FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zasilacz regulowany 0-30v 0-5A

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Zasilacz regulowany 0-30v 0-5A
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#1 Post from the author of the topic 04 Aug 2005 19:40   

Szukam sprawdzonego schematu zasilacza regulawanego warsztatowego zakresach 0-30V i 0-5A. Chyba ,że ktoś ma namiary na gotowe urządzenia i nie bardzo drogie .
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 04 Aug 2005 19:40   

Back to top

elektronik8
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 04 Aug 2005 19:48   

Po pierwsze nie naciskaj wstecz jak iszesz post . Po drugie zajzyj do diy "zasilacz labolatoryny elektronika8" i tam masz wszystko do zasilacza 3A ale po zmianie rezystora z 5W na 10W i diod w mostku można ciągnąć spokojnie 5A.
Zycze powodzenia
Back to top

byrek
Poziom 10
Poziom 10

Post#3 04 Aug 2005 23:22helpful post - solution   

Re: Zasilacz regulowany 0-30v 0-5A

WIESU wrote:
Szukam sprawdzonego schematu zasilacza regulawanego warsztatowego zakresach 0-30V i 0-5A. Chyba ,że ktoś ma namiary na gotowe urządzenia i nie bardzo drogie .

Tanie i przyzwoite są w NDNie. Kupiłem tam kiedyś za przykładem mojego znajomego model DF1731SB5A - 2x30V 5A (regulowane) + 1x5V 3A. Sprawdza się u nas obu rewelacyjnie - ma jednoczesny pomiar prądu i napięcia na każdą regulowaną sekcję, regulowany maksymalny prąd, zabezpieczenia temperaturowe i możliwość łączenia sekcji szeregowo (praca z napięciami symetrycznymi) oraz równolegle - wydajność rośnie do 10A. Jeżeli szukasz mniejszych - też tam są.
Z własnego doświadczenia wiem, że nie ma sensu robić samemu zasilacza - jeżeli chcesz mieć odczyt prądu/napięcia, zabezpieczenia, ładną obudowę, transformator z przełączanymi odczepami (straty mocy) to wcale nie wyjdzie ci jakoś taniej niż NDNowe, pomijając już estetykę wykonania.
Popatrz na stronie NDNu - tam pewnie będzie więcej na ten temat.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Aug 2005 23:22helpful post - solution   

Back to top

elektronik8
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 05 Aug 2005 07:23   

[quote="byrek"]
WIESU wrote:

Z własnego doświadczenia wiem, że nie ma sensu robić samemu zasilacza - jeżeli chcesz mieć odczyt prądu/napięcia, zabezpieczenia, ładną obudowę, transformator z przełączanymi odczepami (straty mocy) to wcale nie wyjdzie ci jakoś taniej niż NDNowe, pomijając już estetykę wykonania.

Ja sie z tym niezgodze , oscyloskopu sie nieopłaca robic ale zasilacz to można zrobic lepszy od fabrycznego i za mniejszą kase.Wszystko może być wykonane bardzo estetycznie (zależy od umijejętności, bo jak sie popatrzy po stronach to aż sie śmiac chce). Zasilacz niemusi być jakiś super bo i tak się używa przeważnie 5V i 12V wiec po co sie pchać w koszty i kupowac jakiś drogi. A propo co to za stwierdzenie ze sie nieopłaca , nawet może cie to drożej wyjść ale jak ładnie wszystko zrobisz i bedzie ci długo słuzyl to jaką satysfakcję masz,i zrobisz sobie zasilacz z czym chcesz (rózne bajery).
Pozdro
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#5 05 Aug 2005 10:56   

Masz tu link do zasilacza który Cię interesuje powinien sporstać twoim oczekiwaniom:
http://www.elektroda.net /download/dl.php?file=warsztatowe/zasilacz%20lab%200-30v%205a.pdf
Pozdrawaim
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Aug 2005 10:56   

Back to top

byrek
Poziom 10
Poziom 10

Post#6 06 Aug 2005 01:42   

elektronik8 wrote:
Ja się z tym niezgodze , oscyloskopu się nieopłaca robic ale zasilacz to można zrobic lepszy od fabrycznego i za mniejszą kase.Wszystko może być wykonane bardzo estetycznie (zależy od umijejętności, bo jak się popatrzy po stronach to aż się śmiac chce). Zasilacz niemusi być jakiś super bo i tak się używa przeważnie 5V i 12V wiec po co się pchać w koszty i kupowac jakiś drogi. A propo co to za stwierdzenie ze się nieopłaca , nawet może cie to drożej wyjść ale jak ładnie wszystko zrobisz i bedzie ci długo słuzyl to jaką satysfakcję masz,i zrobisz sobie zasilacz z czym chcesz (rózne bajery).
Pozdro

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :-) Dalej twierdzę, że nie opłaca się robić zasilacza. Podliczając sam koszt podzespołów to i może udałoby ci się zrobić taniej niż fabryczny. Pytanie o ile (mam na myśli tą wersję, którą poleciłem)? O 100pln? O 150pln?
A ile czasu zejdzie ci z zaprojektowaniem i oprogramowaniem układu elektronicznego? A z montażem? Wykonaniem estetycznej obudowy? Przewinięciem trafa? Śmiem twierdzić, że w tym czasie przeciętnie rozgarnięty człowiek jest w stanie zarobić tą 'zaoszczędzoną' różnicę co najmniej dwukrotnie.
Co do 'bajerów' - z tego, co ma w/w model, to co jeszcze wg. ciebie można dodać do zasilacza?
P.S. co do oscyloskopu - to jest właśnie to, co się opłaca robić. Zwłaszcza w przypadku DSO. Co do satysfakcji, to wolę ją czerpać z tworzenia czegoś ciekawszego wykorzystując gotowy zasilacz.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Zasilacz regulowany 0-30v 0-5A
Page 1 of 1
Similar topics
Zasilacz regulowany +1...+30V 0,5A...10A (11)
j 101 Zasilacz regulowany 0-30V 0-2A (73)
Zasilacz regulowany 1.3-30V 1A (5)
Zasilacz regulowany 0-30V 5A (18)
Zasilacz regulowany 0-30V 0-2A (6)
Zasilacz regulowany 0..30V 0..3A (8)
Zasilacz regulowany 0.2-30V 0.5-4A (3)
zasilacz regulowany 1-30V 3A (15)
zasilacz stabilizowany regulowany od 0-30V (13)
Zasilacz regulowany 0-30V ?? Problem ! (5)

Page generation time: 0.082 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed