Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Podłączenie silnika jednofazowego


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci ->Podłączenie silnika jednofazowego Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
obreb
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 31
Miasto: Warszawa

obreb
Poziom 8
Post#1 Post autora tematu 29 Lip 2005 10:56   

Podłączenie silnika jednofazowego


Witam.
Mam taki problem. Dostałem od znajomego silnik jednofazowy od mieszalnika paszowego. Chcę go zamontować w betoniarce gdyż gabarytami nie odstaje od tego który mam ( niestety uszkodzony).
Z tego co mówił znajomy to silnika ma ok 1,1 kW mocy. Problem w tym że nie wiem jak go podłączyć. Z uzwojenia wychodzą po 2 ( w sumie 4 końcówki ) w żaden sposób nie poznaczane. Z tego co się orientuje to jedna para powinna iść na kondenstaor którego nie ma. Czy jest różnica którą parę podłączę do kondensatora a którą bezośrednio do sieci ? Czy trzeba to jakoś mostkować ( para z sieci z parą z kondensatora ) ? Czy i jak można podłączyć silnik z pominiećiem kondesnatora ( rozruch wspomagany ręcznie ). Jaki kondensator zastosować jak go dobrać ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 29 Lip 2005 10:56   



Powrót do góry
k3048
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 3657
Miasto: Biłgoraj

k3048
Poziom 23
Post#2 29 Lip 2005 11:37   

Podłączenie silnika jednofazowego


http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=116299&highlight=kondensator+rozruchowy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=313787&highlight=kondensator+rozruchowy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=252131&highlight=kondensator+rozruchowy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=153478&highlight=kondensator+rozruchowy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=130909&highlight=kondensator+rozruchowy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=127950&highlight=kondensator+rozruchowy
itd

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3469
Miasto: Kielce

Aleksander_01
Poziom 23
Post#3 29 Lip 2005 11:43   

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


Witam.
Jeżeli dysponujesz omomiarką to wydziel poszczególne uzwojenia. Robocze będzie miało mniejszy opór.
Radzę rozebrać silnik i sprawdzić czy jest wyłącznik odśrodkowy (tył silnika).
Pozdro

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
obreb
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 31
Miasto: Warszawa

obreb
Poziom 8
Post#4 Post autora tematu 29 Lip 2005 15:44   

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


Czy zwykłym miernikiem można dokonać pomiaru rezystancji tych obwodów ? Jeśli tak to w jaki sposób ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
houk85
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 11 Cze 2005
Posty: 193
Miasto: Miejsce Piastowe

houk85
Poziom 14
Post#5 29 Lip 2005 15:51   

Podłączenie silnika jednofazowego


jezeli znajdziesz pary uzwojeń to omomierz powinien wskazać jakąś wartość rezystancji

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 29 Lip 2005 15:51   



Powrót do góry
obreb
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 31
Miasto: Warszawa

obreb
Poziom 8
Post#6 Post autora tematu 29 Lip 2005 16:01   

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


Ok. Czy ktoś mógł by mi powiedzieć jak podłączyć kondensator do uzwojeń ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3469
Miasto: Kielce

Aleksander_01
Poziom 23
Post#7 29 Lip 2005 16:03   

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


obreb napisał:
Czy zwykłym miernikiem można dokonać pomiaru rezystancji tych obwodów ? Jeśli tak to w jaki sposób ?

Witam
Oczywiście że tak. Omomiarka to omomierz.
Jedno z uzwojeń będzie miało np. 15 Ω, a drugie np. 10 Ω.
230 V podłączasz pod uzwojenie o mniejszej rezystancji.
Musisz nadać kierunek obrotów np. ręką.
Pozdro

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
houk85
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 11 Cze 2005
Posty: 193
Miasto: Miejsce Piastowe

houk85
Poziom 14
Post#8 29 Lip 2005 16:22   

Podłączenie silnika jednofazowego


do uzwojenia z mniejszym oporem wpinasz szeregowo kondensator

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 29 Lip 2005 16:22   



Powrót do góry
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3469
Miasto: Kielce

Aleksander_01
Poziom 23
Post#9 29 Lip 2005 16:36   

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


Witam
Podłącz tak jak na rysunku.
Sprawdź czy masz wyłącznik odśrodkowy.
Faza rozruchowa nie może być stale załączona.
Pozdro

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 29 Lip 2005 16:36   



Powrót do góry
houk85
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 11 Cze 2005
Posty: 193
Miasto: Miejsce Piastowe

houk85
Poziom 14
Post#10 30 Lip 2005 13:17   

Podłączenie silnika jednofazowego


są silniki 1 faz bez wyłączników odśrodkowych w których kondensator jest na stałe podpięty do uzwojenia rozruchowego

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 30 Lip 2005 13:17   



Powrót do góry
rami8
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 458
Miasto: krosno

rami8
Poziom 18
Post#11 11 Mar 2007 09:23   

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


Witam. Ja mam podobny kłopot. To znaczy niby wiem jak podłączyć z kondensatorem ale zastanawiają mnie jeszcze dwa zaciski i nie wiem do czego one mogą służyć. Są dwie pary zacisków od uzwojeń i jeszcze dwa do których dochodzą jakieś przewody ale jak sprawdzam miernikiem to cały czas pokazuje mi zerową rezystancję tak jak by cały czas były zwarte. Na tabliczce znamionowej mam opis kondensatora rozruchowego w ten sposób:
20uF 240V
6uF 380V
jaki będzie właściwy ten kondensator??
jak podpinam 20 to silnik trochę buczy i się grzeje???

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> Podłączenie silnika jednofazowego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Regulacja obrotów silnika jednofazowego (4)
Proszę o schemat podłączenia silnika jednofazowego (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.05 seconds

elektroda.pl temat RSS