Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mercedes Vito W639 - Nie włącza się kompresor klimatyzacji, czynnik ok.

viper111 10 Kwi 2017 14:12
  • #1 10 Kwi 2017 14:12
    viper111
    Poziom 13  

    W Mercedesie Vito nie włącza się kompresor klimatyzacji. Zauważyłem to dopiero po zimie.
    Odkręciłem nakrętkę od napełniania klimy i po naciśnięciu zaworka syczy, układ ma ciśnienie (choć nie sprawdziłem jeszcze jakie).
    Nie mniej skoro jest ciśnienie a klima kompletnie nic nie daje zimnego oraz nie słyszę aby kompresor się włączał, podejrzewam że problem może byc z modułem.
    W sieci czytałem, że często to właśnie moduł klimatyzacji pada (zimne luty). Pytanie gdzie zlokalizuję ten moduł, czy w skrzynce bezpieczników pod maską? I który to miałby być? Nie mogę nigdzie znaleźć schematu ?

    Mercedes Vito W639 - Nie włącza się kompresor klimatyzacji, czynnik ok. Mercedes Vito W639 - Nie włącza się kompresor klimatyzacji, czynnik ok. Mercedes Vito W639 - Nie włącza się kompresor klimatyzacji, czynnik ok. Mercedes Vito W639 - Nie włącza się kompresor klimatyzacji, czynnik ok. Mercedes Vito W639 - Nie włącza się kompresor klimatyzacji, czynnik ok.

  • Pomocny post
    #2 10 Kwi 2017 14:50
    andrzej20001
    Poziom 41  

    viper111 napisał:
    po naciśnięciu zaworka syczy

    Jak ma 0,5 bara też syczy. Pomiary przede wszystkim.

  • #3 10 Kwi 2017 14:52
    viper111
    Poziom 13  

    A jakie powinno być ciśnienie znamionowo?

  • #4 10 Kwi 2017 16:17
    nici
    Poziom 31  

    Ok 3-4 bary, w zależności od temperatury.

  • Pomocny post
    #5 10 Kwi 2017 19:43
    decybel91
    Poziom 38  

    Najczęściej gniną kable przy wtyku sprężarki lub/i czujniku temperatury. Awarie samej sprężarki także się zdażają.
    Przy 0,5bar też się uruchomi, ale nie będzie chłodzenia.

  • #6 11 Kwi 2017 21:47
    Gerri
    Spec od Mercedesów

    viper111 napisał:
    nie słyszę aby kompresor się włączał

    Nie będziesz słyszał, bo to kompresor o zmiennej wydajności. Nie ma sprzęgła elektromagnetycznego.

  • #7 12 Kwi 2017 23:46
    Aleksander_01
    Poziom 39  

    Podepnę się pod temat, a gdzie znajduje się ten moduł klimatyzacji. U mnie klima chodzi ale nie załącza wentylatorów na chłodnicy, przekaźniki sprawne.

  • #8 18 Kwi 2017 20:22
    viper111
    Poziom 13  

    Faktycznie brak czynnika, sprawdzona szczelność i układ minimalnie nieszczelny :( Układ uszczelniony dodatkiem, zobaczymy ile wytrzyma.