Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Łodź RC- serwa wariują Turnigy 9X

Kaczorowski 13 Sie 2017 00:32 222 14
  • #1 13 Sie 2017 00:32
    Kaczorowski
    Poziom 8  

    Witam.
    Posiadam łódź RC, w które grzał się regulator. Za słaby był układ BEC. Stwierdziłem, że zrobię mały tuning zasilania i kupiłem stabilizator impulsowy 5V i zamiast podłączać do odbiornika układ BEC podłączyłem ten zasilacz do plusa i minusa, jednak z układu BEC wziąłem linię danych. Było ok, aż do czasu, gdy nie wyłączyłem łodzi i znowu włączyłem. Serwa zaczęły wtedy szaleć i praktycznie wgl nie reagowały na polecenia nadajnika. Piszę praktycznie, bo czasami jakiś ruch robiły, ale to były losowe ruchy i losowe serwa. Odłączyłem ten mój zasilacz i podłączyłem układ BEC i to samo się działo. Czy uszkodziłem odbiornik? Dodam, że ponownie bindowałem i problem występuje dalej. Rozkręcałem odbiornik i żadnych śladów nadpalenia czy czegoś nie widać. Na obrazku przedstawiłem jak to wszystko podłączyłem. No i czy takie coś ma rację bytu, czy moje myślenie było błędne i wykonałem karygodny błąd?
    Pozdrawiam

  • Megger
  • #2 13 Sie 2017 00:37
    Kaczorowski
    Poziom 8  

    A no i dodam, że problem występuje tylko podczas włączonego nadajnika. Jak nadajnik jest wyłączony, to wszystko stoi w miejscu

  • Pomocny post
    #3 13 Sie 2017 07:17
    wojtek 9007
    Poziom 32  

    Witam - niektóre serwa a w szczególności cyfrowe pobierają dużo prądu ( zwłaszcza
    gdy trzymają zadaną pozycje ) warto zasilać je osobnym regulatorem UBEC 3A 5/6V.
    https://abc-rc.pl/ubec-3a-5v-6v-2-6s-lipo-hobbywing
    Unikamy wtedy przegrzewania regulatora .
    Natomiast aparaturę zawsze załączamy w kolejności ;
    Najpierw nadajnik potem odbiornik .
    Wyłączamy w odwrotnej kolejności .

  • Megger
  • Pomocny post
    #4 13 Sie 2017 08:12
    Freddy
    Poziom 43  

    Kaczorowski napisał:
    Dodam, że ponownie bindowałem i problem występuje dalej
    Przepraszam, ale nie rozumiem/. Znasz znaczenie słowa bindować?
    Schemat i zasada są poprawne, musiałeś popełnić inny błąd.

  • #5 13 Sie 2017 08:54
    Kaczorowski
    Poziom 8  

    wojtek 9007 napisał:
    niektóre serwa a w szczególności cyfrowe pobierają dużo prądu

    Są to serwa SG-5010. No i wcześniej było ok.


    Freddy napisał:
    Przepraszam, ale nie rozumiem/. Znasz znaczenie słowa bindować?

    Parować. No próbowałem wszystkiego. Myślałem, że może coś się zresetowało. Przetwornica to ta :
    3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.
    [retrofood]


    Jest możliwość, że podczas włączania nastąpił pik wysokiego napięcia i uwalił odbiornik? No i dodam jeszcze, że niepotrzebnie bawiłem się w ustawieniach nadajnika. Ale zmieniałem tylko opcje z ACRO na HELI i potem z powrotem na ACRO. No, ale to chyba nie ma znaczenia?

  • Pomocny post
    #6 13 Sie 2017 09:54
    Freddy
    Poziom 43  

    https://pl.wikipedia.org/wiki/Bindowanie - na forum nie używamy neologizmów.

    Coś poknociłeś w ustawieniach, albo padł serwomechanizm
    To, że wcześniej działało, nie znaczy, że nic nie wysiadło i dalej będzie działać.

  • #7 13 Sie 2017 10:02
    Kaczorowski
    Poziom 8  

    Freddy napisał:
    na forum nie używamy neologizmów

    Na większości forów używa się tego zwrotu

    Freddy napisał:
    Coś poknociłeś w ustawieniach

    Czy da się jakoś przywrócić ustawienia domyślne? Czy może to jeszcze bardziej pogorszy sprawę?

    Freddy napisał:
    To, że wcześniej działało, nie znaczy, że nic nie wysiadło i dalej będzie działać.
    No tego to ja jestem świadom, dlatego chcę się jakoś dowiedzieć co jest przyczyną

  • Megger
  • #9 13 Sie 2017 11:19
    Kaczorowski
    Poziom 8  

    Widzę, że się nie rozumiemy. Regulator był gorący po dłuższej zabawie z tego względu, że zapewnie zasilanie BEC to był zwykły stabilizator liniowy. Może na film bardziej rozjaśni sytuację. Teraz wszystko zasilane jest z BEC regulatora







  • Pomocny post
    #10 13 Sie 2017 11:25
    Freddy
    Poziom 43  

    Czy wcześniej regulator też tak się grzał?

  • #11 13 Sie 2017 11:48
    Kaczorowski
    Poziom 8  

    No grzał się, ale Łódź pływała. Ale tu nie chodzi o grzanie się regulatora, tylko o wariowanie serwomechanizmów

  • #12 13 Sie 2017 11:57
    Freddy
    Poziom 43  

    Kaczorowski napisał:
    Ale tu nie chodzi o grzanie się regulatora, tylko o wariowanie serwomechanizmów
    No to o co chodzi - pomyśl.
    Serwomechanizmy wariują, bo BEC w regulatorze się przegrzewa i nie wyrabia.
    Sprawdź jakie jest napięcie zasilania po takim przegrzaniu.

  • #13 13 Sie 2017 12:16
    Kaczorowski
    Poziom 8  

    Freddy napisał:
    Serwomechanizmy wariują, bo BEC w regulatorze się przegrzewa i nie wyrabia.

    Ale wcześniej było wszystko okej. Dopiero po podłączeniu przetwornicy wszystko się zepsuło. Poza tym regulator nie nagrzewa się w sekundę, tylko w kilkanaście minut. Tak normalnie pozostaje zimny. I nie, że nie wyrabia, bo jak podłącze mocniejsze źródło zasilania to dzieje się to samo a ciągle jest 5.1V (zmierzone).
    Wylutowałem stabilizator 3.3V w odbiorniku (link z postu #8) i nie ma zwarcia pomiędzy zasilaniem

  • #14 13 Sie 2017 16:17
    Freddy
    Poziom 43  

    Kaczorowski napisał:
    I nie, że nie wyrabia, bo jak podłącze mocniejsze źródło zasilania to dzieje się to samo a ciągle jest 5.1V (zmierzone).
    Jak podłączysz mocniejsze źródło, to większa moc musi się wytracić w stabilizatorze BEC i bardziej się grzeje.

  • #15 16 Sie 2017 20:03
    Kaczorowski
    Poziom 8  

    No ja rozumiem, ale nie rozumiem dlaczego kolega tak się trzyma tego regulatora, kiedy problem nie leży w nim? Proszę obejrzeć film, który dodałem

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME