Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?
Autor
Wiadomość
lukg20
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 03 Wrz 2003
Posty: 91

Post#1 Post autora tematu 03 Sie 2005 17:04   

Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


Witam, mam problem. Moja dziewczyna mieszka jakieś 400m odemnie (drogę zasłania nam blok) i po ostatnim rachunku za telefon stwierdziłem że przydało by się coś w stylu walke talke tylko żeby gadało się tak jak przez telefon. Czy ktoś ma jakiś schemat takiego sprzętu, który pozwolił by się nam ze sobą komunikować drogą radiową ? Bardzo mi zależy na tym żeby było to jak najtańsze w wykonaniu. Z góry bardzo dziękuję i przepraszam za wszystkie kłopoty.

Pozdrowienia,
Łukasz
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Sie 2005 17:04   





Powrót do góry
   
victrex
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Sie 2005
Posty: 576

Post#2 03 Sie 2005 18:11   

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


Witam,
w tym wypadku można kupić lub zrobić radiotelefony dobrej marki na dużą odległość.



Pozdrawiam
Powrót do góry
   
agaudio
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 25 Cze 2004
Posty: 586
Miasto: Bochnia

Post#3 03 Sie 2005 19:01   

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


A coś z PMR ,na allegro pełno 460 MHz a cena zalezy od sprzetu.
Powrót do góry
   
Batnini
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 10 Lut 2005
Posty: 200
Miasto: Warszawa

Post#4 03 Sie 2005 20:17   

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


agaudio napisał:
A coś z PMR ,na allegro pełno 460 MHz a cena zalezy od sprzetu.


Witam!

Jesli juz to na 446 Mhz (PMR446). Na 460Mhz pracuja nielegalne w Polsce FRS/GMRS. Pomijajac aspekt prawny, po prostu wyjscia BTSow Centertela skutecznie utrudnia wszelka rozmowe w tym pasmie.

Druga sprawa. Wszystkie ogolniedostepne radia pracuja analogowo, w FMie. A co za tym idzie prywatnosc rozmowy nie istnieje. Kazda osoba ze skanerem albo innym radiem tego typu bedzie mogla slyszec wasze rozmowy.

Ale skoro widze lubisz majstrowac w sprzecie, mam inna propozycje: cyfrowe telefony bezprzewodowe w normie DECT. Aparaty te maja mozliwosc pracy miedzy sluchawkami, do tego maja full dupleks (mozna mowic i sluchac jednoczesnie), zapewniaja dobra jakosc dzwieku i prywatnosc rozmow (bo rozmowa idzie cyfrowo).


Oczywiscie to moze dzialac tylko wtedy jesli obydwoje mieszkacie stosunkowo wysoko. Ewentualnie mozna sobie pomoc dodajac jakas kierunkowa antene zewnetrzna. W niektorych warunkach bez problemu mozna uzyskac zasiegi rzedu 1-2km.

Tutaj taki jeden Niemiec opisuje swoje modyfikacje tego typu sprzetu:
http://www.kleiner-onkel.de.vu/

Przy odpowiednim dobraniu i ustawieniu anten powinno dzialac bezproblemowo.
Powrót do góry
   
Sady
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 21 Lis 2004
Posty: 2528
Miasto: Radom

Post#5 04 Sie 2005 12:27   

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


Witam. Można też coś wymyślić tańszego (ale łatwiej z podsłuchaniem, choć i tak nawet rozmowy telefoniczne można podsłuchiwać, więc to nie są chyba rozmowy na temat projektowania bomb ;) by tsza bardzo kodować) Tak jak kolega wcześniej napisał można PMR ale to pasmo najłatwiej podsłuchać (sa przeciez za male dosc pieniadze dostapne w hipermarketach) co do GMRS/LPD/FRS są nie legalne, ale zawsze jak chcesz (na własną odpowiedzialność) możesz coś takiego użyć (co do stacji Centertela to nie są na wszytkich kanałach, i są też wolne kanały i dostęp do tego jest mały) zasięg 400m bedzie. Jesli się nudzisz również można użyć dolny FM w radiu (robiac male nadajniki radiowe, prawnie max 15mW), jeśli masz baze CB to można to wykorzystać (boki, bez licencji radiowej zabronione :( ).

Pozdrawiam Sadek
Powrót do góry
   
lukg20
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 03 Wrz 2003
Posty: 91

Post#6 Post autora tematu 05 Sie 2005 09:46   

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


Najbardziej pasowało by mi to co mówi Sadek. Nie zależy mi na tym żeby mnie nikt nie podsłuchiwał. Mogę nawet na FM sobie rozmawiać ale nie chce bo kiedys byłem piratem radiowym i niestety poległem (złapali mnie) i woglał bym na legalnych częstotliwosciach. Może ktoś ma albo potrafi wymyślić jak najtańszy sprzęt :) Najlepiej jak by był na kwarcu bo by nie pływał. Proszę o pomc.

Pozdrowienia,
Łukasz
Powrót do góry
   
damiankop
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Cze 2005
Posty: 634
Miasto: Kielce

Post#7 05 Sie 2005 14:26   

Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


W taki razie kupcie sobie 2 najtańsze CB bo te 400 m o których piszesz to wyciągniesz nawet jak będziesz miał antenke (mobilową) schowaną w szafie;) Ja z mojego alana z moją połówką to gadamy ja jakieś 35 km w lini prostej a nawet dalsze łączności robiłem(na AM bo o SBB to nie musze wspominać że za 4 czy pięć lat jak znikną plamy na słońcu...)
Moja odpowiedź=CB
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Sie 2005 14:26   





Powrót do góry
   
lukg20
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 03 Wrz 2003
Posty: 91

Post#8 Post autora tematu 05 Sie 2005 14:50   

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


No tak ale nie mam tyle kasy, może przesadziłem. Mieszka odemnie 100metrów mniej wiecej ale zasłania nas blok, tzn ja mam balkon po drógiej stronie bloku, ale z drógiej strony bloku z korytaża widać jej dom :( Myślałem poprostu o jakimś generatorze kwarocwym (KHz) z dwoma stopniami mocy bo to by było tanie. Może ktoś ma taki schemat? nie zależy mi wogóle na prywatnosci, byle by to było legalne i działało jako tako. Takie CB będzie kosztowało kilkaset zł a ja mam do dyspozycji 50 tylko i z tych 50 musze jakoś to zrobić ;) Bardzo prosze o pomoc, to dla mnie bardzo ważne.

Pozdrawiam,
Łukasz
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Sie 2005 14:50   





Powrót do góry
   
Batnini
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 10 Lut 2005
Posty: 200
Miasto: Warszawa

Post#9 05 Sie 2005 18:54   

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


lukg20 napisał:
byle by to było legalne


No ten warunek bedzie ciezki do spelnienia. Jedynie krotkofalowcy maja prawo budowac i legalnie uzywac swoj sprzet. Wszystkie inne pasma bezlicencyjne, takie jak PMR446 albo CB wymagaja homologowanego sprzetu, czyli czesto fabrycznego (a jak nie to trzeba poddac swoja konstrukcje do homologacji w URTiPie).
Powrót do góry
   
lukg20
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 03 Wrz 2003
Posty: 91

Post#10 Post autora tematu 05 Sie 2005 22:18   

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


no dobra, nie musi być legalne ale żeby tylko działało i było tanie ;) bardzo mi na tym zależy.... czy ktoś wyśle mi wkońcu taki prosty i tani schemat ;( ?
Pozdrowienia,
Łukasz
Powrót do góry
   
Sady
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 21 Lis 2004
Posty: 2528
Miasto: Radom

Post#11 05 Sie 2005 22:58   

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


Sprzet na pasamo i Cb mozna zrobic samemu max 15mW i na PMR tez i nie potrzeba do takiej mocy ani licencji, ani homologacji.

Pozdrawiam Sadek
Powrót do góry
   
sp6
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 605
Miasto: Złotoryja

Post#12 06 Sie 2005 08:56   

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


Konstruktor tego urządzenia twierdzi że ono działa na odległość 1,6 mili w systemie duosimplex to znaczy że rozmawiasz jak przez telefon .Więcej nie będę się rozpisywał ponieważ myślę że potrafisz odczytać ten schemat .
Powodzenia a jakby co to na priw.

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
rudy5
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 04 Lip 2005
Posty: 67

Post#13 06 Sie 2005 16:03   

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


Witam.A masz może więcej danych na temat tego urządzenia?Np.wartość kwarcu czy dane cewek?
Powrót do góry
   
zattara
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 59
Miasto: wrocław

Post#14 21 Maj 2008 22:46   

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


Tu masz więcej o tym projekcie
http://www.geocities.com/ajpotts19/duptxrx.html
Powrót do góry
   
albrecht
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 21 Gru 2005
Posty: 260

Post#15 23 Maj 2008 20:55   

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


Kup jakies dwa CB-radia przywiezione np z Niemiec dasz grosze, bedą z pracować zwykle w FM i w piatkach, ale to i lepiej nawet z jakiejs lichej anteny nie będzisz siał na boki.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Maj 2008 20:55   





Powrót do góry
   
djkowal
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 207
Miasto: malopolska

Post#16 23 Maj 2008 23:05   

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


4 x PMR 2 u Ciebie 2 u dziewczyny Nadajesz na kanale na którym ona słucha ona nadaje na kanale na którym ty słuchasz Przerabiasz zestaw słuchawkowy odpowiednio i działa Moze to sie wydaje bez sensu ale sam to sprawdziłem i działało na 600m Koszt jakieś 200 250zł
Powrót do góry
   
c2h5oh
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 17 Wrz 2002
Posty: 5332
Miasto: WOŁOMIN

Post#17 23 Maj 2008 23:12   

Re: Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?


Cześć.

Szanowni koledzy. Temat jest z 2005 roku, czyli pytanie z przed 3 lat.
Autor napisał że ma na całość 50 zł...
Czy Wy czytacie posty, w których udzielacie odpowiedzi ?


Temat zamykam. Na razie bez regulaminowych konsekwencji.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> Rozmowa na odległość 400m, co zrobić :( ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Globo 400M i Diseq 1.2 - słaby sygnał z Astry (5)
Transformator sieciowy T620T-11D do OPTICUM 400M (1)
co potrzebne do poprowadzenia kabla od internetu 400m (9)
Jak zrobić sharing na odległość? (5)
Zdalne sterowanie - zasięg minimum 400m. (3)
Łączność miedzy trzema domami na odległość 200...400m (4)
OPTICUM 400M - brak odbioru na zdalnym sterowaniu (2)
Tuner OPTICUM 400M nie działa pilot (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS