Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Acer Aspire 5749Z - Poziome znikające kreski na wyświetlanym obrazie

nihcru 16 Lip 2017 20:46 249 8
  • #1 16 Lip 2017 20:46
    nihcru
    Poziom 6  

    Laptop jest po zalaniu uszkodzeniu uległa jedna z dwóch pamięci i napęd DVD ale widać coś jeszcze.
    Obraz jest wyświetlany na zmianę poprawny 1,5 sekundy i z poziomymi kreskami lekko podniesiony o 1cm do góry, z tym że ten centymetr z góry jest wyświetlany na dole.

    Tak miga raz poprawny obraz za chwile z kreskami.
    Na monitorze zewnętrznym przez VGA obraz jest cały czas poprawny.
    Kręcenie matrycą wypinanie taśmy i ruszanie nią nic nie zmienia.

    Proszę o poradę co może być przyczyną?

  • #2 16 Lip 2017 21:16
    kamkamilo6
    Poziom 8  

    Jako że laptop jest po zalaniu raczej odrzuciłbym taśmę (choć nie jest zbyt droga i jej wymianę można by rozważyć). Myślę, że to karta graficzna. Miałem podobny problem tylko na większą skalę paski latały po całym ekranie, ale oczywiście znikały nawet całkowicie. Jako, że miałem gwarancję to lapka oddałem na gwarancję. Wracając myślę, że to karta można spróbować przeczyścić ją oczywiście nie naprawi to problemu na dłuższą metę trzeba będzie kartę wymienić. Jeśli chodzi o monitor zewnętrzny też tak miałem, że nawet jeśli kreski są na ekranie głównym (matryca lapka nawet po przestawieniu na domyślny drugi monitor) to na drugim ekranie nic się nie dzieje. Nie eliminuje to usterki gdyż na karcie graficznej inne moduły są odpowiedzialne za ekran domyślny i zewnętrzny.

  • #4 16 Lip 2017 21:37
    nihcru
    Poziom 6  

    Grafika jest chyba zintegrowana z procesorem-Procesor Intel B960- Intel HD Graphics ?

    Przychylam się do tego, że cośœ jest uszkodzone na płycie, ale co?

    Płytę przemyłem specjalnym płynem do elektroniki więc już śladów raczej nie będzie.
    Na płycie nie było za wiele śladów po zalaniu, najwięcej na pamięci ram i dysku, mimo to dysk działa a z pamięci jedna poleciała.

    Dziękuję za porady.

  • #5 16 Lip 2017 21:42
    sk1977
    Poziom 39  

    nihcru napisał:
    Przychylam się do tego, że coś jest uszkodzone na płycie, ale co?
    - obejrzyj dokładnie płytę. nie podałeś miejsca zalania, nie wrzuciłeś zdjęć itp. Jeśli są ślady zalania - płytę należy oczyścić.
    Zintegrowana grafika korzysta z ramu - jeśli miałeś 2 kości - druga też do sprawdzenia. Sygnały dla matrycy są generowane przez PCH - nie został podlany?
    Sprawdź złącza.

  • #6 17 Lip 2017 09:54
    nihcru
    Poziom 6  

    Jak wrócę do domu, zrobię zdjęcie. płytę już oczyściłem specjalnym płynem.
    Na płycie nie było za wiele śladów po zalaniu. Widać było zalanie na pamięciach i dysku twardym -te części też przemyłem i wysuszyłem w wpłynie do elektroniki.
    Pamięć tą która ocalała zamieniałem na sprawną z innego laptopa i bez efektu.
    Nie wiem gdzie jest to PCH, jak wrzucę zdjęcie to może mi zaznaczysz.

    Pozdrawiam

  • #7 17 Lip 2017 10:37
    lisek
    Spec od monitorów

    W jednym z ponad 60-tematów o tym AA 5749Z napisano

    Cytat:
    Oznaczenia płyty: DA0ZRLMB6D0 (REV:D)


    SM dostępny w necie

    Acer Aspire 5749Z - Poziome znikające kreski na wyświetlanym obrazie

    Wychodzi , że raczej PCH, RAM lub matryca (jęli na nia coś "popadło"

  • #8 17 Lip 2017 18:44
    nihcru
    Poziom 6  

    Po zdjęciu radiatora widać oznaczenie: bd82hm65 SLJ4P. Na allegro około 100zł+przesyłka.
    Ile może kosztować wymiana?
    Dodano po 6 [godziny] 30 [minuty]:
    Acer Aspire 5749Z - Poziome znikające kreski na wyświetlanym obrazie

    Załączam zdjęcie płyty, za wiele nie widać.

    Na HDMI obraz bez pasków, trochę ciemny i nie roziąga się w panoramie do monitora ale to chyba kwestia ustawień.

  • #9 23 Lip 2017 09:58
    nihcru
    Poziom 6  

    Zainstalowałem program OCCT do sprawdzania procesora pochodził jakąś godzinę i po wyłączeniu go paski zniknęły, później znów się pojawiły przy poruszaniu wtyku kabla od zasilacza. Ponownie włączyłem program OCCT/Włączyłem testowanie i po wyłączeniu i odczekaniu chwili znów paski zniknęły.
    Paski zawsze pojawiały się przez dwie sekundy i na kolejne dwie znikały i był dobry obraz i tak w kółko.

    Teraz mam już od kilku godzin przyzwoity obraz, może coś podpowiecie?
    Te paski dziwnie się pojawiały i znikały tak jakby w jakimś cyklu zegara.
    Nie wiem gdzie szukać przyczyny czy matryca czy płyta.
    Może brak uziemienia na płycie i przekazywane są jakieś zakłócenia.

 
Promocja -20%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
tme