Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Cooler Master V650 model: RS-650-AMAA-G1 - +5VSB przepięcia

Ch.M. 16 Maj 2017 12:43 1218 7
  • #1 16 Maj 2017 12:43
    Ch.M.
    Poziom 27  

    Cooler Master V650 model: RS-650-AMAA-G1 - +5VSB przepięcia
    Witam,
    zakupiłem takowy zasilacz jako używany i działał przez około miesiąc z podkręconym APU A10 7850K i podkręconym GTX 680. Całość chłodzona wodą (procesor i grafika + jej pamięci i zasilanie). Temperatura GPU 65...70°C, CPU 50°C. Po tym czasie zaczęły się problemy, a mianowicie płyta główna wymuszała zamknięcie systemu lub restart wyświetlając informacje o nieprawidłowych napięciach zasilania. Także sekcja zasilania na płycie zaczęła się grzać. Pomyślałem, że pada płyta i kupiłem drugą, ale problem był ten sam. Przegrzewanie sekcji zasilania procesora i restarty. Sprawdziłem kartę grafiki i wymieniłem na niej gapfiller i pastę. Niestety nadal problem ten sam:
    - Komputer działa przez kilka (naście) minut w trybie 3D (gra lub benchmark) i restartuje. Po takim restarcie już w ogóle nie da się grać, z powodu przegrzania jakiś elementów i trzeba odczekać kilkadziesiąt min do wystudzenia (zasilacza).


    Wymieniłem wszystkie elektrolity na polimerowe (12...14mΩ i podobne pojemności) oraz główny 400V. Nic nie pomogło. Sprawdziłem napięcia zasilania i okazało się, że +5VSB jest niestabilne, dostaje szpilkę o amplitudzie ok. 1,2V co jakiś czas (kilkaset kHz - mierzone bez obciążenia na wyłączonym zasilaczu - podłączony tylko do zasilania 230V).
    Po wymuszeniu startu zasilania bez obciążenia zakłócenia przenoszą się na pozostałe linie 3V3, 5V, 12V. Amplituda ponad 200mV. Postanowiłem wymienić sterownik STR A6069H który jest odpowiedzialny za te napięcie. Niestety kompletnie nic to nie dało. Wymieniłem także TL431... ten sam skutek.
    Zauważyłem, że w zasilaczu grzeje się jeden z transformatorów/dławik i mosfety wyjściowe szyny 12V (prawdopodobnie robią za prostownik aktywny, 4 sztuki na małym radiatorze z podpiętymi czujnikami temperatury do zabezpieczenia termicznego oraz regulatora obrotów wentylatora). Radiator jakoś mocno się nie grzeje (ok 60C), odpięcie czujników temperatury nic nie zmienia - nie działa zabezpieczenie termiczne tylko przepięciowe (prawdopodobnie). Dorzucałem dodatkowe pojemności filtrujące na 12V i innych szynach, ale niestety nieznacznie tłumią przepięcia. Przepięcia są generowane przy załączeniach kluczy. Niestety nie mogę dorzucić dziś oscylogramu w obecnej chwili. Wszystkie napięcia są w normie (nie uwzględniając przepięć) i nie przysiadają pod obciążeniem.

    Czy ktoś ma pomysł co więcej można zrobić w sprawie tego zasilacza? Dodam, że mój zestaw nie potrzebuje dużo prądu, te same problemy są bez prze taktowania CPU/GPU - zasilacz się zdegradował. Obecnie zasilam komputer z zasilacza 180W+ dodatkowy zasilacz (laboratoryjny 40A) używany tylko do 12V GPU. Pobór prądu przez GPU to około 10A@12V w trybie 3D i 2A@12V w trybie 2D.

    Sprawdziłem też wszystkie diody, bez przebić, prawidłowe napięcia wsteczne.

    Co powoduje przepięcia na linii +5VBSV ? Stawiam na:
    - dławik/transformator (oby nie);
    - Mosfety prostownika aktywnego? (sprawdziłem przewodzenie wsteczne i wszystkie mają podobne, około 0,5V);
    - kondensator szeregowo podłączony do dławika (1µF/630V)?

    Może ktoś spotkał się z podobnymi objawami?

    Pozdrawiam
    PS.
    Dodam jeszcze, że przez miesiąc gdy zasilacz działał poprawnie używałem linii +5VSB do zasilania peryferii USB (wymuszenie zworką na płycie). Większość prądu pobierała mysz z diodą RGB, która działała także po wyłączeniu komputera. Także WiFi stick. Obecnie ten ostatni nie jest enumerowany poprawnie przy tak niestabilnym zasilaniu - resetuje się.
    Poprawiłem TONI_2003

  • #2 19 Maj 2017 10:54
    Piotr160292
    Poziom 36  

    Do wymiany masz najprawdopodobniej kondensatorki od strony pierwotnej przy transformatorze. Przerabiałem podobną sytuację, gdzie zasilacz piszczał i standby falowało w zakresie od 2 do 4V z groszami...

  • #3 19 Maj 2017 10:59
    Ch.M.
    Poziom 27  

    Dziękuję ślicznie za odpowiedź. Masz namyśli ten duży kondensator 1µF/630V?

  • #4 19 Maj 2017 11:24
    Piotr160292
    Poziom 36  

    Prawdopodobnie tak. Nie mam na stole tego zasilacza, więc Ci nie powiem... Cooler Master V650 model: RS-650-AMAA-G1 - +5VSB przepięcia
    Na schemacie powyżej to C10 i C11. Tak mnie się wydaje, że tu jest pies pogrzebany, ponieważ cuda potrafią się dziać ze stabilizacją napięć jak te kondensatory, ew. te duże zaraz za mostkiem wyschną. W przypadku tych drugich potrafią nawet tranzystory mocy wystrzelić, dlatego je szczególnie trzeba pilnować, ponieważ tranzystory MOSFET potrafią kosztować 50 zł. za sztukę nawet, dlatego taniej jest po prostu raz na jakiś czas sprawdzić przy okazji czyszczenia z kurzu te kondnesatory i zawczasu wymieni.

  • #5 19 Maj 2017 11:35
    TONI_2003
    Moderator

    Ch.M. napisał:
    Co powoduje przepięcia na linii +5VBSV ?
    Spytam co Masz na myśli (pomyłka) popraw w temacie i poście?

    Po prostu nie dałeś zdjęć (choć można domniemać, iż niewiele by było na nich widać) więc o czym dyskutować skoro (brak zrysowanego schematu linii +5V Stand-by strona pierwotna i wtórna), a o elementach zasilacza nic nie wiadomo.
    PS.
    Złącze nr. 9 zwykle kolor fioletowy nazwa: +5V-VR, VSB czy +5V Stand-by...

  • #6 19 Maj 2017 12:08
    Ch.M.
    Poziom 27  

    Słusznie, od schematu należy zacząć, chociaż różnice są niezbyt duże w konstrukcjach.
    Co do napięcia to wydaje mi się że napisałem wyraźnie o jakie chodzi, tak o fioletowy przewód dostarczający +5V stanby.
    W moim siedzi sterownik STRH-A60xx. Cooler Master V650 model: RS-650-AMAA-G1 - +5VSB przepięcia
    Wartości elementów nie są dokładnie takie jak na schemacie referencyjnym, ale dosyć zbliżone:
    Cooler Master V650 model: RS-650-AMAA-G1 - +5VSB przepięcia


    Z tego co widzę, to twój schemat jest zupełnie inny, chodzi Ci o boot strapy do sterowania MOSFET. U mnie tę rolę pełni zapewne C5, oczywiście wymieniony.

  • #7 19 Maj 2017 12:50
    TONI_2003
    Moderator

    Piotr160292 napisał:
    Prawdopodobnie tak. Nie mam na stole tego zasilacza, więc Ci nie powiem...
    Zatem dlatego przedstawiasz rozwiązanie dla zasilacza ATX jakie były stosowane 20 lat temu (czyli np. KA7805 itp.)...
    Ch.M. napisał:
    używałem linii +5VSB do zasilania peryferii USB (wymuszenie zworką na płycie). Większość prądu pobierała mysz z diodą RGB, która działała także po wyłączeniu komputera. Także Wi-Fi stick. Obecnie ten ostatni nie jest enumerowany poprawnie przy tak niestabilnym zasilaniu - resetuje się.
    Zacznij jednak od kondensatorów elektrolitycznych (strona pierwotna -zasilanie STRH-A60xx), ale strona wtórna dla +5V Stand-by jak dla mnie to już nie pasuje i to co przedstawiłeś dla zastosowania fabrycznego na schemacie... Zatem tak samo kondensatory elektrolityczne, ale na wgląd jak pozwoliłem sobie zacytować Twe słowa (sposób użycia). Należy jednak wziąć pod uwagę diodę bodaj 3A oraz Lx (przegrzane uzwojenia podaj jaki pomiar u Ciebie w realu). Należy również brać pod uwagę TL431 (czy ma cały czas te 2,5V) bywa, że rozjadą się rezystory 1% i sama wymiana TL431 nic nie wnosi. Cewkę jak masz wątpliwości po prostu nawiń sam, a jak to wszystko zawiedzie i będzie tylko jedna możliwość T1 do podmiany lub do nawinięcia...

  • #8 19 Maj 2017 13:23
    Ch.M.
    Poziom 27  

    TONI_2003 napisał:
    Zacznij jednak od kondensatorów elektrolitycznych (strona pierwotna -zasilanie STRH-A60xx), ale strona wtórna dla +5V Stand-by jak dla mnie to już nie pasuje i to co przedstawiłeś dla zastosowania fabrycznego na schemacie...

    Kondensatory elektrolityczne wymienione.
    TONI_2003 napisał:
    Należy jednak wziąć pod uwagę diodę bodaj 3A oraz Lx (przegrzane uzwojenia podaj jaki pomiar u Ciebie w realu).

    Nie pamiętam czy tę diodę wymieniłem, ale miernik nie pokazywał niczego podejrzanego. Dla pewności wymienię na podobną (chodzi Ci o D51?)
    Dławik grzeje się, ale nie jest to temperatura która by parzyła, czyli poniżej 60C.
    TONI_2003 napisał:
    Należy również brać pod uwagę TL431 (czy ma cały czas te 2,5V) bywa, że rozjadą się rezystory 1% i sama wymiana TL431 nic nie wnosi.

    Charakter zakłóceń sugeruje, że to nie problem z TL431 (brak oscylacji napięcia, są tylko bardzo duże przepięcia) ani z rezystorami, chyba że zamieniły się w półprzewodniki...
    TONI_2003 napisał:
    Cewkę jak masz wątpliwości po prostu nawiń sam, a jak to wszystko zawiedzie i będzie tylko jedna możliwość T1 do podmiany lub do nawinięcia...

    Tego bym wolał uniknąć, nie tak łatwo wylutować z tego laminatu cokolwiek: strasznie ciasno dzięki architekturze "3D".

    Duże przepięcia sugerują raczej coś po stronie pierwotnej, chociaż być może uszkodzenie diody D53 mogłoby skutkować czymś podobnym. Dopatruje się raczej problemów w kluczowaniu ale wymieniłem układ za to odpowiedzialny, a problem pozostał. Niestety nie mogę w tym tygodniu wkleić oscylogramów, ale wygląda to tak, jakby przy załączaniu klucza było spore przepięcie i powstaje ogromna szpilka, którą pojemności nie są w stanie zniwelować (zbyt wysoka częstotliwość/czas narastania). Być może problem jest po stronie diody D53, która przełączając się robi coś źle... Domyślam się, że aby wyeliminować przepięcia przy jej przełączaniu dodano równolegle kondensator C55 1nF/1kV. Spróbuję też wymienić go.

 
Promocja -20%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
tme