Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tonsil Bolero 200 nie działające średniotonowe

naiver 16 Lip 2017 16:50 234 5
  • #1 16 Lip 2017 16:50
    naiver
    Poziom 7  

    Witam, jestem laikiem jeżeli chodzi o takie rzeczy dlatego piszę na forum z prośbą o pomoc. Jestem po regeneracji zawieszeń 4 głośników średniotonowych oraz jednej cewki głośnika średniotonowego z kolumn tonsil bolero 200. Po sprawdzeniu i podłączeniu bezpośrednio do wzmacniacza samych głośników , działają w porządku a jeżeli podłącze je pod kolumny już ich nie słychać. O co tu może chodzić? Zwrotnica? Sprawdzałem wszystko jest zlutowane i nic nie jest napuchnięte. Pomóżcie i naprowadźcie co to może być.... ;)

  • #2 16 Lip 2017 18:03
    marian133
    Poziom 36  

    Zwrotnica lub kable.
    Miernik do ręki i sprawdzaj.

    Jeśli nie masz miernika, wylutuj elementy sekcji średniotonowej i podłącz je szeregowo z głośnikiem bezpośrednio do wzmacniacza. Jeśli któryś element nie będzie miał przejścia to sprawa wyjaśniona, musisz go wymienić.

  • #3 17 Lip 2017 07:25
    wkj
    Poziom 34  

    naiver napisał:
    Witam, jestem laikiem jeżeli chodzi o takie rzeczy dlatego piszę na forum z prośbą o pomoc. Jestem po regeneracji zawieszeń 4 głośników średniotonowych oraz jednej cewki głośnika średniotonowego z kolumn tonsil bolero 200.

    Podaj proszę napisy z magnesów? Boję się że pomyliłeś tory, tam nie ma tylu średniotonowych.

  • #4 17 Lip 2017 16:29
    naiver
    Poziom 7  

    Tak przepraszam pomyliłem chodzi mi o niskotonowe.
    Sprawa wygląda tak że rozłożyłem wszystko łącznie z zwrotnicą na podłogę i podłączyłem na zewnątrz
    ( zdjęcie numer 1 ) i wszystko działa, tylko pogubiłem się totalnie w połączeniach tych głośników w kablach, jak to ma być finalnie podłączone bo w jednej kolumnie na wyjściu tam gdzie się wpina kabel od wzmacniacza tam gdzie jest plus jest minus a od drugiej kolumny gdzie plus jest plus ( zdjęcie numer 2 ) a niby nie odłączane i nie kombinowane ale już sam nie wiem... Jeszcze mnie zastanawia sprawa z tym że jeżeli dostawie jeden głośnik do drugiego ( gdzie niby w oryginale są takie sklejone) to te głośniki nie mają obszaru żeby chodziły na zawieszeniu ( widać że zawieszenie się nie porusza gdzie jak je odłożę na bok od razu pięknie widać jak się rusza ) tam nie powinien być pomiędzy nimi jakiś dystans?(zdjęcie numer 3) Pomóżcie bo kolejny dzień nad tym główkuje i nie wiem co już mam z tym zrobić.

    Tonsil Bolero 200 nie działające średniotonowe
    Tonsil Bolero 200 nie działające średniotonowe
    Tonsil Bolero 200 nie działające średniotonowe

  • #5 17 Lip 2017 16:48
    wkj
    Poziom 34  

    Kolego, to układ push-pull, jeden głośnik musi być podłączony odwrotnie czyli kabel plusowy do minusa a minusowy do plusa. Dlatego że jak oba są w fazie to ich fale się zniosą bo będą miały ta sama amplitudę ale w przeciwnym kierunku. Dlatego wszystko jest dobrze a basu nie ma, choć składowe części są ok. Wpisz sobie w google schemat bolero 200, z niego odczytaj, który głośnik idzie w przeciwnej fazie i tak połącz.

    A co do dystansu, przecież masz je, widzę na fotkach, tyle wystarczy, tak było w oryginale, dwie podkładki pod pierścień 212 (piszę z pamięci a ta może być wątpliwa).

    Terminale połączeniowe, oba mają mieć plusy po tych samych stronach, to jest do zamiany, kwestia czy czerwony kabelek podlutowany jest do czerwonego zacisku.

  • #6 18 Lip 2017 19:30
    naiver
    Poziom 7  

    Problem rozwiązany ślicznie dziękuje wkj za pomoc ! :)

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME