Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wingo 3524 fotkomórki, cięzka brama, pilot

cbdu 06 Cze 2017 17:21 648 8
  • #1 06 Cze 2017 17:21
    cbdu
    Poziom 9  

    Witam,

    Proszę serdecznie o pomoc w poniższych elektronicznych problemach:
    Zamontowałem u siebie Wingo 3524 na 2 skrzydła i mam problem z:

    1. Fotokomórkami (jajka) bo nie działają-zero reakcji tzn. podłączyłem następująco- tak doradził sprzedawca:
    Wingo 3524 fotkomórki, cięzka brama, pilot
    2. Stary pilot 2przyciskowy od drugiej bramy segmentowej (nice flor-s) chciałem zaprogramować na drugi przycisk żeby mieć 1 pilot do dwóch bram. Zrobiłem tak jak poniżej w filmie z drugim przyciskiem:
    https://www.youtube.com/watch?v=SN_3lqMIizc
    i teraz mam: 1 przycisk otwiera obie bramy, 2 przycisk otwiera nową Wingo 3524 :(
    3. Wolno się otwiera więc z 1 poziomu programowania wg instrukcji: Wchodzę w 1 poziom - trzymam P1 i P2 3sek. Przechodzę na L4;)diodę i zatwierdzam P1 i P2 3sek. Wszystko wg instrukcji i dalej dioda L4 się nie świeci i wolno kręci.

    Dziękuję serdecznie za fachową pomoc.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Aleksander

  • #2 06 Cze 2017 17:40
    Wojciech.
    Poziom 29  

    cbdu napisał:
    Fotokomórkami (jajka) bo nie działają-zero reakcji tzn. podłączyłem następująco- tak doradził sprzedawca:


    Co to za fotokomórki?

  • #3 06 Cze 2017 18:09
    cbdu
    Poziom 9  

    Oryginalne. Takie jak na zdjęciu powyżej.

  • Pomocny post
    #4 06 Cze 2017 20:03
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa

    Ad 2. Źle dopisałeś stary pilot do nowej bramy. Nie oglądałem YT ale prawdopodobnie do nowej bramy dopisałeś pilota sposobem I ( długie trzymanie przycisku na odbiorniku) .
    Teraz musisz skasować pamięć pilotów odbiornika nowej bramy ( instrukcja) i Flora dopisać do nowej bramy sposobem II - krótkie dwukrotne naciśnięcie przycisku na odbiorniku i wtedy dopisanie odpowiedniego (drugiego) przycisku pilota.
    Ad 3. To co próbujesz zmienić to ustawienie brama.lekka/cięźka.
    Coby włączyć ruch szybki wystarczy przy zatrzymanej bramie nacisnać P3 - powinny się włączyć: dioda obok P3 i włączyc szybki ruch.
    Ad 1. Połączenia jakby dobre - ale musi być wyłaczona funkcja fofotest (dioda D 4 poziom 1 część druga) czyli właściwie włączone standby ( odp dioda zgaszona).

  • #5 10 Cze 2017 11:14
    cbdu
    Poziom 9  

    Dziękuje za odp.

    Ad1 Nie rozumiem, próbowałem zmieniać ale nie działają fotokomórki.
    Poziom 1 część druga (czyli dioda P1 i P3 świeci) - dioda L1 włączona czy wyłączona
    ma być?
    Chyba ze mam cos zle podlaczone..Czy fotokormorka z 2 pinami ma być w porcie nr 10 (zamiast w nr 8) czy w porcie 9? A druga fotok. w 10?
    Dziekuja za pomoc.

  • #6 10 Cze 2017 20:08
    Daro1003
    Poziom 16  

    Fotki:
    Foka nadajnik z dwoma zaciskami:
    Zacisk 1 -> zacisk 10 w centrali + zasilania
    Zacisk 2 -> zacisk 9 w centrali - zasilania

    Odbiornik (fotka z 5 zaciskami)
    Zacisk 1 -> zacisk 10 w centrali + zasilania
    Zacisk 2 -> zacisk 9 w centrali - zasilania
    Zacisk 4 -> zacisk 11 w centrali
    Zacisk 5 -> zacisk 13 w centrali - zacisk tylko do fotokomórki oryginalne zrobiony jest mostek do zacisku 11 i trzeba go usunąć.

  • #7 29 Cze 2017 08:45
    cbdu
    Poziom 9  

    Daro1003 napisał:
    Fotki:
    Foka nadajnik z dwoma zaciskami:
    Zacisk 1 -> zacisk 10 w centrali + zasilania
    Zacisk 2 -> zacisk 9 w centrali - zasilania

    Odbiornik (fotka z 5 zaciskami)
    Zacisk 1 -> zacisk 10 w centrali + zasilania
    Zacisk 2 -> zacisk 9 w centrali - zasilania
    Zacisk 4 -> zacisk 11 w centrali
    Zacisk 5 -> zacisk 13 w centrali - zacisk tylko do fotokomórki oryginalne zrobiony jest mostek do zacisku 11 i trzeba go usunąć.


    Dziękuję. U mnie się zgadza z powyższym i nie działają fotokomórki. A jeśli usunę mostek miedzy 13 i 11 to w ogóle nic nie działa - zero reakcji siłowników. Czy to na pewno właściwe podłączenie? :/ Pozdrawiam pomocnych ludzi w temacie.

  • #8 29 Cze 2017 12:14
    Daro1003
    Poziom 16  

    Sprawdź napięcie na fotokomórkach i polaryzację.
    Sprawdź przewody - ciągłość.
    Jeśli masz wpięte 4 i 5 zacisk fotokomórki w centrali w 11 i 13 i jak usuniesz mostek siłowniki nie startują to znaczy że niema przejścia. Fotokomórka podaje przez przekaźniki sygnał z zacisku 11 na zacisk 13.

    Wingo 3524 fotkomórki, cięzka brama, pilot

    Sprawdź ustawienie STAND BY/Fototest: ma byc ustawione stand by.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME