Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wymiana instalacji elektrycznej w mieszkaniu, 3 fazy?

N1ghtshade 13 Sie 2017 09:48 414 17
  • #1 13 Sie 2017 09:48
    N1ghtshade
    Poziom 6  

    Witam, stoję przed ogólnym remontem mieszkania. Oprócz instalacji grzewczej wykorzystującej kocioł kondensacyjny mam w planie wymianę instalacji elektrycznej. Chciałbym się was poradzić czy zmiana z instalacji z 1 na 3 fazy wiąże się z jakimiś poważniejszym kosztami (domyślam się że trzeba położyć na klatce nowy przewod do bezpiecznika i licznika w moim mieszkaniu)? Czy lepiej poprosic tylko o przydzial mocy na 1 fazie? Glownym powodem wymiany jest chec posiadania plyty indukcyjnej. Mieszkanie znajduje się na 2 piętrze. Zabiezpieczenie na klatce mam 20A.
    Z góry dziękuję za wszelkie porady i sugestie.

  • #2 13 Sie 2017 09:57
    mawerix123
    Poziom 34  

    N1ghtshade napisał:
    Czy lepiej poprosic tylko o przydzial mocy na 1 fazie? Glownym powodem wymiany jest chec posiadania plyty indukcyjnej


    Na jednej fazie nie dostaniesz więcej niż 25A a to za mało żeby zasilić mieszkanie z indukcją.

  • #3 13 Sie 2017 10:40
    zbich70
    Specjalista elektryk

    N1ghtshade napisał:
    domyślam się że trzeba położyć na klatce nowy przewod do bezpiecznika i licznika w moim mieszkaniu)?

    Litości. Ty jesteś na miejscu i się domyślasz. A użytkownicy forum mają szklane kule i zdalnie ci powiedzą co tam trzeba "położyć"...

    Jedyne co możesz zrobić, to zapytać administratora budynku.

  • #4 13 Sie 2017 10:52
    retrofood
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    N1ghtshade napisał:
    czy zmiana z instalacji z 1 na 3 fazy wiąże się z jakimiś poważniejszym kosztami

    Nie. Przy takim zakresie remontu będzie to 2-3% całości kosztów.

  • #5 13 Sie 2017 11:00
    CYRUS2
    Poziom 33  

    N1ghtshade napisał:
    czy zmiana z instalacji z 1 na 3 fazy wiąże się z jakimiś poważniejszym kosztami
    Nie,jeżeli w mieszkaniu jest instalcja TN-S (3-żyłowa)
    retrofood napisał:
    Nie. Przy takim zakresie remontu będzie to 2-3% całości kosztów.
    Będzie konieczna wymiana rozdzielnicy,jej "obszycie" + WLZ.

  • #6 13 Sie 2017 11:07
    retrofood
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    CYRUS2 napisał:
    retrofood napisał:
    Nie. Przy takim zakresie remontu będzie to 2-3% całości kosztów.
    Będzie konieczna wymiana rozdzielnicy,jej "obszycie" + WLZ.

    Być może. Ale największą sumą będzie pewnie i tak opłata za zwiększenie mocy.

  • #7 13 Sie 2017 11:21
    zbich70
    Specjalista elektryk

    CYRUS2 napisał:
    Będzie konieczna wymiana rozdzielnicy,jej "obszycie" + WLZ.

    Plus WLZ, czyli albo z klatki do mieszkania, albo z RG na parterze, z piwnicy, a może z ZK na zewnątrz...
    Małe "albo" ale robi znaczną różnicę.
    retrofood napisał:
    Być może. Ale największą sumą będzie pewnie i tak opłata za zwiększenie mocy.

    Niekoniecznie. Klatkę schodową trzeba będzie zapewne rozpruć w mniejszym w lub wiekszym zakresie i przywrócić do stanu poprzedniego. Te koszty mogą być dużo większe niż opłata przyłączeniowa.

    Dopóki autor nie skonsultuje swego zamiaru z zarządcą obiektu, nie zaprosi na wizję lokalną elektryka z ramienia zarządcy, lub własnego, nasze gdybania są bez sensu.

  • #8 13 Sie 2017 11:40
    N1ghtshade
    Poziom 6  

    Będę rozmawiał z ZE na ten temat i najbardziej się boje właśnie tego prucia ścian na klatce. Żeby nie wpakować się w jakieś niewyobrażalne koszty rzędu 10 tys zł. A tutaj tylko chciałem zapytać czy ktoś z was robił u siebie taka wymianę i ewentualnie ile to u was wyszło. Dzięki za wszelkie informacje.

  • #9 13 Sie 2017 11:50
    zbich70
    Specjalista elektryk

    N1ghtshade napisał:
    Będę rozmawiał z ZE na ten temat i najbardziej się boje właśnie tego prucia ścian na klatce.

    Ale co ZE interesuje prucie ścian? One nie są własnością ZE.
    Musisz najpierw skontaktować się z właścicielem/zarządcą obiektu.
    Potem, mając zgodę właściciela, występujesz do ZE o warunki przyłączenia(zwiekszenia mocy).

    N1ghtshade napisał:
    A tutaj tylko chciałem zapytać czy ktoś z was robił u siebie taka wymianę i ewentualnie ile to u was wyszło.

    Ja robiłem takie wymiany. Wychodziło od kilkuset złotych do kilkunastu tysięcy, w zależności od tego jaki był zakres prac.

  • #10 13 Sie 2017 12:20
    retrofood
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    zbich70 napisał:

    retrofood napisał:
    Być może. Ale największą sumą będzie pewnie i tak opłata za zwiększenie mocy.

    Niekoniecznie. Klatkę schodową trzeba będzie zapewne rozpruć w mniejszym w lub wiekszym zakresie i przywrócić do stanu poprzedniego. Te koszty mogą być dużo większe niż opłata przyłączeniowa.
    W życiu. Nawet do własnego mieszkania poprowadziłem przewód 5 x ... (nie pamiętam ile) w kanale, na powierzchni ściany. Koszty więc są niewielkie. Kilka metrów przewodu, kanału i kilkanaście kołków. Oraz godzina roboty.

  • #12 13 Sie 2017 12:29
    retrofood
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    Zbigniew 400 napisał:
    Moźna uźywać indukcji na 1 fazie /ograniczenie elektroniczne pobiru mocy/ ale co z innymi odbiornikami.
    Moźe przekaźniki priorytetowe ?

    Bezsens. W sytuacji remontu jedyne dobre rozwiązanie to właśnie zamiana instalacji na 3-fazową. Autor myśli logicznie.

  • #13 13 Sie 2017 12:33
    Łukasz-O
    Moderator Elektrycy

    Zbigniew 400 napisał:
    Moźna uźywać indukcji na 1 fazie /ograniczenie elektroniczne pobiru mocy/ ale co z innymi odbiornikami.
    Moźe przekaźniki priorytetowe ?

    Skoro robi remont na taką skalę to nie po to aby się ograniczać na każdym kroku. Nowa instalacja elektryczna ma być funkcjonalna.

  • #14 13 Sie 2017 12:58
    zbich70
    Specjalista elektryk

    retrofood napisał:
    Koszty więc są niewielkie. Kilka metrów przewodu, kanału i kilkanaście kołków. Oraz godzina roboty.

    Poszczęściło się...
    Natomiast w wielu innych znanych mi przypadkach nie było to wykonalne, bo administrator nie wyraził zgody na przyłączenie dodatkowej mocy bez modernizacji WLZ.
    A co wiemy o WLZ autora? Ano nic nie wiemy...

  • #15 13 Sie 2017 13:52
    retrofood
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    zbich70 napisał:
    retrofood napisał:
    Koszty więc są niewielkie. Kilka metrów przewodu, kanału i kilkanaście kołków. Oraz godzina roboty.

    Poszczęściło się...
    Natomiast w wielu innych znanych mi przypadkach nie było to wykonalne, bo administrator nie wyraził zgody na przyłączenie dodatkowej mocy bez modernizacji WLZ.
    A co wiemy o WLZ autora? Ano nic nie wiemy...

    Ano nic nie wiemy, ja taki przypadek pomijam. WLZ w obiekcie nie jest własnością prywatną i odpowiedziałbym administracji tak jak burmistrz odpowiada mieszkańcom na zebraniu, kiedy atakują go o chodnik przy drodze.
    - Droga jest powiatowa, więc gdybym sfinansował budowę przy niej chodnika, popełniłbym przestępstwo finansowe. Nikomu nie wolno niczego finansować nie w swojej własności! Więc jeśli nie życzycie mi więzienia, pytajcie o chodnik starostę, a nie mnie.
    Tak udowodniłbym administracji brak możliwości sfinansowania wymiany WLZ-u, wykonał własne podłączenie 5 x ... i poczekał spokojnie aż administracja się tym zajmie. Oczywiście, trzeba brać udział w zebraniach i gardłować o wymianę WLZ-u...

  • #16 13 Sie 2017 22:18
    CYRUS2
    Poziom 33  

    retrofood napisał:
    Tak udowodniłbym administracji brak możliwości sfinansowania wymiany WLZ-u
    Zejdź na ziemie kolego.
    retrofood napisał:
    wykonał własne podłączenie 5 x ... i poczekał spokojnie aż administracja się tym zajmie.
    Wiesz co im możesz...... ?
    Nie możesz nic zrobić bez zgody administracji.
    U nas żeby ZE cię podłączył, akceptację administracji musisz zanieść do ZE.
    Bardzo często administracja każe podłączyć swój WLZ do RG.
    To, że WLZ wykona ich elektryk to wygodna opcja.
    Nie będa się czepiać o sposób realizacji.

  • #17 13 Sie 2017 22:33
    retrofood
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    CYRUS2 napisał:
    retrofood napisał:
    Tak udowodniłbym administracji brak możliwości sfinansowania wymiany WLZ-u
    Zejdź na ziemie kolego.
    retrofood napisał:
    wykonał własne podłączenie 5 x ... i poczekał spokojnie aż administracja się tym zajmie.
    Wiesz co im możesz...... ?

    Wiem. Mieszkam w bloku zarządzanym przez wspólnotę i to co piszę jest odzwierciedleniem moich osobistych doświadczeń. Trzeba tylko umieć i chcieć ze swoich praw korzystać.

  • #18 14 Sie 2017 00:22
    CYRUS2
    Poziom 33  

    retrofood napisał:
    Wiem. Mieszkam w bloku zarządzanym przez wspólnotę i to co piszę jest odzwierciedleniem moich osobistych doświadczeń. Trzeba tylko umieć i chcieć ze swoich praw korzystać.
    Napisał kolega Zbich - masz szczęście ze to są rozsądni ludzie.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME