| Author |
pukury Poziom 22

|
07 Aug 2005 22:37 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
witam !! masz racj ę ! niech każdy pilnuje " swoich " pasm ( krótkofalarze ? ) tak powinno być ! odpowiednie służby działają oczywiście jak najbardziej skutecznie ! jak zwykle . a na marginesie między krótkofalarzami są też jak byłes łaskaw napisać " śmieci " - do dzisiaj pamiętam jak w końcówce lat 70 chciałem zostać krótkofalarzem , po kilku wizytach w "klubie " zdałem sobie sprawę z kim mam do czynienia ( kilku oficerów MO , kilku z SB i WP ) i moja noga tam więcej nie postała . czytałem w następnych latach kilka wypowiedzi tych "kol. " w RiK. i śmiać mi się chciało. dle mnie temat jest rzeczywiście bez sensu i tyle . pozdrawiam WSZYSTKICH !!
|
|
| Back to top |
|
 |
Moon voyager Poziom 18

|
07 Aug 2005 22:49 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
| Quote: |
odp.
Jeśli nie wiesz jaka jest różnica pomiędzy krótkofalarzem a krótkofalowcem to pozostań dalej krótkofalarzem.
Szkoda, że nie zdajesz sobie sprawy, że piracka praca obok pasm krótkofalarskich przeszkadza prawowitym uzytkownikom w pracy na nich. Polecam koledze więcej praktyki w eterze Vy 73 de SP7XJB
Dodano po 7 [minuty]:
.
| a na marginesie między krótkofalarzami są też jak byłes łaskaw napisać " śmieci " - do dzisiaj pamiętam jak w końcówce lat 70 chciałem zostać krótkofalarzem , po kilku wizytach w "klubie " zdałem sobie sprawę z kim mam do czynienia ( kilku oficerów MO , kilku z SB i WP ) i moja noga tam więcej nie postała . czytałem w następnych latach kilka wypowiedzi tych "kol. " w RiK. i śmiać mi się chciało. dle mnie temat jest rzeczywiście bez sensu i tyle . pozdrawiam WSZYSTKICH !! |
|
odp.
Śmieci są wszędzie. Wśród księży, polityków nauczycieli itd w swoim własnym srodowisku tez znajdziesz ich dostatecznie dużo, Nie obrażaj jednak tych dla których idea krótkofalarska ma sens. Najlepiej nie wtrącaj sie w nie swoje sprawy zrób tak jak sam innym radzisz. sp7xjb
|
|
| Back to top |
|
 |
pukury Poziom 22

|
08 Aug 2005 01:16 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
witam !! jeśli kogoś obraziłem to bardzo przepraszam !! nie miałem takich intencji - postaram się poprawić i nie wtrącać w sprawy innych !!! obiecuję nie wypowiadać się w innych sprawach niż ściśle technicznych . pozdrawiam !!
|
|
| Back to top |
|
 |
IjeSJot Poziom 21

|
08 Aug 2005 01:23 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
| pukury wrote: |
| witam !! jeśli kogoś obraziłem to bardzo przepraszam !! nie miałem takich intencji - postaram się poprawić i nie wtrącać w sprawy innych !!! obiecuję nie wypowiadać się w innych sprawach niż ściśle technicznych . pozdrawiam !! |
Po co krzyczysz?
Faktycznie, jak masz zamiar cos napisac w "nie swojej branzy" to przemysl to bo czasem na prawde mozna kogos urazic.
Osobiscie uwazam ze najgorsze smiecie to sa ci goscie ktorzy nie maja zadnego hobby a wypowiadaja sie. Tacy wszechwiedzacy dyletanci sa najgorsi. Jesli nie jestes krotkofalowcem i nie masz zamiaru nim byc to twoja sprawa, ale nie krytykuj tych co sie tym zajmuja. Po prostu nie wiesz co to znaczy miec prawdziwe hobby!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Moon voyager Poziom 18

|
08 Aug 2005 01:25 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
wypowiadać możesz sie w każej sprawie, ale musisz wiedzieć co jakie słowo w języku polskim znaczy. Np. słowo krótkifalarz jest słowem pogardliwym i nie ma nic wspólnego ze wspaniałą pasją jaka jest krótkofalarstwo (nie krótkofalowanie). Więcej respektu dla słowa polskiego wystawi Ci tylko dobrą opinię. sp7xjb
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Aug 2005 01:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pukury Poziom 22

|
08 Aug 2005 01:33 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
witam !! po pierwsze nie krzycze tylko przeprosiłem jeśli kogoś uraziłem . po drugie nie wiem dlaczego dostaje mi się za wszystkich piratów po trzecie czy mam jakieś hobby czy nie tego nie wiesz bo i skąd ? po czwarte skąd w was tyle agresji ? pozdrawiam !!
|
|
| Back to top |
|
 |
Moon voyager Poziom 18

|
08 Aug 2005 01:44 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
| po drugie nie wiem dlaczego dostaje mi się za wszystkich piratów |
odp.
Jest takie mądre powiedzenie: Nie pchaj się na afisz jesli nie potrafisz. Inaczej mówiąc jęśli nie wiesz co mówisz lepiej nie mów nic. przeczytaj uważnie jeszcze raz swój post i zrozumiesz. Może po prostu nie wyszedł Ci. Ja sie nie denerwuję, ale lubie szanować innych i jak inni szanują mnie nie oceniając adhoc tego co robię, staram się nie szafować pochopną opinią Po prostu rób to samo. Powodzenia sp7xjb
|
|
| Back to top |
|
 |
sq6ade Poziom 25

Joined: 12 May 2003 Posts: 6930 Location: Południowo-zachodnia Pomroczna
|
08 Aug 2005 08:02 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
"Krótkofalarz" - rzeczywiście nie znalazłem żadnych informacji na temat tego słowa. A mi się zawsze wydawało że to znaczy to samo co krótkofalowiec :)
Przeprosiny dla poruszonych.
Pozdrowionka.
|
|
| Back to top |
|
 |
Moon voyager Poziom 18

|
08 Aug 2005 09:37 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
| sq6ade wrote: |
"Krótkofalarz" - rzeczywiście nie znalazłem żadnych informacji na temat tego słowa. A mi się zawsze wydawało że to znaczy to samo co krótkofalowiec :)
Przeprosiny dla poruszonych.
Pozdrowionka. |
|
Odp.
:D:DJak każde przekręcenie nazwy brzmi jak brzmi. Nie ma co bić już dalej piany. Chociaż nie jestem legalistą dużo bardziej poruszyło mnie to, że tamten kolega zapowiedział świadome naruszanie prawa, bo... itd. Oraz ten fragment o śmieciach.... Chciałoby się aby chociaż ta jedna, zupełnie przecież dobrowolna dziedzina miała "czyste ręce". Ech samo życie. Byłoby fajnie gdyby na tym świecie jakoś było poukładane, ale to chyba niemożliwe. Zacznijmy ten dzień z uśmiechem i koniec z problemami tym bardziej tymi głupimi.:cry::cry::|:|:D:D :D:D:D
|
|
| Back to top |
|
 |
ubidigi Poziom 13

|
08 Aug 2005 11:03 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
No właśnie zakończmy ten nic nie wart spór. Bo dyskusja przerodziła się z Ham Spirit w Cham Spirit - nawet u tych co tak bardzo na nią sie powołują.
I za Moon voyager'em "Zacznijmy ten dzień z uśmiechem i koniec z problemami tym bardziej tymi głupimi."
|
|
| Back to top |
|
 |
Gelo14 Poziom 10

|
08 Aug 2005 15:25 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
Ja i wielu moich kolegów zaczynaliśmy przygodę z radiem właśnie na paśmie CB. Następnym krokiem były DX-y obok pasma CB. Bynajmniej nie uważam się za śmiecia. O wiele więcej szkody robią "dowcipnisie" nadający w legalnym paśmie, którzy skutecznie uniemożliwiają prowadzenie rozmów "normalnym" CB-radiowcą, albo co gorsze blokujący kanał 19 i 9 niż "DXmeni" polujący na daleka łączność na 27555 USB.
Warto jeszcze dodać, że z tych ostatnich wywodzi się cała rzesza krótkofalowców.
Pozdrawiam sq7hgi.
|
|
| Back to top |
|
 |
mtecha Poziom 2

|
18 Nov 2005 11:43 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
Dzień dobry, witam i pozdrawiam serdecznie. nazywam się Marcin Zgliczyński jestem z Grudziądza woj. kujawsko - pomorskie. KONTAKT mtech(malpa)go2.pl lub 696-750-233
Porszę o pomoc w następującej sprawie, gdzie i kiedy organizowane są egzaminy na licencję KF? najlepiej na Pomorzu ale będę wdzięczny za wszelkie informacje.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Nov 2005 11:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sp8gsc Poziom 20

|
|
| Back to top |
|
 |
ubidigi Poziom 13

|
18 Nov 2005 15:51 Re: dx-y na PMR |
|
|
|
| mtecha wrote: |
| Porszę o pomoc w następującej sprawie, gdzie i kiedy organizowane są egzaminy na licencję KF? najlepiej na Pomorzu ale będę wdzięczny za wszelkie informacje. |
O egzaminach można się dowiedzieć TU
a o pozwoleniach TU
Przed pisaniem zapytania wystarczyło zerknąć ciut wyżej:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic39018.html
strona 2
73!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google