| Author |
bartekk511 Poziom 8

|
06 Aug 2005 01:35 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
Witam wszystkich lampowych guru...
Znalazlem takowy schemat i od dłuższego czasu zabieram sie do jego budowy...
http://www.sonicdeli.com/ThunderTweakWeb/BuzzBomb/index.htm
http://www.sonicdeli.com/ThunderTweakWeb/BuzzBomb/images/BBschem2.pdf
zgromadziłem już najtrudniejsze do zdobycia czesci czyli trafo głośnikowe i sieciowe i zastanawiam sie czy moge do przedwzmacniacza zamiast lamp V1 oraz V2 ( czyli 12AX7/ECC83 ) wrzucić 2 sztuki ECC85... 2 EL84 posiadam i jedną ECC83 także a niebardzo dysponuje srodkami na zakup 2 kolejnych ECC83. W koncu nie różnia sie one bardzo od 85 bo to takze podwojna trioda napieciowa ale wiedzy nie posiadam tak duzej zeby przewidziec co sie stanie.
P.S. mozna ominąć cały przedwzmacniacz i bezposrednio podłączac jak do linii sygnał w tym wzmaku w miejscu "from master" w koncówce ?? ( chodzi mi o sygnał nie jak z wkładki magnetycznej mikrofonu czy gitary tylko o sygnał np jak z magnetofonu )
Jesli ktos mialby pomysł co z tym fantem zrobic prosze o podpowiedz. :)
| Filename: |
BuzzBomb_head_layout.pdf |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
166.35 KB |
| Punkty: |
0.00 |
| Filename: |
BBschem2.pdf |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
113.1 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
jomek78 Poziom 19

|
06 Aug 2005 08:47 Re: 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
Szukajcie a znajdziecie.Wrzuć temat na
trioda.pl
tam Masz Fanów Staroci.pozdrawiam.jomek
P.S. Pewnie podowa Ci się obudowa.A mnie raczej to co w środku
|
|
| Back to top |
|
 |
klejtacz Poziom 18

|
06 Aug 2005 09:19 Re: 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
ECC83 to nie to samo co ECC85 przede wszystkim inne S...
|
|
| Back to top |
|
 |
Beniekk Poziom 15

|
06 Aug 2005 10:23 Re: 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
Witam
I pozatym ECC85 ma bardzo małe wmocnienie w porównaniu do ECC83.
|
|
| Back to top |
|
 |
bartekk511 Poziom 8

|
06 Aug 2005 13:46 Re: 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
obudowa owszem , podoba sie ale nie chodzi o to jak wyglada bo obudowe i tak mam zamiar zrobic inna... zalezy mi na bebeszkach tego wzmaka. jesli ktos mialby dwie ecc83 na zbyciu to chetnie wymienie sie na nie. oto spis lamp jakie moglbym oddac za dwie ecc83 :
EAA91 1 sztuka stan bdb
ECC85 3 sztuki w różnej kondycji
EF80 6 sztuk stan db
EF86 2sztuki stan bdb
EABC80 1 sztuka stan bdb
EBF89 1 sztuka stan bdb
ECH81 3 sztuki (2 uzywane a 1 NOS)
ECH84 2 sztuki stan db
EM84 2 sztuki (perskie oko) uzywane ale ladnie swiecą
EM4 1 sztuka uzywana ale swieci jeszcze dosc porzadnie
PL504 4 sztuki ( 3 używane prod TELAM i 1 NOS prod TESLA )
lampki sa sprawne wyciagane z radioodbiornikow albo "kupne" :)
jesli ktos byłby zainteresowany zamianą prosze o kontakt na PW
Dodano po 6 [minuty]:
ewentualnie moga byc rosyjskie 6N2P zamiast ecc83
|
|
| Back to top |
|
 |
Śpenio Poziom 11

|
06 Aug 2005 16:54 Re: 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
EF86 jest pentodą przeznaczona do stopni wejściowych.możesz ja wykorzystać zamiast pierwszej triody ECC83.ma bardzo duże wzmocnienie(w/g katalogu ok. 200) i dopuszczalne napięcie anody 300V.różne kombinacje stopni wejściowych znajdziesz na stronie Toma w dziale "miscellanea".szczególnie polecam rozwiazanie z regulacją wzmocnienia w pierwszym stopniu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Aug 2005 16:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
włuczykij Poziom 21

Joined: 27 Apr 2003 Posts: 1370 Location: hehm.... trzcianka? czarnków?? radosiew!!
|
08 Aug 2005 17:55 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
a nie lepiej zamiast ecc83 zapodac radziecki odpowiednik 6n2p??? wersja wojskowa EW kupowalem na allegro chyba po 6zl/szt...
tylko pamietac trza ze zazenie jest inne, w 6n2p zazenie 6,3v pm-dzy 4 i 5 nozka a 9 do masy...
|
|
| Back to top |
|
 |
kazeciak Poziom 15

|
12 Aug 2005 02:12 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
18W mocy... z 2 EL84 ? hmm, jak wcyagniesz z nich 8W to bedziesz szczesliwcem. Co nie zmienia faktu, ze pod paczka 4X12" nawet 4W sa koszmarnie "glosne".
"ECC83.ma bardzo duże wzmocnienie(w/g katalogu ok. 200"
Raczej 100...
ECC85 bym nie dawal, maja naprawde male wzmocnienie.
Czy mozesz wysterowac sama koncowke mocy z np: magentofonu ? Bez problemu, byle tylko dawal on dosc silny sygnal (komputer np. dziala bardzo dobrze w tej roli)
A zamiast ECC83 mozesz faktycznie zastosowac w/w 6p2p. Zdecydowanie mniej mikrofonuje, jest tansza, tylko czasem maja wieksze szumy wlasne.
Szukaj tylko wersji "militarnych" 6n2p-EV (a nie -EW)
Roznica miedzy "zwykla" 6n2p a wersja "EV" jest taka, ze sa to prawie 2 rozne lampy, pierwsza z nich jest nie od wykozystania w ukladach o duzym wzmocnieniu, po prostu koszmar, a wykonanie... Najlatwiej je rozpoznac (poza oznaczeniami oczywiscie) po kolorze wewnetrznej czesci. Jesli bedziesz mial lampe, ktora jest w srodku zielonkawa (jak zasniedziala miedz) to masz doczynienia z "normalna" wersja, te "EV" maja szaro-srebrne "wnetrze" i takich wlasnie szukaj.
A koszt faktycznie niski, za 6-8zl/szt. znajdziesz spokojnie.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
włuczykij Poziom 21

Joined: 27 Apr 2003 Posts: 1370 Location: hehm.... trzcianka? czarnków?? radosiew!!
|
12 Aug 2005 10:51 Re: 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
| kazeciak wrote: |
18W mocy... z 2 EL84 ? hmm, jak wcyagniesz z nich 8W to bedziesz szczesliwcem. Co nie zmienia faktu, ze pod paczka 4X12" nawet 4W sa koszmarnie "glosne".
Pozdrawiam |
no tu popieram i w 1 i w 2 kwestii... w konfiguracji pp moze by sie dalo wyciagnac 18w, ale z zamiennikami 6p14p, one daja ciut wieksza moc. no i oczywiscie trafo glosnikowe ktore przeniesie taka moc.
co do tych 4w to sie calkowicie zgadzam. sam mam wzmak 1xel84 i z kolumna gitarowa gra glosno.
| Quote: |
Szukaj tylko wersji "militarnych" 6n2p-EV (a nie -EW)
|
jestes pewien??? ale czy napewno na 100%?? ja slyszalem ze EW jest wersja militarna (EB)....
|
|
| Back to top |
|
 |
OTLamp Poziom 20

|
12 Aug 2005 12:23 Re: 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
ECC85 bym nie dawal, maja naprawde male wzmocnienie.
Czy mozesz wysterowac sama koncowke mocy z np: magentofonu ? Bez problemu, byle tylko dawal on dosc silny sygnal (komputer np. dziala bardzo dobrze w tej roli)
|
Nie przesadzaj z tym małym wzmocnieniem. Współczynnik wzmocnienia dla ECC85 wynosi 57, a rezystancja wewnętrzna ok. 10kΩ (porównaj z ECC82, 6H1Π, 6H8C). Inna kwestia to liniowość, poziom mikriofonowania itp., w stopniach wejściowych dla bardzo małych sygnałów pewnie będzie kaprysić, ale dla większych sygnałów np. na inwerter różnicowy się nada.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Aug 2005 12:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kazeciak Poziom 15

|
|
| Back to top |
|
 |
OTLamp Poziom 20

|
12 Aug 2005 12:29 Re: 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
Najlatwiej je rozpoznac (poza oznaczeniami oczywiscie) po kolorze wewnetrznej czesci.
|
Ta wewnętrzna część nazywa się anoda.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Aug 2005 12:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kazeciak Poziom 15

|
12 Aug 2005 12:33 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
OTLamp: Na samym poczatku kolega pisze, ze nie jest za bardzo zorientowany w temacie, i mysle ze mogl by miec problem jesli bym napisal "anoda" zamiast "wew. czesci"
|
|
| Back to top |
|
 |
OTLamp Poziom 20

|
12 Aug 2005 12:47 Re: 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
| OTLamp: Na samym poczatku kolega pisze, ze nie jest za bardzo zorientowany w temacie, i mysle ze mogl by miec problem jesli bym napisal "anoda" zamiast "wew. czesci" |
A co stoi na przeszkodzie, żeby od razu wyjaśnić, że wewnętrzna część to anoda? Chcesz żeby ów kolega całe życie był niezorientowany? Zresztą ten kolega chce zbudować wzmacniacz na lampach. Czyżby nie wiedział co to jest anoda? W takim razie warto tez zauważyć, że na anodzie często wystepują napięcia niebezpieczne dla życia.
|
|
| Back to top |
|
 |
włuczykij Poziom 21

|
12 Aug 2005 12:49 Re: 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
Problem jest jak zwykle z cyrilica. oryginalnie mamy: "6H2Π-EB" Co tlumaczymy jako "6n2p-ev" i pod taka tez nazwa znajdziemy ja w internecie
|
no racja. wiec lampa EW to to samo w sumie co EV...... tak z tego wynika
tak wiec jak ktos szuka 6n2p militarnej to szuka EW i EV?
|
|
| Back to top |
|
 |
kazeciak Poziom 15

|
12 Aug 2005 13:09 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
OTLamp : Przyznaje racje.
włuczykij : Prawde mowiac, spotyka sie i "EW" i "EV" ale na zachodnich stronach, mozemy sie doczytac, ze poprawne jest oznaczenie "EV". Faktem jest jednak, ze jest to jedna i "ta sama" lampa.
|
|
| Back to top |
|
 |
bartekk511 Poziom 8

|
21 Aug 2005 18:30 Re: 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
zamówiłem sobie 3 sztuki militarnych na allegro. po 9 zł za sztuke. skąd wziąć trafo głośnikowe do tego wzmaka ?
p.s. wiem co to jest anoda... :P
Dodano po 24 [sekundy]:
aa, no i przede wszystkim jakie ?
Dodano po 2 [minuty]:
3 sztuki 6n2p oczywiscie. a w miedzyczasie stałem sie posiadaczem 8-mio watowca z projektora kinowego... niestety uszkodzony ale jakoś damy rade go poskładać... post na elektrodzie już widnieje:D czekam tylko teraz na pomocne rady i bedziemy grać:!:
Dodano po 3 [minuty]:
niestety okazało sie ze trafo głośnikowe jakim dysponuje jest troszke nie takie jak należy. co prawda pracowało przy el84 ale tylko 1-ej i do tego jeszcze w starym radiu... jest małe, brzydkie i wogóle nie wiem czy wytrzyma te piorunujące parę watow skoro pracowało przy 1,5VA ...
|
|
| Back to top |
|
 |
kazeciak Poziom 15

|
21 Aug 2005 23:04 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
Jesli pracowalo przy jednej lampie, to nie ma srodkowego odczepu po stronie pierwotnej, a Ty takowy potrzebujesz. Dodatkowo posiada pewnie ono szczeline, ktorej znowu nie potrzebujesz :)
Co do trafa...
Nawin sobie sam, to nie takie drogie, a przyjemnosc jest wielka. Komplet ksztaltek kupisz za max 10zl, dwie srednice drutu nawojowego (pierwotne i wtorne) gdzies po 17zl/0.5kg. czyli lacznie z przsesylkami wyjdzie Cie to gdzies max 60zl. Starczy Ci tego drutu na wiele takich transformatorkow, pozniej tylko bedzie dochodzi l koszt samych ksztaltek ewentualnie.
Pomysl o tym, bo pewnie to nie ostatnia Twoja konstrukcja lampowa :)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Piroman1024 Poziom 14

|
22 Aug 2005 00:09 Re: 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
Ja też coś dorzuce od siebie:
18W z dwóch EL84/6P14P w klasie A i PP to mażenie...
Co do lamp w przedwzmacniaczu to niewiem czemu ale gitarowcy bardziej lubią 6N2P cywilną niż wojskową...
Jeżeli ktoś próbuje zrobić PP w klasie A to pewnie mu zależy na małych zniekształceniach - proponuje w przedwzmacniaczu 6N2P wojskowe jak już się uparł na klony ECC83(Tak naprawdę lepsze by były lampy z mniejszym wzmocnieniem).
|
|
| Back to top |
|
 |
JasiuB Poziom 14

|
22 Aug 2005 07:21 Re: 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
Czołem.
Nawin sobie sam, to nie takie drogie, a przyjemnosc jest wielka. |
To prawda. Roboty dużo, ale masz satysfakcję, że nrobiłeś naprawdę sam...
Z parki EL84 w klasie A da się uzyskać maksymalnie około 8W - nieżależnie czy wersja radziecka, czy cywilna, czy nie. W klasie AB - około 15W.
Pozdrawiam,
Jasiu
|
|
| Back to top |
|
 |
bartekk511 Poziom 8

|
22 Aug 2005 09:02 Re: 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
aha, no cóż, polegałem na tym co napisali na stronie :/ ... a nie upieram sie koniecznie na ten wzmacniacz , jedynie konstrukcja wydaje mi sie na tyle prosta i elementy, np trafo sieciowe na tyle łatwo dostepne ze wlasnie na ten wzmak sie zdecydowałem.
mam jeszcze jedną prośbę, czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak obliczyć ile zwojów i jakiego drutu mam nawinąć w tym trafie, ewentualnie napisać na gotowca ile powinno być ( może ktoś już nawijał takie trafo...) ?? karkas już mam i rdzeń EI również, ale nie nawijałem jeszcze zadnego trafo... :/
Dodano po 3 [minuty]:
rdzeń jest wymiarów 60mm/50mm głębokość 31mm
|
|
| Back to top |
|
 |
JasiuB Poziom 14

|
22 Aug 2005 09:06 Re: 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
Czołem.
| bartekk511 wrote: |
mam jeszcze jedną prośbę, czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak obliczyć ile zwojów i jakiego drutu mam nawinąć w tym trafie, ewentualnie napisać na gotowca ile powinno być ( może ktoś już nawijał takie trafo...) ?? karkas już mam i rdzeń EI również, ale nie nawijałem jeszcze zadnego trafo... :/
|
Ja używałem arkusza kalkulacyjnego. Opis jest tu:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasiu/eka/trafo.html
Pozdrawiam,
Jasiu
|
|
| Back to top |
|
 |
bartekk511 Poziom 8

|
22 Aug 2005 10:01 Re: 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
dzieki bardzo wszystkim za pomoc :)
|
|
| Back to top |
|
 |
kazeciak Poziom 15

|
22 Aug 2005 20:17 Re: 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
Co do kozystania arkusza itp programow do obliczania traf... Wez poprawke na to, ze sa one pisane pod katem zastosowan mniej lub bardziej HI-HI, przewaznie z obliczen wychodzi nam "ogromne" trafo, ktora w w/w zastosowaniu ma jak najbardziej prawo bytu. Ty jednak robisz sprzet gitarowy, dolna czestotliwosc graniczna mozesz sobie SMIALO ustawic na 60Hz co juz zmniejszy Ci wydatnie rozmiary trafa. Zwroc uwage jakiej wielkosci trafa sa w konstrukcjach np: 100W (np: Mesa MK IV) ksztaltka EI 105, pakien o wymiarach 35X50mm co daje okolo 19cm^2 dla 100W! a dla zastosowan Hi-HI potrzeba by z 35cm^2
Ta roznica bierze sie oczywiscie z innych zalozen, w sprzecie za przeproszeniem "audifilskim" zalezy nam na tym, aby transformator "dodawal" od siebie jak naj mniej. W gitarowcach jest odwrotnie, transformator wyjsciowy, odgrywa duza role w kreowaniu wyjsciowego dzwieku, zachodzi to w przypadku pelnego wysterowania wzmacniacza, kiedy to rdzen zaczyna sie "nasycac". Miedzy innymi wlsnie dlatego gitarowy wzmacniacz lampowy zaczyna brzmiec jak powinien dopiero po odkreceniu go na wiecej niz 3/4mocy. W przypadku konstrukcji >50W trudno jest temu podolac jesli nie stoimy na scenie ;) Dlatego w zastosowaniach domowo/"garazowych" takie male wzmacniacze maja duza przewage, przy nagraniach tez spisuja sie rewelacyjnie.
Jesli bedziesz juz wykonywal swoj transformator, radze nie przejmowac sie sekcjonowaniem uzwojen (jak bardzo chcesz, to 3 sekcje max, pierwotne-wtorne-pierwotne) Jedynie do przekladek miedzy kolenymi warstwami przyloz sie bardziej (z tego co pamietam TOM polecal papier "toppits" do pieczenia ) Co do prowadzenia drutu... Zwoj przy zwoju nie ma wiekszego sensu dla Ciebie. Oczywiscie totalnie chaotycznie nie mozna nawijac (bliskie spotkanie sie zwoi u duzej roznicy potencialow).
A co do ilosci zwoi ? Najwazniejsza dla Ciebie jest przekladnia, a w kalkulacjach w pierwotnym powinienes otrzymac okolo 1400-2000zwoi, tyle powinno wystarczyc dla Ciebie (ja praktycznie zawsze mieszcze sie w tych granicach i otrzymuje bardzo dobre wyniki)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Aug 2005 20:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
JasiuB Poziom 14

|
22 Aug 2005 20:33 Re: 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
Co do kozystania arkusza itp programow do obliczania traf... Wez poprawke na to, ze sa one pisane pod katem zastosowan mniej lub bardziej HI-HI, przewaznie z obliczen wychodzi nam "ogromne" trafo, ktora w w/w zastosowaniu ma jak najbardziej prawo bytu. Ty jednak robisz sprzet gitarowy, dolna czestotliwosc graniczna mozesz sobie SMIALO ustawic na 60Hz co juz zmniejszy Ci wydatnie rozmiary trafa.
|
Powinno się też ustawić większą dopuszczalną amplitudę indukcji magnetycznej. Na przykład 5000Gs, a nawet więcej gdy chcemy by transformator zaczynał mocniej wchodzić w nasycenie. Transformator wprowadzi większe zniekształcenia i pewną kompresję, charakterystyczne właśnie dla gitarowych końcówek lampowch. No i oczywiście wyjdzie jeszcze mniejszy.
Prawa fizyki są takie same we wzmacniaczach gitarowych i HiFi :-), ważne jest by być świadomym tego, co się robi...
Pozdrawiam,
Jasiu
|
|
| Back to top |
|
 |
kazeciak Poziom 15

|
22 Aug 2005 20:41 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
hmm, o roznicach w prawach fizyki nic nie pisalem, a przynajmniej tak mi sie wydaje...
Bolid F1 i Czolg roznia sie prawda ? Co nie znaczy ze "kozystaja z innych praw fizyki".
|
|
| Back to top |
|
 |
JasiuB Poziom 14

|
22 Aug 2005 21:15 Re: 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
Czołem.
hmm, o roznicach w prawach fizyki nic nie pisalem, a przynajmniej tak mi się wydaje...
|
Przepraszam, jeżeli poczułeś się urażony - nie miałem takiej intencji. Napisałeś, że arkusik był robiony "pod kątem transformatorów HiFi", a przecież to aplikacja paru zależności, które opisują każdy transformator - niezależnie od zastosowania.
Bolid F1 i Czolg roznia się prawda ? Co nie znaczy ze "kozystaja z innych praw fizyki". |
Różnią się, ale projektuje się je takimi samymi programami CAD :-)
Pozdrawiam,
Jasiu
|
|
| Back to top |
|
 |
Piroman1024 Poziom 14

|
22 Aug 2005 22:52 Re: 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
Ogólnie rzecz biorąc wielkość trafa determinuje właściwie dolna granica przenoszenia - im mniejszą częstotliwość chcemy uzyskać tym większe powinno być trafo dla tej samej mocy.
O górnej granicy przenoszonej przez trafo decyduje zaś indukcja rozproszenia - radzimy sobie z jej zmniejszeniem poprzez nawijanie uzwojeń na przemnian - teoretycznie im więcej warstw nawinietych na przemian tym lepiej ,ale bez przesady.
W zasdzie tym głównie różnią się trafa głośnikowe od sieciowych, pomijając kształtki - izolację i grubość(kształtki do traf głośnikowych powinny być cieńsze aby zmniejszyć straty przy przenoszeniu wysokich tonów)
|
|
| Back to top |
|
 |
kazeciak Poziom 15

|
22 Aug 2005 23:16 Re: 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
Owszem, sekcjonowanie stosuje sie wlasnie w tym celu. Ale przeciez gorne pasmo (w porywach!) przenoszenia przez glosnik gitarowy to 6kHz i przy takiej czestotliwosci to przewaznie wystepuja juz tylko harmoniczne. Takim wymaganiom sprosta nawet sieciowka przy umiarkowanym spadku. Sam to mierzylem, wiec nie sa to teoretyczne dywagacje.
W zastosowaniach gitarowych swietnie sprawdza sie nawijanie w 3 sekcjach (jak napisalem wyzej) ale NIEZNACZNA roznice otrzymalem przy nawinieciu bez sekcjonowania, i byla to tylko mala roznica, ktora wcale nie determinowala ktore trafo bylo lepsze. Wszystko zalezy od gustu, a o tym sie nie dyskutuje :)
http://www.eminence.com/eminence/media/redcoat/graphs/redryder.gif
Pozdrawiam
P.S
Link to pierwszego lepszego glosnika ze strony eminenca
|
|
| Back to top |
|
 |
Piroman1024 Poziom 14

|
23 Aug 2005 00:13 Re: 18 watt mocy... klasa A... na dwóch EL84... pomocy ! |
|
|
|
Zgadzam się.
Tylko kurcze ja ogólnie o trafach głośnikowych pisałem(jak uzyskać takie a takie pasmo przenoszenia).
W gitarowcach to nawet można zastosować siecówkę czasami od biedy(o odpowiedniej mocy i przekładni co wazniejsze).
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |