Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Podłączenie silnika jednofazowego


  Main Page -> Forum Index -> Beginners Service ->Podłączenie silnika jednofazowego Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
obreb
Level 9
Location: Warszawa
Joined: 29 Jul 2005
Posts: 31
Post rating: 1
obreb
Level 9
Post#1 29 Jul 2005 10:56  Topic author   

Podłączenie silnika jednofazowego


Witam.
Mam taki problem. Dostałem od znajomego silnik jednofazowy od mieszalnika paszowego. Chcę go zamontować w betoniarce gdyż gabarytami nie odstaje od tego który mam ( niestety uszkodzony).
Z tego co mówił znajomy to silnika ma ok 1,1 kW mocy. Problem w tym że nie wiem jak go podłączyć. Z uzwojenia wychodzą po 2 ( w sumie 4 końcówki ) w żaden sposób nie poznaczane. Z tego co się orientuje to jedna para powinna iść na kondenstaor którego nie ma. Czy jest różnica którą parę podłączę do kondensatora a którą bezośrednio do sieci ? Czy trzeba to jakoś mostkować ( para z sieci z parą z kondensatora ) ? Czy i jak można podłączyć silnik z pominiećiem kondesnatora ( rozruch wspomagany ręcznie ). Jaki kondensator zastosować jak go dobrać ?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
k3048
Level 37
Location: Biłgoraj
Joined: 18 Apr 2003
Posts: 3655
Helped: 513
Post rating: 31
k3048
Level 37
Post#2 29 Jul 2005 11:37    

Podłączenie silnika jednofazowego


http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=116299&highlight=kondensator+rozruchowy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=313787&highlight=kondensator+rozruchowy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=252131&highlight=kondensator+rozruchowy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=153478&highlight=kondensator+rozruchowy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=130909&highlight=kondensator+rozruchowy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=127950&highlight=kondensator+rozruchowy
itd

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Aleksander_01
Level 39
Location: Kielce
Joined: 16 Apr 2005
Posts: 3806
Helped: 594
Post rating: 134
Aleksander_01
Level 39
Post#3 29 Jul 2005 11:43    

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


Witam.
Jeżeli dysponujesz omomiarką to wydziel poszczególne uzwojenia. Robocze będzie miało mniejszy opór.
Radzę rozebrać silnik i sprawdzić czy jest wyłącznik odśrodkowy (tył silnika).
Pozdro

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
obreb
Level 9
Location: Warszawa
Joined: 29 Jul 2005
Posts: 31
Post rating: 1
obreb
Level 9
Post#4 29 Jul 2005 15:44  Topic author   

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


Czy zwykłym miernikiem można dokonać pomiaru rezystancji tych obwodów ? Jeśli tak to w jaki sposób ?

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
houk85
Level 15
Location: Miejsce Piastowe
Joined: 11 Jun 2005
Posts: 193
Helped: 10
Post rating: 3
houk85
Level 15
Post#5 29 Jul 2005 15:51    

Podłączenie silnika jednofazowego


jezeli znajdziesz pary uzwojeń to omomierz powinien wskazać jakąś wartość rezystancji

Helpful post? + 0
Back to top
obreb
Level 9
Location: Warszawa
Joined: 29 Jul 2005
Posts: 31
Post rating: 1
obreb
Level 9
Post#6 29 Jul 2005 16:01  Topic author   

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


Ok. Czy ktoś mógł by mi powiedzieć jak podłączyć kondensator do uzwojeń ?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Aleksander_01
Level 39
Location: Kielce
Joined: 16 Apr 2005
Posts: 3806
Helped: 594
Post rating: 134
Aleksander_01
Level 39
Post#7 29 Jul 2005 16:03    

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


obreb wrote:
Czy zwykłym miernikiem można dokonać pomiaru rezystancji tych obwodów ? Jeśli tak to w jaki sposób ?

Witam
Oczywiście że tak. Omomiarka to omomierz.
Jedno z uzwojeń będzie miało np. 15 Ω, a drugie np. 10 Ω.
230 V podłączasz pod uzwojenie o mniejszej rezystancji.
Musisz nadać kierunek obrotów np. ręką.
Pozdro

Helpful post? + 0
Back to top
houk85
Level 15
Location: Miejsce Piastowe
Joined: 11 Jun 2005
Posts: 193
Helped: 10
Post rating: 3
houk85
Level 15
Post#8 29 Jul 2005 16:22    

Podłączenie silnika jednofazowego


do uzwojenia z mniejszym oporem wpinasz szeregowo kondensator

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Aleksander_01
Level 39
Location: Kielce
Joined: 16 Apr 2005
Posts: 3806
Helped: 594
Post rating: 134
Aleksander_01
Level 39
Post#9 29 Jul 2005 16:36    

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


Witam
Podłącz tak jak na rysunku.
Sprawdź czy masz wyłącznik odśrodkowy.
Faza rozruchowa nie może być stale załączona.
Pozdro

Attachments:

Helpful post? + +2
Back to top
houk85
Level 15
Location: Miejsce Piastowe
Joined: 11 Jun 2005
Posts: 193
Helped: 10
Post rating: 3
houk85
Level 15
Post#10 30 Jul 2005 13:17    

Podłączenie silnika jednofazowego


są silniki 1 faz bez wyłączników odśrodkowych w których kondensator jest na stałe podpięty do uzwojenia rozruchowego

Helpful post? + 0
Back to top
rami8
Level 20
Location: krosno
Joined: 22 Nov 2005
Posts: 468
Helped: 3
Post rating: 45
rami8
Level 20
Post#11 11 Mar 2007 09:23    

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


Witam. Ja mam podobny kłopot. To znaczy niby wiem jak podłączyć z kondensatorem ale zastanawiają mnie jeszcze dwa zaciski i nie wiem do czego one mogą służyć. Są dwie pary zacisków od uzwojeń i jeszcze dwa do których dochodzą jakieś przewody ale jak sprawdzam miernikiem to cały czas pokazuje mi zerową rezystancję tak jak by cały czas były zwarte. Na tabliczce znamionowej mam opis kondensatora rozruchowego w ten sposób:
20uF 240V
6uF 380V
jaki będzie właściwy ten kondensator??
jak podpinam 20 to silnik trochę buczy i się grzeje???

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Beginners Service -> Podłączenie silnika jednofazowego
Page 1 of 1

Similar topics to podłączenie silnika jednofazowego

Regulacja obrotów silnika jednofazowego (4)
Proszę o schemat podłączenia silnika jednofazowego (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops