Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Błąd przy wypalaniu bootloadera na ATtiny 45

dusi007 19 Maj 2017 18:25 1089 21
  • #1 19 Maj 2017 18:25
    dusi007
    Poziom 7  

    Witam !
    Tak jak w temacie , zakupiłem dziś programator USBasp (raczej popularny na allegro zamiennik ok 15-20 zł) oraz wspomniane ATtiny 45.
    Aby zacząć korzystać z tego mikrokontrolera posłużyłem się tym poradnikiem:
    https://majsterkowo.pl/programowanie-mikrokontrolerow-za-pomoca-programatora-usbasp/
    Tym schematem :
    Błąd przy wypalaniu bootloadera na ATtiny 45

    Zainstalowałem sterowniki do programatora :
    Błąd przy wypalaniu bootloadera na ATtiny 45

    I jestem w tym miejscu gdzie wypalam bootloader i występuje błąd :
    Błąd przy wypalaniu bootloadera na ATtiny 45

    Nie wiem co poradzić, ten błąd poprzedzały inne, ale z tamtymi się uporałem.

    Z góry dziękuje i pozdrawiam.

  • #3 20 Maj 2017 08:47
    Pan Korsarz
    Poziom 3  

    Zainstalowałem najnowsze, próbuję ponownie.. Z jakiego powodu?

  • #4 20 Maj 2017 09:02
    Piotrus_999
    Poziom 39  

    Pan Korsarz napisał:
    Zainstalowałem najnowsze, próbuję ponownie..
    . Nie sterowniki windows tylko firmware programatora.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Mając programator po co marnować zasoby tego maleństwa ma bootloaderem? Po prostu pisać w C/C++

  • #5 20 Maj 2017 10:47
    dusi007
    Poziom 7  

    Czy przypadkiem do zmiany firmware nie potrzebny jest drugi programator ?

  • #7 20 Maj 2017 19:00
    niveasoft
    Poziom 34  

    Stare firmware obsługuje wykrywanie zwory SLOW SCK. Zakładasz zworkę lub kroplą cyny łączysz pady i możesz programować procesory które sa taktowane fabrycznym 1MHz.
    W Avrdude dostaniesz wtedy tylko ostrzeżenie, że program nie potrafi sterować prędkością taktowania, ale programowanie się powiedzie.
    Nie szukałbym tu problemu.

    Nowe firmware to wygoda i pozbycie się warrninga.

    Pytanie w "typowo polskim" stylu...

  • #8 20 Maj 2017 19:07
    435758
    Usunięty  
  • #10 20 Maj 2017 19:10
    435758
    Usunięty  
  • #11 20 Maj 2017 19:12
    Piotrus_999
    Poziom 39  

    niveasoft napisał:
    Stare firmware obsługuje wykrywanie zwory SLOW SCK.
    Problem jak nie przylutowana - a początkujący często boją się samem ingerować w programator,.

  • #12 20 Maj 2017 19:15
    niveasoft
    Poziom 34  

    majeranek53 napisał:
    To proponuję przeanalizować załączony schemat oraz oprogramowanie z 2011 roku.


    Może poczułeś się czymś dotkinięty, to przepraszam, ale ni będę też tracił czasu na takie utarczki.
    Po zaprogramowaniu warrninga nie ma i bez zworki Slow SCK można się dogadać z fabrycznie nowymi uC. Jeśli to Cię nie przekonuje to trudno.
    Kończę moje wypowiedzi w tym temacie. Analizuj sobie sam ;)

  • #13 20 Maj 2017 19:30
    435758
    Usunięty  
  • #14 21 Maj 2017 05:20
    niveasoft
    Poziom 34  

    Tak, skończmy :D

    Przytoczę tylko fragment pliku Changelog.txt z folderu USBasp ;)

    Changelog.txt napisał:
    usbasp.2011-05-28 (v1.4)
    ------------------------
    - added TPI support for ATTiny4/5/6/10 (by Slawomir FraĹ›)
    - added support for controllers with flash >128kb (by Slawomir FraĹ›)
    - fixed resync after program enable signal to pulse RST (based on patch by Marco S)
    - updated usb driver to V-USB Release 2010-07-15


    usbasp.2009-02-28 (v1.3)
    ------------------------
    - added support for software control of ISP speed (based on patch by Jurgis Brigmanis)
    - included new AVRUSB driver version (Release 2008-11-26)
    - added libusb 0.1.12.1 windows drivers (needed for WinAVR version 20080512 or greater)

  • #15 21 Maj 2017 06:09
    435758
    Usunięty  
  • #16 21 Maj 2017 06:16
    niveasoft
    Poziom 34  

    Attiny45 fabrycznie taktowany jest prędkością 1MHz bo zegar wewnętrznego oscylatora 8MHz jest dzielony preskalerem przez osiem. Można to wyłączyć dopiero programatorem ustawiając bit CKDIV8 w Fuse Bit`ach.

    Tak jak wcześniej napisałem, da się to zaprogramować programatorem ze starym softem, ale trzeba użyć zworki SLOW SCK.

  • #17 21 Maj 2017 06:30
    435758
    Usunięty  
  • #18 21 Maj 2017 11:02
    Piotrus_999
    Poziom 39  

    majeranek53 napisał:
    Jak to człowiek musi się ciągle uczyć? I nie doczyta do końca.
    Niestety pomimo tego, strasznie lubisz się wymądrzac. W tym wątku to dwa razy "niedoczytales"

  • #19 21 Maj 2017 13:01
    rs6000
    Poziom 19  

    Zastanawiam się po co koledze w tym przypadku bootloader.

    Fajny cytat z podanego poradnika z pierwszego postu :)

    Przed wgraniem właściwego programu musimy jeszcze wrzucić na nasz mikrokontroler tak zwany Bootloader. To właśnie dzięki niemu będziemy mogli korzystać z przyjaznej składni kodu i wszystkich funkcji dostępnych dla Arduino.


    Pozdr

  • #20 21 Maj 2017 19:12
    dusi007
    Poziom 7  

    Dziękuje Panowie za odpowiedzi i poświęcony czas. Tak trochę zhejtowaliście za to Arduino IDE, i w sumie macie rację. Tak więc spróbuje swoich sił w C w WinAVR. To się w zasadzie i tak nie minie.
    Chciałbym się jeszcze odnieść do tego "Pytanie w "typowo polskim" stylu..." pytałem czy drugi jest konieczny gdyż po internecie krąży dużo filmów gdzie ludzie jakimiś programami aktualizują firmware, a tu użytkownicy dużo bardziej doświadczeni potrafią rozwiać takie niedorzeczności.

  • #22 21 Maj 2017 19:40
    rs6000
    Poziom 19  

    Ależ jak najbardziej da się pisać w Arduino IDE bo jest "przyjaźniejsze" od C na początek. Natomiast aby wgrać program do Attiny nie potrzebujesz bootloadera jak pisze w tym kiepskim poradniku, bo i tak będziesz wgrywał program za pomocą USBasp, zatem wybierasz w Arduino odpowiednią "płytkę attiny" z menu Narzędzia->Płytka (zakładam, ze wgrałeś pliki Core dla attiny), potem Programator -> USBasp a następnie z menu Plik -> Wgraj używając programatora lub skrót Ctrl + Shift + U. Nie używasz ikonki ze strzałką (Załaduj) bo do tego potrzebujesz bootloader , ale to nie wszystko, potrzebujesz również układ kontrolera USB którego nie ma, stąd wgranie bootloadera nic Ci nie da.

    Również polecam Atmel Studio 7 z dodatkiem Visual Micro abyś mógł pisać w środowisku Arduino, to kosmiczne narzędzie i oprócz wielu wielu zalet, zawiera intellisense czyli podppwiedzi - pisanie kodu w Atmel Studio to sama przyjemność i tak 10x szybciej ;)

    Pozdr

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME