Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



regeneracja przeplywomierzy w TDI


  Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical ->regeneracja przeplywomierzy w TDI Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
cordoba_2004
Level 27
Location: T a r n ó w
Joined: 19 Jun 2005
Posts: 1382
Helped: 18
Post rating: 55
cordoba_2004
Level 27
Post#1 28 Jul 2005 15:45  Topic author   

regeneracja przeplywomierzy w TDI


Witam bardzo podoba mi sie to forum i bardzo szanuje ludzi ktorzy tu pissza a poniewaz wydaje mi sie ze cos moge dac od siebie wiec pisze
cos co wyprobowalem juz w sumie na 3 samochodach i dziala wszystkie tdi ale dziala .

Otoz czesto przyczyna awarii samochodow tdi jest przeplywomierz znajdujacy sie przy filtrze powietrza i przewaznie jego awaria konczy sie kilusetzlotowym wydatkiem a ja nie chcialem placic i znalazlem sposobik na niego pisalem juz o tym na innym forum ale moze i tu sie przyda
wiem ze moze wielcy experci mnie wysmieja ale coz taki juz los

w kazdym razie po 4 wymianach przeplywek postanowilem je czyscic i udalo sie otoz tam w przeplywce jest taki fajny platynowy drucik ktory w czasie pracy silnika jest dosc goracy i na nim lubia sie osadzac rozne zanieczyszczenia a ja ten drucik
wzialem i malutkim pilniczkiem podrapalem ( i teraz mnie smiesza wyznania niektorych fachmanow ktorzy mowili ze tego nawet pedzelkiem nie wolno dotykac hehe ) do innego to lustereczko ktore tam jest tego sie niedotyka a tylko kapie a igle sie pilniczkiem czysci
a potem kapiel i tu juz dowolnosc albo woda krolewska ( hcl + HNo3) konsultowalem sie z chemikami albo chlorek amonu tyle ze stezony chodzi o to by rozpuscic te zanieczyszczenia

Panowie cokolwiek ktos powie wszystkie opinie o tym sa warte wyrzucenia do smieci oczywiscie negatywne a przekonalem sie o tym
kiedy po takim czyszczeniu zasiaglem za kierownice i gaz do dechy
nie to auto normalnie jak z salonu wziete
potem oczywiscie laptopik vag messeblock i bajka

Moze nie pisal bym o tym wcale bo moze to krotki efekt balem sie ze to tylko na chwile bedzie dobrze ale coz 6 miesiac jezdze
i na razie jezdze dluzej niz na wczesniejszym nowym
tak czy owak polecam ale od razu ucianajac komentarze chce powiedziec ze to tylko moja opinia nie robie tego klientom a jedynie sobie samemu

Helpful post? + +2
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
psit
Level 12
Location: wien
Joined: 12 Jun 2005
Posts: 66
Helped: 1
Post rating: 2
psit
Level 12
Post#2 29 Jul 2005 00:31    

Re: regeneracja przeplywomierzy w TDI


tak jak dokladnie napisane,zabrudzenie robi cala robote,ja akurat czyszcze ale nie az tak,sprobuje ,moje czyszczenie tez pomagalo,wyprobuje twojego sposobu podziele sie efektem,juz widze ze poskutkuje.Dzieki wielkie za sposob

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
cordoba_2004
Level 27
Location: T a r n ó w
Joined: 19 Jun 2005
Posts: 1382
Helped: 18
Post rating: 55
cordoba_2004
Level 27
Post#3 29 Jul 2005 00:36  Topic author   

Re: regeneracja przeplywomierzy w TDI


no tak
ja przed tem czyscilem a to benzyna ekstraktyczna
rozpuszczalnikami
nawet stezonym solnym
niestety nie dalo efektu
bo klopop polega na tym wlasnie ze sa to tlenki platyny
a one nie sa rozpuszczalne w nafcie benzynie itd

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bajan
Level 17
Location: zamość
Joined: 27 Feb 2004
Posts: 258
Helped: 13
Post rating: 2
bajan
Level 17
Post#4 29 Jul 2005 13:23    

Re: regeneracja przeplywomierzy w TDI


Cordoba już to czytałem o Tobie na innym forum przepływomierz z gorącym drutem jest to bardzo proste urządzenie wbrew pozorom i muszę się z tobą zgodzić chociaż nie praktykowałem tego.To tak jak kiedyś pamiętam 85r jak chodziłem do tech. elektronicznego i mówiono mi ze głowicy w magnetowidzie nie można dotknąć palcami bo się ją uszkodzi co jest zupełną bzdurą.Są rzeczy proste na których fachowcy czeszą kaskę za wiedzę i tak ma być. Pzdr. Daro

Helpful post? + 0
Back to top
dunqa
Level 14
Location: kolbuszowa
Joined: 30 Apr 2005
Posts: 67
Helped: 11
Post rating: 2
dunqa
Level 14
Post#5 01 Aug 2005 23:29    

regeneracja przeplywomierzy w TDI


cordoba_2004 podaj prosze nr gg.chcialbym o tym pogadac.pozdro

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hacckker
Level 17
Location: żychlin
Joined: 01 Jul 2004
Posts: 241
Helped: 19
hacckker
Level 17
Post#6 02 Aug 2005 22:28    

regeneracja przeplywomierzy w TDI


jak mozna wiedziec co to znaczy messeblock i prosze sie nie smiac

Helpful post? + 0
Back to top
cordoba_2004
Level 27
Location: T a r n ó w
Joined: 19 Jun 2005
Posts: 1382
Helped: 18
Post rating: 55
cordoba_2004
Level 27
Post#7 02 Aug 2005 22:58  Topic author   

Re: regeneracja przeplywomierzy w TDI


a to sie wzielo z tlumaczenia nimieckik tekstow o tdi bo sobie tlumaczy
chodzi o bloki wartosci mierzonych w vagu
o ktorych to blokach szukam informacji
i nie umiem znajsc ale to mniejsza o to
pozdrowka

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
KWilbik
Level 9
Joined: 26 May 2005
Posts: 14
KWilbik
Level 9
Post#8 29 Aug 2005 21:12    

Re: regeneracja przeplywomierzy w TDI


Witam ,odnośnie tematu pokazywał mi kiedyś jeden serwisant z VW,że istnieje możliwość regeneracji przepływomierza poprzez wstawienie pomiędzy 2 wystające styki (tylko teraz nie wiem czy to był opornik czy coś w tym rodzaju). Niestety mechanik przeniósł się już do innego salonu .
Jeśli ktoś wie o czym piszę proszę o posta lub odpowiedź na tym forum.

Helpful post? + 0
Back to top
Mario.M
Level 19
Location: śląskie
Joined: 02 Sep 2003
Posts: 416
Helped: 19
Post rating: 8
Mario.M
Level 19
Post#9 06 Oct 2005 22:47    

Re: regeneracja przeplywomierzy w TDI


Ja osobiście słyszałem od jednego klienta że padł mu przepływomierz w VW Passacie. Pojechał do bardzo znanego warsztatu w Czeladzi i tam go naprawili za 50zł. Dowiedział się tylko tyle że mają swoje sposoby na naprawe ale to jest już ich tajemnica.

Helpful post? + 0
Back to top
bajan
Level 17
Location: zamość
Joined: 27 Feb 2004
Posts: 258
Helped: 13
Post rating: 2
bajan
Level 17
Post#10 07 Oct 2005 13:18    

Re: regeneracja przeplywomierzy w TDI


Zregenerowałem ostatnio pierburga.Trzeba na gorąco nagrzewnica najlepej rozgrzac siateczkę tą od wlotu zeby się do dziada dobrać wtedy łatwo ją zerwać.Następnie należy go umyć np bbenzyną ekstrakcyjną z nagaru.Potem trzeba się zająć dokładnym oczyszczeniem czujnikami temperatury i przepływu.Można je przemyć rozpuszczalnikiem lub nawet zeskrobać nagar porośnięty na nich gdy jest dużo.Płytki mają być białe.Od wlotu pierwsza jest temperatura potem flow przepływ.Trzeba zwrócić uwagę czy w ich obrębie nie jest podtopiony plastik który je doprowadza i podtrzymuje bo on może przewodzić i wprowadzać błąd pomiaru.NAto też jest sposób a po tym zabiegu przepływka śmiga jak nowa.

Helpful post? + 0
Back to top
mmzajcu
Level 25
Location: Sochaczew
Joined: 16 Apr 2003
Posts: 1008
Helped: 37
mmzajcu
Level 25
Post#11 07 Oct 2005 18:42    

Re: regeneracja przeplywomierzy w TDI


może ktoś ma jakies zdjęcia rysunki jak sie wogóle do takich przepływomirzy dobrać.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
krzys_j
Level 12
Joined: 29 Jan 2004
Posts: 59
Helped: 1
Post rating: 2
krzys_j
Level 12
Post#12 07 Oct 2005 19:24    

Re: regeneracja przeplywomierzy w TDI


W Pierburgu jest drucik i można go sobie czyścić ale co zrobić z Boschem - tylko śmietnik.

Helpful post? + 0
Back to top
Irons
Level 13
Location: Śląskie
Joined: 17 Mar 2004
Posts: 67
Helped: 2
Irons
Level 13
Post#13 07 Oct 2005 20:59    

Re: regeneracja przeplywomierzy w TDI


Niezupełnie smietnik , przeczytaj jescze raz dokładnie pierwszego posta u samej góry ...:D

Helpful post? + -1
Back to top
mmzajcu
Level 25
Location: Sochaczew
Joined: 16 Apr 2003
Posts: 1008
Helped: 37
mmzajcu
Level 25
Post#14 08 Oct 2005 10:56    

Re: regeneracja przeplywomierzy w TDI


Ja mam boscha i nie wim jak go rozebrac zeby nie popsuć.
Może ktos pomoze

Helpful post? + -1
Back to top
krzys_j
Level 12
Joined: 29 Jan 2004
Posts: 59
Helped: 1
Post rating: 2
krzys_j
Level 12
Post#15 08 Oct 2005 15:53    

Re: regeneracja przeplywomierzy w TDI


Irons wrote:
Niezupełnie smietnik , przeczytaj jescze raz dokładnie pierwszego posta u samej góry ...:D

Z pierwszego nic nie wynika, a z któregoś nastepnego - że trzeba wstawić (cos tam)- w niektorych przepływomierzach jest jakas dioda półprzewodnikowa ale czy ona jest dodana w celu regeneracji?- sprawdzę na regenerowanych. Powierzchnia pomiarowa w nich ma około 4mm2 więc jest bardzo niewielka i jak sie ogląda ja pod mikroskopem to widać tam naniesione cienkie nitki drucików które są "odparowane" w jakiejś części co powoduje zmniejszenie czynnej powierzchni pomiarowej czyli można zapomniec o regeneracji.

Helpful post? + 0
Back to top
mmzajcu
Level 25
Location: Sochaczew
Joined: 16 Apr 2003
Posts: 1008
Helped: 37
mmzajcu
Level 25
Post#16 08 Oct 2005 18:44    

Re: regeneracja przeplywomierzy w TDI


Ja mam boscha i nie wim jak go rozebrac zeby nie popsuć.
Może ktos pomoze

Helpful post? + 0
Back to top
Irons
Level 13
Location: Śląskie
Joined: 17 Mar 2004
Posts: 67
Helped: 2
Irons
Level 13
Post#17 12 Oct 2005 22:34    

Re: regeneracja przeplywomierzy w TDI


krzys_j wrote:
Irons wrote:
Niezupełnie smietnik , przeczytaj jescze raz dokładnie pierwszego posta u samej góry ...:D

Z pierwszego nic nie wynika, a z któregoś nastepnego - że trzeba wstawić (cos tam)- w niektorych przepływomierzach jest jakas dioda półprzewodnikowa ale czy ona jest dodana w celu regeneracji?- sprawdzę na regenerowanych. Powierzchnia pomiarowa w nich ma około 4mm2 więc jest bardzo niewielka i jak sie ogląda ja pod mikroskopem to widać tam naniesione cienkie nitki drucików które są "odparowane" w jakiejś części co powoduje zmniejszenie czynnej powierzchni pomiarowej czyli można zapomniec o regeneracji.


Racja , jeśli zżarło część powierzchni czujnika to szmelc , ale sporo przepływek pokrywa się jakimiś tlenkami i te jest szansa ożywić .
Dioda w przepływce raczej służy do pomiaru temperatury powietrza zasysanego .
Aha , pisze o przepływce Boscha od Fiata Brava JTD .

Helpful post? + -1
Back to top
krzys_j
Level 12
Joined: 29 Jan 2004
Posts: 59
Helped: 1
Post rating: 2
krzys_j
Level 12
Post#18 12 Oct 2005 22:59    

Re: regeneracja przeplywomierzy w TDI


W "regenerowanych "przepływomierzach nie ma diody na zewnątrz, jest ona tylko w niektórych (w zależności od nr kat.). Przepływomierze oferowane przez ASO tzw. po regeneracji przez producenta nie są regenerowane a pochodzą z programu części na wymianę (za granicą są przepisy które mobilizują producentów do odzysku zużytych swych produktów i dlatego cena oferowanych nastepnych jest niższa). Na przepływomierzach i nowych i starych jest odlana data produkcji i nacięta (data jest w dwóch miejscach na samej wkładce mierzącej) i nie sądzę by producent rozkładał stare, zmieniał jeden element na którym jest data odlana a na drugim co jest nacięta zeszlifowywał i nabijał drugą (były by po tym ślady a naprawdę nie ma żadnych). Następną sprawą jest fakt, że elementy te wykonują maszyny (szybka i tania produkcja) wiec szkoda czasu na naprawę starych (jak silnik w fabryce po zmontowaniu sprawdzany jest na hamowni i nie wytrzymuje parametrów to idzie na złom i nikt sie nad nim nie rozczula - masowa produkcja).
Jak sie komus uda zregenerowac taki przepływomierz to gratuluję. Nie wiem czy we wszystkich samochodach ale na pewno w niektórych po zgaszeniu podawane jest napiecie które wypala osadzone na elemencie pomiarowym zanieczyszczenia i raczej jest to fakt gdyż te samochody które robią trasy uzyskują bardzo duże przebiegi na jednym przepływomierzu - nawet ponad 250000km- a te co jeżdżą tylko po mieście to lepiej nie mówić (mozna sie załamać).

Helpful post? + 0
Back to top
gulinski
Level 15
Location: WISŁA
Joined: 29 Dec 2002
Posts: 238
Helped: 8
Post rating: 7
gulinski
Level 15
Post#19 14 Oct 2005 12:09    

Re: regeneracja przeplywomierzy w TDI


Temat jest intensywnie wałkowany przez kolegów z zagranicy o choćby TU

Helpful post? + +1
Back to top
cordoba_2004
Level 27
Location: T a r n ó w
Joined: 19 Jun 2005
Posts: 1382
Helped: 18
Post rating: 55
cordoba_2004
Level 27
Post#20 12 Nov 2005 17:04  Topic author   

Re: regeneracja przeplywomierzy w TDI


Tak czy owak temat mozna zamknac

Moze tylko dodam iz mija juz 5 miesiac od czasu jak zregenerowalem w sposob opisany wyzej przeplywomierz i chodzi super polecam
bo chyba warto

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> regeneracja przeplywomierzy w TDI
Page 1 of 1

Similar topics to regeneracja przeplywomierzy w TDI

Vw Audi TDI - 3.0 TDI regeneracja kolektorów (3)
Citroen C6 2.7 HDI - Sygnal z przeplywomierzy (2)
Golf IV 1.9 TDI - Na czym polega regeneracja rozruszników? (9)
Pompa VP44 skoda superb 2,5 tdi- regeneracja (6)
regeneracja filtra dpf ,2.0 tdi cr Skoda SuperB 2 , (5)
Audi a3 2.0 TDI BKD - Uszkodzony dwumas - Regeneracja (22)
VW Polo 9N 1.4 Tdi - Regeneracja cieknącej przekładni kierowniczej- opinie (9)
Regeneracja pompy vacum VW LT 2.8 TDI ATA 062 145 165 (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.08 seconds