Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MSI 970A-G43 - Monitor nie reaguje. Wentylatory działają.

bEb00k2 13 Sie 2017 16:47 300 20
  • #1 13 Sie 2017 16:47
    bEb00k2
    Poziom 4  

    Witam, podczas gdy jak zwykle rano przeglądałem internet, komputer się zawiesił. Wyłączyłem go i podczas włączania monitor, myszka i klawiatura nie reagowały.
    Wentylatory działały normalnie, dysk raczej też.
    Próbowałem czyścić komputer, resetowalem bios.

    Plyta - MSI 970A-G43
    Procek Procesor- AMD FX 6300 sześciordzeniowy
    Karta - GTX 960 2Gbram
    Ram RAM- 8GB HyperX
    Zasilacz - Chieftec GPS 600A8 600W

  • #2 13 Sie 2017 17:34
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    W pierwszej kolejności podłącz pod inny ekran i sprawdź.

  • #3 13 Sie 2017 17:37
    bEb00k2
    Poziom 4  

    RADU23 napisał:
    W pierwszej kolejności podłącz pod inny ekran i sprawdź.

    Sprawdziłem na TV kablem HDMI oraz VGA i nie działało.

  • #4 13 Sie 2017 17:51
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Wyjmij kartę graficzną, przeczyść slot i włóż ponownie.

    bEb00k2 napisał:
    resetowalem bios.

    W jaki sposób?

  • #5 13 Sie 2017 18:02
    bEb00k2
    Poziom 4  

    Bios resetowalem wyciągając baterię, a żeby to zrobic musiałem wyciągnąć kartę graficzną więc przy okazji przedmuchałem lekko slot w którym siedziała. Przeczyścić go jeszcze raz jakimś alkocholem?

  • #6 13 Sie 2017 18:13
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    bEb00k2 napisał:
    Przeczyścić go jeszcze raz jakimś alkocholem?

    Możesz delikatnie, tylko nie zalej portu. I pamiętaj by komputer był zupełnie odłączony od zasilania.
    Jeśli to nic nie da, kartę trzeba będzie sprawdzić na innym zestawie, lub do twojego komputera włożyć inną kartę.
    Wtedy rozwiejemy wątpliwości czy to wina karty czy płyty głównej.

    Możesz sprawdzić jeszcze jedną rzecz.
    Wyjmij kości pamięci RAM i włącz komputer. Powiedz czy płyta wydaje jakieś beepy?

  • #7 13 Sie 2017 18:19
    bEb00k2
    Poziom 4  

    RADU23 napisał:

    Możesz sprawdzić jeszcze jedną rzecz.
    Wyjmij kości pamięci RAM i włącz komputer. Powiedz czy płyta wydaje jakieś beepy?

    Płyta nie wydaje żadnych dźwięków, ale nie jestem pewien czy ma beeper czy nie.

    Po przeczyszczeniu dalej nic.

  • #8 13 Sie 2017 18:42
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Sprawdź kartę w innym zestawie.

  • #9 13 Sie 2017 18:43
    lisek
    Spec od monitorów

    Cytat:
    przeglądałem internet, komputer się zawiesił.

    Jak to wyglądało: co oglądałeś, zamroził obraz , zgasł obraz ale monitor działał, ....

    Płyta należy do niezbyt udanych z powodu słabego "chłodzenie_radiatory" na chipsecie i mosfetach faz zasilania cpu(4+1)
    - dlatego umiera, mocno grzeje się North pod radiatorem
    - AM3+/AM3 i cała reszta .. aż do AM2
    -chipset AMD 970 +( SB950)

    Zmierz napięcie na bateryjce 3V
    Potrzebuje dla Twojej konfiguracji min. 700E PSU ATX
    _______________________________________________
    Kup najtańszy cpu pod socket ... zobacz efekt.
    - wyjmij dodatkową grafikę.
    Te AMD FX 6300 /*raczej do niezawodnych nie należą
    ** np. FX-6350 to (FX-8350 with 2-cores disabled)/ dalej grzeją

    To MSI 970A-G43 z 2013r.
    *z (4+1) VRM dla cpu
    * pod AMD FX/ Phenom II/... Athlon II i Sempron
    MSI 970A-G43 - Monitor nie reaguje. Wentylatory działają.

    * jest jeszcze płyta 970A-G43 Plus z 2016r.
    - szybkie porty USB3.1 Gen2 (10 GB/s) na kontrolerze ASMedia ASM1143.
    MSI 970A-G43 - Monitor nie reaguje. Wentylatory działają.

  • #10 13 Sie 2017 18:53
    bEb00k2
    Poziom 4  

    lisek napisał:
    Cytat:
    przeglądałem internet, komputer się zawiesił.

    Jak to wyglądało: co oglądałeś, zamroził obraz , zgasł obraz ale monitor działał, ....

    Płyta dobra
    -AM3+
    -chipset AMD 970


    Przeglądałem Facebook´a i słuchałem muzyki, ekran się zamroził, a dźwięk byl zawieszony, ale ciągły.

  • #11 13 Sie 2017 19:16
    lisek
    Spec od monitorów

    Jaki Win posiadasz?
    _____________________________________
    Sprawdz raz jeszcze pod Linuxem,
    * bo tak z opisu to raczej system software "się wysypał"

  • #12 13 Sie 2017 19:19
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    lisek napisał:
    Kup najtańszy cpu pod socket ... zobacz efekt.

    Nie wiem czy to rozsądna metoda inwestowanie w ciemno w procesor.

    W pierwszej kolejności należy ustalić co jest przyczyną problemu.
    Kartę sprawdzić w innym komputerze, lub inną kartę na tej płycie.
    Dopiero później można wysnuwać dalsze wnioski.

  • #13 13 Sie 2017 19:26
    bEb00k2
    Poziom 4  

    lisek napisał:
    Jaki Win posiadasz?
    _____________________________________
    Sprawdz raz jeszcze pod Linuxem,
    * bo tak z opisu to raczej system software "się wysypał"


    Win 7 Ultimate 64bit

    Próbowałem włączać bez dysku ale nic się nie działo.

  • #14 13 Sie 2017 19:28
    lisek
    Spec od monitorów

    Spróbuj matody na Linux samostartujący z płyty CD Live / lub flash USB
    - opisywano na forum

    Te płyty w UK mają 3-lata gwarancji!

  • #16 13 Sie 2017 20:54
    bEb00k2
    Poziom 4  

    Pobiorę i dam znac jak poszło.

    Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

    Bootowanie z płyty z linuxem niestety nie zadziałało, obawiam się że to sprawa hardware'u. ;/Jutro sprawdzę kartę na innym zestawie i dam znać co i jak. Póki co dziękuję za pomoc :).

  • #17 13 Sie 2017 22:57
    310artur
    Poziom 42  

    Płyta nie ma głośnika - głośnik może mieć obudowa. Jeśli już w coś inwestować to na początek właśnie w głośnik (albo zdobyć taki ze starego PC).
    Poważnie panowie - diagnostyka od komina. Jak tylko wentylatory działają to podpinamy speaker (albo kartę diagnostyczną ale tego się do domu raczej nie kupuje a speaker już tak jak się ma PC)

  • #18 13 Sie 2017 23:38
    lisek
    Spec od monitorów

    Zmierz napięcie na bateryjce 3V

  • #19 14 Sie 2017 00:02
    arigato
    Poziom 21  

    Najgorszą opcją dla kolegi może być problem z odczytaniem BIOS-u i/lub z załadowaniem biosu do CMOS. Jeszcze awaria w obrębie pamięci RAM. Przy tej ewentualności należałoby sprawdzić RAM komputera. Podtrzymanie zasilania CMOS chyba tutaj niewiele ma do powiedzenia. Kiedy zewnętrzne zasilanie jest aktywne to nawet bez baterii podtrzymującej wszystko powinno działać nawet bez baterii podtrzymującej ustawienia.
    Jak długo kolega korzysta z owego sprzętu i jakiej jakości zasilacz jest stosowany?
    Może jednak warto byłoby również sprawdzić stan kondensatorów na Mo-Bo!?

  • #20 17 Sie 2017 16:42
    bEb00k2
    Poziom 4  

    Już wiem że był to problem Płyty głównej, więc teraz mam pytanie, jaka płyta w podobnej cenie do mojej obecnej była by dobra? Najlepiej z chłodzeniem na sekcję zasilania.

    Myślałem nad:
    -Asus M5A97 R2.0
    -Gigabyte GA-970A-DS3P

    Dziękuję za poświęcony czas :D

  • #21 18 Sie 2017 09:00
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    bEb00k2 napisał:
    więc teraz mam pytanie, jaka płyta w podobnej cenie do mojej obecnej była by dobra? Najlepiej z chłodzeniem na sekcję zasilania.

    To pytanie do działu "Co kupić?" =>
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/forum128.html
    Temat zamykam.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME