Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Serwis -> AGD chłodnictwo -> Jak uzupełnić freon w schładzalniku
Autor
Wiadomość
andmak
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 03 Lut 2003
Posty: 149
Miasto: Radom

Post#1 Post autora tematu 30 Mar 2003 20:38   

Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Jak uzupełnia się freon w schładzalnikach,lodówkach lub gdzie tego szukać?Andrzej
Powrót do góry
   
tolo
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2001
Posty: 1858

Post#2 30 Mar 2003 20:50   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Z tego co wiem to trzeba mieć odpowiednią sprężarkę aby móc ten freon uzupełnić.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Mar 2003 20:50   





Powrót do góry
   
elektryk
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 25 Kwi 2002
Posty: 11072

Post#3 30 Mar 2003 21:24   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


freonu nie bierze się z powietrza. Pozatym czegoś takiego pod nazwą chemiczną jak freon nie stosuje się już (dziura ozonowa). Napełnia się odcinająć taki mały krócieć przy kompresorze i podłączając tam wężyk. Potem jakoś chytrze się zaciska nowy króciec i zgrzewa zgrzewarką. Widziałem jak koleś z serwisu to robił ale nie zwróciłem uwagi jak to zrobił że mu ten gaz nie ulecieł. Samo napełnianie to miał taki specjalny kompresor do rodzielania gazów z powietrza (napełniał argonem).
Powrót do góry
   
POL02
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Gru 2002
Posty: 1913
Miasto: Lubelskie

Post#4 31 Mar 2003 08:19   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Witam.
Aby uzupełnic freon w układzie chłodniczym trzeba mieć do tego tzw. STACJĘ NAPEŁNIEŃ można wykonać to innym sposobem zastępczym ale robią to tylko ci co mają wprawę.Obecnie stosuje sie freon 134 oraz propan butan jako czynniki chłodnicze.Można je kupować w hurtowniach AGD.
Ponadto do tego wszystkiego trzeba mieć zgrzewarkę lub lutownicę do twardych lutów.
Powrót do góry
   
obet
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Lip 2002
Posty: 349
Miasto: R.M.

Post#5 31 Mar 2003 10:40   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


:idea: no i jeszcze trzeba odessać to co pozostało (stacja napełnień)wyciąga pierw pozostałości z układu() twożąc prawie próżnię i dopiero potem napełnia freonem-podobnie się robi też w samochodach z klimą z tym że tam freon mieszany jest z większą ilością oleju
Powrót do góry
   
andmak
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 03 Lut 2003
Posty: 149
Miasto: Radom

Post#6 Post autora tematu 31 Mar 2003 23:36   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Wszystko to wiem ale to za mało żeby się za to wziąść. Szukałem w internecie budowy takij stacji do napełniania,nie znalazłem.Wiem że można ją zrobić z agregatu starej lodówki.Trzeba wyposażyć w manometr i wagę. Freon przed nabiciem musi być osuszony sitem molekularnym. Jest to bardzo proste ale tak naprawdę jest to temat który raczej z zamkniętej grupy ludzi nie wychodzi. Fabryczna stacja jest bardzo droga około 10000PLN. Pozdrawiam Andrzej.
Powrót do góry
   
POL02
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Gru 2002
Posty: 1913
Miasto: Lubelskie

Post#7 01 Kwi 2003 20:57   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Witam.
Pompę do uzyskiwania próżni możesz wykonac z dwóch sprężarek połączonych w szereg i do tego manometr.
Freonu praktycznie nikt nie suszy.
W układzie chłodziarek są absorbenty tzw. odwadniacze.Dozowanie chyba jest wykonane na zasadzie obiętościowej w przeliczeniu g/cm3 (ale nie jestem pewien jak dokładnie jest to zrobione).
Powrót do góry
   
XAX
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 28 Gru 2002
Posty: 490

Post#8 01 Kwi 2003 23:50   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Witaj

Gaz dozuje się w dwojaki sposób.
1) W oryginalnych stacjach jest butla z szklana rurką na której jest naniesiona podziałka w gramach.
2) W nowszych gazach tak jak wyżej lub na wagę. Po prostu kładziemy butle z czynnikiem chłodniczym na wagę i mierzymy ile wyszło.

A tak na marginesie to w warunkach amatorskich naprawa układu chłodniczego jest praktycznie niemożliwa i na pewno nie opłacalna.
Powrót do góry
   
andmak
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 03 Lut 2003
Posty: 149
Miasto: Radom

Post#9 Post autora tematu 06 Kwi 2003 13:42   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


W amatorskich warunkach więcej niż połowa dobija freon na własnej roboty sprzęcie.Co niektórzy potrafią dobić freon wykorzystując sprężarkę w schładzalniku bez użycia zewnętrznej.Freon żadko kto suszy ale co niektórzy bez suszenia mają potem reklamacje.Pisze bo jest trochę kasy do zarobienia w tym temacie.Freon nie jest taki drogi a i zrobienie stacji też. Chodzi o schładzalniki rolników do mleka.Jest nowy wymóg i każdy musi mieć schładzalnik a większość ma stare z niemiec i takie tam.Awaryjność jest spora,więc...Pozdrawiam Andrzej
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Kwi 2003 13:42   





Powrót do góry
   
POL02
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Gru 2002
Posty: 1913
Miasto: Lubelskie

Post#10 06 Kwi 2003 20:41   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Witam.
Z tą sprężarką w schładzalniku to chyba przesadziłeś.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Kwi 2003 20:41   





Powrót do góry
   
GRZECHO 1
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 10 Sty 2003
Posty: 35
Miasto: LUBLIN

Post#11 07 Kwi 2003 00:08   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Wszystko fajnie ale najpierw trzeba wiedziec jaki typ gazu miesci si w urzadzeniu.Nie koniecznie musi byc to R134, moze byc tam R12 albo R412 .Da sie zastosowac inny gaz ale trzeba przeliczac do kazdego ukladu wchodzi inna ilosc.Poza tym bez stacji mapelnien sie nie obejdzie trzeba zrobic pruznie a dwie sprezarki nie bardzo sobie z tym radza.Przy wymianie czynnika trzeba wymienic filtr bo inaczej moze sie okazac ze po napelnieniu sprezarka bedzie pracowala na podcisnieniu i tylko strata gazu.Pozatym trzeba jeszcze czyms zalutowac i tu tez jest problem bo stare kompresory mialy stalowe koncówki a z miedzia to tylko srebro zrobi to szczelnie.Tak wiec nie jest to robota w amatorskim wydaniu.Szkoda czasu lepiej dac to do roboty ludziom co maja czym zrobic i jakies doswiadczenie.Samo napelnienie jest dosc tanie o ile fachmen nie nawsadza kitu ze cos trzeba pozatym wymieniac.
POZDRAWIAM GRZECHO
Powrót do góry
   
fgh98
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Kwi 2003
Posty: 399

Post#12 22 Lip 2003 22:41   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


1-Przeczytaj na agregacie ile gazu (wagowo) wchodzi
2-wlutuj 150mm capilary w krótkie odg. przy agregacie tu podłącz gaz
3-gaz połóz na wadze
4-włącz lodówkę do kontaktu
5-gaz napełniaj na biegu po woli przez jakieś 30 min
6-kontroluj wagę mozesz puscic tyle co opisane
7-zakręc butlę zacisnij kapilarę izalutuj koniec
8-nie pal papierosa przy pracy
jezeli nie masz dziury w układzie będzie OK.
Powrót do góry
   
Karoluss
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 02 Kwi 2002
Posty: 628
Miasto: Pomorskie

Post#13 22 Lip 2003 23:23   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


:arrow: fgh98
Myślisz , że autor tego postu nie poradził sobie z problemem przez te prawie cztery miesące !??
Powrót do góry
   
fgh98
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Kwi 2003
Posty: 399

Post#14 23 Lip 2003 09:44   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Trudno powiedzieć,ale może się przydać dla innych użytkowników.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
yacek4
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 169

Post#15 26 Lip 2003 23:07   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Witam.
Wreszcie coś konkretnego na temat, co prawda mam już nową lodówkę ale temat dalej mnie interesuje. Miałbym dwa pytania : w mojej lodówce były dwa zaciśnięte krótkie przewody na stronie ssącej i tłoczącej sprężarki - więc po której stronie się uzupełnia i drugie pytanko czy bez zrobienia próżni nie skróci się żywotność sprężarki?
Powrót do góry
   
XAX
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 28 Gru 2002
Posty: 490

Post#16 27 Lip 2003 23:32   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Skróci na pewno jej żywotność.
Kompresor będzie pracować pod dużym obciążeniem (powietrze raczej jest trudno skroplić niż czynnik chłodniczy). Dodatkowo może być problem z głośnością lub efektywnością układu.
Po za tym jeżeli czynnik gdzieś ucieka to nie problem leży w nabiciu gazu tylko w usunięciu ujścia. Po co dolewać gazu jeżeli i tak ucieknie?

A tak od siebie jest parę sposobów łopatologicznych naprawy układu chłodniczego. Jednak każdy z tych sposobów nigdy nie przynosi 100% naprawy układu. Zawsze coś z nim jest nie tak. O ile układ na R12 jest dość odporny o tyle z innymi czynnikami jest już gorzej.
Powrót do góry
   
Kwazor
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 07 Sty 2004
Posty: 1841
Miasto: REDA PL

Post#17 16 Sty 2005 00:28   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


fgh98 napisał:
1-Przeczytaj na agregacie ile gazu (wagowo) wchodzi
2-wlutuj 150mm capilary w krótkie odg. przy agregacie tu podłącz gaz
3-gaz połóz na wadze
4-włącz lodówkę do kontaktu
5-gaz napełniaj na biegu po woli przez jakieś 30 min
6-kontroluj wagę mozesz puscic tyle co opisane
7-zakręc butlę zacisnij kapilarę izalutuj koniec
8-nie pal papierosa przy pracy
jezeli nie masz dziury w układzie będzie OK.


wszystko było by pięknie ale np jak na agregacie nie mam ile tego gazu musi wejsc i nie wiem co to za lodówka co wtedy robić ??

Jak napełnić układ którego nie zna się parametrów ??
Powrót do góry
   
skryn
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 13763
Miasto: Pomorze Środkowe

Post#18 16 Sty 2005 00:50   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Na wprawne oko i słuch. :wink:
Pozdrawiam.

PS. Nie odczytuj tych "głupich wskaźników" (na stacji). To jest tylko jakaś "pomoc"....
Powrót do góry
   
Kwazor
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 07 Sty 2004
Posty: 1841
Miasto: REDA PL

Post#19 16 Sty 2005 12:17   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Skryn ja nawet nie bede miał wskażnika ale mam pomysł jak skalibrowac ten układ. Co do słuchu to zeby chodziła jak najciszej i jak najwydajniej :) .
Powrót do góry
   
zayzayer
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Wrz 2003
Posty: 4008
Miasto: Ustroń (Śląsk Cieszyński)

Post#20 16 Sty 2005 13:08   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Kwazor napisał:
Jak napełnić układ którego nie zna się parametrów ??


Według ciśnienia po stronie ssącej. Najlepiej napełniać tak w każdym przypadku, bo to co piszą na tabliczkach znamionowych nie zawsze jest prawdą. Gazu nie można napełniać na oko. Niewłaściwa ilość powoduje wzrost zużycia energii elektr. i szybciej wykańcza sprężarkę. Gazu nie może być ani za mało, ani tym bardziej za dużo.
Powrót do góry
   
Bleble
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 15 Lip 2004
Posty: 6060
Miasto: PYRLANDIA

Post#21 16 Sty 2005 13:08   

Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Panowie na słuch i oko hahahahahahahaha
fajna dyskusja
ci z usterki to rechoczą na całego
Zrobić można wszysko podobno ( no nie wszysko spodni przez głowę nie da się i chyba jeszcze coś tam)ale jaki będzie efekt i jak długo to będzie trwało
Powrót do góry
   
skryn
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 13763
Miasto: Pomorze Środkowe

Post#22 16 Sty 2005 15:19   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Na słuch, to może słoń nadepnąć, a na wzrok- umrzeć jak chłop w szpitalu... :wink:
Powrót do góry
   
grzeg27
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 20 Lis 2004
Posty: 92
Miasto: Toruń

Post#23 16 Sty 2005 16:06   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Najlepiej wezwać Fachowca a nie fachowca.Bo nawet hydraulicy biorą sie za podłączanie klimatyzacji bez zrobienia próżni w układzie.Jeżeli nie mam na agregacie napisanego ilości czynnika to trzeba ukłąd napełniać przy pomocy manometru z odpowiednia podziałką do odczytu temperatury parowania,a w warunkach amatorskich to jest raczej nie mozliwe.I najlepiej przy okazi odrazu odwadniacz wymienić.pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Artturo
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 02 Gru 2004
Posty: 79
Miasto: Radom

Post#24 16 Sty 2005 18:06   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Witam.
Czytając tą waszą dyskusję myslę że niewiele się znacie w temacie chłodnictwa. Więc żeby dłużej się nie ośmieszać skończcie jak najszybciej ten temat. No może jak zobaczycie gdzieś przy pracy PRAWDZIWEGO fachowca to sie coś nauczycie a jak nie to do książek trzeba zerknąć. Ps. na kompresorze to najwyżej moc jego znajdziecie a i to bardzo żadko, a ilość czynnika chłodniczego znajduje się na tabliczce znamionowej danego użądzenia chłodniczego.
Powrót do góry
   
skryn
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 13763
Miasto: Pomorze Środkowe

Post#25 16 Sty 2005 22:48   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Artturo napisał:
Witam.
Czytając tą waszą dyskusję myslę że niewiele się znacie w temacie chłodnictwa. Więc żeby dłużej się nie ośmieszać skończcie jak najszybciej ten temat. No może jak zobaczycie gdzieś przy pracy PRAWDZIWEGO fachowca to się coś nauczycie a jak nie to do książek trzeba zerknąć. Ps. na kompresorze to najwyżej moc jego znajdziecie a i to bardzo żadko, a ilość czynnika chłodniczego znajduje się na tabliczce znamionowej danego użądzenia chłodniczego.


A kolega to się chyba z zeszłorocznej choinki urwał???
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Sty 2005 22:48   





Powrót do góry
   
stan54
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 85

Post#26 19 Sty 2005 01:52   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Jesteście żałośni ponieważ nikt z was nie ruszył tematu jak to wszystko działa inie zależy czy będziesz miał stację czy puścisz to zbutli trzeba mieć o tym pojęcie . pozdrawiam .
Powrót do góry
   
Bleble
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 15 Lip 2004
Posty: 6060
Miasto: PYRLANDIA

Post#27 19 Sty 2005 11:47   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


andmak napisał:
Jak uzupełnia się freon w schładzalnikach,lodówkach lub gdzie tego szukać?Andrzej

Jak chcesz naprawiać to zobacz tu http://www.systherm.pl/sklep/index.php?d1=9&d2=28
tam wszysko kupisz załatwisz zieloną kartę i tym podobne czyli pełen profesionalizm zgodny z Unią
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
jaroclim
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 06 Sty 2006
Posty: 1
Miasto: ostrowiec

Post#28 28 Lut 2006 14:50   

Re: Jak uzupełnić freon w schładzalniku


Widać jak niewielu z Was ma jakiekolwiek pojęcie o chłodnictwie.Swoimi radami i niby doświadczeniem możecie tylko narobić kłopotów sobie i ewentualnym klientom (Boże,chroń ich przed takimi specjalistami).A propo ludzi z branży, uważajcie komu podpowiadcie i co podpowiadacie,bo nie wydaje mi się, że wasz poziom zawodowy jest tak niski.Ci co muszą eksperymentować niech to robią,ale koszty są niewpółmierne do ich oszczędności na specjalistów.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Serwis -> AGD chłodnictwo -> Jak uzupełnić freon w schładzalniku
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Freon. Czy z agregatu z zamrażarki można zrobić kompresor? (16)
czujnik temperatury w schładzalniku na mleko (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.109 seconds

elektroda.pl temat RSS