Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bascom Atmega48/8 HC-05 nauka programowania

Elpollaczek 16 Maj 2017 21:37 1119 24
  • #1 16 Maj 2017 21:37
    Elpollaczek
    Poziom 4  

    Witam, zakupiłem moduł bluetooth HC-05 (wersja z wyprowadzeniami goldpin).
    Chciałbym się nauczyć pisać narazie prosty program działający na zasadzie np. Na telefonie kliknę to oświeci się dioda. Prosta sprawa dla niektórych, jednak dla mnie to nowość. Jakieś propozycje co do programu i aplikacji na telefon? Moduł jest podłączony do mikroprocesora Atmega48/8.

  • #2 16 Maj 2017 21:45
    Piotrus_999
    Poziom 39  

    www.appinventor.org/

    Ale bym porzucił Bascoma - jako że to bardzo ślepa uliczka i zabrał się za C++ albo C, ze wskazaniem na to pierwsze, bo jak nauczysz się C++ będziesz mógł pisać na PC-ty (a raczej łatwiej się pisze na windę w języku obiektowym), łatwo też opanujesz inne języki np. C#

  • #3 16 Maj 2017 21:48
    Elpollaczek
    Poziom 4  

    Narazie się uczę tylko dla swoich potrzeb. Bascom na poczatek moim zdaniem jest najłatwiejszy :/

  • #4 16 Maj 2017 21:53
    Piotrus_999
    Poziom 39  

    A jak przyjdzię Ci do głowy napisac cos na PC-ta do łaczenia z tym uC?

    Naprawdę zaufaj mi i innym Kolegom, którzy piszą to samo.

    Ponieważ nie znasz niczego C podobnego to raczej tylko języki "obrazkowe" czyli typu link, który podałem w poprzednim poście.

  • #5 16 Maj 2017 21:58
    Elpollaczek
    Poziom 4  

    Aplikacje na telefon już mam, teraz jeszcze tylko program w bascomie. Żeby nauczyc się języka C, musiałbym pewnie przestudiować kilka stron i książek, a to mnie jakoś nie zachęca :( Programując w bascomie, praktycznie wszystkiego uczył mnie Pan, który uczy mnie zawodowych, wiec zawsze było jakieś oparcie w razie pytania. :/

  • #6 17 Maj 2017 06:07
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Błąd kolego: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/jaki-jezyk-wybrac.html
    Kopalnia wiedzy i przykładów w C: http://mikrokontrolery.blogspot.com/p/spis-tresci.html
    także dot HC-05 i aplikacji Android: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/Bluetooth-mikrokontrolery-kurs-jak-zaczac.html
    a oparcie, o którym piszesz będziesz miał tutaj na forum.

    Nie bój się więc, tylko idź właściwą drogą :)

    W ostateczności zainteresuj się Arduino, to znacznie lepsze rozwiązanie niż Bascom.

  • #7 17 Maj 2017 08:49
    ASMnauka_
    Poziom 14  

    dondu napisał:
    W ostateczności zainteresuj się Arduino, to znacznie lepsze rozwiązanie niż Bascom.
    A ja napiszę tak :
    Nie przejmuj się tym, co piszą inni.
    A jeśli już chcesz wgłębiać tajemnicę mikrusów to nie C ale ASM.
    Poznasz wiele więcej, niż w C i Bascom-ie.
    Jak mniemam HC-05 komunikuje się za pomocą UART ?

  • #8 17 Maj 2017 12:20
    kamyczek
    Poziom 33  

    Pozwolę sobie dołączyć swoją opinię . Bascom nadaje się do zabawy w szkole średniej , jest prosty, szybki i nie wymaga ogromnej wiedzy , ale do poważnych rzeczy i pracy to raczej odpada . Jeśli chcesz mieć coś na przyszłość do pracy to zdecydowana większość używa C bo szybko pisze się kod i jest do niego wiele gotowych bibliotek z obsługą różnych rzeczy . Jeśli masz czas nie piszesz "do kotleta" czytaj nie zarabiasz pisząc programy interesuje cię inżynieria odwrotna i chcesz mieć 100% wiedzę ,co ten mały czarny robi w każdym takcie zegara i ile mu zajmie każda procedura wybierzesz asembler .A jak już to zrobisz , za każdą opinię w której napiszesz ,że jest lepszy będziesz tępiony jak szkodnik przez wyznawców c i bascoma . W każdym z tych języków uruchomisz HC-05 więc nie czytaj i nie sugeruj się naszymi opiniami poczytaj forum i sam zdecyduj jaki język potrzebny ci jest do twoich potrzeb .

  • #9 17 Maj 2017 12:21
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery

    No litości... Czego to praktycznego można się nauczyć programując transmisję strumienia danych w asemblerze, gdy nie zna się żadnych języków wysokiego poziomu?
    Na studiach informatycznych, o ile w ogóle występuje jakakolwiek nauka asemblera, ma ona miejsce po przynajmniej dwóch językach wysokiego poziomu. Jak myślisz, dlaczego?

  • #10 17 Maj 2017 12:32
    niveasoft
    Poziom 34  

    Przykład takiej obsługi w Bascom można napisać w pięć minut, ale brakuje danych na temat prędkości taktowania oraz komend/danych które wysyła aplikacja na Androidzie. Trzeba znać strukturę komend. Czy następuje Enter, Line Feed itd...

    Dla przykładu: Czy aplikacja potrafi wysłać ciągi "LEDON<CR>" i "LEDOFF<CR>"?

  • #11 17 Maj 2017 12:40
    kamyczek
    Poziom 33  

    Ja na studiach miałem Pascal , c i asemblera poziom wykładów był średni bo co można nauczyć przez kilkadziesiąt godzin ? Na asemblerze 3/4 miała problemy ze zrozumieniem bo tam trzeba wiedzieć co z czym się jada . Poza tym był to asm 51 więc ani złożony ani jakiś mega trudny . Co do twojego pytania tego samego co w każdym języku po prosu programowania z tą może różnicą że tam będziesz wiedział jak to się dokładnie dzieje a w C i bascomie że to się nazywa strumień danych ;) . I zauważ że ja nikogo nie namawiam na asembler bo żeby go wybrać trzeba mieć indywidualną potrzebę używania właśnie tego języka .

  • #12 17 Maj 2017 13:25
    niveasoft
    Poziom 34  

    Proszę. Dosłownie 5 minut bo niektóre rzeczy przekleiłem ze swoich programów.
    Reaguje na komendy LEDON ->właczy diodę na PORTD.2 i na LEDOFF wyłaczy tą diodę.

    Prędkość transmisji domyślna dla mojego HC-05 czyli BAUD 38400

    Kod: vbnet
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

  • #13 17 Maj 2017 17:36
    Elpollaczek
    Poziom 4  

    Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Narazie zostane mimo wszystko przy bascomie, jestem w szkole średniej, a programowanie to tylko moje "hobby" :) A skąd mam wiedzieć czy aplikacja potrafi wysłać ciągi "LEDON<CR>" i "LEDOFF<CR>"? Aktualnie używam aplikacji "RoboRemofree".
    I chciałbym napisać swój program taki najprostszy z najprostszych. Od czego zacząć? Może mi ktoś napisać krótki programik z opisem, tak żebym zrozumiał?
    Z góry dziękuje :)

  • #14 17 Maj 2017 19:36
    m2c
    Poziom 17  

    To z przykładowego sketcha ze strony programu używanego przez autora

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Czyli trzeba zmienić string w programie kolegi niveasoft z "LEDON" na "led1 1" i "LEDOFF" na "led1 0".

  • #15 17 Maj 2017 20:42
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery

    Powyżej mamy próbkę pięknej techniki programowania: kiedy już sprawdzimy, że przysłano łańcuch "led1 0", to następnie koniecznie jeszcze trzeba sprawdzić, czy jednak przypadkiem nie jest to inny z siedmiu pozostałych łańcuchów.
    Dobry przykład do serii pt. "jak nie należy pisać programów". ;)

  • #16 18 Maj 2017 00:33
    m2c
    Poziom 17  

    Tak często bywa w przypadku programów na Arduino ;) Wkleiłem to żeby było wiadomo jakie stringi przesyła ten program.

    Moderowany przez dondu:

    Prośba do wszystkich.
    Wskazaliśmy autorowi tematu różne drogi i gotowy przykład w C, ale zadecydował, że zostaje Bascom.
    Proszę dalej nie ciągnąć tematów innych języków.

  • #17 18 Maj 2017 20:20
    Elpollaczek
    Poziom 4  

    Z programu niveasoft niewiele rozumiem :/ mógłby ktoś mi to wytłumaczyć "łopatologicznie"? :D

  • #18 18 Maj 2017 21:50
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery

    Zacznij od zadania konkretnych pytań i przedstawienia wątpliwości, które Ci pozostały po przeczytaniu podręcznika do wybranego przez Ciebie języka programowania i przejrzeniu programu.

  • #22 19 Maj 2017 08:58
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Elpollaczek napisał:
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/Aplikacja-Bluetooth-SPP-Tools-PRO.html
    Kroczę według tego bloga i przeczytałem już kilka razy tą stronę i nie wiem skąd wziął się tam ten wzór :/ Wydaje mi się, że mam wszystko tak zrobione jak autor bloga :/

    Masz na myśli wzór funkcji kwadratowej o której mowa w powyższym artykule?

  • #23 19 Maj 2017 10:15
    m2c
    Poziom 17  

    Czy autor potrafi napisać jakikolwiek program w Bascomie? Na przykład miganie diodą. Jak jest podłączony moduł BT do mikrokontrolera?

  • #24 19 Maj 2017 16:37
    Elpollaczek
    Poziom 4  

    Dondu, chodzi mi właśnie o ten wzór funkcji kwadratowej o której mowa w artykule. M2c poprzez BT nie potrafię :/

  • #25 19 Maj 2017 17:27
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Na początku artykułu, który wskazałeś, jest taki fragment:

    Dondu napisał:
    Do testowania aplikacji i sprawdzenia komunikacji z modułem HC-05 możesz użyć wybrany przykład:
    1. pętli opisanej w artykule: HC-05 (Bluetooth) - Test komunikacji z komputerem
    2. koprocesora na ATmega8 opisanym w artykule: HC-05 (Bluetooth) - Komunikacja z mikrokontrolerem na przykładzie ATmega8.

    Ja posłużę się tym drugim tematem (dot. koprocesora), ponieważ chcę pokazać jak wysyłać znaki w kodzie heksadecymalnym.

    To ostatnie zdanie jest nawet na czerwono. Tam znajdziesz program na Atmegę.

    Nie rozumiem co masz na myśli pisząc:

    Elpollaczek napisał:
    M2c poprzez BT nie potrafię :/

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME