| Author |
benbog Poziom 18

|
18 Aug 2005 00:04 Przeniesienie nazw plików |
|
|
|
Czy ktoś zna program, którym można przenieść i zamienić nazwy plików, bez zmiany ich zawartości? Chodzi mi o to, że w wolnym czasie wklepuję na dyskietkę, do "pustych" plików, nazwy nagrań mp3 z okładek kopiowanych płyt. Później ręcznie przenoszę to wszystko z dyskietki na dysk drugiego kompa, gdzie są te nagrania. Wolałbym automatycznie... Tylko nie piszcie o tym, żebym włożył płytę do napędu, odpalił np. CDex-a i powpisywał wszystko, a później skopiował sobie plik cdplayer.ini, bo tak nie mogę robić.
|
|
| Back to top |
|
 |
Robert B Poziom 24

|
18 Aug 2005 00:16 Przeniesienie nazw plików |
|
|
|
Trochę nie bardzo zrozumiałem pytanie.
Chcesz uniknąć ręcznego wpisywania tytułów z okładek czy ręcznego przenoszenia pliku na inny komputer?
|
|
| Back to top |
|
 |
benbog Poziom 18

|
18 Aug 2005 00:39 Re: Przeniesienie nazw plików |
|
|
|
Napisałem "ręcznie przenoszę to wszystko z dyskietki na dysk drugiego kompa". Chodzi więc o przeniesienie samych nazw plików z dyskietki do odpowiednich plików na dysku. A wklepywać ręcznie muszę, bo jeszcze tak dobrze nie mam, żeby się same chciały wpisać - są to bardzo stare nagrania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Aug 2005 00:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Robert B Poziom 24

|
18 Aug 2005 02:03 Przeniesienie nazw plików |
|
|
|
"Stare pliki" t. zn. nie mają wpisanego ID3. Czy nazwy tych plików .mp3 są jednocześnie tytułami utworów czy też pliki mają nazwy typu 1.mp3, 2.mp3 itd... a Ty je jakoś poznajesz i przypisujesz im tytuły z okładek?
Jeżeli nazwy plików są jednocześnie ich tytułami to wystarczy utworzyć playlistę w Winampie i zapisać ją. Ale to już na tym komputerze na którym są fizycznie te pliki (na płycie lub na dysku).
|
|
| Back to top |
|
 |
benbog Poziom 18

|
18 Aug 2005 03:54 Re: Przeniesienie nazw plików |
|
|
|
Kolego Robert B: najpierw zrzucam płytę audio na dysk i wtedy pliki na dysku twardym mają nazwy np. 01.mp3, 02.mp3 itd. Ponieważ wklepywanie tytułów zajmuje sporo czasu, robię to w innym miejscu, wykorzystując inny komputer i zapisuję to wpisywanie na dyskietce, nadając nazwy plikom mp3 o zerowej zawartości, np. 01 Tralalala bum.mp3, 02 Cośtam.mp3 itd. Później w tym kompie, gdzie są pełne, ale tylko ponumerowane pliki mp3, wkładam dyskietkę i ręcznie przenoszę uprzednio wpisane tytuły na dysk twardy.
|
|
| Back to top |
|
 |
lipek86 Poziom 18

|
18 Aug 2005 07:21 Przeniesienie nazw plików |
|
|
|
Ja to chyba rozumiem :) To może żeby zaoszczędzić czas skorzystaj przy zgrywaniu płyty z CDDB. Jak będą uzupełnione tagi to zmianę nazw plików na podstawie tagów powierzamy jakiemuś programowi, np. TagScanner.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Aug 2005 07:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
benbog Poziom 18

|
18 Aug 2005 21:21 Re: Przeniesienie nazw plików |
|
|
|
No dobra, lipek86, piszesz że jak będą uzupełnione tagi, to... Ale same się nie uzupełnią, znowu bym musiał ręcznie przenosić nazwy plików - tym razem do tagów i dopiero stamtąd TagScannerem przeniósłbym do nazw plików. Czyli proponujesz zwiększenie czynności i dodatkowy program, jak rozumiem?
|
|
| Back to top |
|
 |
qmc Poziom 18

|
19 Aug 2005 01:40 Przeniesienie nazw plików |
|
|
|
Sam poszukuję podobnego rozwiązania jak benbog, ale z marnym skutkiem. Bardzo bym się ucieszył, jeżeli można by bardzo szybko i sprawnie przenieść nazwy plków.
|
|
| Back to top |
|
 |
lipek86 Poziom 18

|
19 Aug 2005 08:45 Re: Przeniesienie nazw plików |
|
|
|
| benbog wrote: |
| No dobra, lipek86, piszesz że jak będą uzupełnione tagi, to... Ale same się nie uzupełnią, znowu bym musiał ręcznie przenosić nazwy plików - tym razem do tagów i dopiero stamtąd TagScannerem przeniósłbym do nazw plików. Czyli proponujesz zwiększenie czynności i dodatkowy program, jak rozumiem? |
Nie pisałem, żebyś ręcznie uzupełniał tagi, tylko skorzystał z bazy CDDB, z której automatycznie pobierane są tytuły utworów na płycie (płyta musi być w bazie) i na tej podstawie uzupełniane są tagi oraz (w zależności od programu) nazwy plików. Jeśli program uzupełnia tylko tagi to zmianę nazw plików na podstawie tagów można powierzyć programowi Tag Scanner.
|
|
| Back to top |
|
 |
benbog Poziom 18

|
19 Aug 2005 22:29 Re: Przeniesienie nazw plików |
|
|
|
A ja pisałem, że płyty są stare, z czego wniosek, że w żadnej bazie ich nie ma, dlatego nadal klepać muszę ręcznie. Poza tym, jak sam zauważasz, płyta musi być w bazie - a jak nie jest, bo pochodzi z nieoficjalnych źródeł itd.?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Aug 2005 22:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
lipek86 Poziom 18

|
20 Aug 2005 07:59 Przeniesienie nazw plików |
|
|
|
No to już Twój problem :P
|
|
| Back to top |
|
 |
benbog Poziom 18

|
20 Aug 2005 12:46 Re: Przeniesienie nazw plików |
|
|
|
Dziękuję za dogłębną i wysoce fachową poradę i zamykam temat, bo nie chce mi się ciągle wchodzić na forum i czytać - a może byś... a może by się udało... a spróbuj... A morze jest głębokie i szerokie, a mi nie chce się go przepływać, żeby i tak niczego nie wiedzieć! Wydawałoby się, że forum jest do wymiany konkretnych wiadomości, czyli wiem, to piszę - ale jakże się można pomylić.
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
20 Aug 2005 14:31 Re: Przeniesienie nazw plików |
|
|
|
| Dziękuję za dogłębną i wysoce fachową poradę |
Niepotrzebna ironia. Precyzja postawienia tematu też nie była najwyższej próby.
| Wydawałoby się, że forum jest do wymiany konkretnych wiadomości, |
Zazwyczaj w odpowiedzi na konkretne problemy.... ale cóż, nic nie jest doskonałe.
| i zamykam temat |
| Moderated by jankolo: |
| Zgodnie z życzeniem autora wątku temat zamykam |
|
|
| Back to top |
|
 |