Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki

Opel Astra 1.6i - problem z wycieraczkami

rubin_19 07 Sie 2005 13:22
  • #1 07 Sie 2005 13:22
    rubin_19
    Poziom 9  

    przy wlaczaniu wycieraczek pali sie bezpiecznik prosze o pomoc z gory dziekuje

  • Pomocny post
    #2 07 Sie 2005 13:31
    Aleksander_01
    Poziom 39  

    Witam.
    1.Odłącz kostkę od silniczka wycieraczek.
    2.Włącz wycieraczki - jeżeli bezpieczik uległ spaleniu to usterkę masz gdzieś w przewodach (prawdopodobnie zwarcie)
    Jeżeli bezpiecznik "ocalał" to uszkodzenie masz w silniczku wycieraczek.
    W tym przypadku zdemontuj silniczek i poszukaj przyczyny.
    I jeszcze jedno (powinno być na początku), sprawdź czy coś nie blokuje wycieraczek.
    Pozdro

  • #3 11 Sie 2005 16:36
    rubin_19
    Poziom 9  

    z wycieraczkami jest nadal ten sam problem silnik byl sprawdzony i jest sprawny. Po odlaczeniu silnika bezbiecznik nie wyskakuje.Dochodzi jeszcze jedno bezpiecznik wyskakuje tylko na wolnych obrotach. Prosze o nastepne rady z gory dziekuje.

  • #4 11 Sie 2005 16:43
    Stanisław Chwalisz
    Spec od samochodów

    Jak sprawdzany był silnik,czy był wymontowany?

  • #5 11 Sie 2005 16:45
    rubin_19
    Poziom 9  

    Tak silnik byl wymontowany i sprawdzal go elektrych wiec chyba to dobrze zrobil.

  • #6 11 Sie 2005 16:49
    Aleksander_01
    Poziom 39  

    rubin_19 napisał:
    z wycieraczkami jest nadal ten sam problem silnik byl sprawdzony i jest wpozadku. Po odlaczeniu silnika bezbiecznik nie wyskakuje. prosze o nastepne rady zgory dziekuje

    Witam.
    W takim układzie przewody doprowadzające prąd do silniczka, tzn zwarcie musi występować między wtykiem a silniczkiem. A może zakładasz zbyt małe bezpieczniki. Sprawdź dokładnie przewód zasilający silniczek, może także wystąpić zwarcie do masy (przetarty przewód).
    Pozdrawiam

  • #7 11 Sie 2005 16:54
    rubin_19
    Poziom 9  

    Bezpiecznik wkladam 30 a wszystko to zaczelo sie dziac po zamontowaniu zamka centralnego.

  • #8 11 Sie 2005 16:54
    Stanisław Chwalisz
    Spec od samochodów

    Tak myślałem stąd moje pytanie ,silnik ma przebicie do masy ,trzeba go wymienić,niestety.

  • #9 11 Sie 2005 16:59
    rubin_19
    Poziom 9  

    Stanisław Chwalisz napisał:
    Tak myślałem stąd moje pytanie ,silnik ma przebicie do masy ,trzeba go wymienić,niestety.
    Jak moge to sprawdzic mam silnik przed soba.

  • #10 11 Sie 2005 17:03
    Aleksander_01
    Poziom 39  

    Witam.
    Prosta sprawa. Silniczek musisz podpiąć pod aku, ale przez bezpiecznik.
    Jeżeli padł to wywali bezpiecznik. NIE PODPINAJ BEZPOŚREDNIO.
    Pozdro

  • #11 11 Sie 2005 17:08
    rubin_19
    Poziom 9  

    Aleksander_01 napisał:
    Witam.
    Prosta sprawa. Silniczek musisz podpiąć pod aku, ale przez bezpiecznik.
    Jeżeli padł to wywali bezpiecznik. NIE PODPINAJ BEZPOŚREDNIO.
    Pozdro
    W ten sposub silnik dziala i nie wywala bezpiecznika,to znaczy ze nie ma przebicia?
    Pozdrawiam.

  • #12 11 Sie 2005 17:18
    Aleksander_01
    Poziom 39  

    Witam.
    Teraz spróbujemy z obciążeniem, tzn: zamontuj silniczek do auta i podepnij wszystko (chodzi o mechanikę). Teraz musisz podać napięcie na silniczek (przez wtykę), oczywiście z bezpiecznikiem.
    Pozdro

  • #13 11 Sie 2005 18:46
    rubin_19
    Poziom 9  

    Sprawdzilem tak jak radziles pod obciazeniem takze chodzi bez problemu nawetr na malym bezpieczniku 15.
    pozdrawiam

  • #14 11 Sie 2005 19:00
    Aleksander_01
    Poziom 39  

    Witam.
    W taki układzie może coś w skrzynce bezpieczników.
    Sprawdź koniecznie czy nie ma zwarcia między skrzynką bezp. a samym silniczkiem, przecież cudów nie ma (w technice).
    Skoro ta usterka wystąpiła przy naprawie czegoś tam, to być może jest coś źle podpięte (jeden bezpiecznik zabezpiecza kilka układów - przeważnie) i tam też musisz poszukać.
    Pozdro

    Jak znajdziesz daj znak , jestem ciekawy co to za sztuczka.

  • #15 12 Sie 2005 22:51
    rubin_19
    Poziom 9  

    Nech ktos pomoze dobra rada!!. Opisze jeszcze raz dokladnie usterke: usterka polega na tym, iz gdy wlanczam wycieraczki na wolne obroty to wtedy bezpiecznik sie pali, ale tylko na wolnych obrotach na szybkich jest dobrze, tylna wycieraczka dziala dobrze. silnki jest dobry sprawdzany,wymieniony jest przekaznik od wycieraczek, jedynie ni sprawdzane byly przewody, ale z tego co wczesniej pisali inni to wynika ze sa wpozadku. usterka ta wystapila po podlaczeniu zamka centralnego, alarmu i gazu. Prosze o pomoc i zgory dziekuje.
    Pozdrawiam.

  • #16 12 Sie 2005 23:41
    sigi
    Spec od samochodów

    Czy nie są zatarte czasem ciegła wycieraczek - chodzi Ci o wycieraczkę przednią czy tylną?

    Pozdrawiam.

  • #17 13 Sie 2005 10:55
    rubin_19
    Poziom 9  

    Mechanizm wycieraczek chodzi lekko i na wiekszych obrotach wycieraczki chodza. A chodzi mi tu o wycieraczki przednie.

  • #18 19 Sie 2005 19:05
    rubin_19
    Poziom 9  

    Witam
    Usterka zostala usunieta ale dokladnie nie wiem co bylo, wiem tylko ze w silniczku wycieraczek w tym calym mechanizmie zostały odgięte jakis blaszki. Narazie działa zobaczymy co bedzie dalej.
    Pozdrawiam.

  • #19 30 Wrz 2012 14:10
    TooMeeK
    Poziom 21  

    Odkopuję suchara z 2005, bo identyczny problem, ale w Opel Astra F 1.4, a poza tym należy używać Szukajki :)
    Objaw: Pali się bezpiecznik od wycieraczek :D

    Zrobiłem mały eksperyment, ponieważ mam już "podejrzanego" - woda zalewająca silniczek i kable.
    1. włożyłem mniejszy bezpiecznik, niż powinien tam być (20A zamiast 30A)
    2. wziąłem konewkę :D
    3. przeczyściłem wyloty upustowe po obu stronach, sprawdziłem czy guma dobrze przywiera
    4. oblałem wlot pod wycieraczkami masą wody..

    Bezpiecznik nie wyskoczył, na włączonym czy wyłączonym silniku..
    Ale jeszcze nie wiem jak będzie w trakcie jazdy, bo może być gdzieś przebicie do masy na przewodzie. Dam znać.

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty