Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

BSOD Windows 7 - Błędy PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA ; NTFS_FILE_SYSTEM STOP

ChiniTEC 20 Mar 2017 10:52 783 34
  • #1 20 Mar 2017 10:52
    ChiniTEC
    Poziom 5  

    Witam serdecznie,
    Około miesiące temu dokonałem upgradu sprzętu o nowy ram, płytę główną, procesor i dysk ssd od razu podłączyłem wszystko i przez ok miesiąc działo bez problemu.
    Od 2 dni nagle zaczęły wyskakiwać mi BSOD bez żadnego powodu. Wieczorem położyłem się spać z działającym komputerem a od rana tylko niebieskie ekrany. Nie instalowałem tego dnia żadnych nowych programów, sterowników itp.
    Od tamtej pory formatowałem system już 3 razy więc to raczej nie wina sterowników tylko sprzętu. BSOD pojawiają się różnie przy instalacji poprawek Windows update, podczas korzystania z Internetu, Gry, itp.

    Sprzęt:
    Płyta główna: MSI z270 Gaming M3 (MS-7A62) (wersja biosu 1.1 najnowsza dostępna)
    Procesor: Intel i5-76003,5GHz (napięcie rdzenia procesora według AIDA64 0,672V)
    Pamięć RAM: Kingstone HYPERX FURY DDR4 2x8GB (2133MHz CL14 14-14-14-35) napięcie 1,2V (w bios pokazuje mi 1,216)
    Karta graficzna: MSI GeForce GTX 970 GAMING 4G
    Zasilacz: OCZ 500W MXSP
    Temperatury: Pł. Główna: 41C, Procesor: 36C GPU: 47C
    Dyski twarde: SSD: Crucial_ CT275MX300SSD4 (275 GB, SATA-III podpięty pod wejście M2 na płycie głównej) oraz HDD WDC WD1002FAEX-00Z3A (1 TB, 7200 RPM, SATA-III)
    Windows 7 wersja 64bit
    Wcześniej używałem antywirusa Kaspersky Total Protection ale po reistalacji bez niego nadal występują BSOD

    Wyskakujące BSOD:
    PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA STOP
    NTFS_FILE_SYSTEM STOP
    DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL STOP
    SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION STOP
    W niektórych pojawiają się komunikaty o plikach luafv.sys i ntfs.sys

    Dyski wykluczyłem z grona winowajców ponieważ nawet odłączenie obydwu i podłączenie 3 starego dysku i instalacja Windowsa od podstaw nic nie zmienia.
    Ram testowałem dziś w nocy MemTest86 V 7.3 ok. 7 godzin niestety obie kości wyszło 9 cykli 0 błędów. Próbowałem też zostawiać tylko jedną kość w różnych slotach niestety nadal BSOD. Obie kości przetestowałem po 2 cykle wyników nie zapisałem ale też 0 błędów.

    Płyta główna, procesor i ram mam na gwarancji dlatego zależałoby mi na szybkim odnalezieniu winowajcy i oddaniu do serwisu. Z góry dziękuje za pomoc. W załącznikach dorzucam zawartość minidump i memtest.

    Błędy z minidump:
    BugCheck A, {0, 2, 1, fffff80002c9bbb8}
    Probably caused by : ntoskrnl.exe ( nt+33bb8 )
    BugCheck 50, {fffff80067ed4c03, 1, fffff80002cdd8fa, 5}
    Probably caused by : ntoskrnl.exe ( nt+818fa )
    BugCheck F7, {fffff8800de2c8ad, f8800101c178, ffff077ffefe3e87, 0}
    Probably caused by : ntoskrnl.exe ( nt+6f440 )
    BugCheck 3B, {c000001d, fffff80002c47e7c, fffff8800b396ee0, 0}
    Probably caused by : ntoskrnl.exe ( nt+3be7c )
    BugCheck 50, {fffffc0002dbc7ba, 0, fffff880016c41ad, 7}
    Probably caused by : Ntfs.sys ( Ntfs+941ad )
    BugCheck 7F, {8, 80050033, 406f8, fffff88002774bff}
    Probably caused by : luafv.sys ( luafv+14bff )
    BugCheck 50, {fffffe8008ebe500, 0, fffff80002ca7f4c, 7}
    Probably caused by : ntoskrnl.exe ( nt+8bf4c )


    Widziałem w internecie różne rozwiązania związane z zwiększeniem i zmniejszeniem pamięci wirtualnej nie pomogło,
    chkdsk obu dysków też nie nie wykrył, sterowniki zainstalowane najnowsze dostępne u producenta sprzętu.

  • #2 20 Mar 2017 11:08
    Kasek21
    Poziom 43  

    Uruchom program LinX i sprawdź czy procesor przejdzie test.

    Zamieść screen z programu HWMonitor podczas testu.

  • #4 20 Mar 2017 11:55
    Kasek21
    Poziom 43  

    Te temperatury mogłyby być niższe.

    Można sprawdzić podwyższając napięcie Vcore czy przejdzie test.

  • Pomocny post
    #6 20 Mar 2017 12:10
    Kasek21
    Poziom 43  

    Bo 1V to za mało - ustaw od razu 1.15-1.2V.

  • #7 20 Mar 2017 12:17
    ChiniTEC
    Poziom 5  

    Test 6 zakończony bez errorów po 2,58min
    BSOD Windows 7 - Błędy PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA ; NTFS_FILE_SYSTEM STOP

    Edit: Po podniesieniu napięcia do 1,15V
    Edit2: Test 7 zakończony bez błędów 2,32min
    BSOD Windows 7 - Błędy PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA ; NTFS_FILE_SYSTEM STOP

    Edit3:
    Test 8 bez błędów po 2,33
    BSOD Windows 7 - Błędy PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA ; NTFS_FILE_SYSTEM STOP

    Edit4:
    Ponieważ testy szły dobrze uruchomiłem windows update. Znów blue screen w załączniku:

    Edit5: Po zwiększeniu napięcia procesora do 1.2V wykonałem test 9, 10, 11
    Wszystkie 3 testy bez błędów 9 w czasie 3,33min, 10 w czasie 2,33min, 11 w czasie 2,32min.
    BSOD Windows 7 - Błędy PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA ; NTFS_FILE_SYSTEM STOP BSOD Windows 7 - Błędy PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA ; NTFS_FILE_SYSTEM STOP BSOD Windows 7 - Błędy PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA ; NTFS_FILE_SYSTEM STOP
    Edit6: Zrobiłem też test AIDA64 prawie 2 godziny bez bsod
    BSOD Windows 7 - Błędy PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA ; NTFS_FILE_SYSTEM STOP

  • #8 20 Mar 2017 20:14
    ChiniTEC
    Poziom 5  

    Po kilku godzinach siedzenia na napięciu 1,2V komputer wydaje się stabilny. Odpaliłem Battlefield 1 na kilkanaście minut, Europe Universalis 4 też (a to przy graniu w nią pojawiły się pierwsze bsod) na razie wszystko gra. Na chwile znów wróciłem do ustawień auto w biosie napięcie zmienił mi na 1.008V i od razu BSOD.
    Czy to możliwe, że wina za moje 3 dniowe męki z bsod spowodowana jest jedynie zainstalowaniem update biosu 2 tygodnie temu?

  • Pomocny post
    #9 20 Mar 2017 20:17
    Kasek21
    Poziom 43  

    ChiniTEC napisał:
    Czy to możliwe, że wina za moje 3 dniowe męki z bsod spowodowana jest jedynie zainstalowaniem update biosu 2 tygodnie temu?

    Możliwe.

    Zawsze można przywrócić wcześniejszą wersję biosu i sprawdzić zachowanie komputera.

    Równie dobrze możliwe problemy z płytą główną lub procesorem.

    Problem teraz jest taki, że po podniesieniu napięcia nie działa funkcja obniżania napięcia CPU kiedy procesor nie jest wykorzystywany - więc trochę więcej W i wyższe temperatury.

    PS. Po aktualizacji biosu wykonałeś Clear CMOS?

  • #10 20 Mar 2017 21:10
    ChiniTEC
    Poziom 5  

    Hmmm zdałem się na automatyczny update... więc jak debil zapomniałem o takich rzeczach jak Clear CMOS... eh. Dobra testuje zaraz co się stanie a jak nadal będzie walić błędami spróbuje wrócić do wersji 1.0 biosu i zobaczę co wtedy.

    Dodano po 34 [minuty]:

    Ok, zrobione Clear CMOS na biosie 1.1 po powrocie do ustawień fabrycznych znów bsod. Spróbowałem wrócić do biosu 1.0, potem Clear CMOS... niestety bsod na ustawieniach fabrycznych. W obu przypadkach bsod już na etapie uruchamiania windowsa przed pojawieniem się nawet pulpitu.

    Teraz działam na wersji biosu 1.0 i napięce 1.2 póki co kilka minut jestem bez bsod. Zwiększony pobór W jakoś mnie nie martwi, ale W + temperatura na pewno odbiją się na żywotności procesora... kurde miesiąc go mam a już takie przeboje.

    Teraz moje pytanie mogę w jakiś łatwy sposób wykluczyć płytę główną lub procesor z podejrzanych? Czy jedyna alternatywa to dogadanie się ze znajomym by użyczył mi procesora?

  • #12 20 Mar 2017 21:17
    ChiniTEC
    Poziom 5  

    Niestety płyta, ram i procesor kupiony razem w proline ale jako osobne podzespoły nie jako część zestawu
    Edit: Jutro z rana zadzwonię do ich sklepu i zapytam co można z tym zrobić.

  • Pomocny post
    #13 20 Mar 2017 21:18
    Kasek21
    Poziom 43  

    ChiniTEC napisał:
    ale W + temperatura na pewno odbiją się na żywotności procesora...

    Nie!

    ChiniTEC napisał:
    Czy jedyna alternatywa to dogadanie się ze znajomym by użyczył mi procesora?

    Tak; lub sprawdzić Swój CPU na innym MOBO.

    Masz gwarancję więc jak coś skorzystasz - możesz się "bawić" o ile to Cię bawi :)

    PS. Obstawiam CPU ale oczywiście MOBO nie można wykluczyć.

  • #14 20 Mar 2017 21:25
    ChiniTEC
    Poziom 5  

    W każdym razie wielkie dzięki, przynajmniej na razie Twoje rady pomogły mi ustabilizować komputer.
    Postaram się coś pokombinować z możliwością przetestowania moje procesora jeszcze a jak nic nie wskóram to od razu puszczę na gwarancje.
    Jeszcze raz dzięki!

  • #15 20 Mar 2017 21:26
    310artur
    Poziom 41  

    @Kasek21 - to normalne na tych płytach że odczytywany Vcore jest wyższy od ustawionego? Zwykle jest niższy o drop a tu jest zawsze jakieś 0,08V wyższy. To sporo więcej nawet jakby było aktywne coś na wzór "lead line calibration".
    Skoro kupiłeś razem razem oddaj na gwarancje - sami sobie w proline sprawdzą. To dość solidny sklep raczej nie będą robić problemów.

  • #16 20 Mar 2017 21:39
    Kasek21
    Poziom 43  

    310artur napisał:
    to normalne na tych płytach że odczytywany Vcore jest wyższy od ustawionego?

    Nie! Ale to nowa płyta więc pomijając odczyty programowe zawsze zostaje nieaktualne oprogramowanie.

    +

    Kasek21 napisał:
    Równie dobrze możliwe problemy z płytą główną lub procesorem.


    Ma gwarancję to można testować lub oddać sprzęt do sklepu :)

  • #17 20 Mar 2017 21:46
    310artur
    Poziom 41  

    Więc jeśli Vcore odczytywany w BIOS też będzie wyższy od zadanego to bardziej w stronę płyty przechyla się szala awarii.
    Ano pewnie że autor może sobie to sprawdzać ile wlezie - pytanie czy to go bawi. Jeśli nie to równie dobrze może zabawę oddać do sklepu ;)

  • #18 20 Mar 2017 21:50
    Kasek21
    Poziom 43  

    No właśnie :)

    Co do samego zasilania CPU to nie jest tak łatwo jak kiedyś - więc podtrzymuję swoje jeżeli chodzi o CPU; ale jak napisałem zawsze możliwy problem z MOBO.

  • #19 20 Mar 2017 22:47
    ChiniTEC
    Poziom 5  

    W biosie pokazuje mi takie same wartości jak w HWmonitor. Dla wybranego napięcia Vcore 1.200 bios pokazuje 1.208.
    Po 3 godzinach grania zajrzałem do biosu by sprawdzić czy Vcore się zgadza w biosie z tym z HWmonitor. Nic tam nie zmieniałem a teraz mam już przy uruchamianiu windowsa 4 bsod. Pierwszy brzmiał jak w załączniku

  • #21 20 Mar 2017 23:09
    Kasek21
    Poziom 43  

    310artur napisał:
    Ten stop to chyba taki randomowy jest akurat

    Chyba nie - jeżeli podniesienie VCore rozwiązuje probem!

  • #22 20 Mar 2017 23:16
    ChiniTEC
    Poziom 5  

    Do komputera mam podpietą myszkę i klawiaturę przez usb i to wszystko. Ogólnie teraz bsod wyskakuje mi nawet w "narzędziach naprawy systemu podczas uruchomienia". Czyli magiczne napięcie 1.2v już nie pomaga :(

  • #23 20 Mar 2017 23:19
    310artur
    Poziom 41  

    Zresetuj BIOS ostudź PC i ustaw ponownie i sprawdź. Mogło być też tak że to wtórny problem - przy którymś resecie padł system. To też możesz sprawdzić czy wystartuje ci jakiś LiveCD linuksa.

    Kasek21 napisał:
    Chyba nie - jeżeli podniesienie VCore

    To też piszę że ten kod raczej losowy i nie wskazujący na prawdziwy problem.

  • #24 20 Mar 2017 23:27
    Kasek21
    Poziom 43  

    310artur napisał:
    To też piszę że ten kod raczej losowy i nie wskazujący na prawdziwy problem.


    Wskazuje czy nie ale jak widać po podniesieniu VCore komputer działa poprawnie!

  • #26 20 Mar 2017 23:47
    310artur
    Poziom 41  

    No co ci pozostaje. Nic tylko albo podmienić CPU albo oddać całość (CPU RAM płyta) do proline i niech się oni męczą. Wygląda że mu się pogarsza więc daj mu spokój już.

  • #27 20 Mar 2017 23:51
    ChiniTEC
    Poziom 5  

    Racja, nie ma co więcej kombinować. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Dam znać co wymyślą w serwisie.
    Co ciekawe jak podniosłem napięcie znów o 0.05 do 1.25V to bsod chwilowo ustały i windows się uruchamia normalnie... Nic nie rozumiem.

  • #28 20 Mar 2017 23:59
    310artur
    Poziom 41  

    Wystąpiła jakaś usterka. Kasek wie co pisze więc może CPU miał wadę fabryczną. Podnoszenie napięcia to droga donikąd - najwyżej w końcu upalisz CPU na amen.

  • #29 21 Mar 2017 06:55
    Kasek21
    Poziom 43  

    Oddaj na gwarancję całość czyli MOBO + CPU tak jak pisze przedmówca.

    Któryś element jest uszkodzony ale to było wiadomo już od początku tego tematu.

  • #30 21 Mar 2017 08:24
    rommulus
    Poziom 10  

    Cześć!
    Może głupia sugestia, ale podstaw inny (mocniejszy) zasilacz.

Szybka odpowiedź lub zadaj pytanie
Dziękuję Ci. Ta wiadomość oczekuje na moderatora.
 Szukaj w ofercie
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME