FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Przeniesienie nazw plików

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Przeniesienie nazw plików
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 18 Aug 2005 00:04   

Czy ktoś zna program, którym można przenieść i zamienić nazwy plików, bez zmiany ich zawartości? Chodzi mi o to, że w wolnym czasie wklepuję na dyskietkę, do "pustych" plików, nazwy nagrań mp3 z okładek kopiowanych płyt. Później ręcznie przenoszę to wszystko z dyskietki na dysk drugiego kompa, gdzie są te nagrania. Wolałbym automatycznie... Tylko nie piszcie o tym, żebym włożył płytę do napędu, odpalił np. CDex-a i powpisywał wszystko, a później skopiował sobie plik cdplayer.ini, bo tak nie mogę robić.
Back to top

Robert B
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 18 Aug 2005 00:16   

Trochę nie bardzo zrozumiałem pytanie.
Chcesz uniknąć ręcznego wpisywania tytułów z okładek czy ręcznego przenoszenia pliku na inny komputer?
Back to top

benbog
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 Post from the author of the topic 18 Aug 2005 00:39   

Re: Przeniesienie nazw plików

Napisałem "ręcznie przenoszę to wszystko z dyskietki na dysk drugiego kompa". Chodzi więc o przeniesienie samych nazw plików z dyskietki do odpowiednich plików na dysku. A wklepywać ręcznie muszę, bo jeszcze tak dobrze nie mam, żeby się same chciały wpisać - są to bardzo stare nagrania.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 18 Aug 2005 00:39   

Back to top

Robert B
Poziom 24
Poziom 24

Post#4 18 Aug 2005 02:03   

"Stare pliki" t. zn. nie mają wpisanego ID3. Czy nazwy tych plików .mp3 są jednocześnie tytułami utworów czy też pliki mają nazwy typu 1.mp3, 2.mp3 itd... a Ty je jakoś poznajesz i przypisujesz im tytuły z okładek?
Jeżeli nazwy plików są jednocześnie ich tytułami to wystarczy utworzyć playlistę w Winampie i zapisać ją. Ale to już na tym komputerze na którym są fizycznie te pliki (na płycie lub na dysku).
Back to top

benbog
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 Post from the author of the topic 18 Aug 2005 03:54   

Kolego Robert B: najpierw zrzucam płytę audio na dysk i wtedy pliki na dysku twardym mają nazwy np. 01.mp3, 02.mp3 itd. Ponieważ wklepywanie tytułów zajmuje sporo czasu, robię to w innym miejscu, wykorzystując inny komputer i zapisuję to wpisywanie na dyskietce, nadając nazwy plikom mp3 o zerowej zawartości, np. 01 Tralalala bum.mp3, 02 Cośtam.mp3 itd. Później w tym kompie, gdzie są pełne, ale tylko ponumerowane pliki mp3, wkładam dyskietkę i ręcznie przenoszę uprzednio wpisane tytuły na dysk twardy.
Back to top

lipek86
Poziom 18
Poziom 18

Post#6 18 Aug 2005 07:21   

Ja to chyba rozumiem :) To może żeby zaoszczędzić czas skorzystaj przy zgrywaniu płyty z CDDB. Jak będą uzupełnione tagi to zmianę nazw plików na podstawie tagów powierzamy jakiemuś programowi, np. TagScanner.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Aug 2005 07:21   

Back to top

benbog
Poziom 18
Poziom 18

Post#7 Post from the author of the topic 18 Aug 2005 21:21   

No dobra, lipek86, piszesz że jak będą uzupełnione tagi, to... Ale same się nie uzupełnią, znowu bym musiał ręcznie przenosić nazwy plików - tym razem do tagów i dopiero stamtąd TagScannerem przeniósłbym do nazw plików. Czyli proponujesz zwiększenie czynności i dodatkowy program, jak rozumiem?
Back to top

qmc
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 19 Aug 2005 01:40   

Sam poszukuję podobnego rozwiązania jak benbog, ale z marnym skutkiem. Bardzo bym się ucieszył, jeżeli można by bardzo szybko i sprawnie przenieść nazwy plków.
Back to top

lipek86
Poziom 18
Poziom 18

Post#9 19 Aug 2005 08:45   

benbog wrote:
No dobra, lipek86, piszesz że jak będą uzupełnione tagi, to... Ale same się nie uzupełnią, znowu bym musiał ręcznie przenosić nazwy plików - tym razem do tagów i dopiero stamtąd TagScannerem przeniósłbym do nazw plików. Czyli proponujesz zwiększenie czynności i dodatkowy program, jak rozumiem?

Nie pisałem, żebyś ręcznie uzupełniał tagi, tylko skorzystał z bazy CDDB, z której automatycznie pobierane są tytuły utworów na płycie (płyta musi być w bazie) i na tej podstawie uzupełniane są tagi oraz (w zależności od programu) nazwy plików. Jeśli program uzupełnia tylko tagi to zmianę nazw plików na podstawie tagów można powierzyć programowi Tag Scanner.
Back to top

benbog
Poziom 18
Poziom 18

Post#10 Post from the author of the topic 19 Aug 2005 22:29   

A ja pisałem, że płyty są stare, z czego wniosek, że w żadnej bazie ich nie ma, dlatego nadal klepać muszę ręcznie. Poza tym, jak sam zauważasz, płyta musi być w bazie - a jak nie jest, bo pochodzi z nieoficjalnych źródeł itd.?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 19 Aug 2005 22:29   

Back to top

lipek86
Poziom 18
Poziom 18

Post#11 20 Aug 2005 07:59   

No to już Twój problem :P
Back to top

benbog
Poziom 18
Poziom 18

Post#12 Post from the author of the topic 20 Aug 2005 12:46   

Dziękuję za dogłębną i wysoce fachową poradę i zamykam temat, bo nie chce mi się ciągle wchodzić na forum i czytać - a może byś... a może by się udało... a spróbuj... A morze jest głębokie i szerokie, a mi nie chce się go przepływać, żeby i tak niczego nie wiedzieć! Wydawałoby się, że forum jest do wymiany konkretnych wiadomości, czyli wiem, to piszę - ale jakże się można pomylić.
Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#13 20 Aug 2005 14:31   

benbog wrote:
Dziękuję za dogłębną i wysoce fachową poradę

Niepotrzebna ironia. Precyzja postawienia tematu też nie była najwyższej próby.
benbog wrote:
Wydawałoby się, że forum jest do wymiany konkretnych wiadomości,

Zazwyczaj w odpowiedzi na konkretne problemy.... ale cóż, nic nie jest doskonałe.
benbog wrote:
i zamykam temat

Moderated by jankolo:
Zgodnie z życzeniem autora wątku temat zamykam

Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Przeniesienie nazw plików
Page 1 of 1
Similar topics
Vista HB PL i brak nazw plików i folderów (3)
Windows XP - pokazywanie pełnych nazw plików (2)
Obsługa długich nazw plików w DOS (5)
Prosty program do zmiany nazw plików (6)
Program do wsadowej zmiany nazw plików (7)
progam do zmiany nazw plików (4)
Ucinane nazw plików w systemie (16)
Program do zczytywania nazw plików (4)
Potrzebna aplikacja do porównywania nazw plików. (2)
Jaki program do zmiany nazw plików mp3? (6)

Page generation time: 1.135 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed