X

Jak uzupełnić freon w schładzalniku

30 Mar 2003 20:38 ANandmak
  • #1 30 Mar 2003 20:38
    andmak
    Level 14  
    Posts: 150 | Help: 3
    • Location: Radom
    Helpful post? (+2)
    Jak uzupełnia się freon w schładzalnikach,lodówkach lub gdzie tego szukać?Andrzej
  • #2 30 Mar 2003 20:50
    tolo
    Level 31  
    Posts: 2121 | Help: 136
    Helpful post? (-1)
    Z tego co wiem to trzeba mieć odpowiednią sprężarkę aby móc ten freon uzupełnić.
  • #3 30 Mar 2003 21:24
    elektryk
    Level 42  
    Posts: 11060 | Help: 437
    Helpful post? (0)
    freonu nie bierze się z powietrza. Pozatym czegoś takiego pod nazwą chemiczną jak freon nie stosuje się już (dziura ozonowa). Napełnia się odcinająć taki mały krócieć przy kompresorze i podłączając tam wężyk. Potem jakoś chytrze się zaciska nowy króciec i zgrzewa zgrzewarką. Widziałem jak koleś z serwisu to robił ale nie zwróciłem uwagi jak to zrobił że mu ten gaz nie ulecieł. Samo napełnianie to miał taki specjalny kompresor do rodzielania gazów z powietrza (napełniał argonem).
  • #4 31 Mar 2003 08:19
    POL02
    Moderator AGD
    Posts: 2115 | Help: 116
    • Location: Lubelskie
    Helpful post? (-1)
    Witam.
    Aby uzupełnic freon w układzie chłodniczym trzeba mieć do tego tzw. STACJĘ NAPEŁNIEŃ można wykonać to innym sposobem zastępczym ale robią to tylko ci co mają wprawę.Obecnie stosuje sie freon 134 oraz propan butan jako czynniki chłodnicze.Można je kupować w hurtowniach AGD.
    Ponadto do tego wszystkiego trzeba mieć zgrzewarkę lub lutownicę do twardych lutów.
  • #5 31 Mar 2003 10:40
    obet
    Level 18  
    Posts: 350 | Help: 3
    • Location: R.M.
    Helpful post? (-1)
    :idea: no i jeszcze trzeba odessać to co pozostało (stacja napełnień)wyciąga pierw pozostałości z układu() twożąc prawie próżnię i dopiero potem napełnia freonem-podobnie się robi też w samochodach z klimą z tym że tam freon mieszany jest z większą ilością oleju
  • #6 31 Mar 2003 23:36
    andmak
    Level 14  
    Posts: 150 | Help: 3
    • Location: Radom
    Topic author Helpful post? (0)
    Wszystko to wiem ale to za mało żeby się za to wziąść. Szukałem w internecie budowy takij stacji do napełniania,nie znalazłem.Wiem że można ją zrobić z agregatu starej lodówki.Trzeba wyposażyć w manometr i wagę. Freon przed nabiciem musi być osuszony sitem molekularnym. Jest to bardzo proste ale tak naprawdę jest to temat który raczej z zamkniętej grupy ludzi nie wychodzi. Fabryczna stacja jest bardzo droga około 10000PLN. Pozdrawiam Andrzej.
  • #7 01 Apr 2003 20:57
    POL02
    Moderator AGD
    Posts: 2115 | Help: 116
    • Location: Lubelskie
    Helpful post? (0)
    Witam.
    Pompę do uzyskiwania próżni możesz wykonac z dwóch sprężarek połączonych w szereg i do tego manometr.
    Freonu praktycznie nikt nie suszy.
    W układzie chłodziarek są absorbenty tzw. odwadniacze.Dozowanie chyba jest wykonane na zasadzie obiętościowej w przeliczeniu g/cm3 (ale nie jestem pewien jak dokładnie jest to zrobione).
  • #8 01 Apr 2003 23:50
    XAX
    Level 21  
    Posts: 491 | Help: 27
    Helpful post? (0)
    Witaj

    Gaz dozuje się w dwojaki sposób.
    1) W oryginalnych stacjach jest butla z szklana rurką na której jest naniesiona podziałka w gramach.
    2) W nowszych gazach tak jak wyżej lub na wagę. Po prostu kładziemy butle z czynnikiem chłodniczym na wagę i mierzymy ile wyszło.

    A tak na marginesie to w warunkach amatorskich naprawa układu chłodniczego jest praktycznie niemożliwa i na pewno nie opłacalna.
  • #9 06 Apr 2003 13:42
    andmak
    Level 14  
    Posts: 150 | Help: 3
    • Location: Radom
    Topic author Helpful post? (0)
    W amatorskich warunkach więcej niż połowa dobija freon na własnej roboty sprzęcie.Co niektórzy potrafią dobić freon wykorzystując sprężarkę w schładzalniku bez użycia zewnętrznej.Freon żadko kto suszy ale co niektórzy bez suszenia mają potem reklamacje.Pisze bo jest trochę kasy do zarobienia w tym temacie.Freon nie jest taki drogi a i zrobienie stacji też. Chodzi o schładzalniki rolników do mleka.Jest nowy wymóg i każdy musi mieć schładzalnik a większość ma stare z niemiec i takie tam.Awaryjność jest spora,więc...Pozdrawiam Andrzej
  • #10 06 Apr 2003 20:41
    POL02
    Moderator AGD
    Posts: 2115 | Help: 116
    • Location: Lubelskie
    Helpful post? (+1)
    Witam.
    Z tą sprężarką w schładzalniku to chyba przesadziłeś.
  • #11 07 Apr 2003 00:08
    GRZECHO 1
    Level 10  
    Posts: 35 | Help: 0
    • Location: LUBLIN
    Helpful post? (+1)
    Wszystko fajnie ale najpierw trzeba wiedziec jaki typ gazu miesci si w urzadzeniu.Nie koniecznie musi byc to R134, moze byc tam R12 albo R412 .Da sie zastosowac inny gaz ale trzeba przeliczac do kazdego ukladu wchodzi inna ilosc.Poza tym bez stacji mapelnien sie nie obejdzie trzeba zrobic pruznie a dwie sprezarki nie bardzo sobie z tym radza.Przy wymianie czynnika trzeba wymienic filtr bo inaczej moze sie okazac ze po napelnieniu sprezarka bedzie pracowala na podcisnieniu i tylko strata gazu.Pozatym trzeba jeszcze czyms zalutowac i tu tez jest problem bo stare kompresory mialy stalowe koncówki a z miedzia to tylko srebro zrobi to szczelnie.Tak wiec nie jest to robota w amatorskim wydaniu.Szkoda czasu lepiej dac to do roboty ludziom co maja czym zrobic i jakies doswiadczenie.Samo napelnienie jest dosc tanie o ile fachmen nie nawsadza kitu ze cos trzeba pozatym wymieniac.
    POZDRAWIAM GRZECHO
  • #12 22 Jul 2003 22:41
    fgh98
    Level 18  
    Posts: 399 | Help: 30
    Helpful post? (+1)
    1-Przeczytaj na agregacie ile gazu (wagowo) wchodzi
    2-wlutuj 150mm capilary w krótkie odg. przy agregacie tu podłącz gaz
    3-gaz połóz na wadze
    4-włącz lodówkę do kontaktu
    5-gaz napełniaj na biegu po woli przez jakieś 30 min
    6-kontroluj wagę mozesz puscic tyle co opisane
    7-zakręc butlę zacisnij kapilarę izalutuj koniec
    8-nie pal papierosa przy pracy
    jezeli nie masz dziury w układzie będzie OK.
  • #13 22 Jul 2003 23:23
    Karoluss
    Level 21  
    Posts: 628 | Help: 7
    • Location: Pomorskie
    Helpful post? (0)
    :arrow: fgh98
    Myślisz , że autor tego postu nie poradził sobie z problemem przez te prawie cztery miesące !??
  • #14 23 Jul 2003 09:44
    fgh98
    Level 18  
    Posts: 399 | Help: 30
    Helpful post? (0)
    Trudno powiedzieć,ale może się przydać dla innych użytkowników.
    Pozdrawiam.
  • #15 26 Jul 2003 23:07
    yacek4
    Level 14  
    Posts: 167 | Help: 5
    Helpful post? (+1)
    Witam.
    Wreszcie coś konkretnego na temat, co prawda mam już nową lodówkę ale temat dalej mnie interesuje. Miałbym dwa pytania : w mojej lodówce były dwa zaciśnięte krótkie przewody na stronie ssącej i tłoczącej sprężarki - więc po której stronie się uzupełnia i drugie pytanko czy bez zrobienia próżni nie skróci się żywotność sprężarki?
  • #16 27 Jul 2003 23:32
    XAX
    Level 21  
    Posts: 491 | Help: 27
    Helpful post? (0)
    Skróci na pewno jej żywotność.
    Kompresor będzie pracować pod dużym obciążeniem (powietrze raczej jest trudno skroplić niż czynnik chłodniczy). Dodatkowo może być problem z głośnością lub efektywnością układu.
    Po za tym jeżeli czynnik gdzieś ucieka to nie problem leży w nabiciu gazu tylko w usunięciu ujścia. Po co dolewać gazu jeżeli i tak ucieknie?

    A tak od siebie jest parę sposobów łopatologicznych naprawy układu chłodniczego. Jednak każdy z tych sposobów nigdy nie przynosi 100% naprawy układu. Zawsze coś z nim jest nie tak. O ile układ na R12 jest dość odporny o tyle z innymi czynnikami jest już gorzej.
  • #17 15 Jan 2005 23:28
    Kwazor
    Level 30  
    Posts: 1979 | Help: 108
    • Location: REDA
    Helpful post? (0)
    fgh98 wrote:
    1-Przeczytaj na agregacie ile gazu (wagowo) wchodzi
    2-wlutuj 150mm capilary w krótkie odg. przy agregacie tu podłącz gaz
    3-gaz połóz na wadze
    4-włącz lodówkę do kontaktu
    5-gaz napełniaj na biegu po woli przez jakieś 30 min
    6-kontroluj wagę mozesz puscic tyle co opisane
    7-zakręc butlę zacisnij kapilarę izalutuj koniec
    8-nie pal papierosa przy pracy
    jezeli nie masz dziury w układzie będzie OK.


    wszystko było by pięknie ale np jak na agregacie nie mam ile tego gazu musi wejsc i nie wiem co to za lodówka co wtedy robić ??

    Jak napełnić układ którego nie zna się parametrów ??
  • #18 15 Jan 2005 23:50
    skryn
    Admin grupy AGD
    Posts: 15951 | Help: 1511
    • Location: Słupsk
    Helpful post? (0)
    Na wprawne oko i słuch. :wink:
    Pozdrawiam.

    PS. Nie odczytuj tych "głupich wskaźników" (na stacji). To jest tylko jakaś "pomoc"....
  • #19 16 Jan 2005 11:17
    Kwazor
    Level 30  
    Posts: 1979 | Help: 108
    • Location: REDA
    Helpful post? (0)
    Skryn ja nawet nie bede miał wskażnika ale mam pomysł jak skalibrowac ten układ. Co do słuchu to zeby chodziła jak najciszej i jak najwydajniej :) .
  • #20 16 Jan 2005 12:08
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Posts: 4188 | Help: 243
    • Location: Ustroń
    Helpful post? (0)
    Kwazor wrote:
    Jak napełnić układ którego nie zna się parametrów ??


    Według ciśnienia po stronie ssącej. Najlepiej napełniać tak w każdym przypadku, bo to co piszą na tabliczkach znamionowych nie zawsze jest prawdą. Gazu nie można napełniać na oko. Niewłaściwa ilość powoduje wzrost zużycia energii elektr. i szybciej wykańcza sprężarkę. Gazu nie może być ani za mało, ani tym bardziej za dużo.
  • #21 16 Jan 2005 12:08
    Bleble
    Specjalista AGD
    Posts: 6058 | Help: 733
    • Location: PYRLANDIA
    Helpful post? (0)
    Panowie na słuch i oko hahahahahahahaha
    fajna dyskusja
    ci z usterki to rechoczą na całego
    Zrobić można wszysko podobno ( no nie wszysko spodni przez głowę nie da się i chyba jeszcze coś tam)ale jaki będzie efekt i jak długo to będzie trwało
  • #22 16 Jan 2005 14:19
    skryn
    Admin grupy AGD
    Posts: 15951 | Help: 1511
    • Location: Słupsk
    Helpful post? (0)
    Na słuch, to może słoń nadepnąć, a na wzrok- umrzeć jak chłop w szpitalu... :wink:
  • #23 16 Jan 2005 15:06
    grzeg27
    Level 14  
    Posts: 92 | Help: 6
    • Location: Toruń
    Helpful post? (0)
    Najlepiej wezwać Fachowca a nie fachowca.Bo nawet hydraulicy biorą sie za podłączanie klimatyzacji bez zrobienia próżni w układzie.Jeżeli nie mam na agregacie napisanego ilości czynnika to trzeba ukłąd napełniać przy pomocy manometru z odpowiednia podziałką do odczytu temperatury parowania,a w warunkach amatorskich to jest raczej nie mozliwe.I najlepiej przy okazi odrazu odwadniacz wymienić.pozdrawiam.
  • #24 16 Jan 2005 17:06
    Artturo
    Level 12  
    Posts: 78 | Help: 4
    • Location: Radom
    Helpful post? (0)
    Witam.
    Czytając tą waszą dyskusję myslę że niewiele się znacie w temacie chłodnictwa. Więc żeby dłużej się nie ośmieszać skończcie jak najszybciej ten temat. No może jak zobaczycie gdzieś przy pracy PRAWDZIWEGO fachowca to sie coś nauczycie a jak nie to do książek trzeba zerknąć. Ps. na kompresorze to najwyżej moc jego znajdziecie a i to bardzo żadko, a ilość czynnika chłodniczego znajduje się na tabliczce znamionowej danego użądzenia chłodniczego.
  • #25 16 Jan 2005 21:48
    skryn
    Admin grupy AGD
    Posts: 15951 | Help: 1511
    • Location: Słupsk
    Helpful post? (0)
    Artturo wrote:
    Witam.
    Czytając tą waszą dyskusję myslę że niewiele się znacie w temacie chłodnictwa. Więc żeby dłużej się nie ośmieszać skończcie jak najszybciej ten temat. No może jak zobaczycie gdzieś przy pracy PRAWDZIWEGO fachowca to się coś nauczycie a jak nie to do książek trzeba zerknąć. Ps. na kompresorze to najwyżej moc jego znajdziecie a i to bardzo żadko, a ilość czynnika chłodniczego znajduje się na tabliczce znamionowej danego użądzenia chłodniczego.


    A kolega to się chyba z zeszłorocznej choinki urwał???
  • #26 19 Jan 2005 00:52
    stan54
    Level 12  
    Posts: 87 | Help: 2
    Helpful post? (0)
    Jesteście żałośni ponieważ nikt z was nie ruszył tematu jak to wszystko działa inie zależy czy będziesz miał stację czy puścisz to zbutli trzeba mieć o tym pojęcie . pozdrawiam .
  • #27 19 Jan 2005 10:47
    Bleble
    Specjalista AGD
    Posts: 6058 | Help: 733
    • Location: PYRLANDIA
    Helpful post? (0)
    andmak wrote:
    Jak uzupełnia się freon w schładzalnikach,lodówkach lub gdzie tego szukać?Andrzej

    Jak chcesz naprawiać to zobacz tu http://www.systherm.pl/sklep/index.php?d1=9&d2=28
    tam wszysko kupisz załatwisz zieloną kartę i tym podobne czyli pełen profesionalizm zgodny z Unią
    Pozdrawiam
  • #28 28 Feb 2006 13:50
    jaroclim
    Level 1  
    Posts: 1 | Help: 0
    • Location: ostrowiec
    Helpful post? (0)
    Widać jak niewielu z Was ma jakiekolwiek pojęcie o chłodnictwie.Swoimi radami i niby doświadczeniem możecie tylko narobić kłopotów sobie i ewentualnym klientom (Boże,chroń ich przed takimi specjalistami).A propo ludzi z branży, uważajcie komu podpowiadcie i co podpowiadacie,bo nie wydaje mi się, że wasz poziom zawodowy jest tak niski.Ci co muszą eksperymentować niech to robią,ale koszty są niewpółmierne do ich oszczędności na specjalistów.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products