Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Głośnik niskotonowy w zestawie 2.1 modecom MC-2141

frulik 11 Wrz 2017 19:52 99 10
  • #1 11 Wrz 2017 19:52
    frulik
    Poziom 9  

    Witam,
    po podpięciu zestawu satelity działają, a sub tylko trzeszczy gdy bardzo głośno ustawiony dźwięk. Wydaje mi się, że to kwestia głośnika jest i od tego bym zaczął.
    Stukanie i pukani nie pomaga. Głośnik ma 10cm (przekątna do montażu 11,5cm) i jedyny napis od spodu to 6 ohm. Generalnie sub ma 9W.
    Jaki głośnik mam kupić do tego i gdzie (ewentualnie czy da się sprawdzić wcześniej czy to kwestia głośnika) ?
    Dziękuję.

  • #2 11 Wrz 2017 20:09
    sosarek
    Poziom 43  

    Głośnik można sprawdzić chociażby przy pomocy baterii.
    Z 10cm. głośnika niskotonowego nie spodziewaj się nie wiadomo jakiego uderzenia basu.

  • #3 11 Wrz 2017 20:13
    frulik
    Poziom 9  

    Spodziewam się czegokolwiek, ale nie trzeszczenia. Basów nie ma żadnych w ogóle na tę chwilę.
    Jak mam sprawdzić baterią ? Generalnie coś działa, bo trzeszczy. czy baterią lepiej sprawdzę ? Jaką ?
    Czy mam odłączyć (odlutować) przewody przed sprawdzeniem ?

  • #4 11 Wrz 2017 20:42
    sosarek
    Poziom 43  

    Odłączyć głośnik, na krótko do jego styków podłączyć baterię - powinien być stuk.
    Równie dobrze uszkodzona może być końcówka mocy, sekcja zasilania...

  • #5 11 Wrz 2017 20:44
    frulik
    Poziom 9  

    Taki stuk jest jak tylko zasilanie włączę (i tak za każdym razem). Generalnie membrana drga.

  • #7 11 Wrz 2017 20:47
    frulik
    Poziom 9  

    O losie - tego nie zrobię raczej i chyba nie opłacalne.
    Chyba, że coś zobaczę "na oko"

  • #8 11 Wrz 2017 20:50
    sosarek
    Poziom 43  

    Na "oko" raczej nic nie zobaczysz, wymagane są pomiary, choć zdjęcia elektroniki możesz załączyć.

  • #9 11 Wrz 2017 21:12
    frulik
    Poziom 9  

    Nie wsadzę tam aparatu :(

  • #11 12 Wrz 2017 07:54
    frulik
    Poziom 9  

    To chyba za dużo roboty. Zobaczę jutro. Dzięki za chęć pomocy.

    Dodano po 10 [godziny] 10 [minuty]:

    Generalnie elektronikę obejrzałem i nic dziwnego nie widzę. Żaden kondensator nie jest spuchnięty, a i wszystko "na oko" wygląda ok :(
    Chyba taniej będzie kupić nowe (używane) głośniki :(

 
Promocja -20%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
tme