Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączenie silnika jednofazowego


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> Podłączenie silnika jednofazowego
Autor
Wiadomość
obreb
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 32
Miasto: Warszawa

Post#1 Post autora tematu 29 Lip 2005 10:56   

Podłączenie silnika jednofazowego


Witam.
Mam taki problem. Dostałem od znajomego silnik jednofazowy od mieszalnika paszowego. Chcę go zamontować w betoniarce gdyż gabarytami nie odstaje od tego który mam ( niestety uszkodzony).
Z tego co mówił znajomy to silnika ma ok 1,1 kW mocy. Problem w tym że nie wiem jak go podłączyć. Z uzwojenia wychodzą po 2 ( w sumie 4 końcówki ) w żaden sposób nie poznaczane. Z tego co się orientuje to jedna para powinna iść na kondenstaor którego nie ma. Czy jest różnica którą parę podłączę do kondensatora a którą bezośrednio do sieci ? Czy trzeba to jakoś mostkować ( para z sieci z parą z kondensatora ) ? Czy i jak można podłączyć silnik z pominiećiem kondesnatora ( rozruch wspomagany ręcznie ). Jaki kondensator zastosować jak go dobrać ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Lip 2005 10:56   





Powrót do góry
   
k3048
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 3664
Miasto: Biłgoraj

Post#2 29 Lip 2005 11:37   

Podłączenie silnika jednofazowego


http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=116299&highlight=kondensator+rozruchowy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=313787&highlight=kondensator+rozruchowy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=252131&highlight=kondensator+rozruchowy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=153478&highlight=kondensator+rozruchowy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=130909&highlight=kondensator+rozruchowy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=127950&highlight=kondensator+rozruchowy
itd
Powrót do góry
   
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3400
Miasto: Kielce

Post#3 29 Lip 2005 11:43   

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


Witam.
Jeżeli dysponujesz omomiarką to wydziel poszczególne uzwojenia. Robocze będzie miało mniejszy opór.
Radzę rozebrać silnik i sprawdzić czy jest wyłącznik odśrodkowy (tył silnika).
Pozdro
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Lip 2005 11:43   





Powrót do góry
   
obreb
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 32
Miasto: Warszawa

Post#4 Post autora tematu 29 Lip 2005 15:44   

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


Czy zwykłym miernikiem można dokonać pomiaru rezystancji tych obwodów ? Jeśli tak to w jaki sposób ?
Powrót do góry
   
houk85
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 11 Cze 2005
Posty: 194
Miasto: Miejsce Piastowe

Post#5 29 Lip 2005 15:51   

Podłączenie silnika jednofazowego


jezeli znajdziesz pary uzwojeń to omomierz powinien wskazać jakąś wartość rezystancji
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Lip 2005 15:51   





Powrót do góry
   
obreb
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 32
Miasto: Warszawa

Post#6 Post autora tematu 29 Lip 2005 16:01   

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


Ok. Czy ktoś mógł by mi powiedzieć jak podłączyć kondensator do uzwojeń ?
Powrót do góry
   
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3400
Miasto: Kielce

Post#7 29 Lip 2005 16:03   

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


obreb napisał:
Czy zwykłym miernikiem można dokonać pomiaru rezystancji tych obwodów ? Jeśli tak to w jaki sposób ?

Witam
Oczywiście że tak. Omomiarka to omomierz.
Jedno z uzwojeń będzie miało np. 15 Ω, a drugie np. 10 Ω.
230 V podłączasz pod uzwojenie o mniejszej rezystancji.
Musisz nadać kierunek obrotów np. ręką.
Pozdro
Powrót do góry
   
houk85
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 11 Cze 2005
Posty: 194
Miasto: Miejsce Piastowe

Post#8 29 Lip 2005 16:22   

Podłączenie silnika jednofazowego


do uzwojenia z mniejszym oporem wpinasz szeregowo kondensator
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Lip 2005 16:22   





Powrót do góry
   
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3400
Miasto: Kielce

Post#9 29 Lip 2005 16:36   

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


Witam
Podłącz tak jak na rysunku.
Sprawdź czy masz wyłącznik odśrodkowy.
Faza rozruchowa nie może być stale załączona.
Pozdro

Załączniki:
Powrót do góry
   
houk85
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 11 Cze 2005
Posty: 194
Miasto: Miejsce Piastowe

Post#10 30 Lip 2005 13:17   

Podłączenie silnika jednofazowego


są silniki 1 faz bez wyłączników odśrodkowych w których kondensator jest na stałe podpięty do uzwojenia rozruchowego
Powrót do góry
   
rami8
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 460
Miasto: krosno

Post#11 11 Mar 2007 09:23   

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


Witam. Ja mam podobny kłopot. To znaczy niby wiem jak podłączyć z kondensatorem ale zastanawiają mnie jeszcze dwa zaciski i nie wiem do czego one mogą służyć. Są dwie pary zacisków od uzwojeń i jeszcze dwa do których dochodzą jakieś przewody ale jak sprawdzam miernikiem to cały czas pokazuje mi zerową rezystancję tak jak by cały czas były zwarte. Na tabliczce znamionowej mam opis kondensatora rozruchowego w ten sposób:
20uF 240V
6uF 380V
jaki będzie właściwy ten kondensator??
jak podpinam 20 to silnik trochę buczy i się grzeje???
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> Podłączenie silnika jednofazowego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Regulacja obrotów silnika jednofazowego (4)
Proszę o schemat podłączenia silnika jednofazowego (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl temat RSS