Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak uzupełnić freon w schładzalniku


  Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household refrigeration ->Jak uzupełnić freon w schładzalniku Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
andmak
Level 14
Location: Radom
Joined: 03 Feb 2003
Posts: 149
Helped: 3
Post rating: 2
andmak
Level 14
Post#1 30 Mar 2003 20:38  Topic author   

Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Jak uzupełnia się freon w schładzalnikach,lodówkach lub gdzie tego szukać?Andrzej

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tolo
Level 31
Joined: 06 Nov 2001
Posts: 2112
Helped: 135
Post rating: 86
tolo
Level 31
Post#2 30 Mar 2003 20:50    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Z tego co wiem to trzeba mieć odpowiednią sprężarkę aby móc ten freon uzupełnić.

Helpful post? + -1
Back to top
elektryk
Level 42
Joined: 25 Apr 2002
Posts: 11060
Helped: 437
Post rating: 2
elektryk
Level 42
Post#3 30 Mar 2003 21:24    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


freonu nie bierze się z powietrza. Pozatym czegoś takiego pod nazwą chemiczną jak freon nie stosuje się już (dziura ozonowa). Napełnia się odcinająć taki mały krócieć przy kompresorze i podłączając tam wężyk. Potem jakoś chytrze się zaciska nowy króciec i zgrzewa zgrzewarką. Widziałem jak koleś z serwisu to robił ale nie zwróciłem uwagi jak to zrobił że mu ten gaz nie ulecieł. Samo napełnianie to miał taki specjalny kompresor do rodzielania gazów z powietrza (napełniał argonem).

Helpful post? + 0
Back to top
POL02
Moderator AGD
Location: Lubelskie
Joined: 15 Dec 2002
Posts: 2101
Helped: 112
Post rating: 65
POL02
Moderator AGD
Post#4 31 Mar 2003 08:19    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Witam.
Aby uzupełnic freon w układzie chłodniczym trzeba mieć do tego tzw. STACJĘ NAPEŁNIEŃ można wykonać to innym sposobem zastępczym ale robią to tylko ci co mają wprawę.Obecnie stosuje sie freon 134 oraz propan butan jako czynniki chłodnicze.Można je kupować w hurtowniach AGD.
Ponadto do tego wszystkiego trzeba mieć zgrzewarkę lub lutownicę do twardych lutów.

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
obet
Level 18
Location: R.M.
Joined: 06 Jul 2002
Posts: 350
Helped: 3
obet
Level 18
Post#5 31 Mar 2003 10:40    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


:idea: no i jeszcze trzeba odessać to co pozostało (stacja napełnień)wyciąga pierw pozostałości z układu() twożąc prawie próżnię i dopiero potem napełnia freonem-podobnie się robi też w samochodach z klimą z tym że tam freon mieszany jest z większą ilością oleju

Helpful post? + -1
Back to top
andmak
Level 14
Location: Radom
Joined: 03 Feb 2003
Posts: 149
Helped: 3
Post rating: 2
andmak
Level 14
Post#6 31 Mar 2003 23:36  Topic author   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Wszystko to wiem ale to za mało żeby się za to wziąść. Szukałem w internecie budowy takij stacji do napełniania,nie znalazłem.Wiem że można ją zrobić z agregatu starej lodówki.Trzeba wyposażyć w manometr i wagę. Freon przed nabiciem musi być osuszony sitem molekularnym. Jest to bardzo proste ale tak naprawdę jest to temat który raczej z zamkniętej grupy ludzi nie wychodzi. Fabryczna stacja jest bardzo droga około 10000PLN. Pozdrawiam Andrzej.

Helpful post? + 0
Back to top
POL02
Moderator AGD
Location: Lubelskie
Joined: 15 Dec 2002
Posts: 2101
Helped: 112
Post rating: 65
POL02
Moderator AGD
Post#7 01 Apr 2003 20:57    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Witam.
Pompę do uzyskiwania próżni możesz wykonac z dwóch sprężarek połączonych w szereg i do tego manometr.
Freonu praktycznie nikt nie suszy.
W układzie chłodziarek są absorbenty tzw. odwadniacze.Dozowanie chyba jest wykonane na zasadzie obiętościowej w przeliczeniu g/cm3 (ale nie jestem pewien jak dokładnie jest to zrobione).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
XAX
Level 21
Joined: 27 Dec 2002
Posts: 491
Helped: 27
Post rating: 20
XAX
Level 21
Post#8 01 Apr 2003 23:50    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Witaj

Gaz dozuje się w dwojaki sposób.
1) W oryginalnych stacjach jest butla z szklana rurką na której jest naniesiona podziałka w gramach.
2) W nowszych gazach tak jak wyżej lub na wagę. Po prostu kładziemy butle z czynnikiem chłodniczym na wagę i mierzymy ile wyszło.

A tak na marginesie to w warunkach amatorskich naprawa układu chłodniczego jest praktycznie niemożliwa i na pewno nie opłacalna.

Helpful post? + 0
Back to top
andmak
Level 14
Location: Radom
Joined: 03 Feb 2003
Posts: 149
Helped: 3
Post rating: 2
andmak
Level 14
Post#9 06 Apr 2003 13:42  Topic author   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


W amatorskich warunkach więcej niż połowa dobija freon na własnej roboty sprzęcie.Co niektórzy potrafią dobić freon wykorzystując sprężarkę w schładzalniku bez użycia zewnętrznej.Freon żadko kto suszy ale co niektórzy bez suszenia mają potem reklamacje.Pisze bo jest trochę kasy do zarobienia w tym temacie.Freon nie jest taki drogi a i zrobienie stacji też. Chodzi o schładzalniki rolników do mleka.Jest nowy wymóg i każdy musi mieć schładzalnik a większość ma stare z niemiec i takie tam.Awaryjność jest spora,więc...Pozdrawiam Andrzej

Helpful post? + 0
Back to top
POL02
Moderator AGD
Location: Lubelskie
Joined: 15 Dec 2002
Posts: 2101
Helped: 112
Post rating: 65
POL02
Moderator AGD
Post#10 06 Apr 2003 20:41    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Witam.
Z tą sprężarką w schładzalniku to chyba przesadziłeś.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
GRZECHO 1
Level 10
Location: LUBLIN
Joined: 10 Jan 2003
Posts: 35
Post rating: 3
GRZECHO 1
Level 10
Post#11 07 Apr 2003 00:08    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Wszystko fajnie ale najpierw trzeba wiedziec jaki typ gazu miesci si w urzadzeniu.Nie koniecznie musi byc to R134, moze byc tam R12 albo R412 .Da sie zastosowac inny gaz ale trzeba przeliczac do kazdego ukladu wchodzi inna ilosc.Poza tym bez stacji mapelnien sie nie obejdzie trzeba zrobic pruznie a dwie sprezarki nie bardzo sobie z tym radza.Przy wymianie czynnika trzeba wymienic filtr bo inaczej moze sie okazac ze po napelnieniu sprezarka bedzie pracowala na podcisnieniu i tylko strata gazu.Pozatym trzeba jeszcze czyms zalutowac i tu tez jest problem bo stare kompresory mialy stalowe koncówki a z miedzia to tylko srebro zrobi to szczelnie.Tak wiec nie jest to robota w amatorskim wydaniu.Szkoda czasu lepiej dac to do roboty ludziom co maja czym zrobic i jakies doswiadczenie.Samo napelnienie jest dosc tanie o ile fachmen nie nawsadza kitu ze cos trzeba pozatym wymieniac.
POZDRAWIAM GRZECHO

Helpful post? + +1
Back to top
fgh98
Level 18
Joined: 06 Apr 2003
Posts: 399
Helped: 30
Post rating: 7
fgh98
Level 18
Post#12 22 Jul 2003 22:41    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


1-Przeczytaj na agregacie ile gazu (wagowo) wchodzi
2-wlutuj 150mm capilary w krótkie odg. przy agregacie tu podłącz gaz
3-gaz połóz na wadze
4-włącz lodówkę do kontaktu
5-gaz napełniaj na biegu po woli przez jakieś 30 min
6-kontroluj wagę mozesz puscic tyle co opisane
7-zakręc butlę zacisnij kapilarę izalutuj koniec
8-nie pal papierosa przy pracy
jezeli nie masz dziury w układzie będzie OK.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Karoluss
Level 21
Location: Pomorskie
Joined: 02 Apr 2002
Posts: 628
Helped: 7
Post rating: 2
Karoluss
Level 21
Post#13 22 Jul 2003 23:23    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


:arrow: fgh98
Myślisz , że autor tego postu nie poradził sobie z problemem przez te prawie cztery miesące !??

Helpful post? + 0
Back to top
fgh98
Level 18
Joined: 06 Apr 2003
Posts: 399
Helped: 30
Post rating: 7
fgh98
Level 18
Post#14 23 Jul 2003 09:44    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Trudno powiedzieć,ale może się przydać dla innych użytkowników.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
yacek4
Level 14
Joined: 12 Mar 2003
Posts: 167
Helped: 5
Post rating: 5
yacek4
Level 14
Post#15 26 Jul 2003 23:07    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Witam.
Wreszcie coś konkretnego na temat, co prawda mam już nową lodówkę ale temat dalej mnie interesuje. Miałbym dwa pytania : w mojej lodówce były dwa zaciśnięte krótkie przewody na stronie ssącej i tłoczącej sprężarki - więc po której stronie się uzupełnia i drugie pytanko czy bez zrobienia próżni nie skróci się żywotność sprężarki?

Helpful post? + +1
Back to top
XAX
Level 21
Joined: 27 Dec 2002
Posts: 491
Helped: 27
Post rating: 20
XAX
Level 21
Post#16 27 Jul 2003 23:32    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Skróci na pewno jej żywotność.
Kompresor będzie pracować pod dużym obciążeniem (powietrze raczej jest trudno skroplić niż czynnik chłodniczy). Dodatkowo może być problem z głośnością lub efektywnością układu.
Po za tym jeżeli czynnik gdzieś ucieka to nie problem leży w nabiciu gazu tylko w usunięciu ujścia. Po co dolewać gazu jeżeli i tak ucieknie?

A tak od siebie jest parę sposobów łopatologicznych naprawy układu chłodniczego. Jednak każdy z tych sposobów nigdy nie przynosi 100% naprawy układu. Zawsze coś z nim jest nie tak. O ile układ na R12 jest dość odporny o tyle z innymi czynnikami jest już gorzej.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Kwazor
Level 30
Location: REDA
Joined: 07 Jan 2004
Posts: 1977
Helped: 107
Post rating: 202
Kwazor
Level 30
Post#17 15 Jan 2005 23:28    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


fgh98 wrote:
1-Przeczytaj na agregacie ile gazu (wagowo) wchodzi
2-wlutuj 150mm capilary w krótkie odg. przy agregacie tu podłącz gaz
3-gaz połóz na wadze
4-włącz lodówkę do kontaktu
5-gaz napełniaj na biegu po woli przez jakieś 30 min
6-kontroluj wagę mozesz puscic tyle co opisane
7-zakręc butlę zacisnij kapilarę izalutuj koniec
8-nie pal papierosa przy pracy
jezeli nie masz dziury w układzie będzie OK.


wszystko było by pięknie ale np jak na agregacie nie mam ile tego gazu musi wejsc i nie wiem co to za lodówka co wtedy robić ??

Jak napełnić układ którego nie zna się parametrów ??

Helpful post? + 0
Back to top
skryn
Admin grupy AGD
Location: Słupsk
Joined: 28 Sep 2004
Posts: 15838
Helped: 1499
Post rating: 665
skryn
Admin grupy AGD
Post#18 15 Jan 2005 23:50    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Na wprawne oko i słuch. :wink:
Pozdrawiam.

PS. Nie odczytuj tych "głupich wskaźników" (na stacji). To jest tylko jakaś "pomoc"....

Helpful post? + 0
Back to top
Kwazor
Level 30
Location: REDA
Joined: 07 Jan 2004
Posts: 1977
Helped: 107
Post rating: 202
Kwazor
Level 30
Post#19 16 Jan 2005 11:17    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Skryn ja nawet nie bede miał wskażnika ale mam pomysł jak skalibrowac ten układ. Co do słuchu to zeby chodziła jak najciszej i jak najwydajniej :) .

Helpful post? + 0
Back to top
zayzayer
Specjalista AGD
Location: Ustroń
Joined: 23 Sep 2003
Posts: 4179
Helped: 243
Post rating: 77
zayzayer
Specjalista AGD
Post#20 16 Jan 2005 12:08    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Kwazor wrote:
Jak napełnić układ którego nie zna się parametrów ??


Według ciśnienia po stronie ssącej. Najlepiej napełniać tak w każdym przypadku, bo to co piszą na tabliczkach znamionowych nie zawsze jest prawdą. Gazu nie można napełniać na oko. Niewłaściwa ilość powoduje wzrost zużycia energii elektr. i szybciej wykańcza sprężarkę. Gazu nie może być ani za mało, ani tym bardziej za dużo.

Helpful post? + 0
Back to top
Bleble
Specjalista AGD
Location: PYRLANDIA
Joined: 15 Jul 2004
Posts: 6058
Helped: 733
Post rating: 172
Bleble
Specjalista AGD
Post#21 16 Jan 2005 12:08    

Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Panowie na słuch i oko hahahahahahahaha
fajna dyskusja
ci z usterki to rechoczą na całego
Zrobić można wszysko podobno ( no nie wszysko spodni przez głowę nie da się i chyba jeszcze coś tam)ale jaki będzie efekt i jak długo to będzie trwało

Helpful post? + 0
Back to top
skryn
Admin grupy AGD
Location: Słupsk
Joined: 28 Sep 2004
Posts: 15838
Helped: 1499
Post rating: 665
skryn
Admin grupy AGD
Post#22 16 Jan 2005 14:19    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Na słuch, to może słoń nadepnąć, a na wzrok- umrzeć jak chłop w szpitalu... :wink:

Helpful post? + 0
Back to top
grzeg27
Level 14
Location: Toruń
Joined: 20 Nov 2004
Posts: 92
Helped: 6
Post rating: 1
grzeg27
Level 14
Post#23 16 Jan 2005 15:06    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Najlepiej wezwać Fachowca a nie fachowca.Bo nawet hydraulicy biorą sie za podłączanie klimatyzacji bez zrobienia próżni w układzie.Jeżeli nie mam na agregacie napisanego ilości czynnika to trzeba ukłąd napełniać przy pomocy manometru z odpowiednia podziałką do odczytu temperatury parowania,a w warunkach amatorskich to jest raczej nie mozliwe.I najlepiej przy okazi odrazu odwadniacz wymienić.pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
Artturo
Level 12
Location: Radom
Joined: 02 Dec 2004
Posts: 78
Helped: 4
Post rating: 4
Artturo
Level 12
Post#24 16 Jan 2005 17:06    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Witam.
Czytając tą waszą dyskusję myslę że niewiele się znacie w temacie chłodnictwa. Więc żeby dłużej się nie ośmieszać skończcie jak najszybciej ten temat. No może jak zobaczycie gdzieś przy pracy PRAWDZIWEGO fachowca to sie coś nauczycie a jak nie to do książek trzeba zerknąć. Ps. na kompresorze to najwyżej moc jego znajdziecie a i to bardzo żadko, a ilość czynnika chłodniczego znajduje się na tabliczce znamionowej danego użądzenia chłodniczego.

Helpful post? + 0
Back to top
skryn
Admin grupy AGD
Location: Słupsk
Joined: 28 Sep 2004
Posts: 15838
Helped: 1499
Post rating: 665
skryn
Admin grupy AGD
Post#25 16 Jan 2005 21:48    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Artturo wrote:
Witam.
Czytając tą waszą dyskusję myslę że niewiele się znacie w temacie chłodnictwa. Więc żeby dłużej się nie ośmieszać skończcie jak najszybciej ten temat. No może jak zobaczycie gdzieś przy pracy PRAWDZIWEGO fachowca to się coś nauczycie a jak nie to do książek trzeba zerknąć. Ps. na kompresorze to najwyżej moc jego znajdziecie a i to bardzo żadko, a ilość czynnika chłodniczego znajduje się na tabliczce znamionowej danego użądzenia chłodniczego.


A kolega to się chyba z zeszłorocznej choinki urwał???

Helpful post? + 0
Back to top
stan54
Level 12
Joined: 28 Aug 2004
Posts: 87
Helped: 2
stan54
Level 12
Post#26 19 Jan 2005 00:52    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Jesteście żałośni ponieważ nikt z was nie ruszył tematu jak to wszystko działa inie zależy czy będziesz miał stację czy puścisz to zbutli trzeba mieć o tym pojęcie . pozdrawiam .

Helpful post? + 0
Back to top
Bleble
Specjalista AGD
Location: PYRLANDIA
Joined: 15 Jul 2004
Posts: 6058
Helped: 733
Post rating: 172
Bleble
Specjalista AGD
Post#27 19 Jan 2005 10:47    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


andmak wrote:
Jak uzupełnia się freon w schładzalnikach,lodówkach lub gdzie tego szukać?Andrzej

Jak chcesz naprawiać to zobacz tu http://www.systherm.pl/sklep/index.php?d1=9&d2=28
tam wszysko kupisz załatwisz zieloną kartę i tym podobne czyli pełen profesionalizm zgodny z Unią
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
jaroclim
Level 1
Location: ostrowiec
Joined: 06 Jan 2006
Posts: 1
jaroclim
Level 1
Post#28 28 Feb 2006 13:50    

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Widać jak niewielu z Was ma jakiekolwiek pojęcie o chłodnictwie.Swoimi radami i niby doświadczeniem możecie tylko narobić kłopotów sobie i ewentualnym klientom (Boże,chroń ich przed takimi specjalistami).A propo ludzi z branży, uważajcie komu podpowiadcie i co podpowiadacie,bo nie wydaje mi się, że wasz poziom zawodowy jest tak niski.Ci co muszą eksperymentować niech to robią,ale koszty są niewpółmierne do ich oszczędności na specjalistów.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household refrigeration -> Jak uzupełnić freon w schładzalniku
Page 1 of 1

Similar topics to jak uzupełnić freon w schładzalniku

czujnik temperatury w schładzalniku na mleko (2)
Freon. Czy z agregatu z zamrażarki można zrobić kompresor? (16)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.108 seconds