Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Napęd bramy zewnętrznej suwanej Came na płycie ZBX74-78 po burzy

exzabar 29 Cze 2017 10:57 333 5
  • #1 29 Cze 2017 10:57
    exzabar
    Poziom 5  

    Witam sytuacja po wczorajszej burzy jest przygnębiająca :(

    No i się zaczęła gehenna - gdzieś blisko przeszła błyskawica a potem masa wody.
    Efekt jest taki po zdjęciu obudowy napędu miga nerwowo czerwona dioda na płycie głownej z prawej stronie. Po wciśnięciu przycisku w pilocie słychać w napędzie charakterystycznie klikanie jakby coś próbowało ruszyć ale nic się nie dzieje - silnik nie kreci

    Sprawdziłem kolejno 3 bezpieczniki od prawej patrząc

    1) F5 AL250V
    2) F630 mA 250 V
    3) 1A 250 V

    Wszystkie są ok

    Zestaw składa sie jeszcze z dwóch fotokomórek oraz wyłączników krańcowych.
    Nie mam pomysłu co robić i w jakiej kolejności dalej, żeby eliminować kolejne blokery?

    Dodam jeszcze że wyładowania naprawdę musiały być silne bo umarł domofon ORNO z wyświetlaczem wewnętrznym winanym do gniazdka 230 V - przy okazji nie wiem gdzie szukać bezpiecznika ?
    oraz niezależny czujnik temperatury zewnętrznej od pieca gazowego obecnie jest 28 stopni na zew a on wskazuje 6 stopni (podejrzewam że dostał rezystor na końcówce).

  • #2 29 Cze 2017 18:14
    janek ie
    Poziom 12  

    Ja sprobowalbym przymknąć bramę do powoly i dał sygnał do otwarcia ,jeżeli się otworzy to silnik działa ,a jak nie to sprawdzilbym w centrali czy podaje napięcie na motor .Jeżeli otworzy to znakiem tego że coś jest nie tak z zamknięciem .Odlaczylbym fotokomorki i zaistalowal zworek tymczasowo i odlaczyl z centrali wszystkie kable co dają sygnał do otwarcia

  • #3 30 Cze 2017 15:29
    exzabar
    Poziom 5  

    Po zmostkowananiu (odcięcięciu fotokmórek dioda awaryjna przestała migać. A silnik po podaniu sygnału z pilota ruszył. Zatem winne są fotkomórki. U mnie osadzone w metalowych słupkach - model CAME DIR 10.

    Teraz pytanie co dalej czyli czy od razu spisać je na straty i kupić komplet (nadawcza, odbiorcza) czy coś próbować przy nich grzebać - nawet nie wiem czy mają jakieś bezpieczniki ?

    Narazie zostawiłem mostek z ostrzeżeniem dla domowników, że zabezpieczenie w postaci wejścia w pole fotokomórek przy zamykaniu nie działa .

  • #4 30 Cze 2017 20:06
    Marek J.
    Moderator Automatyka Bram

    W nadajniku masz bezpiecznik. Jeżeli jest ok, lub po wymianie fotki w dalszym ciągu będą "martwe" to raczej wymiana. To taki "dziwny" wynalazek Came, gdzie elektronika nadajnika TX jest umieszczona razem na płytce odbiornika...

  • #5 06 Lip 2017 23:32
    exzabar
    Poziom 5  

    Wracam do wątku - bezpiecznik w czujce Nr 1 nie jest spalony. W czujce nr 2 - bez bezpiecznika (załączone zdjęcie Napęd bramy zewnętrznej suwanej Came na płycie ZBX74-78 po burzy ) i tu oczko "pyka" ale uwaga pyka tylko jeśli mój paluch jest tuż przy oczku - prawie go dotyka- oczko też jest dość ciepłe. W czujce nr 2 znalazłem też wyschnie mrówki i pajęczyny już to oczyściłęm. Nie mniej jednak pytnie co dalej - czy wymiana 2 óch czujek czy to pykanie jest może jakąś nadzieją ?

  • Pomocny post
    #6 06 Lip 2017 23:57
    Marek J.
    Moderator Automatyka Bram

    Ja bym odpuścił gdybym miał niewielkie pojęcie w temacie... Fotokomórki to niewielki koszt. Nie muszą być oryginalne came. Wystarczą uniwersalne (24V AC/DC) z wyjściem przekaźnikowym NC.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME