Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brama z napędem FAAC 740 - daje się przesuwać ręcznie w trybie automatycznym

Mattata 03 Cze 2017 16:27 399 4
  • #1 03 Cze 2017 16:27
    Mattata
    Poziom 2  

    Witam wszystkich,

    zupełnie przypadkowo zauważyłem, że moją bramę z napędem FAAC 740 można, przy przyłożeniu stosunkowo niewielkiej siły, przesunąć ręcznie nawet wtedy, gdy znajduje się w trybie automatycznym. Po przełączeniu na tryb manualny chodzi lekko w obie strony, zaś na automatycznym odbywa się to nieco ciężej, ale daje radę. Mija się to trochę z celem, gdyż powinna być zablokowana, jak to było do tej pory. Co mogło się zmienić/stać, że pojawił się obecny stan rzeczy? Czy uszkodzone zostało jakieś zabezpieczenie blokujące - czy mogło to być skutkiem ingerencji osób trzecich, które np. szarpały zamkniętą bramę? Przejrzałem instrukcję obsług tego napędu, jednak nie znalazłem zbyt wiele informacji na ten temat - mówi ona tylko, jak przestawiać tryb automatyczny/ręczny. Chciałbym też wspomnieć, że po przestawieniu z manualnego na automatyczny bramę pociągam, aż "kliknie", i wtedy po tym kliknięciu niby jest zablokowana, ale delikatny ruch w jedną i drugą stronę niweluje tę blokadę.

    Będę wdzięczny za odpowiedź,
    Mattata

  • #2 03 Cze 2017 17:00
    Zbych034
    Poziom 35  

    Prawdopodobnie wypracowane tryby.

  • #3 04 Cze 2017 13:35
    Marek J.
    Moderator Automatyka Bram

    Zbych034 napisał:
    Prawdopodobnie wypracowane tryby.

    Raczej stawiam na to ,że Faac "zapomniał" włożyć łożyska do obudowy podtrzymujące ślimaka/wirnik w korpusie napędu... :D
    Trzeba zdjąć pokrywę, odkręcić i zdjąć stojan, zdemontować wirnik ze ślimakiem, wstawić łożysko (normalne kulkowe dość ciężko wcisnąć, ale FAAC sprzedaje zastępcze ślizgowe z tworzywa), zamontować w kolejności odwrotnej i po kłopocie.

  • #4 05 Cze 2017 17:17
    Mattata
    Poziom 2  

    Marek J. napisał:
    Zbych034 napisał:
    Prawdopodobnie wypracowane tryby.

    Raczej stawiam na to ,że Faac "zapomniał" włożyć łożyska do obudowy podtrzymujące ślimaka/wirnik w korpusie napędu... :D
    Trzeba zdjąć pokrywę, odkręcić i zdjąć stojan, zdemontować wirnik ze ślimakiem, wstawić łożysko (normalne kulkowe dość ciężko wcisnąć, ale FAAC sprzedaje zastępcze ślizgowe z tworzywa), zamontować w kolejności odwrotnej i po kłopocie.


    Hej, dzięki za odpowiedź i porady. A czy możliwe jest, że to łożysko wypadło bądź coś takiego po kilku latach użytkowania? Wcześniej brama chodziła bez zarzutów i nie dała się otworzyć ręcznie w trybie automatycznym - wiem, po po tym jak były np. braki w dostawie prądu, przestawiałem z ręcznego na automat to zawsze przesuwałem bramę aż "wskoczyła", i potem dalej testowałem czy się nie rusza. I zawsze trzymała tak jak trzeba. Zupełnie niedawno przypadkiem zauważyłem, że ten stan rzeczy uległ zmianie.

  • #5 05 Cze 2017 18:00
    Marek J.
    Moderator Automatyka Bram

    Mattata napisał:
    A czy możliwe jest, że to łożysko wypadło bądź coś takiego po kilku latach użytkowania?

    Niemożliwe.
    Mattata napisał:
    Wcześniej brama chodziła bez zarzutów i nie dała się otworzyć ręcznie

    Jak było nowe, przekładnia "ciasna", smar gęsty to mogło być ok.
    Ale być może się mylę i jest tak jak pisał Zbych034. Sprawdź, to się przekonasz...

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME