Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Podłączenie silnika jednofazowego


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci ->Podłączenie silnika jednofazowego Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
obreb
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: Warszawa
Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 31
obreb
Poziom 8
Post#1 29 Lip 2005 10:56  Autor tematu   

Podłączenie silnika jednofazowego


Witam.
Mam taki problem. Dostałem od znajomego silnik jednofazowy od mieszalnika paszowego. Chcę go zamontować w betoniarce gdyż gabarytami nie odstaje od tego który mam ( niestety uszkodzony).
Z tego co mówił znajomy to silnika ma ok 1,1 kW mocy. Problem w tym że nie wiem jak go podłączyć. Z uzwojenia wychodzą po 2 ( w sumie 4 końcówki ) w żaden sposób nie poznaczane. Z tego co się orientuje to jedna para powinna iść na kondenstaor którego nie ma. Czy jest różnica którą parę podłączę do kondensatora a którą bezośrednio do sieci ? Czy trzeba to jakoś mostkować ( para z sieci z parą z kondensatora ) ? Czy i jak można podłączyć silnik z pominiećiem kondesnatora ( rozruch wspomagany ręcznie ). Jaki kondensator zastosować jak go dobrać ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
k3048
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Biłgoraj
Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 3657
Pomógł: 513
Ocena postów: 19
k3048
Poziom 23
Post#2 29 Lip 2005 11:37    

Podłączenie silnika jednofazowego


http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=116299&highlight=kondensator+rozruchowy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=313787&highlight=kondensator+rozruchowy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=252131&highlight=kondensator+rozruchowy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=153478&highlight=kondensator+rozruchowy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=130909&highlight=kondensator+rozruchowy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=127950&highlight=kondensator+rozruchowy
itd

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Kielce
Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3571
Pomógł: 576
Ocena postów: 66
Aleksander_01
Poziom 23
Post#3 29 Lip 2005 11:43    

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


Witam.
Jeżeli dysponujesz omomiarką to wydziel poszczególne uzwojenia. Robocze będzie miało mniejszy opór.
Radzę rozebrać silnik i sprawdzić czy jest wyłącznik odśrodkowy (tył silnika).
Pozdro

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
obreb
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: Warszawa
Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 31
obreb
Poziom 8
Post#4 29 Lip 2005 15:44  Autor tematu   

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


Czy zwykłym miernikiem można dokonać pomiaru rezystancji tych obwodów ? Jeśli tak to w jaki sposób ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
houk85
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Miejsce Piastowe
Dołączył: 11 Cze 2005
Posty: 193
Pomógł: 10
Ocena postów: 3
houk85
Poziom 14
Post#5 29 Lip 2005 15:51    

Podłączenie silnika jednofazowego


jezeli znajdziesz pary uzwojeń to omomierz powinien wskazać jakąś wartość rezystancji

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
obreb
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: Warszawa
Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 31
obreb
Poziom 8
Post#6 29 Lip 2005 16:01  Autor tematu   

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


Ok. Czy ktoś mógł by mi powiedzieć jak podłączyć kondensator do uzwojeń ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Kielce
Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3571
Pomógł: 576
Ocena postów: 66
Aleksander_01
Poziom 23
Post#7 29 Lip 2005 16:03    

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


obreb napisał:
Czy zwykłym miernikiem można dokonać pomiaru rezystancji tych obwodów ? Jeśli tak to w jaki sposób ?

Witam
Oczywiście że tak. Omomiarka to omomierz.
Jedno z uzwojeń będzie miało np. 15 Ω, a drugie np. 10 Ω.
230 V podłączasz pod uzwojenie o mniejszej rezystancji.
Musisz nadać kierunek obrotów np. ręką.
Pozdro

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
houk85
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Miejsce Piastowe
Dołączył: 11 Cze 2005
Posty: 193
Pomógł: 10
Ocena postów: 3
houk85
Poziom 14
Post#8 29 Lip 2005 16:22    

Podłączenie silnika jednofazowego


do uzwojenia z mniejszym oporem wpinasz szeregowo kondensator

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Kielce
Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3571
Pomógł: 576
Ocena postów: 66
Aleksander_01
Poziom 23
Post#9 29 Lip 2005 16:36    

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


Witam
Podłącz tak jak na rysunku.
Sprawdź czy masz wyłącznik odśrodkowy.
Faza rozruchowa nie może być stale załączona.
Pozdro

Załączniki:

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
houk85
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Miejsce Piastowe
Dołączył: 11 Cze 2005
Posty: 193
Pomógł: 10
Ocena postów: 3
houk85
Poziom 14
Post#10 30 Lip 2005 13:17    

Podłączenie silnika jednofazowego


są silniki 1 faz bez wyłączników odśrodkowych w których kondensator jest na stałe podpięty do uzwojenia rozruchowego

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
rami8
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: krosno
Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 460
Pomógł: 3
Ocena postów: 42
rami8
Poziom 18
Post#11 11 Mar 2007 09:23    

Re: Podłączenie silnika jednofazowego


Witam. Ja mam podobny kłopot. To znaczy niby wiem jak podłączyć z kondensatorem ale zastanawiają mnie jeszcze dwa zaciski i nie wiem do czego one mogą służyć. Są dwie pary zacisków od uzwojeń i jeszcze dwa do których dochodzą jakieś przewody ale jak sprawdzam miernikiem to cały czas pokazuje mi zerową rezystancję tak jak by cały czas były zwarte. Na tabliczce znamionowej mam opis kondensatora rozruchowego w ten sposób:
20uF 240V
6uF 380V
jaki będzie właściwy ten kondensator??
jak podpinam 20 to silnik trochę buczy i się grzeje???

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> Podłączenie silnika jednofazowego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Regulacja obrotów silnika jednofazowego (4)
Proszę o schemat podłączenia silnika jednofazowego (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl temat RSS