . Kochani - w tamtych czasach odpięcie kwarcu w radiotelefonie
Echo a podłączenie VFO było przęstępstwem , tak samo jak praca na odwrotkach w paśmie 27 MHz za pomocą Tukana, z pomocnikiem na śrubce
a anteną to był patyk [ czyt. ćwiartka z kondensatorem skracającym i cztery przeciwwagi leżące na powierzchni dachu czyli wprost na papie ] na dachu.
Przyznam że sprawiało to bardzo wiele satysfakcji z nawiązanych łączności.
Po wielu latach to miłe wspomnienia , wiele QSL-ek i spokoj bo przestaly pociągać fale krótkie . Człowiek schował się na tej 2-ce nie włacza 70-ki bo tam całkiem Diabeł mówi dobranoc , pozostaje internet i od czasu do czasu
Elektroda -- pozdrowienia od sp6nvo 73!.
|
|
| Back to top |
|
 |
pukury Poziom 22

|
07 Aug 2005 11:48 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
witam !! chwalebne jest że niektórzy z szanownych Kol. pragną być uczciwi ! ( tzn. nie łamać prawa ) . jest tylko pytanie czy to prawo jest sensowne ? czy naprawdę nadawanie z PMR z ant. kierunkową powinno być zakazane ? osobiście uważam to za absurd . co innego gdy ktoś nadaje z 1W o co innego gdy z 20W - prawda ? tak się składa że wśrót tzw. piratów jest wielu młodych ludzi zainteresowanych eksperymentami , jeszcz się im coś chce. lepiej gdy ktoś bawi się w piractwo niż gdyby spił sie na dyskotece i miał ochotę komuś wp... -tak sobie myślę. pozdrawiam !!
|
|
| Back to top |
|
 |
SP5IT Poziom 25

|
07 Aug 2005 14:52 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
| pukury wrote: |
| czy naprawdę nadawanie z PMR z ant. kierunkową powinno być zakazane ? osobiście uważam to za absurd |
Taka to jest specyfikacja urządzeń PMR i do tego są przeznaczone.
Co szkodzi zrobić licencję 2 kategorii i troszkę niżej nadawać do woli?
Pasmo PMR zostało wprowadzone by można było się porozumieć na niewielkie odległości. Kanałów jest mało i wyobraź sobie co by było, gdyby na nich wszystkich na raz ze stacjonarnych anten ktoś zaczął rozmawiać. W obrębie twojego miasta pasmo stałoby się bezużyteczne. A tak, w ogległości kilku kilometrów na tym samym kanale może rozmawiać kilku korespondentów i sobie nie przeszkadzają.
Pamiętam późne lata 80/początek 90 na CB, kiedy natłok stacji w małym mieście jakim jest Wołomin był taki, ze na 40 kanałach nie było gdzie slowa zamienić. Wszędzie ktoś gadał.
A tak, dzieki ograniczeniom PMR nie ma czegoś takiego.
I po to zostało ono stworzone.
Pozdrawiam, Michał
|
|
| Back to top |
|
 |
pukury Poziom 22

|
07 Aug 2005 16:08 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
witam !! zasadniczo masz rację - zgadzam się z Tobą. w okresie o którym piszesz ( 80/90 CB ) w krakowie też był taki " meksyk " że strach !! jedni na drugich , drudzy na trzecich - było śmiesznie !!. cechą młodości jest niecierpliwość i z tego bierze się wiele problemów , żeby już teraz , natychmiast . a tymczasem egzaminy są dość rzadko w różnych miejscach ( nieraz dość daleko ) a PMR kupisz na np. allegro i AVANTI !! . nie bronię łamiących prawo tylko chciałbym ich zrozumieć. może jak by jakoś pomóc " eksperymentatorom " to by było trochę inaczej ale jak taki młody człowiek czyta że jest przestępcę to rodzi się w nim po prostu bunt (również cecha młodości ) . pozdrawiam !! ps. jak tam kondorki do pa ( SP5IT )
|
|
| Back to top |
|
 |
SP5IT Poziom 25

|
07 Aug 2005 17:16 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
| pukury wrote: |
| jak tam kondorki do pa ( SP5IT ) |
Aa dziękuję :)
Załatwiłem sobie już 500pF próżnowy, jade w przyszłym tygodniu odebrać.
A agregat 1500 chyba sam będe robił, chyba, że się wcześniej trafi fabryczny. Dzięi za linka :)
Michał
|
|
| Back to top |
|
 |
sq6ade Poziom 25

Joined: 12 May 2003 Posts: 6930 Location: Południowo-zachodnia Pomroczna
|
07 Aug 2005 22:19 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
Cały spór jest bez sensu. Jak ktoś chce łamać prawo poza pasmami dla radioamatorów to niech sobie je łamie do woli - są do tego odpowiednie służby. Krótkofalarze niech pilnują własnych pasm przed śmieciami typu ."DXmeni" pasma LPD. To samo dotyczy tzw. "bandów" obok pasma CB wraz z lipnymi klubami DX typu "Zulu-gula" itp.
|
|
| Back to top |
|
 |