FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sterownik paliwa w Megane 1.6 16V

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Sterownik paliwa w Megane 1.6 16V
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#1 Post from the author of the topic 22 Aug 2005 14:56   

Re: Sterownik paliwa w Megane 1.6 16V

Samochod czasami gasnie podczas jazdy. Po wstepnym rozpoznaniu u elektryka to sterownik pompy paliwa, ktory musi byc wymieniony na nowy i zaprogramowany na nowo tylko w ASO.
Jak to jest z tymi sterownikami? Uklad zalany jest zywica i nie ma mozliwosc sprawdzenia go z "bliska".
Jak to jest z tymi sterownikami? Czy rzeczywiscie trzeba kupic nowy i podlaczyc go tylko mozna w ASO?
Czy nie mozna obejsc tego jakos? Rozumiem, ze sterownik daje jakies bledy i komputer odcina zaplon. Czy mozna uzyc sterownika juz bedacego w innym aucie (kupilbym ze szrotu) czy musi byc nowy i zaprogramowany? A moze sterownik to po prosty jakis uklad czysty ktory idzie zrobic samemu??

Dodano po 4 [godziny] 56 [minuty]:

nikt nie ma pomyslu co to moze byc?
Back to top

bohun555
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 22 Aug 2005 20:09   

koala_ wrote:
Samochod czasami gasnie podczas jazdy. Po wstepnym rozpoznaniu u elektryka to sterownik pompy paliwa, ktory musi byc wymieniony na nowy i zaprogramowany na nowo tylko w ASO.
Jak to jest z tymi sterownikami? Uklad zalany jest zywica i nie ma mozliwosc sprawdzenia go z "bliska".
Jak to jest z tymi sterownikami? Czy rzeczywiscie trzeba kupic nowy i podlaczyc go tylko mozna w ASO?
Czy nie mozna obejsc tego jakos? Rozumiem, ze sterownik daje jakies bledy i komputer odcina zaplon. Czy mozna uzyc sterownika juz bedacego w innym aucie (kupilbym ze szrotu) czy musi byc nowy i zaprogramowany? A moze sterownik to po prosty jakis uklad czysty ktory idzie zrobic samemu??

Dodano po 4 [godziny] 56 [minuty]:

nikt nie ma pomyslu co to moze byc?

Sprecyzuj temat bo piszesz o sterowniku pompy paliwa i komputerze który odcina zapłon.W Meganach 16V nie było sterowników zalanych żywicą. Sterownik można założyć z auta używanego (ale napewno nie w serwisie) po upewnieniu się że osprzęt silnika jest 100% sprawny. Na jakiej podstawie elektryk stwierdził że sterownik jest do wymiany?
Czy użył diagnoskopu żeby odczytać błedy?
Back to top

koala_
Poziom 8
Poziom 8

Post#3 Post from the author of the topic 23 Aug 2005 09:16   

Nie wiem czym badal auto, ale elektryk stwierdzil, ze to sterownik pompy paliwa jest uszkodzony i sygnaly podawane przez niego do kompa powoduja ze komputer odcina zasilanie.
A co z tym "programowaniem" nowego sterownika?
Rozumiem, ze jesli uda mi sie zdobyc sterownik od takiego samego modelu to wystarczy go przelozyc i bedzie wszystko OK?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Aug 2005 09:16   

Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 23 Aug 2005 10:39   

Jak to nie?Siemens jest zalany gumą.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Aug 2005 10:39   

Back to top

Stanisław Chwalisz
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 23 Aug 2005 13:07   

Proszę zmienić warsztat,ale jak jest tylko jeden to roblem do innego miasta pozostaje pojechać.
Back to top

bohun555
Poziom 17
Poziom 17

Post#6 23 Aug 2005 17:56   

elektrit wrote:
Jak to nie?Siemens jest zalany gumą.

Zgadza się w Renaultach ośmio zaworowych a w szestnastkach był SIRIUS 32 nie zalewany.

Dodano po 6 [minuty]:

Stanisław Chwalisz wrote:
Proszę zmienić warsztat,ale jak jest tylko jeden to roblem do innego miasta pozostaje pojechać.

Popieram w 100%
Back to top

koala_
Poziom 8
Poziom 8

Post#7 Post from the author of the topic 23 Aug 2005 21:15   

zalozmy, ze mam SIRIUS 32.. rozumiem, ze to jest typ kompa w moim aucie, ale elektryk powiedzial, ze jest uszkodzony jakis sterownik pompy paliwa przy kompie i wymienic nalezy tylko to
A jesli nie ma czegos takiego o czym mowil elektryk to czy da sie naprawic samego siriusa?
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#8 23 Aug 2005 22:15   

Może przekaźnik pompy (częste) albo wyłacznik wstrząsowy?
bohun555-w 8-zaworowym też jest "gumioczek"
Ta renówka co ma dwie cewki na pokrywie zaworów.Nie wiem,nie znam się na renatach,więc nie powiem co za silnik,chyba F7P

Wywałałem immo,i musiałem sie nadłubać.
Back to top

bohun555
Poziom 17
Poziom 17

Post#9 23 Aug 2005 22:33   

Najczęściej padają impulsatory lub jak kto woli czujniki położenia wału ale gdybać można długo. Mi się wydaje że tam jest jakaś głupota tylko mechanior chce zarobić dużo wymieniając NIC.

elektrit wrote:
Może przekaźnik pompy (częste) albo wyłacznik wstrząsowy?
bohun555-w 8-zaworowym też jest "gumioczek"
Ta renówka co ma dwie cewki na pokrywie zaworów.Nie wiem,nie znam się na renatach,więc nie powiem co za silnik,chyba F7P

Wywałałem immo,i musiałem się nadłubać.

Zgadza się w osmio zaworowych do roku 98-99 były SIEMENSY zalewane gumą na TMSie a w szesnastkach były "normalne" SYRIUSY 32 (przynajmniej ja nie spotkałem zalanych)
Pozdrawiam
Back to top

koala_
Poziom 8
Poziom 8

Post#10 Post from the author of the topic 24 Aug 2005 08:03   

ale w tej megance jest sagem a nie siemens. Widzocznie mlode roczniki maja sagemy... A czy sagemy byly zalewane?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Aug 2005 08:03   

Back to top

bohun555
Poziom 17
Poziom 17

Post#11 24 Aug 2005 17:45   

koala_ wrote:
ale w tej megance jest sagem a nie siemens. Widzocznie mlode roczniki maja sagemy... A czy sagemy byly zalewane?

Ja nie widziałem.....
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Sterownik paliwa w Megane 1.6 16V
Page 1 of 1
Similar topics
Bezpiecznik pompy paliwa Megane (16)
Czujnik rezerwy paliwa megane I (1)
Renaul Megane I - pompa paliwa. (10)
pompa paliwa megane II cabrio (4)
megane wskaznik paliwa analogowy (2)
Megane wskaźnik poziomu paliwa (17)
Megane Megane 1,6 16v 2000 r (6)
Megane 1.6 16V 2000 K4M elektrozawór pochłaniacza par paliwa (19)
Demontaż pompy paliwa Megane 1,6 1997 (5)

Page generation time: 0.084 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony