Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Błąd "avrdude: ser_open(): can't open device"

Caro1234 09 Kwi 2017 23:34 924 33
  • #1 09 Kwi 2017 23:34
    Caro1234
    Poziom 3  

    Dzień dobry,
    Od jakiegoś czasu interesuję się programowaniem uC w arduino i w języku C (dopiero się uczę). Chciałem sprawdzić czy da się wgrać program z języka C do arduino uno. Zadziałało, ale potem chciałem wgrać jakiś inny projekt z arduino ide, lecz wyskoczył mi taki błąd:
    "avrdude: ser_open(): can't open device"
    Gdzieś na internecie znalazłem że napisałem sobie bootloader, więc postanowiłem go wgrać. Program którego użyłem poinformował mnie że instalacja przebiegła pomyślnie, więc spróbowałem wgrać program z arduino, ale znowu wyskoczył mi błąd:

    avrdude: ser_open(): can't open device

    Próbowałem wgrać bootloader kilka razy ale to nic nie zmieniło.
    Posiadam oryginalne arduino oraz wcześniej mogłem programować poprzez interfejs uart.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

  • #3 10 Kwi 2017 13:42
    Caro1234
    Poziom 3  

    Wiem, użyłem programu SinaProg i programatora USBasp.
    Bootloader znalazłem w Pliki programów\Arduino\hardware\bootloader\optiboot\optiboot_atmega328.hex
    Znajdował się tam też plik optiboot_atmega328_MINI.hex
    Ale wgrywałem oba i nic to nie zmieniło

  • #5 10 Kwi 2017 14:37
    Caro1234
    Poziom 3  

    Wiem o tej opcji ale gdy chcę wgrać cokolwiek do Atmegi (jakiejkolwiek)przez USBasp to wyskakuje mi błąd. Przy wgraniu bootloadera też wyskakuje. Ale dzięki za poradę z fusbitami. Spróbuję przez jakiś inny program. Może zadziała.

  • #6 10 Kwi 2017 15:28
    kamdz
    Poziom 12  

    Caro1234 napisał:
    gdy chcę wgrać cokolwiek do Atmegi (jakiejkolwiek)przez USBasp to wyskakuje mi błąd
    Czyli błąd wyskakuje też w sina prog ? jak tak to pokaż dokładnie treść błędu.

  • #7 10 Kwi 2017 15:55
    Caro1234
    Poziom 3  

    Nie, nie tylko w Arduino IDE nie działa. W eclipse, mkAVRCalculator i sinaProg działa. W sinaProg informuje że poprawnie wgrałem bootloader. Teść błędu wyślę ci jak będę w domu, ale o ile dobrze pamiętam to wyskakiwał tylko że wystąpił błąd i że nie udało się poprawnie wypalić bootloadera.

  • #8 10 Kwi 2017 15:59
    kamdz
    Poziom 12  

    A jaka jest dokładna treść błędu? skopiuj wszystko...

  • #9 11 Kwi 2017 06:48
    Caro1234
    Poziom 3  

    Treść błędu wyślę jak będę miał dostęp do komputera.
    Pomyślałem też, że może chodzi o zworkę slow sck bo w mkAVRCalculator jest ona wbudowana ale w moim programatorze nie jest połączona. Może to być problemem?

  • #10 11 Kwi 2017 07:46
    kamdz
    Poziom 12  

    Przecież wcześniej mówił pan że nie działa programowanie przez arduino ide... To jak w końcu...

  • #11 11 Kwi 2017 14:42
    Caro1234
    Poziom 3  

    Chodziło mi o to że tylko arduino ide nie wgrywa ale inne programy takie jak mkAVRCalculator czy sinaProg lub eclipse nawiązują poprawną komunikacją.

  • #12 11 Kwi 2017 15:08
    kamdz
    Poziom 12  

    Skoro poprawnie kompiluje przez inne programy to zworka nie jest problemem..... musi Pan dać kod błędu bez tego nic nie wiemy

  • #13 11 Kwi 2017 20:20
    Caro1234
    Poziom 3  

    Błąd przy wgrywaniu bootloadera:

    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Błąd przy wgrywaniu samego programu jest inny niż podałem w temacie, ale bywało różnie. Gdy tworzyłem temat wyskoczył mi taki błąd, ale wcześniej też miałem taki błąd jaki teraz.

    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Umieściłem też dane dotyczące rozmiaru samego programu.
    Wgrywałem program z przykładów: Blink.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Zastanawiam się jeszcze nad tymi fusebitami. Jakie znacie programy (darmowe) do wgrywania fusebitów? Zależy mi na tym, by łatwo i szybko można było je zmienić, bo nie znam się za bardzo na zmianie fusebitów.

  • #14 11 Kwi 2017 20:31
    kamdz
    Poziom 12  

    Ja do usbasp zawsze korzystam z sinaprog jest łatwe przejrzyste szybkie :) No niestety aktualnie nie mam dostępu do komputera z moim arduino ale czy masz ustawiony dobry programator i port w ustawieniach? Osobiście miałem też raz coś takiego (dokładnie ten sam komunikat) i po paru dniach walki moje Arduino uzyskało status spalonego i kupiłem nowe :) masz Arduino oryginalne? bo moje oryginalne UNO żyło o wiele krócej niż tani chiński klon Arduino MEGA z którego nadal korzystam :) I właśnie dokładnie tak samo: Atmege da się programować przez usbasp a przez Arduino nie....

  • #15 11 Kwi 2017 20:38
    Caro1234
    Poziom 3  

    Chodzi ci o to, że ta Atmega w obudowie SMD (chyba 16u4) jest spalona?

  • #16 11 Kwi 2017 20:40
    perlon
    Poziom 19  

    Caro1234 napisał:
    Błąd przy wgrywaniu bootloadera:
    Zastanawiam się jeszcze nad tymi fusebitami. Jakie znacie programy (darmowe) do wgrywania fusebitów? Zależy mi na tym, by łatwo i szybko można było je zmienić, bo nie znam się za bardzo na zmianie fusebitów.


    No przecież masz MkAVRCalculator,
    AVRDude czyste też załatwia sprawę. Jest jeszcze nakładka Burn-O-Mate czy jakoś tak.

  • #17 11 Kwi 2017 20:44
    kamdz
    Poziom 12  

    Caro1234 napisał:
    Chodzi ci o to, że ta Atmega w obudowie SMD (chyba 16u4) jest spalona?

    jakie to jest arduino?

    Jak masz jedną atmegę dip i mówisz, że ją testowałeś to pewnie poszła ta druga, która robi za programator - u mnie to jest 16u2

  • #18 11 Kwi 2017 20:45
    Caro1234
    Poziom 3  

    Mam nadzieję, że to tylko bootloader, ponieważ znalazłem na jakiejś stronie ten sam błąd gdzie osoba opisywała, że programowała Arduino przez Arduino IDE, a potem przez Eclipse, lub AVR Studio, a gdy potem podłaczył pod Arduino IDE to wyskakiwał mu ten błąd. Napisał że nadpisał bootloader.
    Tu masz link:
    http://uczymy.edu.pl/wp/blog/2014/11/22/arduino-i-bootloader/

  • #19 11 Kwi 2017 20:52
    kamdz
    Poziom 12  

    Cóż wg tej strony wystarczy tylko wgrać bootloader przez zewnętrzny programator... mówisz, że to nie działa więc.... ja wgrywam zawsze bootloader przez gołego avrdude i mi działa....

  • #20 11 Kwi 2017 20:53
    Caro1234
    Poziom 3  

    [perlon]
    Owszem, posiadam mkAVRCalculator, ale darmową wersję, która nie posiada możliwości programowania Atmegi328P, a nie chcę kupować oryginału, gdyż chcę kupić w zestawie.

    [kamdz]
    Posiadam oryginalne Arduino Uno R3.

    Mam nadzieję, że to tylko bootloader, ponieważ znalazłem na jakiejś stronie ten sam błąd gdzie osoba opisywała, że programowała Arduino przez Arduino IDE, a potem przez Eclipse, lub AVR Studio, a gdy potem podłaczył pod Arduino IDE to wyskakiwał mu ten błąd. Napisał że nadpisał bootloader.
    Tu masz link:
    http://uczymy.edu.pl/wp/blog/2014/11/22/arduino-i-bootloader/

  • #21 11 Kwi 2017 20:57
    kamdz
    Poziom 12  

    A masz ustawiony dobry programator w ustawieniach arduino ide? jak programujesz przez USB to powinno być Arduino ISP (nie Arduino as ISP)

  • #23 11 Kwi 2017 21:01
    kamdz
    Poziom 12  

    To wgraj bootloader przez usbasp a potem podepnij usb pod arduino i w ustawieniach arduino wybierz programator Arduino ISP i spróbuj tak zaprogramować

  • #24 11 Kwi 2017 21:01
    Caro1234
    Poziom 3  

    Ustawiłem teraz ArduinoISP i też wyskoczył błąd:

    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

  • #25 11 Kwi 2017 21:05
    kamdz
    Poziom 12  

    Caro1234 napisał:
    Using Port : usb

    A port? ustaw jeszcze port comx nie wiem jaki tam masz....

  • #26 11 Kwi 2017 21:06
    Caro1234
    Poziom 3  

    Z tego co mi wiadomo to USBasp nie posiada portu. Nie wiem, bardzo możliwe że się mylę.

  • #27 11 Kwi 2017 21:08
    kamdz
    Poziom 12  

    Ale masz programować przecież przez arduino a ono posiada

  • #28 12 Kwi 2017 11:36
    Caro1234
    Poziom 3  

    Ale używając polecenia: Wgraj, czy: wgraj używając programatora? Zrobię to dopiero jutro.[/syntax]

  • #29 12 Kwi 2017 12:10
    kamdz
    Poziom 12  

    Wgraj: tak jak normalnie wgrywałeś zanim pojawił się ten błąd

  • #30 15 Kwi 2017 21:47
    Caro1234
    Poziom 3  

    Wybieram programator AduinoISP, podøáczam kabel pod port USb w Arduino i klikam na zieloną strzałkę. Wyskakuje mi taki błąd:

    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

    Spróbuję jeszcze kupić inny programator USBasp i wgrać na nowo bootloader z poziomu Arduino IDE, gdyż może tylko ten nie chce współgrać z Arduino IDE.
    P.S Posiadam chiński USBasp za 10 zł z ebay'a. Możliwe, że posiada jakiś defekt, który nie przeszkadza innym programom a Arduino przeszkadza.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME