Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


  Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service ->Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
40769
Removed
40769
Removed
Post#1 03 Aug 2005 17:04    

Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


Witam, mam problem. Moja dziewczyna mieszka jakieś 400m odemnie (drogę zasłania nam blok) i po ostatnim rachunku za telefon stwierdziłem że przydało by się coś w stylu walke talke tylko żeby gadało się tak jak przez telefon. Czy ktoś ma jakiś schemat takiego sprzętu, który pozwolił by się nam ze sobą komunikować drogą radiową ? Bardzo mi zależy na tym żeby było to jak najtańsze w wykonaniu. Z góry bardzo dziękuję i przepraszam za wszystkie kłopoty.

Pozdrowienia,
Łukasz

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
victrex
Level 21
Joined: 02 Aug 2005
Posts: 579
Helped: 9
Post rating: 3
victrex
Level 21
Post#2 03 Aug 2005 18:11    

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


Witam,
w tym wypadku można kupić lub zrobić radiotelefony dobrej marki na dużą odległość.



Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
agaudio
Level 21
Location: Bochnia
Joined: 25 Jun 2004
Posts: 601
Helped: 25
Post rating: 2
agaudio
Level 21
Post#3 03 Aug 2005 19:01    

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


A coś z PMR ,na allegro pełno 460 MHz a cena zalezy od sprzetu.

Helpful post? + 0
Back to top
Batnini
Level 20
Location: Warszawa
Joined: 10 Feb 2005
Posts: 202
Helped: 45
Post rating: 3
Batnini
Level 20
Post#4 03 Aug 2005 20:17    

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


agaudio wrote:
A coś z PMR ,na allegro pełno 460 MHz a cena zalezy od sprzetu.


Witam!

Jesli juz to na 446 Mhz (PMR446). Na 460Mhz pracuja nielegalne w Polsce FRS/GMRS. Pomijajac aspekt prawny, po prostu wyjscia BTSow Centertela skutecznie utrudnia wszelka rozmowe w tym pasmie.

Druga sprawa. Wszystkie ogolniedostepne radia pracuja analogowo, w FMie. A co za tym idzie prywatnosc rozmowy nie istnieje. Kazda osoba ze skanerem albo innym radiem tego typu bedzie mogla slyszec wasze rozmowy.

Ale skoro widze lubisz majstrowac w sprzecie, mam inna propozycje: cyfrowe telefony bezprzewodowe w normie DECT. Aparaty te maja mozliwosc pracy miedzy sluchawkami, do tego maja full dupleks (mozna mowic i sluchac jednoczesnie), zapewniaja dobra jakosc dzwieku i prywatnosc rozmow (bo rozmowa idzie cyfrowo).


Oczywiscie to moze dzialac tylko wtedy jesli obydwoje mieszkacie stosunkowo wysoko. Ewentualnie mozna sobie pomoc dodajac jakas kierunkowa antene zewnetrzna. W niektorych warunkach bez problemu mozna uzyskac zasiegi rzedu 1-2km.

Tutaj taki jeden Niemiec opisuje swoje modyfikacje tego typu sprzetu:
http://www.kleiner-onkel.de.vu/

Przy odpowiednim dobraniu i ustawieniu anten powinno dzialac bezproblemowo.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Sady
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Radom
Joined: 21 Nov 2004
Posts: 2531
Helped: 114
Post rating: 37
Sady
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#5 04 Aug 2005 12:27    

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


Witam. Można też coś wymyślić tańszego (ale łatwiej z podsłuchaniem, choć i tak nawet rozmowy telefoniczne można podsłuchiwać, więc to nie są chyba rozmowy na temat projektowania bomb ;) by tsza bardzo kodować) Tak jak kolega wcześniej napisał można PMR ale to pasmo najłatwiej podsłuchać (sa przeciez za male dosc pieniadze dostapne w hipermarketach) co do GMRS/LPD/FRS są nie legalne, ale zawsze jak chcesz (na własną odpowiedzialność) możesz coś takiego użyć (co do stacji Centertela to nie są na wszytkich kanałach, i są też wolne kanały i dostęp do tego jest mały) zasięg 400m bedzie. Jesli się nudzisz również można użyć dolny FM w radiu (robiac male nadajniki radiowe, prawnie max 15mW), jeśli masz baze CB to można to wykorzystać (boki, bez licencji radiowej zabronione :( ).

Pozdrawiam Sadek

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
40769
Removed
40769
Removed
Post#6 05 Aug 2005 09:46    

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


Najbardziej pasowało by mi to co mówi Sadek. Nie zależy mi na tym żeby mnie nikt nie podsłuchiwał. Mogę nawet na FM sobie rozmawiać ale nie chce bo kiedys byłem piratem radiowym i niestety poległem (złapali mnie) i woglał bym na legalnych częstotliwosciach. Może ktoś ma albo potrafi wymyślić jak najtańszy sprzęt :) Najlepiej jak by był na kwarcu bo by nie pływał. Proszę o pomc.

Pozdrowienia,
Łukasz

Helpful post? + 0
Back to top
damiankop
Level 22
Location: Kielce
Joined: 06 Jun 2005
Posts: 637
Helped: 18
Post rating: 3
damiankop
Level 22
Post#7 05 Aug 2005 14:26    

Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


W taki razie kupcie sobie 2 najtańsze CB bo te 400 m o których piszesz to wyciągniesz nawet jak będziesz miał antenke (mobilową) schowaną w szafie;) Ja z mojego alana z moją połówką to gadamy ja jakieś 35 km w lini prostej a nawet dalsze łączności robiłem(na AM bo o SBB to nie musze wspominać że za 4 czy pięć lat jak znikną plamy na słońcu...)
Moja odpowiedź=CB

Helpful post? + 0
Back to top
40769
Removed
40769
Removed
Post#8 05 Aug 2005 14:50    

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


No tak ale nie mam tyle kasy, może przesadziłem. Mieszka odemnie 100metrów mniej wiecej ale zasłania nas blok, tzn ja mam balkon po drógiej stronie bloku, ale z drógiej strony bloku z korytaża widać jej dom :( Myślałem poprostu o jakimś generatorze kwarocwym (KHz) z dwoma stopniami mocy bo to by było tanie. Może ktoś ma taki schemat? nie zależy mi wogóle na prywatnosci, byle by to było legalne i działało jako tako. Takie CB będzie kosztowało kilkaset zł a ja mam do dyspozycji 50 tylko i z tych 50 musze jakoś to zrobić ;) Bardzo prosze o pomoc, to dla mnie bardzo ważne.

Pozdrawiam,
Łukasz

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Batnini
Level 20
Location: Warszawa
Joined: 10 Feb 2005
Posts: 202
Helped: 45
Post rating: 3
Batnini
Level 20
Post#9 05 Aug 2005 18:54    

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


lukg20 wrote:
byle by to było legalne


No ten warunek bedzie ciezki do spelnienia. Jedynie krotkofalowcy maja prawo budowac i legalnie uzywac swoj sprzet. Wszystkie inne pasma bezlicencyjne, takie jak PMR446 albo CB wymagaja homologowanego sprzetu, czyli czesto fabrycznego (a jak nie to trzeba poddac swoja konstrukcje do homologacji w URTiPie).

Helpful post? + 0
Back to top
40769
Removed
40769
Removed
Post#10 05 Aug 2005 22:18    

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


no dobra, nie musi być legalne ale żeby tylko działało i było tanie ;) bardzo mi na tym zależy.... czy ktoś wyśle mi wkońcu taki prosty i tani schemat ;( ?
Pozdrowienia,
Łukasz

Helpful post? + 0
Back to top
Sady
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Radom
Joined: 21 Nov 2004
Posts: 2531
Helped: 114
Post rating: 37
Sady
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#11 05 Aug 2005 22:58    

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


Sprzet na pasamo i Cb mozna zrobic samemu max 15mW i na PMR tez i nie potrzeba do takiej mocy ani licencji, ani homologacji.

Pozdrawiam Sadek

Helpful post? + 0
Back to top
sp6
Level 23
Location: Złotoryja
Joined: 25 Jul 2004
Posts: 611
Helped: 39
sp6
Level 23
Post#12 06 Aug 2005 08:56    

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


Konstruktor tego urządzenia twierdzi że ono działa na odległość 1,6 mili w systemie duosimplex to znaczy że rozmawiasz jak przez telefon .Więcej nie będę się rozpisywał ponieważ myślę że potrafisz odczytać ten schemat .
Powodzenia a jakby co to na priw.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
rudy5
Level 11
Joined: 04 Jul 2005
Posts: 67
Helped: 2
rudy5
Level 11
Post#13 06 Aug 2005 16:03    

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


Witam.A masz może więcej danych na temat tego urządzenia?Np.wartość kwarcu czy dane cewek?

Helpful post? + 0
Back to top
zattara
Level 12
Location: wrocław
Joined: 25 Feb 2008
Posts: 63
Helped: 1
zattara
Level 12
Post#14 21 May 2008 22:46    

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


Tu masz więcej o tym projekcie
http://www.geocities.com/ajpotts19/duptxrx.html

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
albrecht
Level 17
Joined: 21 Dec 2005
Posts: 306
Helped: 12
Post rating: 2
albrecht
Level 17
Post#15 23 May 2008 20:55    

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


Kup jakies dwa CB-radia przywiezione np z Niemiec dasz grosze, bedą z pracować zwykle w FM i w piatkach, ale to i lepiej nawet z jakiejs lichej anteny nie będzisz siał na boki.

Helpful post? + 0
Back to top
djkowal
Level 15
Location: malopolska
Joined: 25 Oct 2006
Posts: 211
Helped: 10
Post rating: 2
djkowal
Level 15
Post#16 23 May 2008 23:05    

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


4 x PMR 2 u Ciebie 2 u dziewczyny Nadajesz na kanale na którym ona słucha ona nadaje na kanale na którym ty słuchasz Przerabiasz zestaw słuchawkowy odpowiednio i działa Moze to sie wydaje bez sensu ale sam to sprawdziłem i działało na 600m Koszt jakieś 200 250zł

Helpful post? + 0
Back to top
c2h5oh
Moderator
Joined: 17 Sep 2002
Posts: 5584
Helped: 345
Post rating: 44
c2h5oh
Moderator
Post#17 23 May 2008 23:12    

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


Cześć.

Szanowni koledzy. Temat jest z 2005 roku, czyli pytanie z przed 3 lat.
Autor napisał że ma na całość 50 zł...
Czy Wy czytacie posty, w których udzielacie odpowiedzi ?


Temat zamykam. Na razie bez regulaminowych konsekwencji.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?
Page 1 of 1

Similar topics to rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?

Jaki transceiver do tansmisji RS232 na odległość 400m? (2)
Łączność miedzy trzema domami na odległość 200...400m (4)
Jak zrobić sharing na odległość? (5)
Zdalne sterowanie - zasięg minimum 400m. (3)
co potrzebne do poprowadzenia kabla od internetu 400m (9)
Transformator sieciowy T620T-11D do OPTICUM 400M (1)
Globo 400M i Diseq 1.2 - słaby sygnał z Astry (5)
OPTICUM 400M - brak odbioru na zdalnym sterowaniu (2)
Tuner OPTICUM 400M nie działa pilot (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.074 seconds