Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Tuning PC -> Overclocking Początkujący -> Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących
Autor
Wiadomość
nietykalny
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Wrz 2004
Posty: 791
Miasto: Śląsk(Radlin)

Post#1 Post autora tematu 06 Sie 2005 18:07   

Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


O co tyle zachodu?
Skoro czytasz ten artykuł to widocznie szukasz informacji jak podkręcać procesor lub czytasz go z ciekawości czy popełniłem jakiś błąd merytoryczny :) Swoje słowa będę raczej kierować do grupy użytkowników początkujących którzy dopiero poznawają całą teorię zabawy w overclocking.
Ot órz co to jest overclocking jest to nic innego jak zwiększanie parametrów wydajnościowych poprzez ingeręcje w zaawansowane ustawienia sprzętu. Są dwie grupy ludzi którzy bawią się w o/c. Pierwsza to ludzie którzy chcą komuś zaimponować i zrobić to dla własnej satysfakcji druga grupa to ludzie którzy nie chcą wydawać pieniędzy na sprzęt komputerowy a mimo tego chcą być na czasie za nowymi aplikacjami.

Teoria
Żeby zacząć bawić się w o/c musimy wiedzieć jak można zwiększać wydajność procesora, a sposobów jest wiele. A oto one:
-zwiększanie szybkości magistrali systemowej (Front Side Bus) jest to najbardziej popularny sposób i ogólnie dostępny dla każdego bez większego wysiłku
-zmiana mnożnika jest to głównie dopełnienie do zmiany FSB które daje jeszcze większy potencjał mocy
-odblokowywanie cache (to jedynie można wykonać na procesorach Duron Applebred oraz Athlon Thorton) ta czynność zmienia najbardziej nasz procesor a dokładnie powoduje że nasz procesor staje się droższą wersją tego z czego został zrobiony (Duron na Athlona a Athlon na Bartona) o odblokowaniu cache wspomnę jedynie na końcu artykułu w dziale dla expertów :)
-zwiększanie magistrali Hyper-Transport (można to traktować jako uzupełnienie wszystkich opcji powyżej) ta magistrala odpowiada za szybkość przesyłania danych we wszystkich najważniejszych punktach komunikacyjnych płyty (CPU, Chipset, RAM)

Co na początek
PODSTAWA TO ZASILACZ KTÓRY DA STABILNE NAPIĘCIA
W zależności od tego jaką mamy płytę główną musimy poszukać w biosie opcji które nas interesują czyli najczęściej jest to opcja FSB Frequency (zazwyczaj w większości płyt jest w zakładce Advanced Chipset Features w Abicie może to być w Soft Menu w Epoxie w PowerBios).
Kolejną ciekawą opcją jest CPU Clock Ratio czyli nasz wspomniany mnożnik. UWAGA opcja ta działa tylko na procesorach z odblokowanym mnożnikiem. Dla użytkowników platformy Intela mam złe informacje ponieważ wasze procesory mają na stałe zablokowany mnożnik i nie da się już z tym nic zrobić (chyba że macie wersję inżynierską:) ) W AMD sprawa wygląda inaczej ponieważ prawie zawsze można coś wymyślić, ale to w dalszej części artykułu.
Skoro już jesteśmy przy biosie to warto w nim poszukać opcji podnoszenia napięcia dla procesora i świetnie by było jakby znalazła się też opcja podnoszenia napięcia dla pamięci. W różnych płytach może to być w różnym miejscu. Mogą to też być zworki więc polecam wam lekturę waszego manuala z płyty głównej.
Podkręcony procesor trzeba mieć czymś przetestować czy aby nie przesadziliśmy z podkręcaniem i czy jest stabilny do tego posłuży nam programik Prime95.
http://www.mersenne.org/freesoft.htm
Kożystanie z programu jest naprawdę proste. Włączamy go, dajemy OPTIONS potem Torture Test i zaznaczamy drugą kropkę od góry (Max heat...) i klikamy OK. Wtedy nasza maszyna będzie bardzo obciążona. Jeżeli prime95 nie wyżuci żadnych errorów wtedy znaczy że dobrze podkręciliśmy procesor i możemy jeszcze go nieco podciągnąć.
Defakto musimy również zwracać naszą uwagę czy podczas testów temperatura nie podskoczy nam za wysoko żeby procesorowi nie było za cieplutko do tego może wam posłużyć oprogramowanie monitorujące producenta jakie dostaliście do płyty głównej lub każde inne które potrafi w czasie rzeczywistym podaje temperaturę.

Ważne zasady
-dla AMD nie zaleca się przekraczania temperatury 55-57C w stresie
-dla Intela nie zaleca się przekraczania temperatury 60C w stresie
-podkręcamy co 3-5 Mhz szyny FSB po czym robimy test programem Prime95 na około 5-10 min
-mnożnik zmieniaj co 0,5 i zrób test w Prime95 na około 5-10 min
-jeżeli komputer przestanie się włączać po nowym ustawieniu musisz zresetować biosa (albo wyciągnięcie bateryjki na 20-30 min albo o wiele szybciej przez zworek Clear COSM patrz manual twojej pyty)
-jeżeli masz opcję zwiększania napięcia dla procesora a widzisz że komputer działa niestabilnie lub nie włącza się lub Prime95 wywala errory to skorzystaj z niej.
-zwiększaj napięcie skokami co 0,025V i sprawdzaj rezultaty


FSB
Gdy podkręcamy poprzez szynę FSB musimy mieć na uwadze to iż podkręcamy też pamięci (a w większości płyt także magistralę PCI/AGP). Jeżeli mamy pamięci na 133 Mhz a nasz procesor dopiero zaczyna pracować od takiej magistrali to nie liczmy na to że podkręcimy dużo musimy zadbać o odpowiednie pamięci które dają na jakieś pole do manewru. Jednak jeżeli chcemy wydusić coś jeszcze z tych pamięci to mamy dwie możliwości. Albo zwiększamy TIMINGI (np. Z 2-3-3-4 na 3-5-5-8) lub szukamy w naszym biosie opcji która da nam możliwość doładowania naszych pamięci dodatkowymi voltami.
Rada dla AMD: Ustawiajcie pamięci synchronicznie względem procesora to znaczy jeżeli procesor pracuje na magistrali 133 to ustawcie sztywno pamięci na 133. Stosunek CPU:MEM 1:1
Rada dla Intela: U was jest sytuacja odwrotna niż w AMD żeby zanotować wysoką wydajność wasze pamięci muszą pracować na jak najwyższej szynie. Radze na potrzeby szukania ekstremum procesora ustawić pamięci też na sztywno względem procesora w stosunku 1:1 a po zakończeniu szukania najwyższej magistrali dla procesora szukamy najwyższej stabilnej magistrali dla pamięci.

Mnożnik
Tę część mogą pominąć użytkownicy platformy Intela, chyba że posiadają inżynierskie wersje procesora który ma odblokowane wszystko... ale nie łudźcie się ze przypadkiem znajdzie się w waszym komputerze jego nie można dostać w sklepie a nawet nie na portalach aukcyjnych :)
Wracając do AMD są trzy wersje wydażeń (to tyczy się wersji 32bit). Pierwsza to taka że mamy wmiarę dobrą płytę główną i procesor z odblokowanym mnożnikiem od nowości :) druga to taka że do odblokowania mnożnika będzie wam potrzebny tylko ołówek i troszkę taśmy trzecia to taka w której musicie przerobić swój procesor na wersje Mobile ale to już tylko dla zaawansowanych użytkowników, a poza tym nie można stosować tego na każdej płycie oraz podkręcanie odbywa się poprzez specjalne programy pod windows więc z tego artykułu i tak nie skorzystasz więc gra nie warta świeczki :)
Skoro 1 i 3 wersja wydarzeń została wyjaśniona to czas wytłumaczyć na czym polega druga a jest bardzo prosta i wmiarę bezpieczna ale nie zalecam tego początkującym użytkowniką chyba że mają aspiracje :) A oto co trzeba zrobić:
-wyjmujemy procesor z komputera
-odnajdujemy na procesorze mostki L1 zapewne będą wyglądały tak : : : : : .
-bierzemy ołówek dobrze zatemperowany i łączymy mostki żeby wyglądały tak | | | | | .
-NIEMOGĄ SIĘ STYKAĆ
-jeżeli jesteśmy pewni tego co zrobiliśmy przylepiamy na nasze dzieło kawałek taśmy klejącej żeby grafit się nie wykruszył i składamy nasz komputer w całość

Jeżeli nasze mostki wyglądają już tak | | | | | . przed operacją a mnożnik i tak mamy zablokowany to mamy wersję wydarzeń numer trzy czyli powrót do początku.

Hyper Transport
Podkręcanie szyny HT jest analogiczne jak podkręcanie FSB różnica jest taka że niema przyrostu Mhz na procesorze ani nie zwiększa się magistrala pamięci. Podkręcanie HT jest stosowane głównie jako uzupełnienie po podkręceniu już magistrali FSB do końca możliwości. Testujemy tak samo jak magistrale FSB


Cache
Nie napisze tu wiele bo na pewno nie wykonają tego początkujący overclockerzy a uszkodzenie procesora jest poprzez tą zmianę bardzo wysokie. Możliwe że pojawi się tu kiedyś dopełnienie tego dla użytkowników średnio zaawansowanych.






Nie odpowiadam za żadne uszkodzenia w sprzęcie powstałe poprzez stosowanie metod opisanych wyżej.


Wszelkie błędy proszę zgłaszać :)
Tematem uzupełniającym jest http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic409769.html
Polecam lekturę.

Powrót do góry
   
Piotr Pajkert
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Mar 2003
Posty: 1526
Miasto: Poznań

Post#2 06 Sie 2005 22:27   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


Witam!
Montuję Athlona 2400 na płytę A7V333. Czy mostkując L1 dostanę Bartona?
Cześć!
Powrót do góry
   
nietykalny
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Wrz 2004
Posty: 791
Miasto: Śląsk(Radlin)

Post#3 Post autora tematu 06 Sie 2005 22:34   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


NIE!
L1 odblokowuje mnożnik
Cache odblokowuje któryś z mostków L5 odradzam przeróbek z cache

Dodano po 4 [minuty]:

A pozatym nie kązdy athlon da się przerobić na Bartona
Athlon musi być na jądrze thorton
Powrót do góry
   
Linoge
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Gru 2004
Posty: 963
Miasto: Jaworzno,Gliwice,Sucha Beskidzka

Post#4 06 Sie 2005 23:40   

Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


przydatny link ;)
http://benchmark.pl/kalkulator/index.html
co do teorki
proce(jadra) powstaja z wafli im blizej srodka tym lepsza jego jakosc mniejsze naprezenia wewnetrzne itd dlatego jadra ze srodka trafiaja na rynek jako mobile nie wymagaj wiele pradu i posiadaja dobre osiagi pozostale w odpowiednio dopasowany segment rynku, jednak moze sie tak zdarzy że ze wzgledu na popyt na rynek trafiaja procki z lepszej czesci wafla na nizsze pojki (i tutaj wlasnie trzeba wkroczyc ;) ) nie ma z gory okreslonego max zegara, ma na to wplyw wielu czynnikow temp( wiekszosc prockow dziala w zakresie od -100 do ok 50*c stabilnie ) zasilanie mobo itd

nowego proca zawsze mozna sprawodzic cpu-z

nie zawsze prime jest miara stabilnosci marki czy gry tak samo sa miaro dajne, prime kladzie nacisk na proca, pamietajcie ze jak zmieniacie fsb na chipach via to pci rosnie ( do odpowiedniej granicy w miare bezpieczne jest w okolicach standardowych 100 133 166 200 ale warunkiem tego jest to ze mobo musi posiadad dzielniki dla tych czestotliwosci ), na nie ktorych pomimo zapewnien producentow to nie dziala poprowanie( kt880), dla amd okazuje sie ze im wieksze fsb tym wieksza wydajnosc (spowodowane to jest wieksza przepustowoscia ramu ) ... pomimo odpowiednika z tym samym zegarem na nizszym fsb, co do stabilnosci zasilacza nie ludzcie sie raczej ze jakas tania 300w noname pociagnie ocowanego proca, do sprawdzania pamieci polecam goldmema, niektore kostki nie lubia wysokich voltow a nie ktore nie potrafia bez nich zyc ;) kazdy procek kreci sie inaczej i inna ilosc wydzielonego ciepla tak ze ten kalkulator raczej traktowac orientacyjnie, pamietajcie takze o odpowiednim chlodzeniu (dobra pasta oraz cooler ! ) dla proca i wszystko co go zasila, radze nie przekraczac vcore 2v bez odpowiedniego ekwipunku to moze zle sie skonczyc dla proca jaki mobo

powodzenia :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Sie 2005 23:40   





Powrót do góry
   
Piotr Pajkert
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Mar 2003
Posty: 1526
Miasto: Poznań

Post#5 07 Sie 2005 01:33   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


Witam!
Czyli mostkując L1, odblokowuję mnożnik. Jeśli ten Athlon ma w tej chwili 2GHz, to czy mógłbym prosić, o wyjaśnienie, jak po kolei zwiększać częstotliwość, bo próba z Palomino na tej płycie skończyła się resetem.
Cześć!
Powrót do góry
   
nietykalny
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Wrz 2004
Posty: 791
Miasto: Śląsk(Radlin)

Post#6 Post autora tematu 07 Sie 2005 10:03   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


Ciężko mi to prościej wytłumaczyć niż tak jak jest to opisane w artykule.
Przeczytaj go dokładnie tam jest naprawde wszystko opisane. A to że próba z palomino zakończyła się niepowodzeniem to jest wina procesora. Ponieważ jest zrobiony w starym procesie technologicznym i to nie pozwala na wysokie przetaktowania.
Powrót do góry
   
Linoge
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Gru 2004
Posty: 963
Miasto: Jaworzno,Gliwice,Sucha Beskidzka

Post#7 07 Sie 2005 10:22   

Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


to chyba ostatni palaminio z serii wiec raczej z nim nie powaczysz ...


btw zapomnialem dodac ze zazwyczaj najlepiej sie kreca procki z poczatku serii (procesu produkcyjnego - rozne serie oznaczane sa roznymi nazwiami jader prockow thorton barton spitfire itd )
Powrót do góry
   
CIUKU
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 16 Gru 2004
Posty: 329
Miasto: Wwa/Rm

Post#8 10 Sie 2005 00:59   

Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


Ponadto pragnę dodać iz m.in. kontrolery dysków zazwyczaj sa wstanie wyttzymać pci do około 37 Mhz...chociaż to i tak nie jest zasada.
jednej rzeczy jednak nie rozumiem co może spowodowac uruchomienie procesora z uszkodzonym cachem. W moim przypadku zakończyla się ona sukcesem i z taniego duronka 1.4 uzyskalem AthlonaXP :).pozdrawiam
Powrót do góry
   
mrrudzin
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 18 Lis 2003
Posty: 5761
Miasto: Pruszcz Gdanski

Post#9 15 Sie 2005 17:52   

Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


pewnie alt się nie docisnął :)
podejżewam że miało być jąder procków...
Ale jeżeli się myle niech sprostuje autor postu o "jaderach"
Powrót do góry
   
Linoge
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Gru 2004
Posty: 963
Miasto: Jaworzno,Gliwice,Sucha Beskidzka

Post#10 22 Sie 2005 14:08   

Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


eh ale czepialscy jestescie od dawna na forach nie stosuje polskich znakow ;)
Powrót do góry
   
Moon voyager
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 27 Lip 2005
Posty: 501
Miasto: Koszalin

Post#11 22 Sie 2005 20:37   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


Cytat:
od dawna na forach nie stosuje polskich znakow ;)
[/quote]

odp.

Przepraszam nic o tym nie wiem a kto zarządził zmianę języka polskiego na jakiś inny nierozpoznawalny?
Póki co, to jest Polskie Forum i należy szanować Język Polski chociażby jako oficjalny i urzędowy język w tym kraju a nie tłumaczyć zwykłe lenistwo jakimiś nowymi zwyczajami. Pozdrawiam
Powrót do góry
   
daniel93
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2005
Posty: 1656
Miasto: -

Post#12 29 Sie 2005 01:29   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


A cym kończy się złe odblokowanie cach-a ???
I ajk to zrobić ???

Dodano po 2 [godziny] 6 [minuty]:

A wogle da się podnieść bartona 2500 ???
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Sie 2005 01:29   





Powrót do góry
   
Fafix
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 30 Sie 2005
Posty: 2
Miasto: Kalisz

Post#13 30 Sie 2005 17:50   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


Witam. Mam mały problem. Dysponuję Athlonem XP 2200+ i mam problem ze zmianą mnożnika. W biosie zmiana jest możliwa jednak po załadowaniu systemu mnożnik pozostaje bez zmian. Cóż zrobić?
Powrót do góry
   
daniel93
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2005
Posty: 1656
Miasto: -

Post#14 30 Sie 2005 22:34   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


Odblokować mnożnik .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Sie 2005 22:34   





Powrót do góry
   
Fafix
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 30 Sie 2005
Posty: 2
Miasto: Kalisz

Post#15 30 Sie 2005 22:45   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


Połączyłem mostki żeby odblokować mnożnik - nic. Wgrałem nowy bios - nic. Pod windowsem nadal mam stadardowe 13,5:|
Powrót do góry
   
daniel93
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2005
Posty: 1656
Miasto: -

Post#16 31 Sie 2005 00:15   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


Więc masz 3 wersję wydażeń .
Powrót do góry
   
orzechopcja
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 95
Miasto: warszawa

Post#17 26 Paź 2005 23:31   

Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


Witam mam AMD athlona xp2500(bartona ) 1.83GHz odblokowany firmowo, płyta Abit NF-7 v2.0 1Mega ramu i GeForce4 4200Ti 128 AGPx8.Co mogeżna z tego zestawu wyciągnąć nie zawiele tak żeby pochodził jeszcze ze 2lata
Powrót do góry
   
nietykalny
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Wrz 2004
Posty: 791
Miasto: Śląsk(Radlin)

Post#18 Post autora tematu 27 Paź 2005 10:12   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


Na to ile wykręcisz moge odpowiedzieć ci tak.... podkręcisz go o tyle na ile masz chęci i zapału :) Jak co robić i na co zwracać uwage ma opisane wyżej.
A procesor to nie dysk... nie wypala się z dnia na dzień jeżeli zapewnisz mu dobre chłodzenie to przeżyje ciebie na podkręceniu :) Przypominam też tobie o dobrym zasilaczu.
Polecam (jeżeli niemasz) magiczny bios Merlina.
Powrót do góry
   
ptys1
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 12 Paź 2003
Posty: 7

Post#19 11 Lis 2005 12:20   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


proponuję zajrzeć na to forum http://forum.tweak.pl/index.php?s=793830229462364aa0285ba0b850cf02&act=idx
tu znajdziecie odpowiedzi na nurtujace pytania
Powrót do góry
   
MTZiom
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 23 Lis 2004
Posty: 19

Post#20 23 Lis 2005 16:22   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


Cześć.
Mam problem z podkreceniem procesora.
Mój sprzet to:
procesor: Athlon 2600+ Barton (166x11.5) (zablokowany mnożnik)
chłodzenie: Pentagram freezone 80AlCu
płyta główna: Asus A7V8X-X (nForce2)
pamięć: Kingston 256MB DDR400
zasilacz: Tracer 350W

Problem wygląda tak:
- Przy FSB 186Mhz i napieciu 1.65v, po wlaczeniu komputera, zamiast wykrywania sprzetu w biosie wyskakuje czarny ekran z takim takstem:

"AWARD Boot Block BiOS v1.0
2000, Award Software, inc

BiOS ROM Checksum error

detecting floppy drive A media..."
(nie mam stacji dyskietek wiec nic nie wykrył ^_^)

- Przy ustawieniu FSB 187Mhz i napięciu 1.65v, w trakcie ładowania windows otrzymuje komunikat :

"Brak pliku
c:\win\sys32\config\system"

- Przy FSB 196Mhz i napieciu 1.70, czyli przy ustawieniach odpowiadających athlonowi 3200+, system po zaladowaniu lub w trakcie, wywala niebieski ekran.

- Przy ustawieniu FSB na 200Mhz i zwiekszeniu napiecia z 1.65v na 1.725v procesor jest wykrywany w biosie jako athlon 2300Mhz. Windows xp po załadowaniu się, po kilku sekundach pracy wyrzuca niebieski ekran.

wlascwie ustawienie FSB powyżej 180Mhz jest łączne z niemożnością uruchomienia systemu.

Z początku myślałem, że to wina zasilacza (chociaż napięcia trzyma dobrze). Ale usłyszałem, że jest możliwość, że windows nie rozpoznaje procesora, i że gdybym zainstalował system na podkreconym już procesorze to możliwe, że wszystko by działało.

Czy faktycznie zainstalowanie systemu na podkręconym procesorze może pomóc? Może macie jakies propozycje co mogęz tym zrobić, żeby sie dało podkrecić. Widziałem w necie takie bartony 2600+, które bezproblemowo działały przy ustawieniach takich jak moje.

Z góry dzięki
Powrót do góry
   
Moon voyager
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 27 Lip 2005
Posty: 501
Miasto: Koszalin

Post#21 23 Lis 2005 17:41   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


Ja zrobiłem tak: wgrałem system normalnie. Zrobiłem to na wszelki wypadek, ale próbując wgrac sysytem na komputer z podkręconym Athlonem nic nie straciłem. Czyli mozna tak i tak. Podniosłem FSB do 200 MHz a mnożnik ustawiłem na 11 (2200Mhz). Poniewaz moc przeznaczona dla procesora przy normalnym (1,65) napięciu była za mała, przez co system w momentach wiekszego obciążenia bez przerwy sie resetował, lub pojawiał sie niebieski ekran,podnosłem nap. do 1,75V. Wybróbowalem też nap. 1,70 V. Najlepiej działa jednak przy 1,75V. Zapewniłem odpowiednie chłodzenie i działa mi tak juz prawie 2 lata nie zawieszając sie, szybko i bezbłędnie. Aha, pamięci ustawiłem na synchronicznie z FSB. To wzystko. Powodzenia, ale zabawy z kmputerem a szczególnie manipulacje z napięciem zasilania odbywaja się wyłącznie na koszt włąściciela
Powrót do góry
   
MTZiom
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 23 Lis 2004
Posty: 19

Post#22 23 Lis 2005 18:46   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


Ale ja nie moge zmienic mnożnika, bo jeżeli to zrobię w którąkolwiek stronę to komputer się nie włancza. A każda próba zmiany FSB powyżej 180Mhz powoduje wywalenia jakiegoś błędu. Przy poprzedniej probie system oznajmił mi podczas bootowania, że brakuje mu pliku "katalog windows\sys32\ntoskrnl.exe" i że mam ten plik zainstalowac jeszce raz. Po przywróceniu standartowych ustawień z 2600+ system właczył się normalnie. Przy FSB 200Mhz, nie pomaga zwiększenie napięcia na 1.750v, dalej dzieje się to samo. Może ktoś wie co muszę zrobić, żeby te błędy zniknęły i żebym mógł podkręcić procesor.
Powrót do góry
   
nietykalny
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Wrz 2004
Posty: 791
Miasto: Śląsk(Radlin)

Post#23 Post autora tematu 23 Lis 2005 21:08   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


1) Może za słaby zasilacz
2) może pamiętki się gryzą (bywało już tak z kingstonami)
3) może masz poprostu "cieńką" wersję procesora którego nie ruszysz
4) najprawdopodobniejsze "może" jest takie że masz za agresywnie ustawione timingi

Któreś z tych "może" jest kluczem do tego problemu. I napewno niejest temu winien system, dysk, grafika, dźwiękówka (odpowadam już tak w razie czego :) )
Powrót do góry
   
MTZiom
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 23 Lis 2004
Posty: 19

Post#24 23 Lis 2005 22:41   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


Dzieki.
Timingi mam w porządku, na optimal, pamieci są w jednej kostce, tak wiec raczej konfliktu nie ma. Procesor jest jak najbardziej kręcalny :) najprawdopodobniej wina jest faktycznie w zasilaczu. Znalazlem na jakims forum kolesia, który miał podobny problem z bartonem 2500+. Poczytalem i zacząłem kombinować. Przy FSB 200Mhz ustawiłem napięcie na 1.8v. O dziwo, komputer się włączył wykrywając Athlona 2300Mhz i załadował windowsa. Niestety system się zawiesił po 15 minutach. Zmieniłem napięcie na 1.85v ale system też się wieszał. Tak więc podejżewam, że to faktycznie jest wina zasilacza. Ale i tak mam zamiar go zmienic bo niedosc ze jest dupowaty to jeszce wyje tak ze muzyki nie slysze :).

Dzieki za pomoc
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Moon voyager
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 27 Lip 2005
Posty: 501
Miasto: Koszalin

Post#25 23 Lis 2005 23:03   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


Skoro przy nap. 1,8V system wystartował a po 15 min zawiesił się to może jednak temperatura??? Sprawdź także jeszcze raz zasilacz. Przecież nie ma cudów! Jeśli działa i nagle przerywa? To przypomina mi zabawę w ciepło - zimno. Jeszcze raz sprawdź WSZYSTKO! Nawet temp elementów (Mostki) na płycie głównej.
Powrót do góry
   
nietykalny
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Wrz 2004
Posty: 791
Miasto: Śląsk(Radlin)

Post#26 Post autora tematu 23 Lis 2005 23:17   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


Cytat:
Podkręcony procesor trzeba mieć czymś przetestować czy aby nie przesadziliśmy z podkręcaniem i czy jest stabilny do tego posłuży nam programik Prime95.
http://www.mersenne.org/freesoft.htm
Kożystanie z programu jest naprawdę proste. Włączamy go, dajemy OPTIONS potem Torture Test i zaznaczamy drugą kropkę od góry (Max heat...) i klikamy OK. Wtedy nasza maszyna będzie bardzo obciążona. Jeżeli prime95 nie wyżuci żadnych errorów wtedy znaczy że dobrze podkręciliśmy procesor i możemy jeszcze go nieco podciągnąć.
Defakto musimy również zwracać naszą uwagę czy podczas testów temperatura nie podskoczy nam za wysoko żeby procesorowi nie było za cieplutko do tego może wam posłużyć oprogramowanie monitorujące producenta jakie dostaliście do płyty głównej lub każde inne które potrafi w czasie rzeczywistym podaje temperaturę.


Zrób to co tu pisze a potem będziemy dalej rozmawiać jak podasz spostrzeżenia.
Powrót do góry
   
Moon voyager
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 27 Lip 2005
Posty: 501
Miasto: Koszalin

Post#27 23 Lis 2005 23:26   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


Aha jeszcze zapomniałem! Miałem kiedyś taki przypadek, że zawieszał mi sie komp. z powodu Karty graf. (też po kilku minutach pracy)Po prostu nie zauważyłem, że podkrecała mi się "razem" z FSB. Po odpowiedniej zmianie w BIOS-ie wszystko wróciło do normy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Lis 2005 23:26   





Powrót do góry
   
MTZiom
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 23 Lis 2004
Posty: 19

Post#28 24 Lis 2005 16:42   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


Programem prime95 testowałem procesor za każdym razem gdy go podkręciłem. Przy magistrali 200Mhz i napięciach 1.8 - 1.85v torque test wykrywa 1 error po minucie działania i przerywa prace. Temperatura procesora po podkręceniu, w momencie gdy robilem test, dochodziła do 50*C (więcej nie nabił bo się przed tym wieszał). Dysponuje niestety, tylko miernikiem programowym (Asus Probe). Mam w nim wyszczególnioną temperaturę procesora i MB (podejrzewam ze jest to mostek północny). Temperatura MB nie przekracza 30*C. Wgrałem coprawda program MBM 5 ale on nie pokazuje mi, który czujnik jest od czego, poza tym potwornie kłamie, np. twierdzi, że wietarak obraca się z prędkością 4900RPM gdy w rzeczywistości kręci się z prędkością 2300RPM (Pentagram Freezone 80 AlCu), tak więc nie ufam temu programowi zbytnio.
Znalazłem dokładną nazwę mojego zasilacza - Tracer MGB-350. Popatrzylem po testach i okazuje się, że zasilacz niczym się nie różni od produkcji typu no-name. Niestety nie mialem wpływu na wybór zasilacza przy zakupie :) Tak więc podejżewam że to jego wina. Jeszcze raz dzisiaj sprawdze wszystko, może coś wykombinuje.

Pozdro
Powrót do góry
   
Moon voyager
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 27 Lip 2005
Posty: 501
Miasto: Koszalin

Post#29 24 Lis 2005 17:00   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


Chyba jesteś juz blisko. Jeszcze raz sprawdź czy chłodzenie płyty głównej (mostków) jest prawidłowe, ale sprawdzaj w czasie dużego obciążenia, bo temperatura może narastać bardzo szybko i bardzo szybko opadać. Mój procesor chodził do 67 st. i później PROGRAMOWO sie wyłączał. PodejRZewam tez zasilacz. Jako praktycznie no name (bez nazwy) może po dużym obciążeniem dawać badzo zaniżone napięcia, które uniewmożliwiaja pracę systemowi. Pamietaj też, że podczas startu systemu procesor pobiera dużą moc i dlatego często komputer "wysypuje sie przy starcie. U mnie wystarczyło wyjść z "Tomb Raidera" i wszystko natychmiast wracało do normy. Zastosowłwm dodatkowy went. do zasilacza i otworzyłem pudło i było cacy. Spróbuj ieszcze raz. MOże sie tym razem uda? Aha ....napięcie wyższe od 1,75V bardzo szybko wręcz błyskawicznie rozgrzewa procesor. Uważaj.
Powrót do góry
   
MTZiom
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 23 Lis 2004
Posty: 19

Post#30 24 Lis 2005 18:27   

Re: Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących


Wlasnie przed chwilą spróbowałem jeszce raz z napięciem 1.85v. Komp dzilal znowu przez jakieś 10-15 minut i programowo wyłączył procesor (niebieski ekran). Prime95 podczas testu oświadczył,że jakaś część się przegrzewa. Program MBM5 pokazał mi ikonkę ogniska obok temp. procesora (51*C). Znalazłem też teperatury obu mostków, obie nie przekraczają 30*C. Dziwne trochę że procek przy temp niewiele powyżej 50*C wylacza się. Faktycznie procesor przy tak dużym napięciu strasznie się rozgrzewa. Ale niestety przy napięciu 1.75v komp wogóle się nie włancza, tylko wywala brak jakiegośpliku. Zobaczymy jak to będzie jak zmienie zasilacz na modecom 350W.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Tuning PC -> Overclocking Początkujący -> Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących
Strona 1 z 4 Idź do strony 1234  Następny
Podobne tematy
Radio internetowe dla początkujących (3)
Obniżanie FSB pamięci ram przy podkręcaniu FSB procesora (3)
Wyświetlacz LCD do PC- dla początkujących (47)
poradnik o podkręcaniu ATHLONÓW 64 dla poczatkujacych (11)
Coś nie tak przy podkręcaniu procesora (Intel Pentium Dual Core e5200) (20)
BIOS nie zapisuje zmian przy podkręcaniu procesora (8)
Pomoc w podkręcaniu procesora Intel Core 2 Duo E7300 (15)
MSI K9AGM2-FIH - Bład przy podkręcaniu procesora (12)
Problem z kartą dźwiękową przy podkręcaniu procesora (11)
Optymalne ustawienia przy podkręcaniu procesora... (27)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.107 seconds

elektroda.pl temat RSS