| Author |
koala_ Poziom 8

|
22 Aug 2005 14:56 Re: Sterownik paliwa w Megane 1.6 16V |
|
|
|
Samochod czasami gasnie podczas jazdy. Po wstepnym rozpoznaniu u elektryka to sterownik pompy paliwa, ktory musi byc wymieniony na nowy i zaprogramowany na nowo tylko w ASO.
Jak to jest z tymi sterownikami? Uklad zalany jest zywica i nie ma mozliwosc sprawdzenia go z "bliska".
Jak to jest z tymi sterownikami? Czy rzeczywiscie trzeba kupic nowy i podlaczyc go tylko mozna w ASO?
Czy nie mozna obejsc tego jakos? Rozumiem, ze sterownik daje jakies bledy i komputer odcina zaplon. Czy mozna uzyc sterownika juz bedacego w innym aucie (kupilbym ze szrotu) czy musi byc nowy i zaprogramowany? A moze sterownik to po prosty jakis uklad czysty ktory idzie zrobic samemu??
Dodano po 4 [godziny] 56 [minuty]:
nikt nie ma pomyslu co to moze byc?
|
|
| Back to top |
|
 |
bohun555 Poziom 17

|
22 Aug 2005 20:09 Re: Sterownik paliwa w Megane 1.6 16V |
|
|
|
| koala_ wrote: |
Samochod czasami gasnie podczas jazdy. Po wstepnym rozpoznaniu u elektryka to sterownik pompy paliwa, ktory musi byc wymieniony na nowy i zaprogramowany na nowo tylko w ASO.
Jak to jest z tymi sterownikami? Uklad zalany jest zywica i nie ma mozliwosc sprawdzenia go z "bliska".
Jak to jest z tymi sterownikami? Czy rzeczywiscie trzeba kupic nowy i podlaczyc go tylko mozna w ASO?
Czy nie mozna obejsc tego jakos? Rozumiem, ze sterownik daje jakies bledy i komputer odcina zaplon. Czy mozna uzyc sterownika juz bedacego w innym aucie (kupilbym ze szrotu) czy musi byc nowy i zaprogramowany? A moze sterownik to po prosty jakis uklad czysty ktory idzie zrobic samemu??
Dodano po 4 [godziny] 56 [minuty]:
nikt nie ma pomyslu co to moze byc? |
Sprecyzuj temat bo piszesz o sterowniku pompy paliwa i komputerze który odcina zapłon.W Meganach 16V nie było sterowników zalanych żywicą. Sterownik można założyć z auta używanego (ale napewno nie w serwisie) po upewnieniu się że osprzęt silnika jest 100% sprawny. Na jakiej podstawie elektryk stwierdził że sterownik jest do wymiany?
Czy użył diagnoskopu żeby odczytać błedy?
|
|
| Back to top |
|
 |
koala_ Poziom 8

|
23 Aug 2005 09:16 Re: Sterownik paliwa w Megane 1.6 16V |
|
|
|
Nie wiem czym badal auto, ale elektryk stwierdzil, ze to sterownik pompy paliwa jest uszkodzony i sygnaly podawane przez niego do kompa powoduja ze komputer odcina zasilanie.
A co z tym "programowaniem" nowego sterownika?
Rozumiem, ze jesli uda mi sie zdobyc sterownik od takiego samego modelu to wystarczy go przelozyc i bedzie wszystko OK?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Aug 2005 09:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
23 Aug 2005 10:39 Sterownik paliwa w Megane 1.6 16V |
|
|
|
Jak to nie?Siemens jest zalany gumą.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Aug 2005 10:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanisław Chwalisz Poziom 21

|
23 Aug 2005 13:07 Re: Sterownik paliwa w Megane 1.6 16V |
|
|
|
Proszę zmienić warsztat,ale jak jest tylko jeden to roblem do innego miasta pozostaje pojechać.
|
|
| Back to top |
|
 |
bohun555 Poziom 17

|
23 Aug 2005 17:56 Re: Sterownik paliwa w Megane 1.6 16V |
|
|
|
| elektrit wrote: |
| Jak to nie?Siemens jest zalany gumą. |
Zgadza się w Renaultach ośmio zaworowych a w szestnastkach był SIRIUS 32 nie zalewany.
Dodano po 6 [minuty]:
| Stanisław Chwalisz wrote: |
| Proszę zmienić warsztat,ale jak jest tylko jeden to roblem do innego miasta pozostaje pojechać. |
Popieram w 100%
|
|
| Back to top |
|
 |
koala_ Poziom 8

|
23 Aug 2005 21:15 Re: Sterownik paliwa w Megane 1.6 16V |
|
|
|
zalozmy, ze mam SIRIUS 32.. rozumiem, ze to jest typ kompa w moim aucie, ale elektryk powiedzial, ze jest uszkodzony jakis sterownik pompy paliwa przy kompie i wymienic nalezy tylko to
A jesli nie ma czegos takiego o czym mowil elektryk to czy da sie naprawic samego siriusa?
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
23 Aug 2005 22:15 Sterownik paliwa w Megane 1.6 16V |
|
|
|
Może przekaźnik pompy (częste) albo wyłacznik wstrząsowy?
bohun555-w 8-zaworowym też jest "gumioczek"
Ta renówka co ma dwie cewki na pokrywie zaworów.Nie wiem,nie znam się na renatach,więc nie powiem co za silnik,chyba F7P
Wywałałem immo,i musiałem sie nadłubać.
|
|
| Back to top |
|
 |
bohun555 Poziom 17

|
23 Aug 2005 22:33 Re: Sterownik paliwa w Megane 1.6 16V |
|
|
|
Najczęściej padają impulsatory lub jak kto woli czujniki położenia wału ale gdybać można długo. Mi się wydaje że tam jest jakaś głupota tylko mechanior chce zarobić dużo wymieniając NIC.
| elektrit wrote: |
Może przekaźnik pompy (częste) albo wyłacznik wstrząsowy?
bohun555-w 8-zaworowym też jest "gumioczek"
Ta renówka co ma dwie cewki na pokrywie zaworów.Nie wiem,nie znam się na renatach,więc nie powiem co za silnik,chyba F7P
Wywałałem immo,i musiałem się nadłubać. |
Zgadza się w osmio zaworowych do roku 98-99 były SIEMENSY zalewane gumą na TMSie a w szesnastkach były "normalne" SYRIUSY 32 (przynajmniej ja nie spotkałem zalanych)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
koala_ Poziom 8

|
24 Aug 2005 08:03 Re: Sterownik paliwa w Megane 1.6 16V |
|
|
|
ale w tej megance jest sagem a nie siemens. Widzocznie mlode roczniki maja sagemy... A czy sagemy byly zalewane?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Aug 2005 08:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bohun555 Poziom 17

|
24 Aug 2005 17:45 Re: Sterownik paliwa w Megane 1.6 16V |
|
|
|
| koala_ wrote: |
| ale w tej megance jest sagem a nie siemens. Widzocznie mlode roczniki maja sagemy... A czy sagemy byly zalewane? |
Ja nie widziałem.....
|
|
| Back to top |
|
 |